Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Apple a lansat iPhone X. Cum arată și cât va costa telefonul

iphone X

Apple a lansat marți în California trei noi iPhone-uri: iPhone 8, iPhone 8 Plus și vedeta evenimentului - iPhone X. Evenimentul are loc la zece ani de la lansarea primului telefon Apple.

Analiştii consideră că Apple a decis să sară peste generaţia intermediară, cunoscută ca S. iPhone 8 va fi puţin mai mare decât telefonul disponibil acum pe piaţă, va avea un procesor nou și încărcare wireless. 

The Telegraph scrie că iPhone X va costa aproximativ 1000 de lire sterline.

UPDATE Noul FaceID al iPhone-ului X se folosește pentru a debloca dispozitivul, pentru a autentifica Apple Pay și pentru crearea de emoji animat personalizabil, numite animoji. Telefonul permite recunoașterea feței utilizatorului. Precomenzile pentru iPhone X vor fi disponibile din 27 octombrie, vânzările urmând să fie demarate din 3 noiembrie.

UPDATE Este prezentată vedeta evenimentului, iPhone X (care se pronunță zece - după cifra romană X=10). Noul dispozitiv nu are buton Home și este prevăzut cu display edge-to-edge. Terminalul este dotat cu cameră duală, display „Super Retina” (2.436 x 1.125 pixeli, 458 ppi). Noul iPhone X dispune de funcţie tap to wake pentru pornirea ecranului și de tehnologie de încărcare wireless. Prețul pentru iPhone X va porni în SUA de la 999 de dolari pentru versiunea de 64GB și 1.149 dolari pentru 256GB.  

UPDATE Terminalele iPhone 8 au o cameră de 12MP cu senzor nou și stabilizare optică a imaginii, difuzoare stereo cu 25% mai puternice decât cele ale variantei iPhone 7 și procesor hexa-core A11 Bionic - cel mai puternic cip instalat vreodată pe un smartphone. iPhone 8 Plus are o cameră duală, cu o funcție numită Portrait Lighting, ce permite utilizatorilor reglarea în timp real a luminii de pe faţa subiectului fotografiat. Dispozitivele au ecran de 4,7 inch respectiv 5,5 inch. Prețul unui iPhone 8 este de 699 de dolari, iar al unui iPhone 8 Plus - 799 de dolari.

UPDATE Înainte de a dezvălui cea mai recentă generație de iPhone, Tim Cook vorbește despre unele dintre noutățile pe care Apple le aduce. Sunt prezentate apoi modelele iPhone 8 şi iPhone 8 Plus. „Acesta este un imens pas înainte pentru iPhone", spune Cook.

UPDATE Este prezentat Apple TV, dispozitiv care suportă o rezoluţie 4K. Prețul de pornire: 179 de dolari. 

UPDATE Tim Cook prezintă a treia generație a Apple Watch, produs care a înregistrat o creştere anuală a vânzărilor de 50% de la lansarea celei de-a doua generaţii. Este cel mai popular ceas din lume, spune CEO Apple, depășind brandurile Omega și Rolex. Prețul Apple Watch 2 este de 369 de lire sterline pentru varianta standard. Prețul pentru generația a treia a Apple Watch ajunge la 399 de dolari. Apple Watch Series 3 funcționează independent de iPhone. Reprezentantul Apple a făcut o demonstrație live și a arătat cum ceasul poate fi folosit pe post de telefon.

Câteva din caracteristicile Apple Watch Series 3, prezentate de The Telegraph:

UPDATE În onoarea celui care a fost Steve Jobs și cu ocazia celei de-a zecea aniversări de la lansarea primului iPhone, Tim Cook, CEO Apple, a deschis ceremonia pe scena Steve Jobs Theatre cu un discurs despre fondatorul companiei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Un individ intră într-un magazin de smartfoane și zice:
    – Domnișoară, vreau și eu un telefon pentru pizza.
    – ...???
    – Păi da, intru în restaurant, mă așez și, până vine pizza, pun pe masă telefonul să mă dau mare, ceva scump, cel mai scump pe care-l aveți.
    • Like 2
    • @
      Anon check icon
      Sa moare dujmanii da ciudaaa! :)))
      • Like 0
  • GabiC check icon
    ......
    Vorba bancului:
    Nici nu s-a cicatrizat rana operatiei de rinichi ca a si apărut un nou "aifon". Greu să țin pasul cu moda....
    • Like 3
  • Ura,copii jmecheri fara bac si fara job,sariti pe smochinitii vostri parinti,cu lovele sau fara,sa sara repede la cap cu 1000 de pounds,ca altfel cum dracu' mai aveti voi tupeul sa va prezentati la clubul de fite?Multi dintre voi habar n-aveti sa socotiti cat inseamna £1000 transformati in zile de munca sau produse alimentare,mancare pentru voi,dar ce conteaza!Cand va vedea lumea ce aveti voi in mana,vor ramane cracanati instantaneu,concomitent si deodata! Cu conditia sa-i faceti sa-si dezlipeasca ochii de pe propriul lor zeu!
    • Like 0
  • check icon
    Şi? O altă salată pe post de friptură: sper să merite pentru voi, că pentru noi ...
    Dacă mă interesează şi vreau un telefon, mă duc pe un site de specialitate nu pe Res publica!
    • Like 0
  • check icon
    Steve Jobs a fost mult prea sus pentru actuala echipă de la Apple, atât de sus, încât i-a așezat pe un sac imens cu bani pe care se chinuie să-l țină plin. E greu, știm... Apple rămâne, totuși, cea mai inovatoare (sau «inovativă», cum se spune tot mai des acuma) companie din zona IT. iPhone a fost și este o bijuterie tehnică, puteți lua orice model, eu am încă un 3GS care refuză să se strice. Ceilalți membri ai familiei au modele (mult) mai noi.
    P.S. Cred că aș putea face o corectură: Apple nu prea mai inovează, de fapt. Se încăpățânează să nu producă un combo tabletă + notebook, de ex. Seria pro este depășită de multișor, USB-C/Thunderbolt3 nu prea este adoptat și de alte companii, ritmul e lent... Sistemele de operare macOS și iOS sunt, probabil, cel mai mare atu al lui Apple, deocamdată nedepășite, deși Windows 10 are unele calități. Ce mi se pare cu adevărat nou este anunțul că procesorul de pe noile iPhone și, probabil, curând și pe iPad-uri, este foarte aproape de viteza ultimului procesor Intel. Asta da știre, ar indica faptul că Apple intenționează să intre cu dreptul pe piața procesoarelor de mare viteză. Nou este și faptul că, după 30 de ani, trece la o nouă generație de format, APFS (Apple File System). Inovațiile astea sunt mari, dar invizibile, să zic așa, utilizatorului.
    • Like 1
    • @
      Nu inoveaza? Ba chiar asta face, avand in vedere ca 80% din componente sunt facute de Samsung, LG, Philips si altii.. Uite inovatii care nu sunt invizibile: imessage unificat pe toate device-urile, apeluri telefonice unificate pe toate device-urile apple, Notes unificat, imi scrie sotia lista de cumparaturi, imi apare instant pe telefon, family sharing la apple music, cat despre thunderbolt, nici nu ma intereseaza sa fie si la altii. Am un macbook pro 13" din 2013, i5 cu 8 gb ram si 512 ssd, conectat prin TB2 la o cutie Akitio care are in ea un GTX 1050 Ti SC si ma joc Full hd pe un monitor de 24" toate jocurile noi la un FPS decent. Cand am nevoie de mac, il scot din 2(doua) cabluri, TB2 si power si il iau cu mine. Face ID cu neural engine si 3D scanning, nu ca la samsung caruia daca ii arati o poza, iti face unlock la telefon. Daca telefoanele care ruleaza acum Android ar rula iOS , pun pariu ca ar concura serios cu iPhone, la fel si la laptopuri. La Windows 10 al meu de la birou, isi face update odata pe saptamana, chiar si dupa creator's update. Nu am vazut asa ceva la MacOS Sierra, sau la alea mai vechi. Daca la hardware inovarea e ceva mai lenta, la software e galopanta, si Apple stie s-o faca foarte bine. Cat despre inovarea in ceea ce priveste amplasarea circuitelor electrice... Apple Watch 3 doar cu 0.7 mm mai gros decat series 2, si are LTE in el ... Personal folosesc series 2 stainless steel si ecran de safir, a fost ceva mai scump dar nu s-a zgariat deloc, si concureaza serios la calitate cu un Tissot pe care il am din 2007.
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      E acolo un PS... În lunga listă de inovații pe care o dați, nu-s toate inovații. Altfel, da, sigur că da, Apple bate pe zona soft, iar noile procesoare Apple se apropie vertiginos de ceea ce face Intel pe zona de top.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Evident, importantă este reacția utilizatorului, nu ce spune neapărat un benchmark. Interfața de utilizare nu se poate schimba tot timpul, ar fi derutant pentru utilizatori care, curând, ar abandona produsul dacă interfața este derutantă. Este și motivul pentru care Android a copiat iOS cât a putut, fără să fie neapărat plagiat, pur și simplu nu-și permiteau să fie un sistem prea diferit de al Maestrului.
      Cu siguranță, Apple va folosi procesoarele sale pe notebook-uri dacă vor dori acest lucru. Asta ar însemna că Windows nu se va mai putea instala pe acele jucării, decât dacă fac o înțelegere cu MS să facă o versiune pt proc-urile A. Windows 3.5 a avut, la un moment dat, o scurtă perioadă, o versiune pt PPC, dar și-au dat seama că-și taie craca de sub picioare și, evident, au renunțat. Viteza proc-ului nu este un argument în sine, dacă sistemul de operare este bine scris și fluid, poate funcționa mai bine cu un procesor (teoretic) mai slab.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Evident, importantă este reacția utilizatorului, nu ce spune neapărat un benchmark. Interfața de utilizare nu se poate schimba tot timpul, ar fi derutant pentru utilizatori care, curând, ar abandona produsul dacă interfața este derutantă. Este și motivul pentru care Android a copiat iOS cât a putut, fără să fie neapărat plagiat, pur și simplu nu-și permiteau să fie un sistem prea diferit de al Maestrului.
      Cu siguranță, Apple va folosi procesoarele sale pe notebook-uri dacă vor dori acest lucru. Asta ar însemna că Windows nu se va mai putea instala pe acele jucării, decât dacă fac o înțelegere cu MS să facă o versiune pt proc-urile A. Windows 3.5 a avut, la un moment dat, o scurtă perioadă, o versiune pt PPC, dar și-au dat seama că-și taie craca de sub picioare și, evident, au renunțat. Viteza proc-ului nu este un argument în sine, dacă sistemul de operare este bine scris și fluid, poate funcționa mai bine cu un procesor (teoretic) mai slab.
      • Like 0
    • @
      check icon
      «Cand o fi un procesor ARM in noul macbook atunci inseamna ca aveti dreptate »
      Acel iPad Pro cam asta a vrut să fie, deși – după părerea mea – «sufixul pro» nu prea merge, nu pentru că arhitectura hard nu ar fi pro, ci deoarece iOS-ul actual (și cel de atunci) nu prea e / era «pro», să vedem ce urmează de acum încolo. Sunt puține aplicații pro «pe bune» pt iOS și pe bună dreptate, deoarece sistemul nu prea permite jocul în zona pro. Asta ca să fim serioși și la obiect. De altfel, de aici a și pornit acuzația că Apple i-a uitat pe «pro-iști» care, procentual, reprezintă un procent (foarte) mic dintre utilizatori. Da, așa este, dar ei fac recenziile și ei dau tonul. «Sufixul» pro dă bine la un snob, dar nu merge la un profesionist adevărat, pe ăla nu-l păcălești cu sufixe și cu marketing, ăla are nevoie de scule pro «pe bune».
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu pot comenta afirmațiile privind procentele, deoarece nu știu dacă reflectă un studiu real de piață ori părerea ta. Pot comenta însă «analiza» privind folosirea ~ non-folosirea termenului «pro»: apăi dacă e folosit, asta trebuie să fie «jucăria», una pro. Sunt oameni care trăiesc (= fac bani) din folosirea calculatorului, pt ei este chiar esențial dacă e «pro pe bune» sau e «pro pt șmecheri». Pe ei îi interesează doar prima variantă. Dacă el cumpără un mac pro deoarece crede că e chiar pro, apoi constată că nu prea e pro, atunci nu-i în regulă. Faptul că Apple stă financiar foarte bine, păcălindu-i pe profesioniștii autentici nu este spre lauda companiei, deoarece alții le vor lua locul pe zona asta. O fi ea de procente mici (nici nu știu cât, văd că tu ești f. informat și știi că e 1 %), dar procentul ăsta mic face faima. Lumea a fost propulsată înainte de 5% dintre oameni, nu de prostimea de 95 %.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult