Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Avem acum o singură șansă și nu se poate cu jumătate de măsură. Trebuie să continuăm integrarea europeană

Parlamentul European -  Foto: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

 Foto: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

La 25 km de București se află comuna Snagov, un loc în care se poate vizita mânăstirea, iar pasionații de pescuit se pot relaxa. Această localitate este însă de notorietate când vorbim despre integrarea europeană a României. Dacă știm să o încadrăm corect, este mai reprezentativă decât localități precum Schengen sau Visegrad.

Despre ce este vorba însă? Eram în anul de grație 1995. Europa începea să își contureze personalitatea prin lansarea Tratatului de la Maastricht în anul 1993. România însă bâjbâia european, iar anul electoral 1996 părea foarte complex, cu alegeri locale, parlamentare și prezidențiale. Declarațiile politice ale momentului erau confuze, iar cetățeanul român nu înțelegea de ce nu se întâmplă nimic. Nu eram în Uniunea Europeană, aveam încă vize aspre pentru a călători în Vest, păream o țară hărăzită izolării.

A venit însă acel moment de responsabilitate, în care toate forțele politice au ajuns să semneze Declarația de la Snagov pe 21 iunie 1995. S-a spus răspicat că aderarea României la Uniunea Europeană constituie pentru societatea românească un obiectiv strategic fundamental. Recitind cartea publicată atunci de către Academia România ˝De la Essen la Cannes – Itinerariul Strategiei Românești de Integrare Europeană˝ e interesant să identificăm câțiva din liderii politici ai momentului pentru a înțelege complexitatea unei astfel de declarații. Chiar și președinții unor partide complicate, precum Corneliu Vadim Tudor (PRM), Gheorghe Funar (PUNR) sau Ilie Verdeț (Partidul Socialist al Muncii) au înțeles importanța momentului, alăturându-se semnatarilor.

Mesajul de la Snagov a fost mai mult decât o declarație, a descătușat practic parcursul european al României. Solicitarea trimisă de România către Uniunea Europeană prin care își prezența candidatura de a deveni membră a comunităţii, însoțită de Declarația de la Snagov, a reprezentat un pas uriaș pe drumul aderării la UE.

Acest editorial vine într-un context european încurcat, paradoxal, poate chiar mai complicat decât cel al anului 1995. Desigur, e factual, Uniunea Europeană are mai mare teritoriul acum, sunt multe țări membre si avem competențe legislative solide pentru a gestiona spațiul Europei unite. La nivel românesc, suntem de mai bine de 16 ani în Uniune, dar parcă încă ne mai jenează discuțiile din interiorul sistemului. Spectrul partidelor anti-europene, anti-sistem, anti-tot se răsfrânge enorm asupra eșichierului politic, dar și în discuțiile de zi cu zi.

Avem acum o singură șansă și nu se poate cu jumătate de măsură. Trebuie să continuăm integrarea europeană, împreună cu colegii noștri! A blama Uniunea Europeană este o nebunie, e ca și cum ai critica realitățile pieții. E nevoie rapidă, anul acesta cu siguranță, de o discuție strategică, dar fără populism sau stereotipuri, dacă ținem la țara aceasta. Iar responsabilitatea nu se află în mâna cetățenilor, ci în cea a conducătorilor. Avem nevoie de un nou mesaj, numiți-o Declarația de la Snagov 2, care să ne ghideze societal și care să dea un semnal Europei că suntem responsabili și europeni.

Articol publicat anterior în Făclia și republicat pe blogul Casei Europei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crayven check icon
    "Integrarea" in care Croatia intra in schengen desi toti imigrantii ilegali vin pe la ei si noi suntem pregatiti de peste un deceniu?
    Sau "integrarea" in care preturile sunt ca in vest dar calitatea se prabuseste la est de Viena?
    Sau poate "integrarea" in care ne forteaza sa ne luam masini electrice de jde mii de euro cu salarii de 700 euro pe luna?
    Dar poate "integrarea" e cea in care noi dam lemn de calitate sfanta sobolanilor austrieci si ei ne dau in trompa?
    Sau faptul ca imigrantii ilegali MENA sunt tratati mai bine si vazuti mai bine ca romanii i afara?

    Asta e integrarea, da?
    Ei lasa, poate e timpul sa ne aratam coltii un pic ca am stat capra la UE de 15 ani!
    • Like 0
  • Da, suntem ca si integrati. De exemplu Catalin Chereches de la Baia Mare tocmai s-a integrat in Europa, inainte sa ajunga in puscarie. L-au "scapat" si pe asta. De-aia merita pensii speciale si magistratii, si politaii, si alti slujbasi platiti din bani publici. Mi-e greata.... Dar las' ca ne integreaza azi-maine Harry Potter de la Palatul Victoria.
    • Like 2
  • RazvanP check icon
    Acea "integrare europeană" cu cozi la Nădlac și "vecini de terminal" la Schwechat cu avioanele de New Delhi și Cairo?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult