Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bitdefender: Computerul vulnerabil poate fi infectat cu ransomware-ul WannaCryptor fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă e-mailuri infectate

Experții Bitdefender susțin că pentru a reduce riscul infectării cu ransomware-ul WannaCryptor și al pierderii datelor, utilizatorii de calculatoare sunt sfătuiți să își actualizeze în regim de urgență sistemul de operare și soluția de securitate. 

Bitdefender avertizează că WannaCry, care a lovit mii de companii și instituții publice din întreaga lume începând de vineri, poate infecta un computer vulnerabil fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate.

„În timp ce ransomware-ul convențional, una dintre cele mai prolifice amenințări ale momentului, se răspândește prin e-mailuri cu documente periculoase atașate, browsere și exploit-uri în aplicațiile web, atacul de astăzi folosește o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un computer vulnerabil și să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate', explică într-un comunicat experții Bitdefender.

Aproximativ 137.000 de calculatoare din lume au fost lovite până în prezent de atacul cibernetic WannaCry, revendicat de hackerii de la Spamtech.

România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, prezentată de securelist.com.

Atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit începând de vineri zeci de mii de computere din toată lumea, fiind afectate instituții și firme din aproape 100 de țări.

(Foto Guliver/Getty Images)

În România una dintre companiile vizate de atacul informatic fără precedent este Dacia Renault.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Singurul mod absolut sigur de a nu virusa un calculator este să-l ții închis (shut down) într-un fichet ferecat. În clipa în care un calculator este conectat la o rețea, apare și pericolul virusării lui ori furtului de date. Orice armă are și o contraarmă, oricât de bun este un sistem de operare, dacă cine dorește îl va putea accesa cumva.
  • Like 0
  • @
   Sau... în loc de prostia aia de windows îți pui un linux (bazat pe Ubuntu pentru începători) și nici nu mai ai nevoie de cineva care să te țină de mână (antivirus), nici nu mai trebuie să îți fie frică de atacuri din astea mârlănești (din câte am înțeles vulnerabilitatea își are originea de undeva de pe la NSA). Pe linux, dacă se descoperă o vulnerabilitate, aceasta se actualizează în decurs de câteva ore, nu luni de zile ca la Micro$oft...
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult