Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avem acum o singură șansă și nu se poate cu jumătate de măsură. Trebuie să continuăm integrarea europeană

Parlamentul European -  Foto: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

 Foto: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

La 25 km de București se află comuna Snagov, un loc în care se poate vizita mânăstirea, iar pasionații de pescuit se pot relaxa. Această localitate este însă de notorietate când vorbim despre integrarea europeană a României. Dacă știm să o încadrăm corect, este mai reprezentativă decât localități precum Schengen sau Visegrad.

Despre ce este vorba însă? Eram în anul de grație 1995. Europa începea să își contureze personalitatea prin lansarea Tratatului de la Maastricht în anul 1993. România însă bâjbâia european, iar anul electoral 1996 părea foarte complex, cu alegeri locale, parlamentare și prezidențiale. Declarațiile politice ale momentului erau confuze, iar cetățeanul român nu înțelegea de ce nu se întâmplă nimic. Nu eram în Uniunea Europeană, aveam încă vize aspre pentru a călători în Vest, păream o țară hărăzită izolării.

A venit însă acel moment de responsabilitate, în care toate forțele politice au ajuns să semneze Declarația de la Snagov pe 21 iunie 1995. S-a spus răspicat că aderarea României la Uniunea Europeană constituie pentru societatea românească un obiectiv strategic fundamental. Recitind cartea publicată atunci de către Academia România ˝De la Essen la Cannes – Itinerariul Strategiei Românești de Integrare Europeană˝ e interesant să identificăm câțiva din liderii politici ai momentului pentru a înțelege complexitatea unei astfel de declarații. Chiar și președinții unor partide complicate, precum Corneliu Vadim Tudor (PRM), Gheorghe Funar (PUNR) sau Ilie Verdeț (Partidul Socialist al Muncii) au înțeles importanța momentului, alăturându-se semnatarilor.

Mesajul de la Snagov a fost mai mult decât o declarație, a descătușat practic parcursul european al României. Solicitarea trimisă de România către Uniunea Europeană prin care își prezența candidatura de a deveni membră a comunităţii, însoțită de Declarația de la Snagov, a reprezentat un pas uriaș pe drumul aderării la UE.

Acest editorial vine într-un context european încurcat, paradoxal, poate chiar mai complicat decât cel al anului 1995. Desigur, e factual, Uniunea Europeană are mai mare teritoriul acum, sunt multe țări membre si avem competențe legislative solide pentru a gestiona spațiul Europei unite. La nivel românesc, suntem de mai bine de 16 ani în Uniune, dar parcă încă ne mai jenează discuțiile din interiorul sistemului. Spectrul partidelor anti-europene, anti-sistem, anti-tot se răsfrânge enorm asupra eșichierului politic, dar și în discuțiile de zi cu zi.

Avem acum o singură șansă și nu se poate cu jumătate de măsură. Trebuie să continuăm integrarea europeană, împreună cu colegii noștri! A blama Uniunea Europeană este o nebunie, e ca și cum ai critica realitățile pieții. E nevoie rapidă, anul acesta cu siguranță, de o discuție strategică, dar fără populism sau stereotipuri, dacă ținem la țara aceasta. Iar responsabilitatea nu se află în mâna cetățenilor, ci în cea a conducătorilor. Avem nevoie de un nou mesaj, numiți-o Declarația de la Snagov 2, care să ne ghideze societal și care să dea un semnal Europei că suntem responsabili și europeni.

Articol publicat anterior în Făclia și republicat pe blogul Casei Europei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crayven check icon
    "Integrarea" in care Croatia intra in schengen desi toti imigrantii ilegali vin pe la ei si noi suntem pregatiti de peste un deceniu?
    Sau "integrarea" in care preturile sunt ca in vest dar calitatea se prabuseste la est de Viena?
    Sau poate "integrarea" in care ne forteaza sa ne luam masini electrice de jde mii de euro cu salarii de 700 euro pe luna?
    Dar poate "integrarea" e cea in care noi dam lemn de calitate sfanta sobolanilor austrieci si ei ne dau in trompa?
    Sau faptul ca imigrantii ilegali MENA sunt tratati mai bine si vazuti mai bine ca romanii i afara?

    Asta e integrarea, da?
    Ei lasa, poate e timpul sa ne aratam coltii un pic ca am stat capra la UE de 15 ani!
    • Like 0
  • Da, suntem ca si integrati. De exemplu Catalin Chereches de la Baia Mare tocmai s-a integrat in Europa, inainte sa ajunga in puscarie. L-au "scapat" si pe asta. De-aia merita pensii speciale si magistratii, si politaii, si alti slujbasi platiti din bani publici. Mi-e greata.... Dar las' ca ne integreaza azi-maine Harry Potter de la Palatul Victoria.
    • Like 2
  • RazvanP check icon
    Acea "integrare europeană" cu cozi la Nădlac și "vecini de terminal" la Schwechat cu avioanele de New Delhi și Cairo?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult