Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Are o avere de 90 miliarde de dolari, dar folosește un telefon de 25 de dolari și locuiește într-o casă care a costat 60.000 $. Oracolul din Omaha a împlinit 90 de ani

Warren Buffett - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

Duminică a împlinit 90 de ani.

A fost denumit Oracolul din Omaha, Șeful burselor, Gurul finanțelor.

- La 10 ani se trezea la 5 dimineața pentru a vinde ziare

- La 12 ani a făcut primul fond de investiții în care investeau colegii de clasă

- La 14 ani angaja primul CEO pentru firma lui

- La 26 de ani cumpăra fabrica de textile Berkshire Hathaway. Firma devine holdingul lui Warren Buffett

- Este acționarul principal de la Coca Cola.

- Astăzi, o singură acțiune la Berkshire Hathaway are valoarea de 327.000 dolari, fiind cea mai scumpă acțiune din lume

- Deși este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, stă în aceeași casă din 1970 care a costat 60.000 dolari

- Folosește un telefon fabricat acum 10 ani, care costă 25 dolari, deși este actionar principal la Apple

- După ce copiii lui au absolvit facultatea, le-a dat bani doar să-și cumpere o locuință. Însă le-a făcut contract de împrumut cu dobânda pieței.

- Copiii lui Warren Buffett sunt simpli angajați în diverse companii (care nu sunt deținute de tatăl lor).

- Prevede o prăbușire epică a burselor. În 2020 a vândut acțiunile de la bănci, restaurante, companii aeriene și a cumpărat aur.

- Toată averea va fi donată către fundația lui Bill Gates.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oameni buni, o fi greu de înțeles, aici nu este vorba de reușită in afaceri sau atașamentul de familie. Este vorba de mentalitatea indivizilor și felul in care ei își educa progeniturile. Banii altcuiva sunt găsiți pe strada, nu au pondere, pot fi pierduți sau risipiți fără uimire sau regrete.. Ne fiind câștigați prin efort sau dedicatie, nu au valoare. De aceea marele Buffet dorește sa ii lase fundației lui Gates, un om similar sie însuși..
    • Like 0
    • @ Alex Bacall
      Parerist check icon
      Si ce ar trebui sa faca cu ei, sa-i lase copiilor? Nu spuneai tu ca banii nemunciti nu au valoare?
      Care-i problema cu fundatia Gates? Mai bine ar fi sa-i doneze vreunei campanii electorale? Unei biserici? Unor isterici gen grinpis?
      • Like 0
  • Se dau exemple smintitoare pentru copiii, adolescenții și chiar adulții din țara noastră. În loc să se pună accentul pe o educație financiară de bază, pe un plan de studiu financiar pentru copii, astfel încât atunci când vor crește mari să facă diferența între casa în care stau (un pasiv) și casa pe care o închiriază (activ), se crează falsa impresie că se poate. Că se poate fără școală, că se poate într-un timp foarte scurt, că se poate fără nicio bază, fundație educațională. Mai mult, se accentuează din ce în ce mai mult că a învăța bine nu mai e un factor determinant pentru a reuși (cu sensul de a avea bani). De fapt, la noi trebuie să fii șmecher, să faci afaceri cu statul, evaziune, să păcălești oamenii care lucrează pentru tine etc. Trebuie extrasă esența parcursului unui om perceput ca de succes. Iar ca acesta să dea ceva comunității atunci când nu o să și mai poată număra banii, trebuie să fie crescut într-un mediu care să-l învețe că astfel de acte caritabile pot avea efecte pozitive pentru generațiile următoare. Personal aș insista pe exemple autohtone, pe cei care au cu adevărat calități de manageri, cu ceva viziune și ambiția de a construi pe termen lung.
    • Like 0
  • Nu casa si telefonul modest l-au facut bogat si nici ele nu sunt reprezentative pt el (asa ca nu stiu de ce le-a pus autorul in titlu), ci investitiile, cartile scrise. E evident ca a avut nevoie de bani de investit si o casa super scumpa si telefon schimbat la fiecare 6 luni ar fi inseamnat mai putini bani de investit.
    Pe langa cartile lui, recomand cartea: "Milionarul de langa noi" - autorul a puricat un numar de milionari americani (deveniti din munca si nu bani de la tata) si analizat comportamente si mod de cheltuit, si identificat cateva pattern-uri: munca de 50-70 ore pe saptamana, case in gama medie, masina mana a2a, fara cheltuieli excesive etc
    • Like 3
  • Adi check icon
    Socialismul i-a invatat pe majoritatea romanilor sa le fie teama de investitii. Sa-i urasca pe investitori, pe patroni sau chiar pe angajatorii care ii pun la munca. De fapt, in romania, tot ceea ce inseamna capitalism sau libera initiativa este inca perceput cu invidie sau cu un vadit scepticism.
    Vrem sa avem, sa o ducem bine, dar pe cit posibil sa vina de pomana -de la altii- care sunt mai capabili. Adica...sa profitam sau sa furam de la altii. De accea, niciun exemplu de oameni capabili din Vest nu-i va impresiona pe romanii cei neaosi si cu coada sus.
    Si da, generalizez, pentru ca asta-i atitudinea majoritatii din aceasta tara. Putinele exceptii sunt HULITE: "a fost in stare sa faca bani, deci a furat de la popor".
    De accea, noi nu vom evolua niciodata! Pentru ca nu apreciem oamenii capabili -doar stim sa-i discreditam cu orice ocazie.
    Romanii, si politicienii pe care ei ii aleg, sunt o adunatura de invidiosi si speculanti morali periculosi de care trebuie sa te feresti. Si nu o zic doar eu - toate rating-urile de tara in privinta investitiilor arata clar acesta tendinta; (o sa vedeti mai mult pana la sfarsitul anului!).
    Iar tu, ca parinte, faci prima greseala atunci cand iti incredintezi copilul pe mana unor "dascali" (bugetari) care vor scoate din el un alt banal functionar etatist incapabil sau un alt politician obraznic si mincinos.
    • Like 5
    • @ Adi
      Asta pentru ca, ''capitalismul si capitalistii'' nostri, sunt majoritari smecheri, hoti, si corupti. Nu am incercat sa luam exemplul de capitalism vest european, ne-am intins tocmai la cel extrem din USA. Oamenii nu au fost pregatiti ptr extrema celalalta, iar acesta este rezultatul, de haos si confuzie si plin de oameni reticenti.
      • Like 0
  • Tipul nu mi se pare neaparat un model si nu cred ca faptul ca este zgarcit l-a ajutat in afaceri. Dupa cum un model nu a fost nici Steve Jobs. Cred ca ar trebui mai mult sa prezentam modele ale unor oameni care au trait frumos si care au lasat lucruri frumoase in urma lor , nu mormane cu bani. In rest putem sa respectam disciplina si perseverenta lui .
    Nu stiu daca este cazul lui , dar datorita astora care si-au mutat banii (f multi) la adapost la inceputul 2020 , am ajuns in situatia asta cu pandemia.
    Toata clasa politica a stiut din Ianuarie gravitatea situatiei . In loc sa ia masuri rapide si eficace ,s-a instaurat o tacere complice si in multe cazuri minimizarea pericolului, pentru ca a fost nevoie ca oameni gen WB sa-si mute banii la adapost farac a bursele sa intre in vrie.
    Pretul asta il platim noi acum ,ca ei nu numai ca si-au mutat banii la adapost dar si-au mai si marit averile. Eu astora care au facut averi in perioada asta le-as impozita toti banii facuti in 2020 cu 90% . Nu de alta dar cineva va trebui sa plateasca pentru perioada asta.
    • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Ce are clasa politică din România cu Warren Buffet? Că unul are acum mormane de bani, înseamnă doar că se poate, nu că trebuie neapărat să-mi fie idol și model de urmat.
      1. lumea întreagă a reacționat cu întârziere, nu numai România. S-a sperat că închiderea Wuhan ajunge....restul e istorie.
      2.nu s-a ajuns aici că unii și-și mutat banii. Ar fi putut afecta USA și bursele internaționale. S-a ajuns aici din motivele de mai sus.
      3.ca să știi să muți banii, trebuie să fii acolo. Aceștia au un " miros" fin, și o poziție care le permite o vedere de ansamblu, simt imediat pericolul. Dacă n-a fost ilegal, a fost o măsură pentru a se feri de faliment. În cel mai rău caz, la limita moralității. Nu știu cine ar fi riscat.
      • Like 0
  • Am două istorii adevărate de povestit pentru oameni ca dl. Ștefan. Prima, din Hălchiu lângă Brașov, din anii 20-30 ai secolului XX. Un gospodar (sas) a moștenit de la părinți o mică moară primitivă. A muncit și a extrns-o, a perfecționat-o până la stadiul de moară de făinuri fine, lângă moară a construit și o mică fermă de porci pe care îi hrănea, printre altele, cu subproduse de la moară, a cumpărat participații la uscătoria de malț din sat, etc., etc.Și el și toată familia munceau cot la cot cu lucrătorii. Numai după ce a fost sigur că gospodăria merge bine și copiii au crescut și au învățat să-și câștige o pâine și-a făcut și o casă nouă. O casă, nu un palat. A doua poveste este a unui cunoscut și se petrece în anii 90 ai secolului XX. A plecat din satul lui din Moldova, s-a angajat în București, a câștigat o sumă mare la Loto, a plecat în satul lui, a pus de-o casă maaare, când s-a terminat casa s-au terminat și banii. S-a trezit fără serviciu, fără nici o resursă și cu o casă prea mare ca să o poată întreține. Ca și casele mari și goale de prin Maramureș, pentru care proprietarii lor au dormit prin conteinere de gunoi. Pentru cine le-au făcut, cu ce le vor întreține? Ca să nu ne amintim de banii împrumutați de pe la bănci în anii 2006-2007 sau și mai recent, doar ca să cumpărăm un frigider mai moțat decât al vecinei!
    • Like 5
  • Stefan check icon
    Un mare zgarciob. Inainte serau persiflati in opere gen Hagi Tudose, astazi sunt admirati. Lumea s-a prostit. Inainte aveam mai mult bun simt
    • Like 1
    • @ Stefan
      Clar! Si cred ca vrea sa ne cipeze.
      • Like 3
    • @ Stefan
      Daca e modest si traieste ca un om obisnuit, nu-i bine. Daca era cheltuitor si excentric, ati fi zis ca e un nenorocit risipitor. Nicicum nu poate castiga omul cu dv.
      • Like 2
    • @ Dragos Andreescu
      Dar dacă ar fi fost moderat, nici zgârcit, nici risipitor ?
      Dacă le-ar fi dat ceva și copiiilor, pentru că a le da bani cu dobândă propriilor copii e la un nivel de meschinărie rar auzită ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult