Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Avem în sat o expertă în boli de dragoste: la pisici și la oameni

pisica - Profimedia

Foto: PhotoAlto / Profimedia

Am pregătit pachete toată ziua, să le trimit copiilor la București. M-am trezit la șase și am fugit continuu, să termin unele mâncăruri și să împachetez tot. Pe la 16.30 a venit prietenul fiilor mei cu soția, să ia sacoșele pregătite. Am cărat pe rând sacoșele în drum, ajutată de femeie. Bărbatul așeza bagajele în mașină cu grijă, ca să ajungă totul întreg. Eu dădeam indicații.

Femeia, o tânără cu un râs ca al meu, a observat că pisicuța mea a venit în drum și s-a aplecat să se joace cu ea.

- Ce slabă e, doamnă Luminița! Data trecută când am venit era mică și grăsuță. Acum e mai mare, dar e slabă rău! îmi vorbea în timp ce se juca cu Tigruța mea.

Eu, când am auzit că vorbește de „slăbăciunea” pisicii, m-am încruntat. E subiect tabu pentru mine, sunt alergică la asta, nu suport să aud!

Bărbatul punea bagajele în mașină mai departe, eu dădeam indicații: Aici sunt borcane. Aici e pasca. Ai grijă! Și auzeam în urechi văicărelile psiholoagei - căci tânăra e psiholoagă - că tare e slabă pisica.

- Ce e cu ea, doamnă Luminița!? E bolnavă!?

Eu mă uit ba la unul, ba la altul, ba la cheritura de pisică și meditez, dacă să le spun ce am pățit sau nu. Era un secret, pe care nu îl mai spusesem nimănui. Cred că am schițat și un zâmbet. Tinerii - am uitat să spun că sunt superfaini! - mă priveau intens. Și un drăcușor de gând mă pune să le explic, ca să îi fac să mă compătimească.

- Nici eu nu știam de ce a slăbit în halul acesta! Și eu credeam că e bolnavă mai prin februarie, când a început să slăbească. Și vine o bătrânică din sat pe la mine și eu am făcut către ea ca tine acum: Oare ce e cu pisica asta!? O fi bolnavă!? Uitați, tanti, în ce hal arată! Până și blana o are zburlită și murdară! Și până acum a fost curățică, precum o lady!

Privește bătrâna pisica cu ochi de expert. Mă privește pe mine cu aer de superioritate, de parcă ar vrea să îmi spună cu ochii: Nici atâta nu știi, tocmai tu, cea care îmi dai răspuns la orice întrebare. Vezi că nu le știi pe toate! Apoi iar privește pisica.

- Vin motani pe aici!? întreabă expertă și ca să pună un diagnostic corect.

- O, ho, ho! răspund onomatopeic și adaug: E prăpăd. E concert de miorlăială, de mă trezesc noaptea din somn. Unul urât, cu ochii galbeni-cenușii, un ștrengar cu coada tăiată vine și ziua și ea, săraca, fuge de el și se ascunde după mine.

- Ei, și cum să fie!? E așa că umblă la motani! pune diagnosticul bătrâna, apoi rămâne cu ochii fixați pe mine.

Mă uitam și eu lung la ea, că vedeam că mai vrea să zică ceva și nu de bine și nici cuminte, că prea îi sclipeau ochii.

Suav, blând, cu ochi veseli, îmi șoptește, dar eu i-am perceput șoapta ca pe o torpilă:

- Și matale ai slăbit mult, doamnă Luminița! Atâta doar că te-ai făcut tare frumoasă!

...

Tinerii mei nici vorbă să mă compătimească. S-au pus pe râs de se țineau de burtă. Printre hohote, îmi șopteau: Foarte subtilă bătrâna! Waw!

Când s-au potolit cât de cât le-am șoptit, așa cum îi spusesem și bătrânei: E din cauza ficatului... Eu doar am visat iubirea și am ajuns așa! 

Dar ți-ai găsit să îi potolesc. Au plecat râzând. Ea mi-a strigat, coborând geamul, că îi place cadoul, pe care i l-am pregătit și îl pusesem pe scaunul ei din mașină, dar încă nu se uitase la el, fiind preocupată să mă ajute să car bagajele, să scarpine pisica slăbănoagă și să râdă de mine.

Aviz amatorilor: Cine mai vine în vizită la mine și mă întreabă de ce e slabă pisica, îl dau afară!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Faptul ca ,traim intr-o l,ume nebuna , se dovedeste in fiecare zi ,inclusiv pe la televizor cu emisiuni aiurea , Au ajuns unii oameni ,sa iubeasca mai mult un animal ,decat un copil fara parinti ma refer . Cunosc personal un caz,
    ---O domnisoara de 50 ani ,, singura cu ,,de toate ,, locuinta ,masina , servici , a preferat sa adopte o pisica, decat un copil de la orfelinat, etc,,
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult