Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Filme de sărbători (A doua parte) – 3 filme de comedie memorabile despre Crăciun

3 filme de comedie memorabile despre Crăciun

photo icon 3 filme de comedie memorabile despre Crăciun Sursa: Oameni și Gusturi

După o listă de filme clasice de sărbători, m-am gândit că n-ar strica și una care să cuprindă câteva comedii memorabile legate de tema sărbătorilor. Unele mai suprarealiste, altele mai siropase, poate, dar filme care tratează cu umor această perioadă cuprinsă între Crăciun și Anul Nou.

1. Life of Brian, 1979

Life of Brian, filmul celebrului grup britanic de comedie Monthy Python, este una dintre cele mai celebre comedii pe teme religioase făcute vreodată. Umorul suprarealist al celor de la Monthy Python nu respectă nicio regulă a corectitudinii politice și este cel mai bun exemplu de satiră cinematografică inteligent construită. Povestea lui Brian Cohen, un tânăr evreu confundat cu Mesia, a fost desemnată frecvent de jurnaliștii de film ca fiind cel mai bun film de comedie din istorie. De menționat că Life of Brian parodiază celebra miniserie TV Jesus of Nazareth a lui Franco Zeffirelli, apărută cu doi ani înainte, în 1977. Life of Brian e cu siguranță unul dintre filmele esențiale de comedie și una dintre capodoperele celor de la Monthy Python.

2. Trading Places, 1983

Trading Places din (1983), cu Eddie Murphy şi Dan Aykroyd, în regia unui specialist al filmelor de comedie, John Landis, e o comedie de situaţii spumoasă, făcută în dulce stil clasic. Intriga e una simplă: doi afaceriști bătrâni şi deloc sensibili la spiritul sărbătorilor fac în aşa fel încât un promiţător şi stilat confrate, Dan Aykroyd, ajunge să facă schimb de vieţi cu un vagabon jucat de Eddie Murphy.

Un faimos critic american de film, Roger Ebert, compara filmul Trading Places cu spiritul comediilor hollywoodiene clasice ale regizorilor Frank Capra și Preston Sturges.

3. Bad Santa, 2003

O comedie neagră deja clasică despre spiritul sărbătorilor este Bad Santa din 2003. Rolul de Moş Crăciun de ocazie, alcoolic, agresiv şi depresiv i-a adus lui Billy Bob Thorton o nominalizare la Globurile de aur, iar Bad Santa a convins deopotrivă și publicul și critica de film. Nu atât de bine primit a fost sequelul Bad Santa 2 din 2016.

Mențiune:

Love Actually, 2003

Unul dintre filmele mele preferate de sărbători este Love Actually, comedia romantică britanică din 2003.

Criticii au catalogat povestea de tip puzzle regizată de Richard Curtis drept o comedie romantică și siropoasă cu prea multe personaje, dar cu o distribuție de-a dreptul șarmantă. Nu cred că Richard Curtis a vrut să facă artă în Love Actually. Filmul tratează, cred eu, tema sărbătorilor într-o manieră emoțională folosită frecvent în reclamele din această perioadă. Cu toate astea, cred că cinefilii simt nevoia și de astfel de filme emoționale și emoționante. Mai ales de sărbători. Iar distribuția de excepție a filmului, care include nume Liam Neeson, Colin Firth, Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant, Bill Nighy, sau Rowan Atkinson, mă face să vreau să revăd din când în când Love Actually.

Un articol semnat de George Mihalcea pentru Oameni și Gusturi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult