Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce-au ascultat artiștii pe care noi i-am ascultat în 2016? #10deascultat (PART I)

Ce-au ascultat artiștii pe care noi i-am ascultat în 2016? #10deascultat (PART I)

photo icon #10deascultat din 2016 Sursa: Oameni și Gusturi

Intrăm și noi în spiritul finalului de an și, în ultimele zile de trudă, ne punem pe bilanțuri și pe întrebări legate de marcaje esențiale pentru 2016. E plin internetul de topuri, clasamente și alte ierarhizări în funcție de profit, cantitate, vizualizări sau alte valențe cuatificabile. Am zis, trebuie să existe și o altă abordare. O abordare intimă, emoțională, temporală și profundă - așa cum îmi place să cred că e relația cu muzica.

Cum anul ăsta am interacționat mai mult ca niciodată cu artiști de-ai locului și nu numai, dintre cei pe care îi ascult, îi cunosc și, deseori, îi înțeleg, mi-am îndreptat din nou atenția către ei, întrebându-mă oare cum au “trăit” ei anul acesta, muzical vorbind. De regulă, ei sunt cei așezați în tabele și scroll-uri, așa că n-am să v-ascund că tare s-au bucurat când cineva i-a întrebat pe ei: 

Ce crezi că-ți vei aminti despre 2016 din perspectivă muzicală? Mai exact - ce piesă, artist, concert, eveniment, videoclip sau producție muzicală te-a marcat?

Am plecat în acest quest cu o unică așteptare - ca la finalul discuțiilor tete-a-tete, convorbirilor telefonice, mailurilor sau schimburilor de mesaje să ne alegem cu (deja cunoscutul) #10 de ascultat - etapa 2016. Pe scurt, ce-au ascultat artiștii pe care noi i-am ascultat în 2016?

Numai că, deh, ca în orice aventură, apar elemente, răspunsuri și abordări neașteptate. Din dorința mea de a nu restrânge plaja lor de alegere, pe bună dreptate, unii dintre artiști s-au orientat către ce a fost marcant pentru piața românească și/sau chiar pentru propria cronologie artistică. Libertate am vrut, asta am primit.

Oricât am încercat să evit clasica metodă a chestionarului s-a impus totuși o nuanțare. Așa că varianta finală cu care “am deranjat” aproape 20 de artiști a fost următoarea:

“1. Un artist/piesa

2. Un album/concert/eveniment/videoclip

3. Din România”.

De la un playlist am ajuns la un serial, iar protagoniștii sunt: Electric Brother, Sergiu Six Mitrofan (byron), Daniel Rocca (Firma), Sebastian Burneci (Bucharest Jazz Orchestra & Urma), Hanno Hoefer (Nightlosers), Mihnea Blidariu (Luna Amară), Mihai Iordache, Alexei Țurcan (Travka) Oigăn (Kumm, Moon Museum & RATB), Helen, Jurjak, Doru Trăscău (The Mono Jacks), Lucia, Cătălin Rulea (The Pixels & Toulouse Lautrec) și Corina Ciuplea (Muse Quartet).

Un astfel de demers nu poate fi niciodată exhaustiv, așa că am avut chemare către cei de mai sus pentru că în majoritatea lor au mai fost prezenți sau dați spre ascultare aici, pe oamenisigusturi.ro, prezenți la festivalurile pe la care am fost și noi, difuzați de radiourile de care ne place ori că, la rândul lor, au lăsat marcaje muzicale peste 2016 sau, pur și simplu, pentru că au răspuns foarte prompt la chemare :)

Gata cu preambulul, trecem la cuprins. A se reține că playlistul #10 de ascultat nu e o ierarhie, ci o enumerare. 

#10 de ascultat - artist / piesa ce va aminti despre 2016.

1.David Bowie - Lazarus

*Daniel Rocca (Firma), Sergiu Six Mitrofan (byron) și Electric Brother 

2. OK Go – The One Moment

* Doru Trăscău (The Mono Jacks)

3. James Blake - Retrograde

*Corina Ciuplea (Muse Quartet)

4. Tedeschi Trucks Band

*Hanno Hoefer (Nightlosers) 

5. Radiohead - Identikit

*Oigăn (Kumm, Moon Museum & RATB)

6. Gary Clark Jr. - Bright Lights

*Jurjak

7. Nick Cave & The Bad Seeds - Magneto

*Mihnea Blidariu (Luna Amară)

<iframe width="885" height="498" src="https://www.youtube.com/embed/_JfDU2Vj6k0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

8. Justice - Fire

*Cătălin Rulea (The Pixels & Toulouse Lautrec)

9. Radiohead - Burn The Witch

*Alexei Țurcan (Travka)  

10. Aurora - Runaway

* Lucia 

<iframe width="885" height="498" src="https://www.youtube.com/embed/d_HlPboLRL8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

#10 de ascultat - album / concert / videoclip care a marcat 2016

1.Concert Radiohead @ LollaPalooza Berlin

*Corina Ciuplea (Muse Quartet) și Oigăn (Kumm, Moon Museum & RATB) 

2. Ian Chang - Spiritual Leader, musical act.

* Electric Brother

3. Album - David Bowie - Blackstar

*Daniel Rocca (Firma) 

4. Album - Iggy Pop - Post Punk Depression

*Oigăn (Kumm, Moon Museum & RATB)

5. Album - Darcy James Argue's Secret Society - Real Enemies

* Mihai Iordache 

6. Rammstein - Festival Tour 2016

*Sebastian Burneci (Bucharest Jazz Orchestra & Urma) 

7. Album - Dream Theater - The Astonishing

*Sergiu Six Mitrofan (byron) 

8. DJ Shadow feat. Run The Jewels - Nobody Speak

*Jurjak

9. Concert - Asaf Avidan @ Arenele Romane București

*Lucia

10. Red Fang - Wires (videoclip)

*Mihnea Blidariu (Luna Amară) 

NOTĂ:

Moartea lui Prince sau a lui David Bowie și Nobelul lui Dylan au fost evenimente legate de muzică despre care unanim am fost de acord că au intrat definitiv și de la sine înțeles în memoria colectivă a lui 2016.

Multe mulțumiri artiștilor implicați în această dambla!

PS: Pentru PART II - #10 de ascultat în 2016- din România, ne auzim și vedem săptămâna viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Am dat click pe fiecare piesă. Numai muzică de înmormântare, mânca-ți-aș.
    Înțeleg că au murit artiști anul acesta, că a câștigat Trump, că oameni și gusturi, dar cât de hipster trist să o arzi, ca să-ți placă numai muzică depresivă?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult