Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ascultarea infractorilor lirici

Curtea Constituțională a decis că organele de cercetare penală, ca DNA sau DIICOT, nu mai pot folosi interceptări realizate de SRI. Unii spun că asta face rău luptei anticorupție, alții mârâie de bucurie că se sparge „binomul” SRI-DNA (expresie din algebra urechiștilor, care-l bagă pe Newton la Rahova).

CCR nu e o instituție filantropică, nu face nici binele, nici răul. Ea formulează, pe baza unui sistem de axiome, numit Constituția, noi propoziții pe cât posibil noncontradictorii, care capătă putere de lege.

Că astfel se poate ajunge, în cazul unor dosare în curs, prin anularea interceptărilor SRI ca probe, la scăparea de pușcărie a unor inculpați, asta ține de instrumentarea respectivelor cazuri. Dacă dosarul stă numai în interceptări, nu e în regulă. Ascultarea convorbirilor telefonice sau ambientală poate să furnizeze date și direcții de investigație, dar modalitățile de probă sunt mult mai multe: filajul, flagrantul, declarațiile martorilor și acuzaților, denunțurile, documentele etc. Văduviți de interceptări, procurorii n-au decât să întărească altfel probatoriul.

Că s-ar putea să scoatem de la buget niște milioane de euro pentru dotarea DNA și DIICOT cu oameni și aparatură de interceptare? Păi, dacă ne costă enorm corupția, trebuie să acceptăm că și anticorupția costă.

Deși, mi se pare de bun-simț ideea ca o parte din logistica SRI pentru interceptări să fie transferată DNA și DIICOT, ceea ce ar reduce cu mult cheltuielile.

Curtea mai comunică faptul că legea referitoare la interceptări trebuie refăcută pe criterii de claritate, transparență, previzibilitate, astfel încât cetățeanul să știe de care anume instituții și în ce condiții este interceptat. Cât se poate de corect – anticorupția nu trebuie să încalce drepturile persoanei. Problema e că asta ar trebui s-o facă Parlamentul, adică mașina de spălat gunoaie de la Casa Poporului, care tocmai l-a scăpat de Justiție pe deputatul Rizea...

După ce infractorii lirici (pentru că nu-i voi mai numi altfel pe cei care apelează la mila tovarășilor din Parlament) au folosit mirungerea, plânsorile, argumentul că sunt simpatici, iată că numitul Rizea comite abjecția de a pune în față un copil, ca să smulgă niscai mizericordie și niște voturi. Și reușește.

Problema interceptărilor poate fi rezolvată tehnic până la urmă, dar ce tehnică îi poate împiedica pe hoții care fac legea să se cațăre deasupra ei?

Pentru subsemnatul, cea mai importantă știre a zilelor din urmă e că procurorul-șef DNA Laura Codruța Kovesi va rămâne la post.

Află mai mult:

Curtea Constituțională a publicat motivarea în cazul interceptărilor SRI. Ce se va întâmpla cu dosarele aflate pe rol

EXCLUSIV. Corpul de control al premierului a trimis în 2015 la DNA și Parchet dosare cu 219 posibile fapte penale

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • golan check icon
  Mutarea tehnicii de ascultare la parchete si politie nu este nici o sarcina usoara, nici o idee buna si ca toate ideile proaste nu are cum sa fie ieftina. SRI oricum trebuie sa faca interceptari in interes national. aceasta sarcina nu se poate opri (exp: fratele meu a fost in 2 misiuni in afganistan, telefoanele personelor apropiate lui si a celor cu care comunica trebuiesc monitorizate pentru a preveni atacuri). Acum sa ne imaginam ca in aceste date rasufla date care ar putea fi utile in investigatii criminale sau in elucidarea unor dosare deja existente. Prin ordin judecatoresc, procuratura ar trebui sa poata folosi datele acestea. Asa functioneaza si in SUA si in Europa si este perfect compatibila situatia cu drepturile cetatenilor.

  Am sa fiu foarte explicit si vehement pe partea tehnica unde ma pricep: ascultarea telefoanelor si interceptarea comunicarilor pe internet nu este tocmai o chestiune facila si nici nu ar trebui sa fie accesibila oricui din nicio structura de guvernare, trebuie sa fie bine securizata pentru a pastra anonimitatea datelor colectate care nu au neaparat de-a face cu dosare penale - care nu poate fi tehnic evitata fara costuri astronomice si prin urmare are nevoie sa fie intretinuta de personal supra-calificat in conditii de maxima siguranta. Ideile de genul: tehnica ar trebui mutata la DNA nu pot veni decat de la specialistii care au gandit sistemul, cu estimari de costuri la subsol pentru transparenta.

  Distribuirea tehnicii si a sarcinilor catre politia judeteana si catre procurorii din teritoriu este reteta unor dezastre de proportii, dar si de abuzuri (ganditi-va la cazurile expuse de snowden cu interceptari de convorbiri ale logodnicelor unor membri CIA; acum ganditi-va ca aceeasi tehnica ajunge la niste gigei din teritoriu din Romania). Credeti ca cei care au gandit sistemul ii pot asigura securitatea in lipsa unei discipline a celor cu acces la datele din acesta?

  Astfel de operatiuni nu ar trebui sa fie nici facile si nici usor accesibile, masurile de securitate sunt draconice, de aceea ar trebui sa ramana la serviciile secrete - la care dintre ele ar avea specialitatea necesara. crearea unei alternative paralele in teritoriu, intretinuta de personalul acestora, dar accesibila doar procurorilor, politistilor care instrumenteaza cazurile nu are cum sa se faca fara multiplicare de costuri si personal necesar supra-calificat care ar trebui recrutat si pregatit.

  SIngura chestiune care ar trebui sa se mute la politie ar trebui filajele facute in afara interceptarilor in cazuri de drept penal.
  • Like 0
  • @ golan
   stimate domn, sunteti complet pe langa vremurile actuale, situatia in care 1 organ al statului are in mana toata informatia dintr-un sector este ceva depasit, este ceva ce functioneaza in dictaturi. uitati-va de unde provin aproape toti prim secretarii de partide comuniste si presedintii din fostele state componente ale urss. din fericire pentru noi sau/si din pacate pt dumneavostra am mancat salam cu soia la mementul oportun si nu mai putem fi mintiti cu nici un fel de cartele de zahar :) si mai ales ne face palcere sa va contracaram in direct, in public si sa va demascam ca si persoane care actionati in detrimentul romaniei si a poporului romana, in detrimentul libertatii tuturor incercand sa intoarceti istoria inapoi, prea tarziu, trebuia sa faceti asta cand inca traia dictatorul ceusesc si astazi am fi trait cu totii in alta coree ! multumesc
   • Like 0
 • Mya Mia Mya Mia check icon
  Cred ca si-a băgat Sarsailă coada.Măcar de ne-am trezit în ceasul al doisprezecelea.
  • Like 0
 • Pe vremea scorniceștianului cicula un banc: cică nea Nicu se întâlnește în rai (ori iad, n-are importanță) cu Napoleon. / / / / Dacă aveam armata ta, ași fi cucerit lumea într-o săptămână, zice nea Nicu; / / / Dacă își fi avut presa ta, nici azi nu s-ar fi aflat c-am pierdut la Waterloo, zise Napoleon!/ / / / Prin anii 80, ”libertatea” presei din RSR avea, printre altele, două coordonate majore: Spontaneitatea interviurilor tovarășului era sublimă dar lipsea cu desăvârșire: tot ce urma să guițe nea Nicu la interviuri era bine analizat în avans. Nici-o abatere de la scenariu nu era permisă cu amenințarea interzicerii difuzării interviului. A doua coordonată venea din siguranța pe care o simțeau imbecilii atunci când controlau cu puteri absolute poșta, telefoanele și fax-ul, tot ce trecea prin graniță (filme cu poze, înregistrări audio, înscrisuri). Voluptatea securiștilor care scoteau (spre voalare) filmele din aparatele de fotografiat ale suspecților se constituia în mândria băloasă a abjectei spețe umane. Asta l-au și omorât pe imbecilul cu savanta lui soție. Le-a fost imposibil să priceapă că apăruse internetul și metode mai evoluate de a conduce și distribui informația./ / / /

  N-o mai fi azi chiar atâta cazonă orientare în presa Română, însă ceva orbire tot se strecoară./ / / / Citind Republica.ro suntem, probabil majoritatea, admiratori ai aplombului domnului CTP . Eu unul sunt. Asta nu mă împiedică însă să observ anumite ”înmuieri” ale spiritului domniei sale. Tot ce spune CTP în articolul de mai sus e total adevărat, dar e cam subțire. Ce nu vede domnul CTP este că problema esențială vine din faptul că, în contextul actual al forțelor ce se manifestă în lume, constituția României e cam rămasă în urmă. Desigur, aproape toate administrațiile din lume se apără cu constituții desuete; este probabil fatalitatea cea mai dăunătoare azi, dublul standard cu care sunt împinse cu botul pe labe miliarde de oameni onești care sunt loviți de constituții de două ori: prima oară prin ”amăgirea” cu drepturi constituționale pe care nu și le pot reclama mai niciodată; a doua oară prin extrema oblăduire pe care constituțiile le oferă celor ce bat, fură și omoară după bunul plac doar pentru că au agonisit destui bani și destulă influență ca să-și permită aceasta. / / / / Astăzi, când organizații scrobite gen NSA, CIA, KGB (ori cum i-o mai zice azi), SRI ori organizații mai moi gen Google, Yahoo, Facebook pot reproduce cam tot ce are mai intim oricare dintre noi, e desigur desuet să pretindem că n-avem voie să știm că unul e hoț, că altul e pedofil ori criminal pentru că n-am fi avut voie să tragem cu ochiul când fărădelegea se petrecea. Adică în bot pot s-o ia cei ce n-au bani să atace în tribunale încălcările drepturile lor constituționale, în timp ce ăia de au furat destul ca să plătească avocați, cauțiuni, evental judecători, ei bine aceștia se bucură de depline drepturi constituționale. Standard dublu asigurat de desuetitudinea constituțiilor./ / / / Ce mai este CCR-ul atunci când constituția însăși este o scriere concepută să-i apere pe cei mârșavi?/ / / / Așa cum Ceaușescu se simțea în siguranță în incapacitatea lui de a percepe pericolul pe care-l prezenta zorii revoluției informaționale, tot așa șarlatanii de azi se simt în siguranță sub scutul dublului standard al unei constituții care ne face decât să îi ferească de pedeapsă pe cei mai mari tâlhari. / / / / CCR-ul ne scote spre voalare ”filmul” din aparatul de fotografiat. Până când???
  • Like 1
  • @ N Cojocaru
   Va felicit d-le Cojocaru ! Voi fi mereu adeptul acestui tip de gandire.
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Nu sunt infractori lirici. Sunt infractori epici.
  • Like 0
 • nici filaj nu mai poate face sri-ul. sâc. :)
  • Like 0
 • Eu nu cred că Rizea a scăpat de Justiţie. Numitul Rizea poate fi anchetat de DNA şi poate fi trimis în judecată. Nu poate fi arestat, asta este altceva. A trecut o căruţă de ani de la săvârşirea presupuselor fapte penale, la ce mai este bun un arest preventiv? Ce să prevină? DNA-ul a dormit în bocanci până acum şi s-a trezit cu arestul preventiv în gură. Să ne scutească! Cu privire la faptul că doamna Kovesi rămâne la post, eu aş fi mai moderat. Într-o postare precedentă, admiteam faptul că doamna Kovesi are un merit deosebit pentru faptul că a reuşit să atace vârfurile din politichia dâmboviţeană, dar spuneam că distinsa doamna mai are de urcat un munte: Traian Băsescu. Nu dă semnale că ar fi dispusă… O voce ca a dumneavoastră ar trebui să fie şi critică, nu doar admirativă. Mai ales că situaţia din teren o impune, după umila mea părere. Sunt chestiuni care îi sunt imputabile doamnei Kovesi. La ce mă refer? În dosarul Trofeul calităţii, toţi inculpaţii au negat faptele de care erau acuzaţi şi toţi au fost condamnaţi, fără să existe probe directe sau indirecte… În cazul finanţării campaniei prezidenţiale a lui T.Băsescu din 2009, Dorin Cocoş, Elena Udrea şi alţii au spus că sacoşe de bani negrii furaţi de la ANRP au mers la finanţarea acestei campanii electorale. Traian Băsescu nu a fost chemat la DNA... NICI MĂCAR NU A FOST CHEMAT. Mai mult, zilele trecute, Elena Udrea a spus că şi campania pentru europarlamentare a doamnei M.Macovei a fost finanţată cu bani furaţi de la ANRP... Nu interesează pe nimeni. Este corect? Dacă mâine , Fenechiu scrie negru pe alb că a finanţat cu bani negri campania electorală din 2009 a lui Crin Antonescu, garantez că se va cere arestarea preventivă a lui Antonescu. De ce Băsescu este sărit? De ce Macovei este ocolită? Nu este credibilă Elena Udrea? Are cineva impresia că nu ştie Elena Udrea ce a făcut Cocoş cu banii furaţi de la ANRP? ... În condiţiile astea, de ce să nu cred ce spune Darren White? Spre deosebire de noi, acest om a lucrat în Ambasada Americană. Şi nu a fost portar... De ce dumneavoastră nu aveţi şi îndoieli cu privire la activitatea acestei doamne, asta nu-mi pot explica.
  • Like 2
 • Felicitari pentru acest articol. Intr-adevar, stirea legata de Laura Codruta Kovesi, este o stire buna. Poate cea mai buna pe care am auzit-o in ultima vreme.
  • Like 2
 • domnule ... dar nu se sinucide unu' ... unu' nu se urca pe macara sau pe bloc ... in cazul lor pe parlament sau minister ... si toti, dar absolut toti sunt persecutati politic, mai ales ca au trecut pe la toate partidele existente si disparute :) ... dar toti, toti fara cultura si studii ... pana nu ajung sa fie alesi nu reusesc sa puna de o caramida bani, iar apoi, brusc, fara dovada, pun de 7 case (vezi nastase) ... noi astia normali ne trebuie cam 19-20 de ani sa scrie ceva in fata numelui nostru, lor le ia un mandat sa devina "dottori" ... cred ca merita ceva mentiuni in cartea recordurilor, adica cum au invatat sa scrie si sa citeasca in 3 zile la zdup si apoi in urmatoarele 72 de ore scot o carte de capatai ... zici ca toti sunt rude cu mowgli, ala din cartea junglei, adica le stateau ideile pe varful limbii (inteleg, multe idei linse de la inaintasi lor, ca d-aia erau ei la partea din spate ... ) si nu se puteau exprima, dupa primele bastoane morale administrate se reseteaza circuitele si gata, citesc, scriu, se roaga, gandesc ... nu, asta nu pot sa cred, ca gandesc ... ar fi minunea prea mare sa gandesti fara ajutorul neuronilor :) neuronul initial care te face sa saluti, ca pe asta n-o invata, asta cu salutul :)
  • Like 3
 • Daca excluderea interceptarilor duce la achitarea coruptului inseamna ca nu avem procurori ...
  • Like 2
 • Telefoanele se asculta de cel putin 10 ani, SRI ofera dovezi plauzibile tot cam de atati'a (sper sa nu gresesc dar nu este important acum acest fapt), ''binomul'' - ca sa ii citez pe cetatenii aia liberi dar prosti de la A3 - incepuse sa dea rezultate de mult asteptate, ajutand astfel la inchiderea a sute de corupti ce datorita faptelor lor au impiedicat copii sa mearga la scoli civilizate, parintii nostrii sa fie decent ingrijiti medical iar pe tine cetateanule sa circuli pe drumuri europene,dar soc, deodata, de pe 16 februarie 2016 CCR si-a dat ea seama ca e 'nasoale' ce se'ntampla si ca sa vezi domle 'libertatea', 'drepturile omului' si maioneza pe bat.
  Deci eu sunt convins ca e mare magarie ce se intampla, nu de alta dar se cam umplusera sacii de arestati si parca-parca trebuiau salvati...
  In rest, in Romania, numai de bine!
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult