Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bărbatul rănit în incendiul de la Piatra Neamț, transferat în Belgia, pentru că nu poate fi tratat în țară

incendiu Piatra Neamt

(Foto: captura digi24)

Tânărul rănit în incendiul de la Piatra Neamț a fost transferat la un spital din Belgia, pentru că nu poate fi tratat în țară. Cu două zile înainte ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spunea că în spitalele din România există 11 paturi pentru mari arși. Joi dimineața ministrul a declarat că în prezent paturile „sunt ocupate” și a confirmat că se fac eforturi pentru ca bărbatul care are arsuri pe 70% din suprafața corpului să poată fi transferat în străinătate.

UPDATE. Bărbatul rănit în explozia dintr-un bloc din Piatra Neamţ care a fost transportat în Belgia nu a putut fi operat, starea sa fiind foarte gravă. „Şansele sunt 50 - 50”, a anunţat vineri dimineață ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, scrie News.ro.

UPDATE. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat joi seara că a fost nevoie ca România să plătească un avans din costul tratării pacientului la clinica din Belgia, pentru că ţara noastră nu se bucură de încredere în străinătate, când vine vorba de plata îngrijirilor medicale.

 „Sunt anumite ţări care cer plata în avans şi asta a fost un obstacol. Adică, în momentul în care medicii spuneau - Da, noi trebuia să avem plata făcută. A fost un impediment, au fost momente de nervozitate, de emoţie din partea mea pentru că după o noapte nedormită lucrurile nu sunt foarte simple, dar acum acest pacient e acolo”, a spus ministrul Sănătății.

Deputatul PNL Pavel Popescu, care s-a implicat în transferul bărbatului la spitalul din Bruxelles, spune că joi a mers la cabinetul premierului Viorica Dăncilă la Guvern pentru deblocarea plăților către spitalul din Belgia. 

Pavel Popescu spune că este vorba de datorii pe care autoritățile române le aveau de achitat către spitalul din Belgia, unde în luna iulie anul acesta au fost internați și cei doi mineri electrocutați la o mină din judeţul Gorj.  

„Totul era prins în birocrația românească. Acum situația a fost deblocată. Am fost azi în birou la doamna prim-ministru. Dna Dăncilă a sunat-o atunci pe dna ministru Pintea, care plângea pe coridor pentru că nu a dormit toată noaptea din cauza birocrației și a funcționarilor din România. Dna ministru chiar a făcut tot posibilul”, a declarat Pavel Popescu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat joi dimineața la Digi24 că starea tânărului, care se afla la terapie intensivă la Spitalul Spiridon din Iași, este foarte gravă. „În acest moment, paturile pentru marii arși sunt ocupate și atunci când un nou caz va excede posibilitatea de tratament, vom lua decizia de a-l transfera” în străinătate, a declarat Sorina Pintea.

În replică, deputatul PNL, care s-a implicat anterior și în transferul în străinătate a unor victime de la „Colectiv”, precum și în cazul transferului a doi mineri răniți într-o explozie, acum câteva luni, spune că „în România nu există niciun pat de mari arşi”.

Avem 11 paturi de mari arși?

Pavel Popescu: „Sunt zero paturi în România, credeți-mă.” 

Ministrul Sorina Pintea a spus azi dimineață la Digi24 că paturile sunt ocupate...

Pavel Popescu: „Nu există paturi în România, acelea (11-n.n.) sunt paturi improvizate. Nu există în România vreun pat pentru tratarea marilor arși. Vă dau în scris.”

Deputatul liberal de Timiş Pavel Popescu i-a cerut în urmă cu câteva zile demisia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, întrucât, susţine acesta, la trei ani de la tragedia de la Colectiv niciuna din cele trei secţii de mari arşi din ţară nu este funcţională, pentru că nu au fost finalizate licitaţiile pentru achiziţionarea aparaturii.

„La Spitalul Judeţean Timişoara funcţionează o secţie de arşi, ea consumă bani, au fost angajate 40 de persoane, dar nu este aparatură. Niciun pacient nu a fost internat acolo, dar cheltuieli sunt, curentul merge, ventilatoarele merg. (...) Ministrul Sănătăţii trebuie să plece, iar ministerul să facă ceea ce nu a făcut timp de trei ani", a afirmat Pavel Popescu, vineri, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cazul bărbatului din Piatra Neamț care s-a ales cu mari arsuri într-un incendiu, ne arată încă o dată că politicienii din statul statul român risipesc banii publici pe programe nerealiste, după care comunică ce ,,realizări" au...Dar performanțele sunt strict utopice, ba sunt echipamente dar nu este personal pregătit corespunzător, îmi amintesc de Spitalul de urgență București, după Kolectiv, spațiile și echipamentele pentru mari arși pentru operții estetice la negru, sau azi la Timișoara există echipamente dar nu e personal competent, de nici un fel, atunci de ce s-a cumpărat echipamentul?
    Ministereasa de la Sănătate a trebuit să se milogească de Dănciloaie să se facă niște plăți pentru un spital din Belgia, chipurile în avans, ca la CFR, dar așa mai printre rînduri se poate citi că spitalul belgian care s-a pregătit cu echipamente și personal competent pentru tratarea marilor arși, dar după ce a mai prestat pentru pacienți trimiși din România, a fost uitat și după ce a emis facturi cu prețul prestațiilor...Kanci plăți !!! Adică Ministerul Sănătății din România cerșea servicii de la alții dar nu plătea...Dădea țeapă și belgienii și-au luat măsuri de siguranță.
    Ăștia suntem, așa suntem cunoscuți...Dar acum pun și eu o întrebare, marele ars era ,,la zi" cu asigurările de sănătate? S-au el va plăti el personal după tratament.

    Completare, oare personalul medical pregătit pentru tratarea marilor arși nu se deprofesionalizează dacă nu are activitate? Iar echipamentele se uzează moral...Administrația din România, politicieni și angajații statului, incompetență, borfășie și lăudăroșenie...Niște borfași gălăgioși, doar alții sunt de vină, spitalul din Belgia vrea plăți în avans, cînd de fapt voia în primul rînd să recupereze ,,restanțele" pentru prestații deja efectuate pentru partea română.
    • Like 0
  • Trist....iar peste toata tevatura asta, Arafatul se da lovit la o conferinta in strainatate...Nemernicii...
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Cea ce a declarat Ministrul Sănătății este o recunoaștere a neputinței unui om politic, om politic definit prin excelența că nu se pricepe la nimic, de a se opune sistemului birocratic care indiferent de culoarea sau voința politica are propria inerție invincibila astfel încât nimeni nu va reuși al înfrânge. La scara civilizației umane pagubele aduse de birocrație sunt echivalente cu toate războaiele si dezastrele naturale la un loc. Protejat de un statut, împuternicit cu autoritate publica, sub aparenta unei competente aparente data de funcția ocupata, funcționarul public a inventat din antichitate un monstru numit generic formular. Daca raționamentul antichității si al evului mediu era legitim bazat pe analfabetismul funcțional al celor care îl utilizau, studiile superioare obligatorii modernului tip de funcționar public ar fi fost un motiv natural de a-l elimina deoarece formularistica nu face altceva decât îl reduce pe acel licențiat cu masterat la stadiul de conțopist căruia ii erau suficiente 4 clase primare, in loc de a înlocui formularul cu un sistem electronic in timp real, ușor de controlat care ar fi eliminat orice fel de suspiciune.
    • Like 1
  • Ada check icon
    Cred ca nu exista nici un pat pt mari arsi asa cum nu pot fi tratati marii arsi din cauza infectiilor.
    Ce fel de guvern este asta ? Nu isi achita datoriile fata de extern pt populatia care plateste taxe si care are pretentia minima de a trai ?
    Da, d-na Sorina Pintea poate plange pana nu mai are lacrimi , asa cum au plans si cei ramasi dupa Colectiv ( pacientii care au trait , familile celor decedati ) ca oricum tot nu s-a facut nimic. Tot exista infectii, tot exista risc de infectii , tot nu putem trata nici macar o persoana cu 70 % arsura.Sa spuna Pintea cu cine sunt ocupate paturile : n persoane din judetul x, etc. Dar nici macar atat nu poate face deoarece nu exista asa ceva.
    Daca ar fii inteleapta Sorina Pintea ar pleca, cu toate riscurile,
    Stie foarte bine ca se vor sparge in capul ei si cele dinainte.
    Sa ii fie rusine !
    • Like 1
    • @ Ada
      Ada, întrebarea ta ar trebui să fie echidistantă...Ce fel de pliticieni sunt în România, și de ce ei nu sunt în pușcării,pe cînd ei sunt în instituții publice de unde conduc această țară?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult