Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Atac armat la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă. 49 de oameni au murit și cel puțin 20 au fost răniți

Atac NZ

49 de oameni au muri și cel puțin 20 au fost răniți în timpul unui atac armat care a avut loc la două moschei din orașul Christchurch, Noua Zeelandă, a anunțat premierul Jacinda Ardern. Cel puțin unul dintre autorii masacrului este cetățean australian, a spus premierui Australiei,  Scott Morrison, care a condamnat atacul.

Știrea inițială:

Poliția din Christchurch, Noua Zeelandă, spune cu „număr semnificativ” de oameni au murit, după ce două moschei din oraș au fost luate cu asalt cu arme automate. Potrivit presei locale, ar putea fi vorba despre 30 de victime. 

După atac, autoritățile le-au cerut locuitorilor să stea în case și au închis spațiul aerian de deasupra orașului.

Trei bărbați și o femeie au fost reținuți, iar premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern a spus că este una dintre „cele mai negre zile” ale acestei țări. „Ce s-a întâmplat aici este de o violență extraordinară și fără precedent”, a afirmat ea. 

Pe internet, au apărut imagini terifiante în care atacatorul transmitea live scenele.

Comisarul de poliție Mike Bush a spus că imaginile sunt îngrozitoare și că nu ar trebui văzute de public, iar Facebook a anunțat că a dat jos videoul de pe rețelele de socializare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doamne fereste, din pacate oameni fara discernamant au acces la astfel de mijloace de a-si exprima sentimentele. Este o tragedie inimaginabila pentru acei oameni. Dumnezeu sa ii odihneasca in pace.
    • Like 1
  • Bună ziua! Vă scriu cu referire la un amănunt care mi-a sărit în ochi în timp ce citeam un articol despre atacul armat din Noua Zeelandă. Există o poză în care apar trei incărcătoare (probabil au fost folosite în atac) iar pe încărcătorul din mijloc, alături de alte două nume, în partea din sus apare și numele unui domn al Țării Românești în perioada 1678-1688. Este vorba de Șerban Cantacuzino.
    Mi s-a părut interesantă alegerea atacatorului de a-i scrie numele pe unul dintre încărcătoare.
    Link-ul către respectiva poză este acesta: https://stirileprotv.ro/stiri/international/imagini-dramatice-de-la-atacurile-teroriste-din-noua-zeelanda-victime-intinse-pe-jos.html#photo=13
    Conform Wikipedia, citez:
    A) "În calitate de conducător al statului muntean aflat sub vasalitatea turcilor, a participat alături de armatele otomane la asediul Vienei din 1683. A negociat însă cu imperialii trecerea Țării Românești în tabăra creștină..."
    B) ”Cronicarii vremii spun că tunurile sale trăgeau cu ghiulele umplute cu paie, ca să nu facă rău creștinilor asediați.”
    C) ”Se crede că a conceput un plan de atac asupra Constantinopolului pentru a alunga turcii din Europa, iar puterile vestice i-au promis suport moral și material. În mijlocul pregătirilor a murit subit, otrăvit se pare de către boierii cărora le era frică de planurile sale anti-otomane.” Am îcheiat citatele.
    Vă mulțumesc pentru răbdarea necesară citirii acestor lucruri și sper ca acestea să găsească disponibilitate de a fi dezbătute în spațiul public de către domnul Cristian Tudor Popescu.
    Vă mulțumesc și vă doresc o zi liniștită! La revedere!
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult