Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

ANRE a aplicat unui număr de 24 companii din piața angro de energie amenzi de peste 11 milioane de lei

energie electrica - Foto: Inquam Photos

Foto: Inquam Photos

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aplicat unui număr de 24 de companii care activează în piața angro de energie sancțiuni contravenționale de peste 11,19 milioane de lei. Amenzile au fost date după finalizarea a 28 de controale în perioada 2021 – 2022, în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, se arată într-un comunicat ANRE, care nu precizează numele companiilor sancționate. Firmele amendate au fost acuzate de manipularea pieței.

Pentru sectorul energiei electrice, ANRE a aplicat amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică, iar pentru sectorul gazelor naturale - amenzi de 1.000.000 lei, pentru doi participanți la piața angro de gaze naturale.

„Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria tranzacţiilor de spălare tip A – B – A sau pre-arranged”, se arată în comunicatul ANRE.

În acest tip de tranzacții două companii se înțeleg între ele, astfel că una vinde energie celeilalte, iar cealaltă îi vinde energia înapoi la un preț mai mare, potrivit explicațiilor ANRE pentru Economedia.

În prezent ANRE are în curs de analiză sau în desfășurare investigații la un număr de 18 participanți la piața angro de energie suspectați de manipulare de piață (furnizori, traderi), dintre care 13 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

„Începând cu data de 25.09.2020, conform prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală”, se arată în comunciatul ANRE.

Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult