Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bogdan Gigină – vinovat de crimă

Eu nu știu dacă Gabriel Oprea se face vinovat de uciderea polițistului Bogdan Gigină. Știu doar că acest Oprea e un grandomaniac iresponsabil.

Cu privire la omorul din culpă, numai Justiția poate hotărî dacă fostul ministru de Interne trebuie sau nu să fie condamnat.

În schimb, de astăzi, mai știu ceva. Că 73 de senatori ai României l-au făcut vinovat de crimă pe Bogdan Gigină. Justiția fiind împiedicată să acționeze în cazul Oprea, tânărul polițist rămâne singurul responsabil de propria moarte: pentru că era un prost conducător de motocicletă, pentru că n-a văzut groapa, pentru că era nefericit în dragoste și o fi vrut să-și pună capăt zilelor...

Îți recomandăm

73 de senatori au omorât cu premeditare amintirea unui om și nu-i va pedepsi nimeni, niciodată, pentru asta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate ca totusi vor fi pedepsiti, toti, fara exceptie pt. tot raul facut, in toti acesti 27 de ani. Poporul a fost mintit, permanent. Si batjocorit.
  • Like 0
 • Ipocrizia este de fapt cea care ucide ! Eu propun ceva si mai radical : scoaterea asfaltului din orase in afara legii ! Asfaltul este cel care predispune la viteze de peste 50 de km/ora in oras , dar in acelasi timp cerem strazi si autostrazi tot mai multe si mai netede tocmai pt a merge mai repede ! O pista betonata de 2 metri DOAR pt autobuze si ambulante si una de 1 metru pt biciclisti ar fi suficiente ! In rest drumuri pietruite simple ca sa nu aiba noroi, pt autoturismele proprietate personala dar si pt institutii ! Si fara coloane oficiale, adica favoritisme la deplasare , sa stea toata lumea la coada indiferent de locul de munca si functie ! Cine vrea sa ajunga mai repede sa foloseasca transportul public sau metroul ! Bineinteles ca astea ar trebui dezvoltate cu prioritate in locul milioanelor de metri patrati de asfalt !
  • Like 0
 • SUTE DE 'UCIGASI AI SOSELELOR' AU UCIS MII DE OAMENI FIIND CONDAMNATI LA PEDEPSE CU 'SUSPENDARE' ADICA LA ... LIBERTATE!
  DE 20 DE ANI INFIRMA IN CARJE MILITEZ PENTRU DREPTATE IN SOLUTIONAREA ACCIDENTELOR RUTIERE ! DISPRETUL STATULUI FATA DE VICTIMELE TRAGEDIILOR ! VINOVATII CONDAMNATI LA ... LIBERTATE !
  Toata compasiunea familiei indurate. Ca victima a unui accident rutier in urma caruia am ramas infirma, devenind fara voia mea in mod paradoxal datorita coruptiei, abuzurilor dar si a unei legislatii permisive si victima a justitie, de 20 de ani lupt pentru dreptatea victimelor victimelor accidentelor de circulatie. De 20 de ani datorita unei expertize false ascunsa de procurori pentru musamalizarea dosarului am organizat actiuni de protest personal sau impreuna cu alte victime sau urmasii celor decedati in fata institutiilor statului demonstrand ca victimele tragediilor rutiere sunt umilite iar cei vinovati sunt favorizati, viata victimelor fiind dispretuita in justitie. Astfel ca mii de victime am devenit si victima a justitiei fiind prezenta si acum dupa 20 de ani in fata instantei de judecata cersindu-mi dreptulla viata intr-un proces civil. Prin toate actiunile mele am luptat pentru a demonstra abuzurile si coruptia in solutionarea accidentelor rutiere, aducand in fata instantei de judecata, cu toata opozitia procurorilor, primul expert tehninic-auto condamnat in Romania. Cunoscand zeci de cazuri similare, intre spitale si instante de judecata, am initiat si organizat personal ca implicare civica proiectul 'Lacrima Rutiera' prin care din 2001 sunt comemorate victimele tragediilor rutiere, proiect ce militeaza pentru o justitie reala in solutionarea dosarelor penale in accidentele rutiere. Proiectul desfasurat anual in Piata Universitatii fiind sprijinit si de Brigada de Politie Rutiera. Personal acum dupa 20 de ani regret ca am avut incredere in justitie, justitie ce mi-a distrus viata in mod paradoxal mai rau decat accidentul propriuzis transformandu-ma intr-un gunoi uman.Cazul unic atat ca abuzuri in justitie cat si ca implicare civica a fost metionat in articole ca exemplu 'Cornelia Galavan femeia in carje care a invins sistemul' si 'Expozitia nedreptatii' (ambele JN) 'S-a facut de ras ca procuror, dar a fost promovat sef la DNA' (RL), 'Expertul m-a facut din victima, vinovat' (CLICK), sau 'Familia Galavan aprinde candele pe sosele' (ADEVARUL). Printre jurnalistii care au publicat subiectul au fost Razvan Chiruta, Viorel Iilisoi, Cristian Levant, Mihai Mincan, Alexandra Sararu, Adrian Artene, Silviu Alupei, Anca David, Viorel Patrichi, Andi Topala, Ramona Feraru, Vasile Surcel, Petre Niteanu, Mara Raducanu, Gabriela Artene, Andreea Ciuperca, Oana Balan si altii.
  • Like 0
 • Este inadmisibil ce se intampla in tara asta! Oprea folosea coloana oficiala ca sa deplaseze ...acasa cu peste 80 km/ ora pe timp de ploaie...un nemernic...mai mare fanfaron nu avem in tara asta. Cititi marturiile familiei lui Bogdan Gigina...Numai parinte sa nu fii in situatia asta. Imi este rusine ca imi cresc copiii in aceasta societate corupta si cinica.
  • Like 0
 • Belcin check icon
  Condamnat??..da ..dar de catre cine..mai bine ar fi scuipat el si intreaga adunatura de penali..votati este drept de ..catre .."masele populare" in mod democratic...democratie care este cea mai corupta forma de guvernare...iar guvernantii nostri au impletit coruptia mostenita din comunism ..cu coruptia civica ..democratica
  • Like 0
 • De ce exista vot secret in Parlament? Parlamentarul voteaza in numele electoratului care l-a trimis acolo, nu in nume propriu, deci cum stie electoratul daca acel parlamentar ii reprezinta interesele. Scoateti votul secret, si poate nu vor mai vota asa, macar de frica reactiei publice, daca de moralitate nu poate fi vorba.
  • Like 5
 • Parlamentul nu ar trebui sa aiba aceasta prerogativa.
  • Like 2
 • Nu ştiu ce scrie în rechizitoriul procurorului, nu cunosc nici probele din dosar şi nu comentez cererea DNA, chiar dacă la prima vedere toţi o consideră exagerată. De comentat este art.72 din Constituţia României care ne spune că deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată pentru fapte de drept comun, respectiv pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile lor politice. Dacă Constituţia conferă acest drept justiţiei, cum poţi să creezi alte reguli care să contravină legii fundamentale.
  Consider toate voturile date pentru protejarea unor potenţiali infractori, neconstituţionale. La început de mandat juri să respecţi Constituşia şi legile ţării dar dacă îţi calci în picioare propriul jurământ nu-i nici o problemă, mandatul stă la locul lui, chiar dacă încălcarea jurământului este o faptă mai gravă decât mărturia mincinoasă.
  • Like 4
 • In '90 am plecat la drum cu democratia "originala"a odiosului Ilici si uite unde am ajuns...Poate ar fi timpul sa mai incercam una,tot originala:fara partide!Pe 11 dec.sa votam un parlament format astfel:11 medici(de specialitati diferite), 9 profesori(idem),5 juristi,5 judecatori,3 avocati,5 contabili, 5 finantisti,5 economisti, 5 arhitecti,9 ingineri(de diferite specialitati),5 psihologi, 5 sportivi,5 actori,5 cantareti.Fiecare in domeniul lui cred ca poate face legi in cunostiinta de cauza,nu ca acum cand(fapt real) un biet tinichigiu(tot respectul pt.aceasta meserie) din actualul parlament era tare fastacit cand l-a intrebat reporterul daca stie ce a votat(era vorba de un articol la o lege in justitie!)Propunerile sa le faca societatea civila.Guvernul sa fie tot tehnocrat si, dupa mine, tot cu d-l ciolos prim ministru.
  • Like 3
  • @ Mihai Ducu
   Leo check icon
   De ce sa facă medicii legi, economiștii, arhitecții, inginerii, actorii, psihologii etc?
   Ai văzut vreun jurist care se apuca sa inventeze tratamente medicale, care tine balanțe, proiectează clădiri si joaca in piese de teatru?
   • Like 0
  • @ Leo
   Casargoz check icon
   Nu. Dar am vazut juristi si chiar doctori in drept constitutional care inventau tratamente cu generice, aprobau legi privind siguranta constructiilor,si chia unii apar in filme.
   Legile nu sunt date de specialisti, sunt date de oameni care reprezinta bunul simt. Juristii aplica legi. Singurele state in care legile sunt date de spcialisti sunt teocratiile, legile date se numesc fatwa, si codul se numeste sharia.
   • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Nu a-ti inteles! Fiecare in domeniul lui sa aprobe sau sa propuna modificari la legile emise de constitutionalisti,tocmai pt.a evita situatii ca in ex.pe care vi l-am dat.Mai pe inteles doctorii isi vad de legile lor,profesorii de ale lor,etc.
   • Like 0
  • @ Casargoz
   Leo check icon
   Nu știu ce ai văzut tu, însă eu nu am văzut până acum vreun avocat care să aibă cabinet medical, n-am văzut economiști care să aibă cabinete psihologice, n-am văzut medici care să proiecteze vapoare etc.
   • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Leo check icon
   Fiecare în domeniul său trebuie să-și facă treaba pe care este autorizat și educat să o facă.
   Medicii trebuie să știe să repare pacienți, nu să administreze spitale, inginerii trebuie să știe să calculeze torsiuni, chimiștii trebuie să știe să combine substanțe, nu să depună bilanțuri contabile.
   Așa cum făuritorii de legi trebuie să știe principii de drept, să se consulte cu specialiștii din diversele domenii (medici, ingineri, profesori etc) și să facă legi cât mai bune.
   • Like 1
 • Autorul se indigneaza degeaba. Asa merg azi treburile in Romania captiva, hotii si impostorii au ajuns pe cai mari, conduc tara dupa reguli mafiote, nu se mai poate face nimic, sa scapi de acest cancer generalizat. Anul trecut cand cu focul de la #Colectiv s-au speriat putin, au facut un pas inapoi, au votat urgent ridicari de imunitati si anchete, dar acum nu-i vedeti ce tantosi defileaza pe la TV si clameaza spiritul democratic al votului si alegerilor. Se simt mari si tari pe la judete, unde iar vor castiga la alegeri "democratic" si vor ajunge cu banii de la guvernare pe mana, ca sa poata fura nestingheriti. Nu este decat o solutie: mitinguri, proteste, marsuri, zavera, dar cine sa o faca? Lumea se gandeste la muraturi si la revelion, cine are timp de revolutii!? Bravo Ponta si toti penalii lui, ca incet, incet vor ajunge iar in frunte bucatelor spre sila si scarba noastra. Ma miram de ce Caragiale la timpul lui a plecat in Germania, aceeasi sila si lehamite l-a manat si pe el departe de tara, asa vom face si noi unul cate unul, spre rusinea si jalea acestei natii.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult