Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bitdefender: Computerul vulnerabil poate fi infectat cu ransomware-ul WannaCryptor fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă e-mailuri infectate

Experții Bitdefender susțin că pentru a reduce riscul infectării cu ransomware-ul WannaCryptor și al pierderii datelor, utilizatorii de calculatoare sunt sfătuiți să își actualizeze în regim de urgență sistemul de operare și soluția de securitate. 

Bitdefender avertizează că WannaCry, care a lovit mii de companii și instituții publice din întreaga lume începând de vineri, poate infecta un computer vulnerabil fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate.

„În timp ce ransomware-ul convențional, una dintre cele mai prolifice amenințări ale momentului, se răspândește prin e-mailuri cu documente periculoase atașate, browsere și exploit-uri în aplicațiile web, atacul de astăzi folosește o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un computer vulnerabil și să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mail-uri infectate', explică într-un comunicat experții Bitdefender.

Aproximativ 137.000 de calculatoare din lume au fost lovite până în prezent de atacul cibernetic WannaCry, revendicat de hackerii de la Spamtech.

România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, prezentată de securelist.com.

Atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit începând de vineri zeci de mii de computere din toată lumea, fiind afectate instituții și firme din aproape 100 de țări.

(Foto Guliver/Getty Images)

În România una dintre companiile vizate de atacul informatic fără precedent este Dacia Renault.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Singurul mod absolut sigur de a nu virusa un calculator este să-l ții închis (shut down) într-un fichet ferecat. În clipa în care un calculator este conectat la o rețea, apare și pericolul virusării lui ori furtului de date. Orice armă are și o contraarmă, oricât de bun este un sistem de operare, dacă cine dorește îl va putea accesa cumva.
    • Like 0
    • @
      Sau... în loc de prostia aia de windows îți pui un linux (bazat pe Ubuntu pentru începători) și nici nu mai ai nevoie de cineva care să te țină de mână (antivirus), nici nu mai trebuie să îți fie frică de atacuri din astea mârlănești (din câte am înțeles vulnerabilitatea își are originea de undeva de pe la NSA). Pe linux, dacă se descoperă o vulnerabilitate, aceasta se actualizează în decurs de câteva ore, nu luni de zile ca la Micro$oft...
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult