Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

G4Media, despre candidații POT în Parlament: viitor deputat de București trimis în judecată de DNA, un condamnat pentru conducere sub influența alcoolului, un afacerist care a furat un acumulator de bormașină de la Leroy Merlin și un fost securist

Clădirea Palatului Parlamentului

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

G4Media a descoperit că pe lista POT pentru Parlament s-au aflat oameni cu probleme penale sau cu probleme grave de integritate.  Verificările G4Media.ro au identificat candidați POT condamnați penal în perioada recentă, un inculpat DNA și un fost ofițer de securitate pentru care instanța de judecată a decis că, în timpul serviciului, a încălcat drepturi fundamentale ale omului. Referitor la aceste cazuri, președinta acestei formațiuni, Anamaria Gavrilă, a transmis: ”La SOS (partidul condus de Diana Șoșoacă n.r.) ce ați descoperit? Când descoperiți pe toți ceilalți de la celelalte partide, atunci voi comenta și eu”, scrie G4Media.

Potrivit sursei citate, Răzvan Mirel Chiriță, locul 1 pe lista acestui partid la Camera Deputaților București – virtual ales în urma scrutinului din 1 decembrie – a fost trimis în judecată de DNA anul trecut după ce, în pandemie, firma Solutions Line SRL la care era unic asociat și administrator a primit, de la Primăria Slatina, contracte de achiziție de materiale sanitare la prețuri supraevaluate. Prejudiciul adus Primăriei se ridică la circa 2,5 milioane lei.

Petru Octav Ursăscu, care a candidat pe lista de la Senat de la Călărași, a fost condamnat în iunie 20222 de Judecătoria Cornetu la 9 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru săvârşirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Relu Florin Merișanu, despre  presa din Mehedinți a scris astăzi că are șanse mari să prindă un mandat de senator., a scăpat de un dosar penal, după ce, pe data de 3 aprilie 2022, a fost prins de agenții de pază de la un magazin Leroy Merlin din Craiova  pentru că furase un acumulator de la o bormaşină electrică 12V RD-CDL33, în valoare de 139 lei, pe care l-a băgat în buzunarul de la geacă. ”(…) a trecut de zona caselor de marcat, fără a achita contravaloarea acumulatorului ce aparţinea unei bormaşini electrice 12V RD-CDL33, fiind ulterior surprins de agenţii de securitate ai magazinului.”, se arată în dosar, conform G4Media. Procurorul de caz și judecătorul au renunțat, însă, la urmărirea penală sub motivația că exista ”o disproporție vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există interes public în urmărirea acesteia.”

Săptămâna trecută, Context dezvăluia și cazul lui Daniel Mihai Plai, aflat pe primul loc pe lista POT de la Arad. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii militari ai DNA în 2011, alături de alți 111 inculpați, într-un dosar de fraudare a unui examen în urma căruia dorea să se angajeze ca militar profesionist.

Marian Rizea, alt candidat POT, de la Vâlcea, tot pe locul 1 la Cameră, a ajuns în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a descoperit că, în calitate de fost ofițer al Securității, a încălcat drepturile omului.

Citiți articolul integral pe G4Media.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La titlu aș mai mai adăuga și eu: și unul care n-avea șapcă, vorba bancului.
    • Like 0
  • Ce nu înțeleg eu este cum de astfel de indivizi pot sa ajungă pe buletinele de vot. Cum de apar aceste informații "după" și nu "inainte". Nu ar fi treaba AEP să facă această verificare? Să-i grebleze pe cei cu probleme. Sau și aici merge cu "declarația pe propria răspundere" care în general e bullshit?
    • Like 2
    • @ Dan Filip
      Stați liniștit, că nu sunt numai ceilalți cu bube în cap, ci și ai Dvs. Ați auzit de Clotilde Armand, de Vlad Voiculescu, de Barna? Dar de însăși Kamala de Câmpulung? Dar de....? Dar de....? Dacă sunteți obiectiv și vă interesează sincer bubele în cap ale TUTUROR candidaților și le căutați fără părtinire, o să găsiți lucruri cel puțin interesante.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Foaie verde de batista,
      Simpatia putinista
      E o treaba foarte trista
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Vreți să ne întrecem în rime? Fie.

      Foaie verde de batic
      Uite un fanatic mic
      sau
      Ia iute un fanatique (fanatic și educat, ca un bun USR-ist, evident, știți la ce fac aluzie)

      sau încă

      Foaie verde de urzici
      Mi se rupe de ce zici
      Ideologul lu' pește
      Se trezi el că vorbește
      Cică ce-am scris eu e rău
      Cred că ești cu mintea-n hău
      Hai mai bine somn ușor
      Ne-auzim pe viitor
      Când te mai dezmeticești (după victoria lui Georgescu)
      Doar atunci să mai vorbești :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Georgescu ? ce mai victorie
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Înțeleg că n-ai mai găsit nicio rimă cu batista, că doar pe asta o știi.
      Și oricum am zis că DUPĂ victoria lui Georgescu, când te mai dezemticești, doar atunci să mai vorbești. Acum încă nu a venit victoria lui Georgescu, deci.... MUCLES :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      nu ma ,,dezemticesc,,
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult