Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Elena Lasconi: Ne aflăm în fața unui pericol pe care puțini l-au crezut posibil. Ne-am trezit într-o confruntare istorică între trecut și viitor, între păstrarea democrației tinere a României și putinism

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Elena Lasconi a ținut luni seară primul său discurs de după aflarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR a ajuns în al doilea tur pentru prezidențiale de pe poziția a doua, după independentul pro-rus, cu discurs antisemit și neo-legionar Călin Georgescu.

„Ne aflăm în fața unui pericol pe care puțini l-au crezut posibil. Ne-am trezit într-o confruntare istorică între trecut și viitor, între păstrarea democrației tinere a României și putinism, între iubirea de țară și cei care vor să întoarcă România în zona de influență a Rusiei. Călin Georgescu este un admirator pe față a lui Vladimir Putin, este pe față împotriva NATO și a UE, are un discurs naționalist-ceaușist, este pentru izolarea României pe care el o numește neutralitate. Vrea să distrugă tot pe ce se bazează prosperitatea noastră. Fără NATO, suntem la cheremul Rusiei”, a transmis Elena Lasconi.

Ea a spus că, dacă forțele reformiste din România se strâng în jurul USR, „duminica viitoare avem șansa să demonstrăm că suntem mai puternici decât se visează la Moscova”.

„Garantez tuturor forțelor democratice și pro-europene că vom lăsa orgoliile la garderobă și vom face propuneri pentru a ne uni în fața acestui pericol. USR nu este perfect, știu asta foarte bine, dar nu a trădat niciodată valorile Revoluției din 89. Independența față de Rusia și parcursul european au fost visul nostru din 1989 și este visul pe care trebuie să-l apărăm”, a afirmat Lasconi. 

Ea s-a adresat și votanților lui Călin Georgescu, subliniind că mulți dintre ei nu știau de „putinismul lui Georgescu, că este anti-NATO și UE, că vrea o izolare ceaușistă care înainte de 1989 ne-a adus frig și sărăcie”.

Elena Lasconi le-a cerut românilor să voteze calea europeană. „Este lupta generației noastre. Fără să știu, simt că m-am pregătit toată viața mea pentru această luptă. Sunt gata să mi-o asum, dar nu pot fără voi. Putem învinge frica doar împreună. Vă cer politicos de azi, în fiecare zi, să vorbiți cu cel puțin 10 oameni pe care să îi convingeți să vină la vot pentru o României europeană”.

Discursul Elenei Lasconi

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    Cei care admiră vestul, protecţia Nato şi ajutorul prietenilor americani vor spune NU lui kremlin georgescu.
    Iar ceilalţi sărmani.. desigur că-şi vor merita soarta! Dar, n-ar fi mai uşor pentru ei şi mai bine pentru noi să ne lase naiba? să plece în rusia, sau în korea dacă le pute atât de mult occidentul şi americanii?
    • Like 0
  • Corina check icon
    A început foarte bine Elena Lasconi. Ne mai trebuie numai solidaritatea în jurul ei. Pentru prima dată de la Revoluție un pericol mare ne obligă să fim solidari cei cu idei politice diferite.
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    Georgescu zice de istorie? Sa îl trimitem împreună la gunoiul istoriei!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult