Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Filme de sărbători (A doua parte) – 3 filme de comedie memorabile despre Crăciun

3 filme de comedie memorabile despre Crăciun

photo icon 3 filme de comedie memorabile despre Crăciun Sursa: Oameni și Gusturi

După o listă de filme clasice de sărbători, m-am gândit că n-ar strica și una care să cuprindă câteva comedii memorabile legate de tema sărbătorilor. Unele mai suprarealiste, altele mai siropase, poate, dar filme care tratează cu umor această perioadă cuprinsă între Crăciun și Anul Nou.

1. Life of Brian, 1979

Life of Brian, filmul celebrului grup britanic de comedie Monthy Python, este una dintre cele mai celebre comedii pe teme religioase făcute vreodată. Umorul suprarealist al celor de la Monthy Python nu respectă nicio regulă a corectitudinii politice și este cel mai bun exemplu de satiră cinematografică inteligent construită. Povestea lui Brian Cohen, un tânăr evreu confundat cu Mesia, a fost desemnată frecvent de jurnaliștii de film ca fiind cel mai bun film de comedie din istorie. De menționat că Life of Brian parodiază celebra miniserie TV Jesus of Nazareth a lui Franco Zeffirelli, apărută cu doi ani înainte, în 1977. Life of Brian e cu siguranță unul dintre filmele esențiale de comedie și una dintre capodoperele celor de la Monthy Python.

2. Trading Places, 1983

Trading Places din (1983), cu Eddie Murphy şi Dan Aykroyd, în regia unui specialist al filmelor de comedie, John Landis, e o comedie de situaţii spumoasă, făcută în dulce stil clasic. Intriga e una simplă: doi afaceriști bătrâni şi deloc sensibili la spiritul sărbătorilor fac în aşa fel încât un promiţător şi stilat confrate, Dan Aykroyd, ajunge să facă schimb de vieţi cu un vagabon jucat de Eddie Murphy.

Un faimos critic american de film, Roger Ebert, compara filmul Trading Places cu spiritul comediilor hollywoodiene clasice ale regizorilor Frank Capra și Preston Sturges.

3. Bad Santa, 2003

O comedie neagră deja clasică despre spiritul sărbătorilor este Bad Santa din 2003. Rolul de Moş Crăciun de ocazie, alcoolic, agresiv şi depresiv i-a adus lui Billy Bob Thorton o nominalizare la Globurile de aur, iar Bad Santa a convins deopotrivă și publicul și critica de film. Nu atât de bine primit a fost sequelul Bad Santa 2 din 2016.

Mențiune:

Love Actually, 2003

Unul dintre filmele mele preferate de sărbători este Love Actually, comedia romantică britanică din 2003.

Criticii au catalogat povestea de tip puzzle regizată de Richard Curtis drept o comedie romantică și siropoasă cu prea multe personaje, dar cu o distribuție de-a dreptul șarmantă. Nu cred că Richard Curtis a vrut să facă artă în Love Actually. Filmul tratează, cred eu, tema sărbătorilor într-o manieră emoțională folosită frecvent în reclamele din această perioadă. Cu toate astea, cred că cinefilii simt nevoia și de astfel de filme emoționale și emoționante. Mai ales de sărbători. Iar distribuția de excepție a filmului, care include nume Liam Neeson, Colin Firth, Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant, Bill Nighy, sau Rowan Atkinson, mă face să vreau să revăd din când în când Love Actually.

Un articol semnat de George Mihalcea pentru Oameni și Gusturi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult