Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Azilul groazei: În orice țară din vest, acești politicieni ar fi fost forțați să demisioneze după un asemenea scandal

anchetatori - azilul groazei

Foto: Inquam Photos / George Călin

După dezvăluirile despre azilele de bătrâni și persoane cu dizabilități din ultima vreme, realizăm că imaginile șocante cu orfelinatele din anii ’90 nu au fost doar reziduuri ale sistemului totalitar de dinainte de ’89, ci fac parte din fibra multor români și se perpetuează până în ziua de astãzi. Torturarea persoanelor celor mai vulnerabile aplicată de către semeni de-ai noștri și acceptată tacit de comunitate asta relevă: o degradare morală a societății românești care este greu de găsit în alte țări europene.

Dacă torționarii bătrânilor sunt doar excepții, de ce oamenii din comunitate care treceau pe acolo și îi vedeau pe bătrâni la gard cerșind mâncare nu au reclamat la poliție ceea ce vedeau? De ce când se întâmplă incidente pe stradă unde femei sunt atacate, niciun trecător nu intervine? De ce când este vreo știre despre vreo fată minoră ucisă sau bătută de iubit, majoritatea comentariilor sunt „ce i-a trebuit iubit?”/ „dacă nu a fost cuminte...”.

Credem despre noi românii „că suntem sufletiști, nu reci ca occidentalii”, dar suntem inimoși și umani numai cu familiile noastre, nu cu oamenii din jurul nostru. Când părinții încearcă totul pentru a-și băga în față copiii – de la meditații, la șpăgi la diferite instituții – când totodată le aplicã pedepse fizice mult mai mult decât în alte țări din Europa, de ce ne mirăm că asemenea monștri trăiesc printre noi?

Când avem angajați la stat care stau degeaba, dar când se pune problema de controale la companii care oferă asistență socială, ori la cele din agricultură care folosesc pesticide – și lista poate continua – cum se poate întâmpla sã nu existe suficient personal? Dar de ce ne-ar mira, când știm cum se acordă posturile la stat și ne putem imagina și calitatea angajaților în consecință.

Iar bomboana de pe colivă vine din zona politică, unde politicienii spun că sunt scenarii pentru a le corupe imaginea; încearcă să se justifice sau să justifice persoanele din dosar, în loc să condamne faptele și să își asume răspunderea. Acești politicieni ar fi fost forțați să demisioneze în orice țară din vest după un asemenea scandal, dar în România anului 2023 ajung direct din pușcărie la primărie, fără oprobiu public.

Ce să îți mai doresc eu ție, dulce Românie, după asemenea dezvăluiri? Poate o privire mai atentă în interiorul fiecăruia dintre noi...

Articol publicat inițial pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Ce s-a intamplat in aceste nefericite azile este o imagine dura si extrema a societatii romanesti.
    • Like 0
  • alexe check icon
    In orice tara civilizata ar fi demisionat imediat ministrul (!) de la sociale si familie.
    In Germania au demisionat politicieni pentru fapte mai putin grave!!! In Romania se apara acesti mizerabili cu argumentul ca e un proces "politic" Inseamna ca poti comite orice marsavie daca esti "politican"!? Esti cumva deasupra legii?
    • Like 0
  • "Cind ceva e gratis inseamna ca tu esti marfa." Mai cititi o data fraza cu gindul la: sanatate, educatie, ajutoare sociale, pensii speciale, asistenta sociala.
    • Like 0
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Cand vad si citesc asemenea stiri nu stiu ce pot sa fac?! Ce pot sa fac eu ca simplu cetatean sa vad o schimbare in mentalitatea generala?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult