Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Apărarea medicului Beuran: „Nu e un caz singular. Se cunoaște în literatura de specialitate. Un eveniment care se putea întâmpla oricând, oriunde pe pământul acesta”

Mircea Beuran - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Chirurgul Mircea Beuran a declarat duminică la Digi24 că nu are ce să își reproșeze în legătură cu cazul femeii arse pe masa de operație la Spitalul Floreasca pe 22 decembrie. Medicul a declarat că trebuie așteptată finalizarea anchetei care va arăta cine este responsabil de evenimentul în urma căreia o pacientă de 66 de ani a suferit arsuri de gradul 2 pe 40% din corp. 

Chirurgul Mircea Beuran a spus că nu ajunsese încă la spitalul Floreasca atunci când a fost anunțat că pacienta de 66 de ani a luat foc pe masa de operație: „Am găsit echipa speriată, șocată. Eram în mașină când m-au anunțat că a luat foc”.

Întrebat ce a fost de vină pentru că pacienta a luat foc, aparatul sau substanța, medicul a răspuns că incidentul nu este un caz singular. „Cred că e bine să întrebăm o echipă tehnică care să facă o evaluare a aparatului, să se verifice anumite lucruri. Nu e un caz singular, se cunoaste si în literatura de specialitate, (sunt) evenimente care se produc la folosirea acestor echipamente de electrochirurgie. (S-a mai întâmplat în trecut chiar în intervențiile dvs?). Știm din literatură ce se întâmplă, sunt sesiuni în congrese”, a spus medicul Mircea Beuran.

Moderator: La Floreasca s-a mai întâmplat să ia foc?

Mircea Beuran: Eu personal, în  afară de un singur eveniment care a fost o arsură de placă, așa se numește locul unde se atașează o placă neutră, eu nu am avut. 

Moderator: La dvs în echipa operatorie s-a întâmplat incidentul din trecut?

Mircea Beuran: La echipa mea. E o alt fel de arsură, nu e arsură prin foc. 

Moderator: Ați raportat atunci? 

Mircea Beuran: Da, bineînțeles, că nu poți ține un bolnav care să nu știe ce a pățit.  A fost un lucru vechi, de ani de zile. 

Moderator: Dar dacă se rezolva atunci, poate că nu mai ajungeam în situația asta.

Mircea Beuran: Ce să se rezolve.? E cel mai nou aparat. Aparatul acesta are o lună de folosință. Deci e cel mai nou aparat. Dacă există o anchetă tehnică va verifica. Chirurgul are responsabilitatea actului medical, există personal care trebuie să verifice. Faptul că am intrat la un bolnav la care nimeni nu a vrut să intre.... eu cred că factorul uman e important să fie judecat la un eveniment care se putea întâmpla oricând, oriunde pe pământul ăsta.

O pacientă a fost arsă pe masa de operații la Spitalul Floreasca din Capitală, pe 22 decembrie, după ce un chirurg ar fi greșit substanțele de dezinfecție, iar la contactul cu electrocauterul, pielea femeii a luat foc.

Chirurgul Mircea Beuran spune că nu a fost în sala de operație când s-a produs evenimentul. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat: „Domnul Beuran declară că nu a fost în sală. E o minciună ordinară. Informațiile pe care eu le am de la o asistentă care este avertizor de integritate în acest spital și care mi-a relatat că niciunul dintre medicii care au fost în sală nu au fost audiați de inspecția de stat, ceea ce miroase de la o poștă a mușamalizare”.

Femeia în vârstă de 66 de ani are arsuri de grad 2 pe 40% din corp. În prezent este în stare critică, potrivit reprezentanților spitalului care au anunțat că a fost deschisă o anchetă. La Spitalul Floresca a ajuns azi Corpul de control al ministrului Sănătății.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    https://anesthesiology.pubs.asahq.org/article.aspx?articleid=2721200

    https://www.aana.com/practice/clinical-practice-resources/surgical-firesb
    https://psnet.ahrq.gov/web-mm/fire-hole-or-fire

    • Like 1
  • “Se întâmplă’ - o expresie impersonală folosită ca să absolve pe cei vinovați.

    E simplu:

    1. Spitalul nu are protocoale de operație precise. În cazul acest de vină sunt cei responsabili, șefii.

    2. Spitalul are protocoale adecvate dar cineva a decis să le ignore. Acel cineva e vinovat.

    Am o cunoștință medic chirurg în SUA. I-am spus succint că în România o pacientă a luat foc în timpul unei operații. Nu i-am dat detalii. Mi-a descris exact cauza înainte ca ziarele din România să prezinte detalii.

    Dezinfectantul folosit are alcool, e ușor inflamabil, De aceea e obligatoriu ca medicul sâ aștepte cel puțin 3 minute pentru evaporarea alcoolului. Abia apoi pune câmpul operator.

    E simplu. Există proceduri și protocoale, de aia așa ceva în țări civilizate “se întâmplă” foarte rar. Iar când se întâmplă, cei vinovați plătesc.
    • Like 5
    • @ Dan Prisacaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Like sună în acest caz cumva frivol căci dna a trecut în lumea celor drepți. Totuși multe de la mine.
      Apreciez maxim contribuția dvs. Se pare că ați găsit cauza: nerespectarea protocoalelor ucide.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult