Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Filme de sărbători (Prima Parte) - 3 filme clasice despre Crăciun

filme

Mai mult decât în alte perioade ale anului, în decembrie, industria cinematografică și televiziunile fac un efort să lanseze sau să difuzeze filme tematice, emoționante și/sau amuzante, care vorbesc despre spiritul sărbătorilor, despre familie, despre solidaritate, despre comunitate, despre valori de care, ritualic, ne aducem aminte mai des în perioadă sărbătorilor.

Așa se face că unele filme au dobândit în timp și o funcție socială, de întărire a relațiilor sociale și familiale. Americanii au un nume pentru acest gen cinematografic: family. Am căutat câteva exemple de filme clasice despre Crăciun în acest sens.

film1

1. It's a Wonderful Life, 1946

Nicio listă cu filme despre sărbători nu poate evita filmul lui Frank Capra din 1946, It's a Wonderful Life, cu James Stewart. Este o poveste americană clasică despre spiritul sărbătorilor: e vorba despre comunitate, familie, prietenie.

It's a Wonderful Life a devenit filmul favorit al Americii în perioada sărbătorilor. Ciudat e că la data apariției, 1946, It's a Wonderful Life n-a fost un succes răsunător. După ce a intrat într-un con de umbră în anii 50 și 60, americanii și-au adus aminte că au nevoie de povești frumoase și pline de învățăminte de sărbători și, începând din 1973, It's a Wonderful Life e difuzat mereu de televiziuni între ziua Recunoștinței și Crăciun.

miracle

2. Miracle on 34th Street, 1947

Un alt film clasic american care avea sa devină o obsesie cinematografică a sărbătorilor este Miracle on 34th Street, cel din 1947. În acest caz, avem de-a face cu un prim film pentru copii dar și pentru adulți, în care se dezbate unul dintre marile mistere ale Sărbătorilor: există sau nu Moș Crăciun?! :)

În Miracolul de pe strada 34, rolul fetiței care e convinsă că Moș Crăciun există în persoană unui străin care-și spune Kris Kringle e jucat de Natalia Nikolaevna Zakharenko - care a devenit mai târziu o veritabilă divă a Hollywood-ului sub numele de Natalie Wood. În rolul mamei sceptice, apare un star al anilor 40, Maureen O’Hara. Filmul a avut parte de câteva remake-uri, cel mai cunoscut fiind cel din 1994, cu Richard Attenborough, Mara Wilson, Elizabeth Perkins și Dylan McDermott.  

muppets

3. A Christmas Carol, 1971

Nuvela lui Charles Dickens, Colind de Crăciun, apărută în 1843, a fost adaptată de atât de multe ori pentru film de cinema sau de televiziune încât o lista completă ar fi un efort supraomenesc. Am reținut doar câteva dintre cele mai cunoscute versiuni cinematografice după A Christmas Carol.

….

A Christmas Carol, 1971- versiunea animată a poveștii lui Dickens difuzată de ABC în 1971 a câștigat Oscarul pentru scurt metraj de animație. Criticii au lăudat stilul vizual aparte al animației de 25 de minute pentru care realizatorii s-au inspirat din opera unor ilustratori englezi din secolul XIX.

The Muppet Christmas Carol, din 1992 – este un musical american adaptat după povestea lui Dickens în maniera faimoaselor păpuși Muppets. Michael Caine îl joacă pe protagonistul Ebenezer Scrooge. Deși cântecele compuse pentru film dau un aer modern acestei versiuni a poveștii, The Muppet Christmas Carol respectă în mare parte intrigă imaginată de Dickens.

Un mare critic american de film, Roger Ebert spunea despre The Muppet Christmas Carol că ar trebui să nu lipsească din lista filmelor favorite de Crăciun ale spectatorilor pentru că are în mare parte din timp un aer gotic și sumbru care se risipește într-un final plin de căldura și veselia sărbătorilor de iarnă.

Disney's A Christmas Carol, din 2009 - este versiunea 3D de la Disney a celebrei povești dickensiene. Animația computerizată regizată de Robert Zemeckis folosește tehnica motion-capture: mișcările actorilor sunt inițial filmate, iar apoi animate digital. În producția Disney au apărut Jim Carrey, în roluri multiple, și Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins, Robin Wright. 

Un material de George Mihalcea, pentru Oameni & Gusturi - O poveste culturală spusă de Staropramen.

Mai multe, pe oamenisigusturi.ro 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult