România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, citată de securelist.com.
Atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit, începând de vineri, zeci de mii de computere din toată lumea, fiind vizate instituții și firme din aproape 100 de țări.
În România una dintre companiile lovite de atacul informatic fără precedent este Dacia Renault.
(Sursa securelist.com) (clic pe imagine pentru a mări)
Uzina de la Mioveni a întrerupt lucrul în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2:00. Toate sistemele sunt blocate, iar fluxul e oprit până la o dată care nu a fost precizată, potrivit Digi24.ro.
Ministrul comunicațiilor, Augustin Jianu, nu a putut confirma dacă Uzina Dacia a fost sau nu afectată de atacul informatic. El a explicat că statul nu dispune de o centralizare a situațiilor de acest tip, iar companiile nu sunt obligate să le raporteze.
Jianu: „Sistemele de operare trebuie actualizate urgent”
„Trebuie să-și actualizeze urgent, acum, sistemele de operare", a afimat Jianu într-o intervenție telefonică la Digi24.
Soluția este implementarea unei legislații adecvate, a arătat ministrul Comunicațiilor.
Hackerii trimit emailuri, iar în momentul în care acestea sunt accesate, calculatorul este infectat, iar pentru recuperarea informațiilor, hackerii cer sume de bani. Miza este însă accesul pe care îl pot avea hackerii la conturile bancare.
Bitdefender a anunțat însă că nu este neapărat nevoie să fie accesat emailul trimis de hackeri pentru ca sistemul de operare să fie afectat, ci este suficient ca un email să fie transmis, iar dacă antivirusul nu este actualizat, calculatorul respectiv riscă să fie infectat.
Kaspersky Lab a precizat că virusul a fost difuzat în aprilie de grupul de pirați informatici „Shadow Brokers".
„În prezent, am înregistrat mai mult de 45.000 de atacuri ale ransomware-ului WannaCry în 74 de țări din întreaga lume, mai ales în Rusia. Este important să rețineți că vizibilitatea noastră poate fi limitată și incompletă, iar gama de ținte și victime este probabil mult, mult mai mare”, se arată în analiza realizată de Kaspersky Lab și prezentată de securelist.com.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La nivel de user, lucrurile sunt clare: Windows și macOS pt calculatoare, iOS, Android și Windows pt smartphones și tablete. De altfel, Android este tot un Linux. Eu nu m-am putut obișnui cu acest sistem, mi se pare cumplit, este de-a dreptul urât, copie evidentă și stângace a lui iOS. Altora însă le place, s-au obișnuit cu el etc.
Linux a fost și este un OS pt cunoscători, 2–3 % dintre useri. La nivel de întreprindere însă poate fi altceva, teoretic acolo ai nevoie de aplicații robuste, nu să te joci și să faci grafică ori să faci montaj de filme. Mă rog, nu sunt specialist în domeniu și nici nu am acțiuni la vreo firmă, vorbesc din experiența de utilizator. Lupta se dă acum între macOS și Win, apoi între iOS (de departe cel mai bine făcut), Android și Windows adaptat la smartphones și la tablete. Sigur, nu este exclus să apară un OS nou, epoca BeOS s-a dus demult. După părerea mea, singura mare lovitură ar fi ca în U.E. să se dezvolte un OS. nou concurențial, cred însă că îmi fac iluzii, momentul a fost ratat și, practic, europenii au ieșit din competiție și pe zona soft și pe zona hard, jocurile sunt dictate de americani și de jucătorii majori din zona Pacificului.
Și, da, corect Linux este altceva decât orice altceva, deoarece filosofia sa este cu totul alta și este bine să rămână ceea ce este.
macOS și iOS sunt, de altfel, partea cea mai bună a lui Apple, foarte greu de învins. Pe zona hard au avut, după moartea lui Steve, destule eșecuri și au rămas în urmă pe câteva domenii, dar pe sistemul de operare vor fi greu de învins.
Este o diferenta fundamentala de concept de securitate intre iOS si Android
1. la iOS, ai un inginer dedicat pentru tine cand faci o aplicatie, iar daca tu folosesti informatii sensibile cu aplicatia, cum ar fi contactele, imessage, sau detalii personale, inginerul te chestioneaza si iti analizeaza proiectul sa vada cum si de ce vrei asta.
2. La iOS, toate aplicatiile inclusiv cele Apple, lucreaza intrun jail container, adica totul e virtualizat, aplicatia "crede" ca vede resursele reale ale telefonului, dar asta nu se intampla, de aia cand iti crapa o aplicatie pe iOS, crapa si gata, nu iti moare telefonul cu totul.
La Android, faci aplicatia, o urci in play store fara mari probleme, iar OS-ul e cam plecat de mult de langa Linux (mai are doar kernelul si sistemul de fisiere), restul e Java based.
Am un MacOS pornit cred ca de 1 an si inca merge fara probleme, Windowsul daca il las o saptamana sigur are nevoie de vreun restart... Next step pentru utilizatori este desktop-ul virtual, OS-ul ruleaza in datacenter , securizat, iar tu ai doar un ecran cu mouse si tastatura pe care lucrezi (vezi Vmware Horizon) dar cine sa implementeze toate astea de exemplu, la stat ? ha ha . Iar la privat, se poate, dar depinde de management, daca e bun sau prost. Nu cred ca eu ca grupul Renault nu a avut bani sa angajeze 3-4 IT-isti de top pentru infrastructura lor IT de birou,cat si pentru linia de productie, in final, si robotii aia tot de niste computere sunt comandate, tot prin retele functioneaza, ip-uri, etc. Chemati IT-istii inapoi din afara :)
În serverele instituțiilor e altă poveste, acolo da, Linux este o soluție bună, desigur și se și folosește. Un OS nu e numai o performanță în sine, depinde și de marea massă de dezvoltatori care scriu pt acel sistem de operare. Din asta se fac bani mulți și frumoși, Linux nu e pt așa ceva, are nișa lui de utilizatori. La ora actuală, concurența este pe Windows-macOS, respectiv iOS, Android (în fond, un Linux și el) și Windows. Aștept cu interes un Dacia O.S., cum se lăudau unii linuxiști autohtoni, era – de fapt – o copie destul de stângace după Gentoo. Am uitat dacă se chema Dacia sau Zamolxis, dar p-acolo suntem.
Daca imi spune cineva ca un om a avut multi ani Windows pe computer, si trece la un Mac, ce, in 6 luni devine expert ? In niciun caz, am un var care a castigat la chipsuri un mac de 12" si l-a vandut pentru ca i se parea "avioane". Cum le explici functionarilor ca nu mai exista My Computer, Recycle Bin si Solitaire ? :D
In rest, daca i-ai pune pe Iohannis sau Dragnea in fata unui Linux, probabil ca nu ar sesiza ca e diferit de Windows: tot un ecran cu iconite pe care apesi cu mouse-ul.
In ceea ce priveste crearea de filme de acord, si eu am spus ca softurile de editare audio/video pe Linux inca nu sunt chiar unde ar trebui sa fie, la fel cu jocurile mai moderne. Nu spun ca Linux nu are slabiciuni, evident ca are, dar pentru o buna parte din joburi ecosistemul contine aplicatii solide. Cat despre aspectul vizual, asta tine de gust. Partea frumoasa e ca aplicatiile cu sursa deschisa pot fi modificate fara mari batai de cap legale (in marea majoritate a cazurilor).
Ce incercam sa spun e ca ecosistemul exista, dar publicul larg nu prea stie de el, asta e impresia mea cel putin.
Din nou, as fi curios sa aflu de ce aplicatii are nevoie cineva "de pe strada" (pentru munca, sa clarific) care sa nu existe/sa fie instabile pe Linux.