Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce ni s-a întâmplat? | Istoricul Thierry Wolton, despre poligonul de încercare România: Peste 20 de ani, o să vedeți că fenomenul din România o să se manifeste în toate democrațiile

Thierry Wolton

Confiscarea puterii de către foștii comuniști și de către Securitate imediat după Revoluția din 1989 a fragilizat de la bun început democrația românească, iar țara plătește astăzi consecințele, spune scriitorul, profesorul și istoricul Thierry Wolton. Autor al celei mai complexe lucrări despre istoria comunismului și specialist în KGB, Thierry Wolton s-a aflat în aceste zile în România, țară care se află într-o criză politică și socială fără precedent, pentru a-și lansa noua carte, „Întoarcerea vremurilor barbare” (Editura Humanitas). Într-un interviu pentru Republica.ro, el vorbește despre cum beneficiază Rusia și China de pe urma ascensiunii extremismului din România și despre cum sunt pe cale rețelele de socializare să bulverseze democrațiile din toată lumea.

Idei esențiale:

  • „Singura țară în care a funcționat planul lui Gorbaciov a fost România și acum plătiți consecințele.”
  • „În alte țări, partidele comuniste s-au dizolvat, s-au transformat în partide social-democrate și au uitat de trecut, dar nu a existat nicio alianță cu poliția politică. La voi în țară, a existat această legătură dintre fostul partid comunist și poliția politică. Sunt convins că răul a fost provocat tocmai de această intersecție dintre poliția politică și fostul partid comunist, care duce astăzi la ce se întâmplă pe TikTok.”
  • „Terenul democratic este mai fragil (n.r. în România). Am spus, am scris de multe ori: Democrația nu cade din cer.”
  • „Ajungerea la președinție a lui Călin Georgescu, care e de extremă-dreapta, pro-rus, anti-NATO și anti-UE, ar reprezenta cea mai mare reușită pentru Moscova. Interesul Moscovei este să distrugă Europa, instituția europeană, comunitatea europeană. (...) Tot ceea ce divizează Europa slăbește considerabil Europa și favorizează interesele lui Putin. Dar acest raționament nu ar trebui să se limiteze la Putin, favorizează, de asemenea, tot ceea ce este anti-occidental și favorizează inclusiv China. Utilizarea TikTok în această chestiune (n.r. a alegerilor din România) nu este inocentă.”
  • „Să spunem că trăiești într-un mic sat și crezi că NATO este fascism și scrii asta pe rețeaua ta de socializare. Algoritmul care se află în spate te va pune în contact cu toți oamenii care gândesc același lucru ca tine. În mod automat, fără ca cineva să apese un buton. O fac algoritmii, calculele din spate, este un mecanism care funcționează singur și este înfricoșător. Asta înseamnă că se creează fenomene de masă, oameni izolați, care nu se cunosc, dar care împreună merg în aceeași direcție, pentru că au aceleași opinii. Aceasta este ceea ce aș numi o mulțime digitală. În orice fenomen de mulțime, lucrurile s-au petrecut astfel din zorii timpurilor, mulțimea îl urmează pe cel care vorbește cel mai tare.”
  • „Este un fenomen foarte îngrijorător, care pune în discuție democrația, acesta este cel mai important dintre toate. Depășește cazul României, depășește cazul Europei, pune sub semnul întrebării democrația însăși.”

Cum se explică situația în care a ajuns astăzi România, unde peste două milioane de alegători au votat în primul tur al alegerilor un extremist apărut de niciunde?

Trebuie să analizăm situația din România din perspectiva a ceea ce s-a întâmplat în alte țări. Țările Baltice, Polonia, Republica Cehă, chiar și Bulgaria, într-o anumită măsură, Ungaria, deși are astăzi o politică specială, s-au eliberat cu adevărat de comunism. În România, din cauza confiscării Revoluției din 1989, democrația a avut multe dificultăți în a fi stabilită, în a fi pusă în aplicare. Nu spun că în alte părți a fost bine stabilită, dar a fost mai bine stabilită.

Există, până în ziua de astăzi, consecințe ale evenimentelor de atunci, din cauza faptului că clasa politică românească a făcut multe lucruri pe ascuns, din cauză că a existat corupția care a frânat dezvoltarea democratică a țării.

Și astăzi, vedem consecințele a acestui lucru. Pentru că această frână pusă de corupție, de acest tip de clasă politică, a șubrezit în cele din urmă sistemul democratic. Iar asta le-a provocat alegătorilor un dezgust al cărui rezultat l-am văzut la vot.

Trebuie să analizăm situația din România atât de la distanță, cât și din interior, nu e o situație unică, doar că e mai clară în România decât în alte țări. De 35 de ani, clasa politică este, în linii mari, aceeași. Și-au dat puterea de la unii la alții, dar sunt reprezentanți ale cam acelorași interese, au făcut aranjamente, nu au răspuns așteptărilor oamenilor. Asta a provocat o anumită respingere din partea societății, iar această respingere a fost exprimată în special în rețelele de socializare. Acest fenomen există în toate țările democratice.

Platformele de socializare exprimă vocea populară, dar există acolo și multă manipulare, ceea ce ne aduce astăzi în această situație. Avem combinația a două sisteme, un sistem vechi care a distrus instaurarea democrației și un sistem nou reprezentat de rețele sociale. Aceste două sisteme, care se întrepătrund, au dus astăzi la această explozie greu de imaginat.

Astfel ajungem la manipulările din cadrul rețelelor sociale, cu importanța pe care a avut-o TikTok în alegerile prezidențiale și care a făcut să ajungă pe prima poziție un candidat pe care nimeni nu l-a văzut înainte. Această manipulare a TikTok nu ar fi reușit dacă nu ar fi existat o nemulțumire profundă față de clasa politică.

În afară de faptul că au stârnit nemulțumiri în rândul oamenilor, că au erodat încrederea în democrație, erau vechile structuri capabile să influențeze desfășurarea evenimentelor de acum?

E mai complicat decât atât. PSD este urmașul partid comunist, să nu uităm, dar acesta nu este un lucru specific României. Ceea ce este foarte diferit față de alte țări, ceea ce a adăugat o dimensiune suplimentară, mai gravă, a fost existența poliției politice. În alte țări, partidele comuniste s-au dizolvat, s-au transformat în partide social-democrate și au uitat de trecut, dar nu a existat nicio alianță cu poliția politică. La voi în țară, a existat această legătură dintre fostul partid comunist și poliția politică.

Sunt convins că răul a fost provocat tocmai de această intersecție dintre poliția politică și fostul partid comunist, care duce astăzi la ce se întâmplă pe TikTok. Nu am nicio dovadă, dar de aceea funcționează aici și nu în altă parte,

Lucrurile sunt complexe, manipularea poate să vină în acest caz de la o putere străină, care se bazează pe fostele rețele.

Ce putere străină beneficiază în acest moment de pe urma acestei manipulări și a întreg haosului care s-a creat?

Cel mai mult Putin, asta e clar. Și se descurcă destul de bine până acum, aproape că îl admir. Chiar dacă nu este întotdeauna vina lui, chiar dacă nu își propune mereu, profită mereu de o asemenea situație. Mai întâi trebuie să explicăm de ce el este cel mai mare beneficiar.

Ajungerea la președinție a lui Călin Georgescu, care e de extremă-dreapta, pro-rus, anti-NATO și anti-UE, ar reprezenta cea mai mare reușită pentru Moscova. Interesul Moscovei este să distrugă Europa, instituția europeană, comunitatea europeană. Ne uităm la ce s-a întâmplat recent, în Moldova, unde pro-europenii au reușit la limită. Georgia nu este membră a Europei, dar totuși există destabilizare acolo. La alegerile care au avut loc în ultimii doi ani în Europa, vedem un întreg curent populist de dreapta. Nu spun că este favorabil Moscovei, dar sunt antiamericani, sunt anti-NATO, sunt anti-europeni, sunt suveraniști - fiecare în țara lui, dar are aceste tendințe. Tot ceea ce divizează Europa slăbește considerabil Europa și favorizează interesele lui Putin. Dar acest raționament nu ar trebui să se limiteze la Putin, favorizează, de asemenea, tot ceea ce este anti-occidental și favorizează inclusiv China.

Utilizarea TikTok în această chestiune (n.r. a alegerilor din România) nu este inocentă. Este o rețea socială sută la sută chinezească, care adună date de la utilizatori, care trimite anumite mesaje, nu neapărat mesaje directe. Dovada este ceea ce s-a întâmplat înainte de alegerile din România. Nu s-a spus: „Trebuie să-l votați pe Georgescu”, nicidecum. Mesajele transmise pe TikTok au fost foarte subtile, practic acest demers a venit și a completat o căsuță marcată de nemulțumirea populației în raport cu partidele politice. Dar a fost o mișcare foarte vicleană

Sper ca într-o bună zi să putem descifra toate acestea și să vedem cum s-a întâmplat, pentru că a fost o mișcare foarte vicleană.

Într-adevăr, există foarte mulți oameni nemulțumiți pe bună dreptate în țară, dar cum s-a ajuns chiar și pe baza chiar acestei nemulțumiri, la o manipulare de proporții incredibile?

Știți că am scris o carte numită „Noile drumuri ale servituții noastre”, în care avertizez cu privire la noile tehnologii și în special la rețelele de socializare. Nu afirm că rețelele sociale sunt manipulate, ci că rețelele sociale sunt capabile să manipuleze mințile oamenilor, fără să existe neapărat un păpușar în spate.

Să spunem că trăiești într-un mic sat și crezi că NATO este fascism și scrii asta pe rețeaua ta de socializare. Algoritmul care se află în spate te va pune în contact cu toți oamenii care gândesc același lucru ca tine. În mod automat, fără ca cineva să apese un buton. O fac algoritmii, calculele din spate, este un mecanism care funcționează singur și este înfricoșător. Asta înseamnă că se creează fenomene de masă, oameni izolați, care nu se cunosc, dar care împreună merg în aceeași direcție, pentru că au aceleași opinii. Aceasta este ceea ce aș numi o mulțime digitală. Acum, în orice fenomen de mulțime, lucrurile s-au petrecut astfel din zorii timpurilor, mulțimea îl urmează pe cel care vorbește cel mai tare, pe cel care este cel mai structurat, pe cel care știe ce vrea. Acest fenomen de grup există peste tot și din momentul în care se petrece poate exista manipulare. Pentru că, dacă în această mulțime digitală ai oameni care vorbesc mai tare decât ceilalți, ceilalți se vor reuni în jurul lor și îi vor propulsa.

Și vedem acest lucru la toate alegerile care au avut loc în ultimii ani în toate țările democratice. În toate țările democratice există o anumită respingere a clasei politice, oricare ar fi ea. Cu siguranță, există resentimente, iar rețelele de socializare accentuează aceste resentimente. Ceea ce duce la mișcări populiste, uneori la extrema dreaptă.

Cred că, de exemplu, alegerea lui Donald Trump este un bun exemplu în acest sens. Nu spun că Donald Trump este fascist, dar este totuși cineva care se pronunță împotriva sistemului, deși aparține sistemului. Rețelele de socializare au contribuit foarte mult la alegerea lui, foarte mulți oameni s-au recunoscut în Donald Trump. Este un fenomen foarte îngrijorător, care pune în discuție democrația, acesta este cel mai important dintre toate. Depășește cazul României, depășește cazul Europei, pune sub semnul întrebării democrația însăși.

De ce? Democrația se bazează pe principiul un vot, o voce. Democrația este reprezentativă, parlamentarii și președinții sunt, în mod normal, expresia voinței populare. Cu rețelele sociale, jocul se schimbă. Și asta este capital. Poate sunt eu nebun, dar cred că rețelele de socializare sunt pe cale să transforme democrația.

Dați-mi voie să explic. Ești pe rețeaua ta de socializare, îți spui acolo opinia și transmiți această opinie tuturor celor din rețea. Ești fericit, nu mai ai nevoie de cineva care să te reprezinte ca parlamentar ca să-ți exprimi părerea. Așadar, folosirea Parlamentului devine mai puțin evidentă, mai ales că clasa politică este considerată coruptă. În toate țările lumii și în toate democrațiile lumii, politicienii trăiesc la un alt nivel decât noi, deputatul francez nu trăiește în aceleași condiții ca mine. De asta, oamenii au resentimente, sunt invidioși pe nivelul lor de trai, ceea ce înseamnă că își exprimă nemulțumirea pe rețelele de socializare.

Atunci când votezi, votezi împotriva celor din sistem și ești încurajat să faci asta, pentru că ai în spate o mulțime de oameni care se află în aceeași rețea și merge în aceeași direcție ca tine. Acesta este un virus foarte periculos și nu am nicio soluție la el, nu vă voi ascunde. Este un virus foarte periculos, care e pe cale să bulverseze complet democrația. Eu poate nu voi mai fi aici, dar aș sta de vorbă cu dvs. peste 20 de ani, o să vedeți că fenomenul din România o să se manifeste în toate democrațiile.

Dacă extremismul se manifestă în multe țări din Europa, de ce este mai rău acum ce se întâmplă în România?

Din cauza a ceea ce am spus mai devreme, și anume că terenul democratic este mai fragil. Am spus, am scris de multe ori: Democrația nu cade din cer. Democrația este învățată într-o perioadă lungă de timp, necesită educație, trebuie practicată.

Credeți că țările europene care au o democrație cu tradiție, Franța și celelalte, au devenit democratice peste noapte? Gândiți-vă la Revoluția Franceză, gândiți-vă la miile de oameni care au fost uciși, toate acestea elemente au adus la democrație, democrația este un proces lung.

Democrația din România este foarte tânără, e adevărat, dar democrația este la fel de tânără și în Țările Baltice, și în Polonia, și în Cehia și totuși acolo lucrurile arată mai bine. Românii sunt aparte pentru că procesul democratic a fost confiscat de oameni care voiau să continue tradiția comuniștilor.

Fac un mic ocol, dar care este foarte important, după părerea mea pentru a înțelege. Când Gorbaciov a venit la putere, Uniunea Sovietică era în ruine și el știa că singura modalitate de a salva URSS era să obțină dolari, miliarde de dolari, de la Occident. Ce au reușit chinezii să facă era și planul lui Gorbaciov, dar pentru asta trebuia să-i seduci pe occidentali. Așa că s-a prezentat ca un lider modern, cu o soție frumoasă și a spus că trebuie să schimbăm liderii țărilor din Europa Centrală și de Est, care erau vechi aparatcici comuniști, cu figuri mai zâmbitoare. Acesta a fost planul lui Gorbaciov.

Acest plan nu a funcționat, pentru că popoarele nu au reacționat cum a vrut el. În RDG nu a funcționat, datorită Căderii Zidului Berlinului, în Polonia, nu a funcționat, datorită Solidarității, în Cehoslovacia, cu demonstrațiile pro-Havel, nu a funcționat, în Ungaria, nu a funcționat. Singurul loc pe care în care a funcționat a fost România. Au scăpat de bătrânul Ceauşescu ca să pună un Iliescu zâmbitor la putere. Așadar, singura țară în care a funcționat planul lui Gorbaciov a fost România și acum plătiți consecințele.

Traducerea discuției a fost realizată de Iulia Voevozeanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Thierry Wolton nu este istoric, ci jurnalist, ceea ce este cu totul altceva.

    Are dreptate legat de menținerea influenței securității ceaușiste în capitalisnul postdecembrist, însă nu are dreptate legat de cauza prețului pe care îl plătim azi. Îl platim nu din cauza "zâmbărețului" iliescu, ci din cauza "hăhăitului" băsescu-petrov, securistul de rit vechi și nou care a făcut cel mai mult rău României prin transformarea ei într-un stat-marionetă al Americii imperialiste.

    Inclusiv lăsconi este candidata lui băsescu-petrov, susținută fățiș de securistul băsescu-petrov. Ăsta este principalul motiv pentru care niciun om inteligent și de bună credință nu ar vota cu ea, celălalt motiv important fiind că... e "blondă", sau mai puțin finuț spus: e proastă de bubuie!

    Prin urmare, nici asta nu e adevărat, respectiv vrăjeala cu manipulările lui georgescu pe tik tok sau alte rețele de socializare. Nici nu e nevoie: este suficient să știi că nu o vrei pe elena petrova, că nu vrei să votezi usr, un partid născut... tot din petrov și macovei aka macovaca, pusă ministru al justiției la vremea ei tot de securistul petrov, la indicațiile primite telefonic direct de la soros, conform declarației ciocănitoarei woodrea, tot o... elenă d-ale lui petrov!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult