Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Kaspersky: România, pe locul 9 în topul țărilor lovite în atacul cibernetic „WannaCry”. Reacția ministrului Comunicațiilor

România se află pe locul 9 în topul celor mai afectate țări de ransomware-ul WannaCry după Rusia, Ucraina, India, Taiwan, Tajikistan, Kazahstan, Luxemburg și China, se arată într-o analiză a Kaspersky Lab, citată de securelist.com.

Atacul cibernetic de proporții denumit WannaCry a lovit, începând de vineri, zeci de mii de computere din toată lumea, fiind vizate instituții și firme din aproape 100 de țări.

În România una dintre companiile lovite de atacul informatic fără precedent este Dacia Renault.

(Sursa securelist.com) (clic pe imagine pentru a mări)

Uzina de la Mioveni a întrerupt lucrul în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2:00. Toate sistemele sunt blocate, iar fluxul e oprit până la o dată care nu a fost precizată, potrivit Digi24.ro.

Ministrul comunicațiilor, Augustin Jianu, nu a putut confirma dacă Uzina Dacia a fost sau nu afectată de atacul informatic. El a explicat că statul nu dispune de o centralizare a situațiilor de acest tip, iar companiile nu sunt obligate să le raporteze.

Jianu: „Sistemele de operare trebuie actualizate urgent”

„Trebuie să-și actualizeze urgent, acum, sistemele de operare", a afimat Jianu într-o intervenție telefonică la Digi24.

Soluția este implementarea unei legislații adecvate, a arătat ministrul Comunicațiilor.

Hackerii trimit emailuri, iar în momentul în care acestea sunt accesate, calculatorul este infectat, iar pentru recuperarea informațiilor, hackerii cer sume de bani. Miza este însă accesul pe care îl pot avea hackerii la conturile bancare.

Bitdefender a anunțat însă că nu este neapărat nevoie să fie accesat emailul trimis de hackeri pentru ca sistemul de operare să fie afectat, ci este suficient ca un email să fie transmis, iar dacă antivirusul nu este actualizat, calculatorul respectiv riscă să fie infectat.

Kaspersky Lab a precizat că virusul a fost difuzat în aprilie de grupul de pirați informatici „Shadow Brokers".

„În prezent, am înregistrat mai mult de 45.000 de atacuri ale ransomware-ului WannaCry în 74 de țări din întreaga lume, mai ales în Rusia. Este important să rețineți că vizibilitatea noastră poate fi limitată și incompletă, iar gama de ținte și victime este probabil mult, mult mai mare”, se arată în analiza realizată de Kaspersky Lab și prezentată de securelist.com.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • de fapt "Romania, pe locul 9 in topul celor mai incopmetenti sysadmini". probabil ca aia buni au plecat deja.
    • Like 0
  • check icon
    Citiți și aici: http://www.networkworld.com/article/3170687/security/how-google-reinvented-security-and-eliminated-the-need-for-firewalls.html?idg_eid=a11ff948c00aecafae8575f5f573a7bc&email_SHA1_lc=e1c8bf615121522b9228aadc5bfe4fd65997f95e&cid=ndr_nlt_Insider%20Normal%20Subscribers_2017-05-14&utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Best%20of%20Insider%202017-05-14&utm_term=Insider%20Normal%20Subscribers
    • Like 0
  • Era de asteptat, malware-ul asta exista de multi ani dar doar acum a fost programat pentru o bresa de securitate din Windows. Eu am vazut asemenea ransomware si pe linux, aproape in toate versiunile major, Red Hat, Centos, Ubuntu, acum vreun 1 an si ceva. Dar in tara in care toata lumea are windows-ul crackuit, la ce va asteptati ? La institutiile de stat treaba e clara, toti sunt pe pile si pe nepotisme, cine sa le securizeze ? La privat, sa nu uitam ca Dacia Renault sunt francezi care dorm in ghete, eu am lucrat vreo 3 ani cu ei, daca nu le dai tu idei iar ei sa le preia si sa spuna ca ei le-au avut, totul e cam zero. STS si SRI ce asteapta ? Nu au un departament specializat pentru asa ceva, sa puna cateva honeypot-uri cu linux, windows si sa studieze niste malware ? Sau asteapta la CERT-RO sa faca asta ? Cine dracului mai tine porturile 137,138,139,445 deschise pe un computer cu acces la Internet ? Va mai amintiti de acum cativa ani cand pe windows 7 aparea fereastra aia cu RPC, your computer will reboot in XX seconds ... Si vulnerabilitatea aia tot prin SMB v1 era, un protocol antic, pe care MS nu il scoate si nu inteleg de ce nu lasa doar ultima versiune, de dragul compatibilitatii cu oameni care inca in banci folosesc Windows XP ?
    • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Unde ai vazut tu asemenea ransomware pe Linux?
      • Like 0
    • @ Eugen M Covaci
      La mine pe servere, am niste vm-uri ale unor clienti si au sters tot din /home , /var/www si /var/lib/mysql , vm-urile erau unmanaged, adica nu eu aveam grija de ele ci clientii, care nu au facut update, toti au fost sparti printrun exploit de wordpress si joomla, dupa care baietii au instalat si un scanner/exploiter automat pe fiecare server infectat, scanau si spargeau mai departe alte servere, era cumva in cascada. Cred ca am salvat pe undeva fisierul ala cu textul de rascumparare, ideea e ca nu era nimic criptat, ci era sters, deci nu e clar daca a fost chiar ransomware dpdv al malware-ului sau baietii au facut manual cu alt exploit.
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      «de dragul compatibilitatii cu oameni care inca in banci folosesc Windows XP ?» Ha, nu râdeți... Acum câteva luni, nu multe, aveam de făcut o plată urgentă, internet banking nu mergea, mă duc la bancă, nu-i scriu numele, mi-e rușine, mașina aia de transfer nu mergea nici ea, vine o tanti și o resetează. Ce credeți că se desfășoară pe ecran? Niște mesaje de tip DOS în care apărea Windows XP is starting up. Păi cum să nu ai breșe dacă la ditamai banca mai folosești așa ceva. Le-am scris, evident, doar sunt clientul lor. Nu știu ce au făcut, dar nesimțirea e internațională.
      • Like 0
  • check icon
    Scuzați-mă, nu am priceput: cine și pe ce criterii a stabilit că RO e pe locul 9?
    • Like 0
    • @
      probabil pe baza numarului de IP-uri care incercau sa acceseze domeniul folosit de virus ca si killswitch
      • Like 0
  • Solutia este Linux.
    • Like 2
    • @ Eugen M Covaci
      check icon
      Linux desigur, il si vad pe Iohannis sau pe Dragnea cum se uita gales la pinguin... sa fim seriosi. Solutia este sa nu fi asa de "inocent" sa dai click pe mesajele spam sau mai stiu eu ce oferte de senzatie primesti prin Internet, pana la urma orice malware are nevoie de utilizator ca sa intre.
      • Like 0
    • @ Eugen M Covaci
      Anon check icon
      Asa e! Dar se poate? Nu degeaba s-a deschis "dosarul Microsoft", se ruleaza bani frumosi cu licente...
      • Like 0
    • @ Eugen M Covaci
      check icon
      «Momentul Linux», să spun așa, a fost în perioada 2000–2004, adică exact momentul când statul român cumpăra pe rupte licențe Windows și MS Office, în timp ce multe țări încurajau Free Software. Din păcate, Linux nu poate fi folosit la nivel de user, ci doar la nivel de corporații. Acolo, da, oferă alternative solide și chiar și este folosit în servere.
      La nivel de user, lucrurile sunt clare: Windows și macOS pt calculatoare, iOS, Android și Windows pt smartphones și tablete. De altfel, Android este tot un Linux. Eu nu m-am putut obișnui cu acest sistem, mi se pare cumplit, este de-a dreptul urât, copie evidentă și stângace a lui iOS. Altora însă le place, s-au obișnuit cu el etc.
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Zilele astea sunt disponibile destule distributii si interfete grafice user-friendly. Depinde desigur pentru ce vreti sa le folositi, dar pentru office, programare chiar si cateva aplicatii de editare grafica si de sunet sunt solutii (ma rog, discutabil in ceea ce priveste ultimele 2 categorii, dar lucrurile se dezvolta destul de rapid). Cat despre Android, da, e nasol, dar nu kernel-ul cred ca e de vina :)
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      Linuxul a fost lansat de un finlandez pe vremea când Nokia era lider mondial și exista speranța ca Europa să devină lider pe un sistem de operare. Această ocazie s-a dus, Nokia s-a dus și ea, Ericsson ce să mai spun...
      Linux a fost și este un OS pt cunoscători, 2–3 % dintre useri. La nivel de întreprindere însă poate fi altceva, teoretic acolo ai nevoie de aplicații robuste, nu să te joci și să faci grafică ori să faci montaj de filme. Mă rog, nu sunt specialist în domeniu și nici nu am acțiuni la vreo firmă, vorbesc din experiența de utilizator. Lupta se dă acum între macOS și Win, apoi între iOS (de departe cel mai bine făcut), Android și Windows adaptat la smartphones și la tablete. Sigur, nu este exclus să apară un OS nou, epoca BeOS s-a dus demult. După părerea mea, singura mare lovitură ar fi ca în U.E. să se dezvolte un OS. nou concurențial, cred însă că îmi fac iluzii, momentul a fost ratat și, practic, europenii au ieșit din competiție și pe zona soft și pe zona hard, jocurile sunt dictate de americani și de jucătorii majori din zona Pacificului.
      • Like 0
    • @
      adică vreți să spuneți că linux e copie după IOS?!! ...păi e exact cam invers ...IOS e de fapt o formă proprietară si ermetică de linux/unix ... de asta este si asa de performant, stabil si mult mai greu de hackerit ...linuxul necesită mai mult studiu si nivel de intelegere si de asta nu e chiar pentru tot boborul ...e doar pentru acea categorie dispusă să gandească ceva mai mult si sa citeasca si sa se documenteze ...si etc
      • Like 0
    • @ Valerica Baban
      check icon
      Nu, nu am afirmat așa ceva, de unde ați dedus asta? Am spus că Android este o copie după iOS, iar ambele au la bază UNIX.
      Și, da, corect Linux este altceva decât orice altceva, deoarece filosofia sa este cu totul alta și este bine să rămână ceea ce este.
      macOS și iOS sunt, de altfel, partea cea mai bună a lui Apple, foarte greu de învins. Pe zona hard au avut, după moartea lui Steve, destule eșecuri și au rămas în urmă pe câteva domenii, dar pe sistemul de operare vor fi greu de învins.
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Imi pare rau, dar azi nu vad de ce ar mai fi unele distributii Linux doar pentru cunoscatori. Ubuntu (sau un derivat) + Libre Office cred ca ofera cam tot ce e necesar in materie de aplicatii office + browsing, e-mail etc. In rest exista aplicatii libere destul de robuste pentru ...cam orice: baze de date, programe de contabilitate...sincer in afara de jocuri mai noi, nu prea stiu ce ar lipsi. Acum cativa ani intr-adevar si eu as fi zis ca e doar pentru 2-3% din utilizatori. Lucrurile s-au schimbat destul de mult, imaginea insa a ramas.
      • Like 0
    • @
      Linux poate fi folosit foarte bine la nivel de user, ai vazut ultimul ubuntu desktop ? :) daca nu te uiti bine, ai impresia ca esti in MacOS ... Cum spuneam in alt comment aici, ransomware exista si pe Linux, dar acolo e mai greu de spart, si mai greu de cerut bani de la prosti, pentru ca exista backups, etc. La windows, e alta poveste, tot omul are unul in casa, la birou, oriunde. La Linux s-a cam dus vremea cand existau exploituri remote, sa poti obtine root dintr-un overflow de sshd sa zicem. Acum doar daca ai user local mai poti sa faci ceva, asta daca esti infipt bine in comunitatea 0-day si ai scule care de obicei se vand pe bitcoini multi. Eu personal folosesc Windows doar pentru jocuri, in rest Mac OS, si Linux pe serverele pe care le adminstrez. Am si-un telefon cu Android, dar e oribil. Si nu e problema telefoanelor.

      Este o diferenta fundamentala de concept de securitate intre iOS si Android
      1. la iOS, ai un inginer dedicat pentru tine cand faci o aplicatie, iar daca tu folosesti informatii sensibile cu aplicatia, cum ar fi contactele, imessage, sau detalii personale, inginerul te chestioneaza si iti analizeaza proiectul sa vada cum si de ce vrei asta.
      2. La iOS, toate aplicatiile inclusiv cele Apple, lucreaza intrun jail container, adica totul e virtualizat, aplicatia "crede" ca vede resursele reale ale telefonului, dar asta nu se intampla, de aia cand iti crapa o aplicatie pe iOS, crapa si gata, nu iti moare telefonul cu totul.

      La Android, faci aplicatia, o urci in play store fara mari probleme, iar OS-ul e cam plecat de mult de langa Linux (mai are doar kernelul si sistemul de fisiere), restul e Java based.

      Am un MacOS pornit cred ca de 1 an si inca merge fara probleme, Windowsul daca il las o saptamana sigur are nevoie de vreun restart... Next step pentru utilizatori este desktop-ul virtual, OS-ul ruleaza in datacenter , securizat, iar tu ai doar un ecran cu mouse si tastatura pe care lucrezi (vezi Vmware Horizon) dar cine sa implementeze toate astea de exemplu, la stat ? ha ha . Iar la privat, se poate, dar depinde de management, daca e bun sau prost. Nu cred ca eu ca grupul Renault nu a avut bani sa angajeze 3-4 IT-isti de top pentru infrastructura lor IT de birou,cat si pentru linia de productie, in final, si robotii aia tot de niste computere sunt comandate, tot prin retele functioneaza, ip-uri, etc. Chemati IT-istii inapoi din afara :)
      • Like 1
    • @
      este ok atunci...suntem pe aceeasi lungime de undă.
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      «daca nu te uiti bine, ai impresia ca esti in MacOS ..» Da, doar impresia.
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      «...r azi nu vad de ce ar mai fi unele distributii Linux doar pentru cunoscatori.» Deoarece utilizatorii, fie că sunt, cum zice d-na Esca «de pe stradă», ori din zona pro (dar nu programatori) au nevoie de o serie de aplicații solide, iar mulți au nevoie de aplicații care, pe Linux fie nu sunt, fie nu sunt stabile.
      În serverele instituțiilor e altă poveste, acolo da, Linux este o soluție bună, desigur și se și folosește. Un OS nu e numai o performanță în sine, depinde și de marea massă de dezvoltatori care scriu pt acel sistem de operare. Din asta se fac bani mulți și frumoși, Linux nu e pt așa ceva, are nișa lui de utilizatori. La ora actuală, concurența este pe Windows-macOS, respectiv iOS, Android (în fond, un Linux și el) și Windows. Aștept cu interes un Dacia O.S., cum se lăudau unii linuxiști autohtoni, era – de fapt – o copie destul de stângace după Gentoo. Am uitat dacă se chema Dacia sau Zamolxis, dar p-acolo suntem.
      • Like 0
    • @
      Impresia, dar functioneaza la fel de stabil, chiar daca nu ai toate "features" ale macOS pentru ca d-aia e macOS si nu altceva. In ultima versiune de Wine merg destule chestii cool, DAR, la fel ca macOS , utilizatorii trebuie invatati.

      Daca imi spune cineva ca un om a avut multi ani Windows pe computer, si trece la un Mac, ce, in 6 luni devine expert ? In niciun caz, am un var care a castigat la chipsuri un mac de 12" si l-a vandut pentru ca i se parea "avioane". Cum le explici functionarilor ca nu mai exista My Computer, Recycle Bin si Solitaire ? :D
      • Like 1
    • @
      Anon check icon
      M-ati facut curios, puteti va rog sa-mi dati niste exemple de aplicatii solide de care ar avea nevoie un utilizator "de pe strada" pentru care sa nu existe ceva echivalent (la fel de solid) in Linux? Intreb pentru ca la mine situatia pare pe dos: mi-e mult mai comod sa lucrez in Linux decat pe Windows, atat datorita eficientei sistemului in sine cat si aplicatiilor disponibile.
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      « mi-e mult mai comod sa lucrez in Linux decat pe Windows». Se poate, faceți parte din categoria Linux-fan (să nu spun Linux-maniac), ca atare orice argument este inutil, deoarece va fi aruncat la coș din start. Totuși… Nu este suficient ca un S.O. să fie bun, trebuie să aibă un ecosistem care să-l facă atractiv pt utilizatori la scară planetară, suficient de mulți pt a trece de pragul critic. Apple a avut probleme din acest punct de vedere, le-a trecut numai după ce a trecut la iPhone și la intel. Și HP a avut un sistem de operare, fără succes, și e, totuși, ditamai firma. Nu cred că există vreun creator de filme care face montajul pe Linux, după cum nu există editură care să pagineze pe Linux, deși Scribus e gratuit. Da, Android – care e un Linux procesat un pic – are succes, deoarece a beneficiat de un impuls major dat de o mare companie, altfel nu ar fi reușit. Mie unul mi se pare un sistem oribil, nu mă pot obișnui cu el, oribile sînt mai toate aplicațiile de Linux, pur și simplu urîte, colțuroase, nu pricep de ce, inclusiv cele copiate după macOS.
      • Like 0
    • @
      @Coca-Cola, virusul asta infesteaza atacand calculatoarele cu Windows vulnerabil avand deschis portul SMB. Deci nu e nevoie de vreo interactiune sau click, ci e suficient sa ai 1. un calculator cu Windows neactualizat 2. conectat la o retea (locala sau internet) si 3. cu portul SMB deschis.
      In rest, daca i-ai pune pe Iohannis sau Dragnea in fata unui Linux, probabil ca nu ar sesiza ca e diferit de Windows: tot un ecran cu iconite pe care apesi cu mouse-ul.
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Sunt fan sau maniac pentru ca...nu sunt fan sau maniac win/macOS? :D
      In ceea ce priveste crearea de filme de acord, si eu am spus ca softurile de editare audio/video pe Linux inca nu sunt chiar unde ar trebui sa fie, la fel cu jocurile mai moderne. Nu spun ca Linux nu are slabiciuni, evident ca are, dar pentru o buna parte din joburi ecosistemul contine aplicatii solide. Cat despre aspectul vizual, asta tine de gust. Partea frumoasa e ca aplicatiile cu sursa deschisa pot fi modificate fara mari batai de cap legale (in marea majoritate a cazurilor).
      Ce incercam sa spun e ca ecosistemul exista, dar publicul larg nu prea stie de el, asta e impresia mea cel putin.
      Din nou, as fi curios sa aflu de ce aplicatii are nevoie cineva "de pe strada" (pentru munca, sa clarific) care sa nu existe/sa fie instabile pe Linux.
      • Like 1
  • check icon
    Canalele de știri alertau de ieri seară despre Marea Britanie, aici văd că informația este cu totul alta... Așa o fi...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult