Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Autonomie în pandemie. Din fericire, Ardealul nu poate fi dat ungurilor, pentru că (șoc și groază!) este al ungurilor. Cum, de altfel, este al românilor, al sașilor și al romilor

Kurtos

Foto: David Moreno/ Alamy/ Profimedia Images

Era trecut de miezul nopții și tocmai primisem un link de la un articol despre Proiectul de Autonomie al Ținutului Secuiesc, așa că am aruncat un ochi obosit: Deputații au adoptat în mod tacit – da, evident, „trădarea care vine de sus”, mai departe – autonomia Ținutului Secuiesc – ok, avem și formula care ridică atât sprâncene, cât și tensiunea arterială – Senatul e camera decizională – deci „nu e totul pierdut”, se mai poate salva țara. Observ generozitatea articolului de a atașa prin link-ul proiectului propriu-zis, peste care mă uit. Vechea poveste, cel mai probabil este neconstituțional. Na binye.

A doua zi, meglepetés! Domnia sa, Președintele României suflă praful de pe acest proiect și îl flutură înaintea națiunii (române, bineînțeles) ca pe o armă a crimei. Crima este comisă de PSD în complicitate cu UDMR - două partide care, venind vorba, au un procentaj de substanță politică asemănător. În fine, șeful statului decide să scoată un cârlig electoral foarte bine lustruit de politicieni precum Vadim Tudor și să țină un discursul după retorica „ei vs. noi”. Pe de-o parte Președintele și Guvernul, care luptă „pentru viețile românilor”, pe de alta, majoritatea parlamentară pesedistă care vrea „să dea Ardealul ungurilor”. Să nu se rătăcească nimeni în interpretare, acel Jó napot kívánok adesat domnului Ciolacu și partidul său întărește veridicitatea cârdășiei anti-naționale. Pe acest complot aparent ar fi și pecetea lui Orbán Viktor, al cărui nume dl. Președinte îl pronunță integral pentru a clarifica că este vorba de primul-ministru cu nume maghiar al Ungariei, nu cel al României. Lovitura este executată perfect, cu o precizie nemțească. Multor concetățeani le-a fost gâdilat nervul naționalist, care a pompat sute de felicitări și încurajări – așa da, domnule Iohannis, le-ați spus-o ungurilor! Impactul diplomatic și intern al unei declarații iresponsabile pare mai puțin important. Președintele, putem argumenta, și-a făcut datoria constituțională de a fi garantul integrității teritoriale. Abordarea aleasă de domni sa, în schimb, a fost profund oportunistă și cel puțin deplorabilă. 

Revenind cu picioarele pe pământ (ardelenesc!), proiectul în chestiune avea parte doar de avize negative și era condamnat din fașă. Senatul l-a și respins în decursul zilei, spre suprindere nimănui și bucuria tuturor. De altfel, acest proiect al autonomiei Ținutului Secuiesc este o variantă reciclată a celui din 2004, respectiv 2018. Probabil cea mai mare nenorocire pentru UDMR ar reprezenta implementarea acestei descentralizări pe criterii etnice, întrucât discursul pro-autonomie nu a reprezentat niciodată un scop în sine, ci un mijloc de acumulare a capitalului politic. Nu știau naționaliștii secolelor XIX-XX ce favor le fac politicienilor de astăzi, care deschid sertarul istoriei și aleg ce le priește programului electoral. Ar fi o idee binevenită să privim și noi în mod responsabil la conținutul acelui sertar.

Deseori în societatea maghiară ardeleană, autonomia Ținutul Secuiesc este prezentată drept cheia rezolvării dificultăților economice și problemelor de alienare culturală. Pare o soluție aparent salvatoare și ușor de digerat, mai ales dacă este consumată cu o doză de melancolie naționalistă pe fondul deznădejdii cotidiene. Problema este cel puțin delicată, deoarece are la baza atât răni istorice – redeschise sezonier de răfuieli politice – cât și realitățile unui trai îngreunat. Aceasta discuție își merita propriul articol. Totuși, în ciuda faptului că nu avem toate soluțiile, nu ducem lipsă de contra-exemple, al căror impact va îngreuna găsirea acelor soluții pe termen lung.

Din fericire, Ardealul nu poate fi dat ungurilor, pentru că (șoc și groază!) este al ungurilor. Cum de altfel este al românilor, al sașilor (of, ironia!), al armenilor, romilor și al celorlalte grupuri lingvistice conlocuitoare. Ardealul este, în onesta mea opinie, al tuturor care îl numesc simbolic „acasă”, indiferent când s-au „mutat” aici. Este Ardealul pământ unguresc sau românesc? Întrebați-vă dacă solul și formele de relief au proprietăți etno-lingvistice. Fără a fi o noutate pentru cineva, în prezent Transilvania, alături de o parte a Banatului, Maramureșului și Țării Crișurilor face parte din statul unitar național denumit România. La fel de adevărat este faptul că de-a lungul istoriei sale milenare, Ardealul a avut un parcurs mai puțin liniar, influențat de mai multe structuri politice, confesionale și grupurile etno-lingvistice care au trecut dincolo de păduri să locuiască aici. Astfel, este natural să încercăm a ne simplifica această poveste transilvană, însă din nefericire una dintre cele mai simplificate narative este deloc-constructivul „ei versus noi”. Poate ar fi vremea să vorbim de „ei și noi”, recunoscând că deși suntem diferiți cultural, nimic in afară de orgoliu nu ne împiedică să ne construim povestea împreună în continuare, după cum am făcut – cu bune și cu rele – în ultimii 1000 de ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu as zice ca nu e oportun sa continuam aceasta discutie inceputa in urma cu doua zile. Gata! Mai ales ca insul de azi e destul de inteligent ca sa devieze discutia spre Presedinte.
    • Like 0
    • @ Tudor Bucur
      Corina check icon
      Mă tem că nu ne respectați destul, domnu' Bucur. Suntem oameni liberi, vorbim despre ce vrem. :)
      • Like 0
    • @ Corina
      Da,, putem sa vorbim liber ,dar sa nu nepunem mintea , cu prostii ! Iar daca Ardealul este al ;
      --Romanilor , sasilor ,armenilor , rromilor.. ungurilor ,,atunci ,sa-l ,lasam in pace si in liniste si sa nu ,,ne facem fiecare partealeului ,,, ca nu se poate ,Ori suntem in fam. europeana si respectam ,,regula de bun simt impusa de casa ,, ori stam cuminti in banca ,Daca ,ei cei care tot ,,arunca cu piatra ,, ar incerca un exercitiu de imaginatie cu ,tinutul lor secuiesc ,, separat si rupt complet de restul Romaniei ,, vor vedea , ca nu este posibil si vor aprecia bunastarea si linistea , care este acum ,
      • Like 0
    • @ Tudor Bucur
      Nu as ,,zice ca insul este inteligent ,ptr ca daca era , nu mai ,,provoca discutii fara rost ,,Sa imbrace Minciuna Istorieii in haine mioncinoase ,, Istoria Ardealului ,este una singura si ADEVARATA ,, pe care ei stiu ,dar NU vor sa o stie mergand pana acolo ca ,in cartile de Istorie a copiilor maghiari ,sunt scrise multe neadevaruri intentionat ,ptr ca acei copii sa stie ce vrea cineva si NU ceva ce a fost realmente, !Apoi despre acordarea cetateniei magheare la multi cetateni romani ,care isi vand cinstea pe rusine ,,etc etc Apoi retrocedarile facute in Ardeal ,abuzive,,
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    OK. Problema aici e cine incită la ură. Nici românii n-or fi ușă de biserică, vezi PRM, Vadim-Tudor (Dumnezeu să-l ierte), Funar, etc.
    Dar de ce este legală în Ungaria acea organizație " 64 de comitate "?
    Faceți parte din rândurile maghiarimii. Vi se pare că UDMR vă reprezintă interesele? Mie îmi pare că dimpotrivă, stârnește zâzanie. Iar dacă aveți impresia că NU vă reprezintă, eu n-am auzit spunându-se. Că UDMR nu-i venit cu hârzobul din cer! Tot din rândurile dvs s-a ridicat, tot dvs puteți să le ziceți "așa nu", ceea ce până acum n-am auzit.
    Dacă mă înșel îmi cer scuze.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Corina check icon
      Autorul nu pare simpatizant UDMR, judecând după aserțiunea „Crima este comisă de PSD în complicitate cu UDMR - două partide care, venind vorba, au un procentaj de substanță politică asemănător.”
      • Like 2
    • @ Corina
      Delia MC Delia MC check icon
      Așa e.
      "Probabil cea mai mare nenorocire pentru UDMR ar reprezenta implementarea acestei descentralizări pe criterii etnice întrucât discursul pro-autonomie nu a reprezentat niciodată un scop în sine, ci un mijloc de acumulare a capitalului politic" . Prima parte corect, cu privire la a doua...am rezerve.
      Respect pentru imparțialitate, e prima dată când un aud un maghiar exprimându-se astfel. Cei mai mulți consideră UDMR ( un rău) necesar pe care îl votează în bloc. Nu i-am auzit niciodată discutând despre UDMR cum se vorbește despre psd, nici măcar pe departe.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Corina check icon
      Într-adevăr, maghiarii cam votează UDMR în virtutea inerției. De aceea și-o fi permis președintele să și-i antagonizeze (și să-i antagonizeze astfel față de PNL). Dar mișcarea asta riscantă pentru imagine e la distanță mare de alegeri. Efectele scontate se pot pierde pe drum...
      • Like 1
  • Continutul postarii dv , nu-mi place !
    • Like 0
  • Dobrogea este un pamint binecuvintat.
    Locuit -din vechime- de foarte multe etnii. Cu foarte multe confesiuni.
    Niciodata nu au fost miscari etnice de amploare. Au fost tot felul de frecusuri, momente tensionate etc. Totusi, nu s-a ajuns la gesturi extreme si la actiuni ostile.
    Azi, lumea colaboreaza fara probleme, indiferent de ~.

    De ce in Transilvania nu este la fel?

    Foarte simplu: in Dobrogea, nimeni (romani, turco-tatari, rusi, armeni, bulgari, evrei etc.) nu doreste revenirea la o situatie istorica anacronica. Toti sunt fideli statului roman, pastrindu-si caracterul etnic si traditiile. Si colaborind pentru o situatie calma, prospera.

    In Transilvania, cineva tot incita la ura , nesupunnere, segregare, revenirea la stari medivale (pe care de fapt nu le inteleg si pe care tot maghiarii si austrieciii le-au retras).

    Cand veti intelege aceste lucruri elementare, poate veti avea un alt discurs.

    Intimplator, dorita autonomie actiona asupra unui teritoriu care avea si numerosi romani. (Secuii reprezinta doar 57% din populatie in teritoriul numit. Nici macar 66%.) Ei doreau autonomia? Se luau teritorii compacte din alte judete (Mures, Bacau-?!!-). Cu ce drept? Nu, nu pleca Ardealul in Ungaria. Venea Ungaria in Ardeal... In zona numita.

    Cred ca ar trebui sa se termine cu prostiile astea medievale, care atita inutil populatia de limba maghiara.

    Poate ca cineva (oare cine?) doreste conflicte interetnice in UE, pentru a urla ca e pe cale de disolutie. Sau ca Romania, baza pentru "Scut", nu este o platforma stabila.
    Nu va ma lasati angrenati in interesele altora.
    Nu de alta, dar daca stam sa judecam, maghiarii si austriecii au topit drepturile secuiesti medievale. Romanii au improprietarit secuii saraci, in anii '20. Dar tot romanii sunt de vina...
    Cine musca mina care l-a hranit si linge biciul care l-a crestat, isi merita soarta care va veni.
    • Like 5
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Domnule, nu ai la ce sa compari Dobrogea cu Ardealul. Din cele mai multe puncte de vedere aproape ca apartin de doua continente diferite.
      • Like 0
  • Doua expresii mi-au produs scarba in viata, pierdem Ardealul o sa-l ia ungurii si Crede si nu cerceta. Si una si cealalta enuntate de oameni in cautare de pretexte si scuze care nu dau doi bani pe Ardeal sau care nu au nici pe departe de a face cu Credinta
    • Like 3
  • Corina check icon
    De unde înainte avea mereu prestanță și distanță, deodată Iohannis s-a făcut ușor de criticat. O fi consiliere de tip Rareș Bogdan, o fi risc asumat pentru a aduce capital electoral unui PNL suferind (indiferent de calitatea electorilor câștigați)? Oricum, ideea majorității toxice rămâne valabilă.
    • Like 2
  • check icon
    Pe principiul ce-i al tau e-al nostru, ce-i al meu e al meu.
    • Like 0
  • Romani sunt toti cei cu cetatenie romana, indiferent de etnie.
    • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      AlexisZ check icon
      Jonn, mergi in secuime si in ceangàime si intreaba'i ce se simt si ce au declarat cei de'acolo la recensamant...cetatenia e doar un inscris pe o bucata de hartie administrativa.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      check icon
      Exista ceteteni romani de diferite etnii si etnici romani care pot fi sau nu cetateni romani. E asa greu de inteles ? In epoca moderna "romani" la modul general nu este suficient de specific, pentru ca nu se stie daca se refera la cetatenie sau etnie.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Dupa parerea mea si a majoritatii[sper!] locuitorilor acestor plaiuri[!], cetateni romani sunt aceIa, care nu numai ca se identifica printr-o carte de identitate,dar care simt si traiesc-mai MULT,uneori mai PUTIN - ROMANESTE! Sunt aceea care folosesc Lb romana in raporturile lor cu statul roman ,drept limba oficiala,fara a fi nevoie de translator!Cetatean roman este socotit acel locuitor care beneficiaza de toate drepturile constitutionale si care in aceeasi masura indeplineste toate obligatiile ce-i revin constitutional.Imi pare- sincer- tare rau ca se da ascultare unor ,,zgandarici'' ai istoriei care prin postarile lor tendentioase si antice nu duc la mentinerea unei armonii intre etniile conlocuitoare ale Ardealului, teritoriu al vechii Dacii, care a fost si va continua sa fie o buna gazda pt cei care-i respecta istoria.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult