Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Augustin Lazăr, pentru Le Monde: „Nu eram pregătiți să suportăm o astfel de presiune autocratică”

Augustin Lazăr

Foto: Inquam Photos

„Procurorii sunt îngrijorați de intimidările din partea executivului, mai ales după demiterea șefei direcției anticorupție, în iulie”, scrie Le Monde, într-un articol în care îl citează pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, vorbind despre „presiunea autocratică” la care sunt supuși magistrații.

„Din 24 octombrie, el este la rândul său amenințat cu demiterea din partea guvernului. În acea zi, Ministrul Justiției a lansat procedura de revocare, în care l-a acuzat că "a ținut discursuri politice", "a contestat decizii ale Curții Constituționale" sau "a criticat judecătorii". Nimeni nu se îndoiește că această procedură este, de fapt orchestrată de Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat”, scrie publicația franceză. 

Fără să-l numească pe Dragnea, Augustin Lazăr atrage atenția că „aceia care or să disciplineze Justiția astăzi vor să ne întoarcem la anii ’90, când sistemul românesc de Justiție era doar o fațadă pentru demnitarii de rang înalt”.

„Sunt revoltat că se pot face atâția pași înapoi, când, în 2007, credeam că progresele sunt ireversibile. Nu eram pregătiți să suportăm o astfel de presiune autocratică”, declară procurorul general.

Cu ocazia preluării președinției Consiliului UE de către România, Le Monde mai publică un articol în care vorbește despre „derivele partidului aflat în prezent la putere la București” și despre riscul ca țara noastră să o ia pe calea Ungariei și a Poloniei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult