Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Apărarea medicului Beuran: „Nu e un caz singular. Se cunoaște în literatura de specialitate. Un eveniment care se putea întâmpla oricând, oriunde pe pământul acesta”

Mircea Beuran - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Chirurgul Mircea Beuran a declarat duminică la Digi24 că nu are ce să își reproșeze în legătură cu cazul femeii arse pe masa de operație la Spitalul Floreasca pe 22 decembrie. Medicul a declarat că trebuie așteptată finalizarea anchetei care va arăta cine este responsabil de evenimentul în urma căreia o pacientă de 66 de ani a suferit arsuri de gradul 2 pe 40% din corp. 

Chirurgul Mircea Beuran a spus că nu ajunsese încă la spitalul Floreasca atunci când a fost anunțat că pacienta de 66 de ani a luat foc pe masa de operație: „Am găsit echipa speriată, șocată. Eram în mașină când m-au anunțat că a luat foc”.

Întrebat ce a fost de vină pentru că pacienta a luat foc, aparatul sau substanța, medicul a răspuns că incidentul nu este un caz singular. „Cred că e bine să întrebăm o echipă tehnică care să facă o evaluare a aparatului, să se verifice anumite lucruri. Nu e un caz singular, se cunoaste si în literatura de specialitate, (sunt) evenimente care se produc la folosirea acestor echipamente de electrochirurgie. (S-a mai întâmplat în trecut chiar în intervențiile dvs?). Știm din literatură ce se întâmplă, sunt sesiuni în congrese”, a spus medicul Mircea Beuran.

Moderator: La Floreasca s-a mai întâmplat să ia foc?

Mircea Beuran: Eu personal, în  afară de un singur eveniment care a fost o arsură de placă, așa se numește locul unde se atașează o placă neutră, eu nu am avut. 

Moderator: La dvs în echipa operatorie s-a întâmplat incidentul din trecut?

Mircea Beuran: La echipa mea. E o alt fel de arsură, nu e arsură prin foc. 

Moderator: Ați raportat atunci? 

Mircea Beuran: Da, bineînțeles, că nu poți ține un bolnav care să nu știe ce a pățit.  A fost un lucru vechi, de ani de zile. 

Moderator: Dar dacă se rezolva atunci, poate că nu mai ajungeam în situația asta.

Mircea Beuran: Ce să se rezolve.? E cel mai nou aparat. Aparatul acesta are o lună de folosință. Deci e cel mai nou aparat. Dacă există o anchetă tehnică va verifica. Chirurgul are responsabilitatea actului medical, există personal care trebuie să verifice. Faptul că am intrat la un bolnav la care nimeni nu a vrut să intre.... eu cred că factorul uman e important să fie judecat la un eveniment care se putea întâmpla oricând, oriunde pe pământul ăsta.

O pacientă a fost arsă pe masa de operații la Spitalul Floreasca din Capitală, pe 22 decembrie, după ce un chirurg ar fi greșit substanțele de dezinfecție, iar la contactul cu electrocauterul, pielea femeii a luat foc.

Chirurgul Mircea Beuran spune că nu a fost în sala de operație când s-a produs evenimentul. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat: „Domnul Beuran declară că nu a fost în sală. E o minciună ordinară. Informațiile pe care eu le am de la o asistentă care este avertizor de integritate în acest spital și care mi-a relatat că niciunul dintre medicii care au fost în sală nu au fost audiați de inspecția de stat, ceea ce miroase de la o poștă a mușamalizare”.

Femeia în vârstă de 66 de ani are arsuri de grad 2 pe 40% din corp. În prezent este în stare critică, potrivit reprezentanților spitalului care au anunțat că a fost deschisă o anchetă. La Spitalul Floresca a ajuns azi Corpul de control al ministrului Sănătății.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    https://anesthesiology.pubs.asahq.org/article.aspx?articleid=2721200

    https://www.aana.com/practice/clinical-practice-resources/surgical-firesb
    https://psnet.ahrq.gov/web-mm/fire-hole-or-fire

    • Like 1
  • “Se întâmplă’ - o expresie impersonală folosită ca să absolve pe cei vinovați.

    E simplu:

    1. Spitalul nu are protocoale de operație precise. În cazul acest de vină sunt cei responsabili, șefii.

    2. Spitalul are protocoale adecvate dar cineva a decis să le ignore. Acel cineva e vinovat.

    Am o cunoștință medic chirurg în SUA. I-am spus succint că în România o pacientă a luat foc în timpul unei operații. Nu i-am dat detalii. Mi-a descris exact cauza înainte ca ziarele din România să prezinte detalii.

    Dezinfectantul folosit are alcool, e ușor inflamabil, De aceea e obligatoriu ca medicul sâ aștepte cel puțin 3 minute pentru evaporarea alcoolului. Abia apoi pune câmpul operator.

    E simplu. Există proceduri și protocoale, de aia așa ceva în țări civilizate “se întâmplă” foarte rar. Iar când se întâmplă, cei vinovați plătesc.
    • Like 5
    • @ Dan Prisacaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Like sună în acest caz cumva frivol căci dna a trecut în lumea celor drepți. Totuși multe de la mine.
      Apreciez maxim contribuția dvs. Se pare că ați găsit cauza: nerespectarea protocoalelor ucide.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult