Sari la continut
alt

Oameni și Gusturi check icon

Construit pe 3 niveluri de experiență culturală: DE VĂZUT - film, foto, teatru, dans, artă, DE ASCULTAT - muzică, DE CITIT & DEGUSTAT - carte și culinar, oamenisigusturi.ro poate fi considerat o cale de acces către oameni, locuri, proiecte și evenimente de valoare. Toate domeniile acoperite au curatori talentați & dedicați și artiști susținători, care au decis să-și unească forțele în slujba actului cultural. Pe acesta din urmă îl vom pune sub lupă și-l vom dezvălui și aici, prin producții proprii - editoriale, audio-foto-video & culinare. Oameni & gusturi – O poveste culturală spusă de Staropramen.


Articole publicate check icon

Dacă 50% dintre români vor citi poezie in decembrie, va ninge de Crăciun

Prima dată când l-am ascultat pe Andrei Bodiu citindu-și poeziile eram la festivalul Dilema Veche din Alba Iulia, acum câțiva ani. Își începuse momentul cu o poezie despre o căprioară rătăcită într-o stație de autobuz din Brașov, o apariție miraculoasă într-o dimineață de sâmbătă, când lumea merge la cumpărături (un text de Ioan Maxim, pentru Oameni și Gusturi).

Citește mai mult

3 filme de comedie memorabile despre Crăciun

Unul dintre filmele mele preferate de sărbători este Love Actually, comedia romantică britanică din 2003. Criticii au catalogat povestea de tip puzzle regizată de Richard Curtis drept o comedie romantică și siropoasă cu prea multe personaje, dar cu o distribuție de-a dreptul șarmantă. Nu cred că Richard Curtis a vrut să facă artă în Love Actually.

Citește mai mult

Fără prea multe adnotări față de prima parte a acestui demers, repet întrebarea la care au răspuns artiști pentru care 2016 a fost un an prodigios sau cu care noi ne-am ciocnit armonios pe ici, pe colo: Electric Brother, Sergiu Six Mitrofan (byron), Daniel Rocca (Firma), Sebastian Burneci (Bucharest Jazz Orchestra & Urma), Hanno Hoefer (Nightlosers), Mihnea Blidariu (Luna Amară), Mihai Iordache, Alexei Țurcan (Travka) Oigăn (Kumm, Moon Museum & RATB), Jurjak, Doru Trăscău (The Mono Jacks), Lucia, Cătălin Rulea (The Pixels & Toulouse Lautrec) și Corina Ciuplea (Muse Quartet).

Citește mai mult

filme

Unele filme au dobândit în timp și o funcție socială, de întărire a relațiilor sociale și familiale. Americanii au un nume pentru acest gen cinematografic: family. Am căutat câteva exemple de filme clasice despre Crăciun în acest sens. (Un articol de George Mihalcea pentru Oameni și gusturi)

Citește mai mult

Ce-au ascultat artiștii pe care noi i-am ascultat în 2016? #10deascultat (PART I)

Intrăm și noi în spiritul finalului de an și, în ultimele zile de trudă, ne punem pe bilanțuri și pe întrebări legate de marcaje esențiale pentru 2016. E plin internetul de topuri, clasamente și alte ierarhizări în funcție de profit, cantitate, vizualizări sau alte valențe cuatificabile. Am zis, trebuie să existe și o altă abordare. O abordare intimă, emoțională, temporală și profundă - așa cum îmi place să cred că e relația cu muzica.

Citește mai mult

Arcuș Trio

Alimentând nevoia și premiza inițială - un alt fel de a asculta bucăți de folclor - trio-ul în speță folosește ca fundament de improvizație și interpretare tocmai “elemente folclorice culese din muzica tradițională românească și balcanică”. Unii ar putea spune că numele proiectului prefigura o astfel de aplecare muzicală, însă nu e ceea ce pare. Adică nu e o consecință a direcției muzicale, ci e chiar numele inițiatorului de proiect: Alexandru Arcuș.

Citește mai mult

Staropramen

Mai toate producţiile prezentate anul acesta la „Interferenţe” au fost menite să pună publicul pe gânduri chiar şi după finalul reprezentaţiilor. (Un material de Florin Ghioca, pentru Oameni & Gusturi//Foto: István Biró)

Citește mai mult

byron la 10 ani și 10 întrebări

Orice ureche contaminată de aerul alternativelor muzicale avea să fie rapid atinsă și marcată de acest rock oriented band care propune încă de la geneză o direcție lirică rar desfășurată prin țărișoara lui 2006-2007: art-rock. Și să nu fi ieșit din casă în ultimii 10 ani și timpanul tot ți-ar fi fost mișcat de vreun sunet/ cântec emis de byron. Îmi vine în minte prima lor difuzare pe un radio, când întrebarea tuturor era: byron - ăștia sunt români? Primul album (Forbidden Drama, 2007) avea conținut integral în engleză (text: Delia Panait, foto: Cristian Șuțu).

Citește mai mult

Carla Szabo față-n față cu Iulian Tănase

Bere, Muzici & Povești este o producție video, realizată împreună cu prietenii de la Cărturești Carusel. Dacă nu știți la ce ne referim, înseamnă că nu ați trecut pe acolo încă și trebuie să o faceți! Promitem că veți găsi, în clădirea istorică de pe strada Lipscani, numărul 55, o librărie ca nicio altă librărie, spațiu de lectură, socializare și explorare artistică. Chiar acolo (și aici), vom pune față în față, o dată pe lună, formatori de opinie, artiști și oameni de cultură, pentru a afla cât mai multe despre alegeri, noi și vechi, posibile și imposibile, despre ce este (sau poate fi mai) bine, despre ce ne reprezintă, ne alarmează, ne crește și ne motivează.

Citește mai mult

Luna Amară, cover photo

10 ani, câteva întâlniri și 4 albume mai târziu, stau de vorbă cu jupânul Mihnea Blidariu, vocalist, chitarist și trompetist la formația la care trudesc de asemenea Nick Făgădar (voce și chitară), Răzvan Ristea (tobe), Sorin Moraru (bas), Șerban Onțanu-Crăciun (chitară). Am zis să ținem Aproape (album lansat luna aceasta) și să vedem ce-au mai copt în ultimul timp artiviștii de la Cluj (artiști + activiști). Un material de Delia Panait, pentru Oameni & Gusturi.

Citește mai mult