Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Botezul lui Mache. Cipanzeii. Pantelimon e Otopeni. Irina!

Cristian Tudor Popescu

●„Nu vom schimba ritualul botezului. Nu ne intimidăm”, a cuvântat ÎPS Mache Porcu de la Constanța după ce bebelușul născut prematur și cu afecțiuni congenitale a fost scufundat în cristelniță întru botez de un popă din Suceava. La autopsie, în plămânii bebelușului s-a găsit lichid, iar popa e urmărit penal pentru ucidere din culpă.

Ca să-și întărească spusele și să arate că nu s-a intimidat, îi propun ÎPS Mache Porcu, așa cum a organizat Învierea în reluare, să se mai boteze încă o dată, în Marea Neagră, că e la doi pași. Să fie în pielea goală, cum a fost copilul înecat, și să fie băgat în apă temeinic, după ritual, de trei ori și până la fund. Nu fac parte din Biserică, ca să pot oficia un botez, altfel m-aș oferi să-l apăs eu pe cap…

 ●Vaccinul AstraZeneca e bazat pe un virus al guturaiului, recoltat de la cimpanzei. Virusul e omorât, spintecat și umplut cu informație genetică specifică SARS-CoV-2. Astfel, păcălește organismul să producă anticorpi, deși nu ai boala. Acest răspuns imunitar te va proteja, dacă chiar dă virusul peste tine.

Acuma, întrebarea care cred că-i frământă pe cei ce n-au mai găsit Ivermectină prin farmacii este: te prefaci în cimpanzeu, respectiv, cimpanzoaică, după vaccinul ăsta? Răspundem că da, dar precizăm că devin cimpanzei numai cei care erau și înainte de vaccin.

Și o observație, pe care o pot face aceiași: virusul mort e luat nu de la cimpanzei, ci, las că știm noi, de la cipanzei – că, altfel, de unde cipuri în sânge?

●Sute de inși s-au înghesuit să apuce un burger gratis la un restaurant deschis în buricul Bucureștilor. Coadă s-ar fi făcut și dacă se dădeau farfurii de plastic goale. Așa că mă voi opri din a mai aduce tot felul de argumente pentru a-i clinti pe vaccinosceptici – o să le mai spun doar atât: „Oameni buni, cum să nu te vaccinezi, dacă e coadă și e moca?”.

●La Apele Române Prut-Bârlad, împărățite de liberalul Petru Avram, a fost plantată, firește, fără concurs, pe post de inginer, o duduiță, fostă ospătăriță și manichiuristă, care zice că e chimistă. Ea a refuzat cu înțelepciune să riște un răspuns la întrebări perfide, ca: „Ce este acela un debit?” sau „Cum stabiliți malul stâng și malul drept ale unui râu?”. Cazul a fost descoperit de reporterii de la Recorder, nu de corpul de control al premierului Cîțu, care se duce acum să vază care-i treaba. 

Faptul se înscrie într-o serie naturală, mâloasă, română, ca și apele, după ce fostul șef al Apelor Române, pesedistul V. Sandu, a fost arestat pentru 1 milion euro șpagă, iar tovarășul său de partid, Bratanovici, adjunct la Apele Române, a fost trimis în judecată pentru 100.000 lei luare de mită.

●Ministrul Transporturilor, dl Drulă, zice că mai bine „alocă resursele” ca să continue linia de metrou M5, Drumul Taberei-Eroilor spre Pantelimon, decât pentru M6, Gara de Nord-Otopeni. Bineînțeles că bucureștenilor le-a ieșit părul prin căciulă cât au așteptat metroul din Drumul Taberei, numai că finanțarea pentru M6 vine și de la japonezi. Și ăștia, tipicari, pretind a se face cu banii exact ce scrie în contractul semnat acum un deceniu, și nu altceva.

Metoda Drulă, Pantelimon e Otopeni, este inspirată din fenta fostului premier Tudose, care, în loc să-l primească pe prim-ministrul Japoniei la Palatul Victoria, l-a trimis în Herăstrău, să viziteze Muzeul Satului.

Acum, guvernul japonez transmite că va proceda oarecum la fel: în loc să ne mai dea bani, o să ne ia banii și o să-i dea Indiei. Iar viitoarea relație a Bucureștiului cu Tokyo s-ar putea să rămână doar cea cu stația de M6 Tokyo din Băneasa, ultima pe care intenționează s-o mai construiască dl Drulă.

Și, pe deasupra, nu pot să-mi reprim un gând păcătos: că n-o să vedem, încă un deceniu, nici metroul până la Otopeni, nici linia 5 până-n Pantelimon…

●Irina Begu joacă în Australia cel mai bun tenis al ei din ultimii ani. Mai întâi le-a învins în meciuri însumând peste 5 ore pe incomodele Zheng și Sasnovich, apoi a făcut un meci monstru, de neuitat, 3 ore și 35 minute, cu favorita nr. 5 a turneului Gippsland Trophy, redutabila Johanna Konta.

După ce s-a antrenat în ultima vreme împreună cu Simona Halep, Irina a arătat o viteză de deplasare și execuții din alergare cu totul remarcabile, dar și, mai ales, o rezistență psihică de necrezut! A pierdut primul set, a condus în al doilea cu 5-3, a fost egalată, a recuperat 2 mingi de meci ale britanicei în tie-break, pentru a-l câștiga cu 12-10. În setul 3, din nou a avut 5-3 și 7 (șapte)! mingi de meci, 3 pe serviciul lui Konta, 4 pe serviciul propriu…Konta a reușit să i le anuleze pe toate – la unul dintre match points, mingea trimisă de Johanna s-a dus în banda fileului, a stat puțin acolo și a fleoșcăit la 1m în terenul Irinei! Am simțit-o eu în plex, darmite Irina…

Și totuși, după toate aceste momente înnebunitoare, după ce a arătat cu degetul spre cer strigând: „Nu vrea! Ăsta de sus! Nu vrea!”, Irina Begu a răzbit în tie-break cu 7-4!

Nu ratați, stimați Republicani, meciul din sferturi al Irinei cu favorita 2, nimeni alta decât Naomi Osaka! O să aveți ce vedea!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Same1 check icon
  off

  Dragos Bucur

  https://m.ziare.com/facebook/vedeta-emisiunii-visuri-la-cheie-dragos-bucur-pe-facebook-nu-ma-vaccinez-si-nu-port-masca-1661410
  • Like 0
 • Same1 check icon
  off

  https://www.adinaalbertss1.ro/petitii/ivermectina
  • Like 0
 • Un virus este o molecula. O asociere chimica rezultata din inteligenta celulei. Frumos descris meciul Irinei Begu. Asa, deci. O molecula care nu poate fi ucisa deoarece nu prezinta semnele vitale asteptate de la cineva in viata. Activitatea ei anticelulara poate fi blocata dar nu prin spintecare. Alta metoda ar fi analiza chimica dar asta este o chestie prea complicata de stiut. Cat despre invectivele folosite de d-ta seamana foarte bine cu ora vesela a lui Mircea Badea. O fi instructorul matale?
  • Like 1
 • asta e:
  Foaie pentru minte, inimă și literatură -asta e pentru mine ce scrie domnul CTP. imi tine mintea treaza.
  • Like 5
  • @ Nadia Nitov
   Dan check icon
   Da, asa este acesta ,platforma a domnului CTPopescu ,
   --Foaie pentru minte ,inima si literatura , caci aici isi descarca oamenii ,.mintea si sufleul ,
   Apreciez ca , foarte bine , tot ce se intampla pe aici ,
   -- Referitor la incidentul de la ,,Apele Romane Barlad, este foarte grav ,ce se intampla !La aceste institutii avem mare nevoie de Specialistii in domeniu .
   -- Capitolul ,,Apele romane ,este unul foarte serios , de care depinde ,sanatatea oamenilor ,
   --Sa nu uitam ,ca ,PRIN APA SE POT TRANSMITE CELE MAI MULTE BOLI !
   -- Asta ,o spun specialistii si m-am convins si eu ,de-a lungul ,vietii
   --Imi amintesc , o vorba ,aunui domn politician ,anume ca''
   --Omenirea va ajunge sa plateasca in viitor ptr 1 litru de apa potabila ,cat va plati ptr 1 litru de benzina ,
   -- Dar nu suntem departe de acest scenariu ,ptr ca deja acum in multe ,locatii din tara ,panza freatica ,a scazut drastic, iar acolo unde mai este ,este deja infectata cu acele fose septice moderne care ,se fac langa ,casele nou construite ,
   -- Cunosc situatii concrete, unde ,locatarul are fantana cu apa in fata casei , si fosa facuta dupa chipul si asemanarea lui ,in spatele casei ,iar apa din fantana ,NU se poate bea , ca este ,infecta, Noroc ,ca i-am ,facut asa o gluma si i-am spus , sa duca pa la laborator ptr analize ,
   -- Poate ,.mai faceti un alt articol , pe nacesta tema !
   • Like 1
 • Procedeul stilistic cu multe-multe-pe-rand imi pare atractiv. Mai vreau!
  Dar chestia cu Mache Porcu nu e cam tare?
  • Like 1
  • @ Tudor Bucur
   E foarte bine plasata. Sa vada si cretinoidul bigot fariseu care este parerea celor cu creier despre el si cei ca el.
   • Like 7
  • @ Mircea Zugravu
   Dan check icon
   Pai , cum sa fie ? Tare ? Ba nu , eu spun ,ca-i Adevarata !
   - - Cum ,sa-l mai numesti pe acest individ ,care nu l-a intrebat nimeni , de sanatate si de smechriile lui cu APIA Constanta , de toate iesirile ,neortodoxe ,ale numitului etc ?
   -- Se ,,baga singur in seama si sfideaza si de acessta data , bunul simt al crestinului orotodox care , impune ,smesrenie , si cu tonul caracteristic,,
   ---Nu vom schimba ritualul botezului .Nu ne intimidam . Dar , cine l-a intrebat ceva ? Poate era mai indreptatit sa rasp, daniel ,dar se pare ca se foloseste de vorba inteleapta ,, Ca tacerea-i de Aur !
   • Like 3
 • Popa probabil nu a citit cu atentie Cartile Sfinte, acolo este descrisa scena botezarii lui Isus de catre IOna Botezatorul, si nini vorba ca Ioan sa il ia pe Isus si sa il cufunde in apa de trei ori.... Isus era intr-adevar adult la momentul botezului, dar faptul ca botezul se petrece altfel decat cel cu care ne-a obisnuit biserica ortodoxa nu o insemna oare ca se poate face si altfel, in functie de situatie? Nu cumva asta vrea sa ne transmita cartea sfanta? Oricum, din cate stiu catolicii, care sunt si ei tot crestini (oricat ar stramba din nas popii ortodocsi de genul Mache.....) nu au acest ritual.... si ce, credeti ca sunt mai putini crestini din cauza asta?? Rusine pentru asa zisul preot Mache!
  • Like 7
  • @ andreea dragusin
   Chiae sunt MAI CRESTINI. Nu uitati ce au facut bine, dar mai ales rau pentru apararea si propovaduirea crestinismului. Comparativ cu popii ortodoxi care mai mult s-au imbuibat si betivit si curvit.
   • Like 3
  • @ andreea dragusin
   De la început spun că ar trebui luate măsuri de către Biserică pentru eliminarea riscurilor la botez, dar cu păstrarea tradițiilor. Nu trebuie ca această tragedie să devină pretext pentru ca răuvoitorii să ceară interzicerea botezului, sau modificarea sensului spiritual al acestuia.
   Mai departe fac o precizare punctuală. Insinuați că unii preoți nu au citit / nu știu cele scrise în cărțile sfinte. Sper că nu le dați Dvs. (aparent atee) lecții despre asta. Dacă totuși aveți acest tupeu, haideți să încerc eu să vă așez la locul Dvs. Deci: trebuie să fii total confuz în înțelegere / cunoaștere religioasă ca să faci echivalența între botezul lui IIsus de către sf. Ioan și botezul actual. De ce? E greu de înțeles? Atunci să fim mai puțin ”tari în gură” ca să nu ne facem de râs. Cele trei scufundări se fac în numele Sfintei Treimi, așa cum a lăsat moștenire apostolilor IIsus însuși, conform Matei, 28.19 : ”Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”.
   Acum, ia spuneți, pe vremea când Ioan Botezătorul era în viață se știa că IIsus este fiul Domnului? Avea sens noțiunea de Sfântă Treime? Aceasta a instituit-o doar IIsus însuși, pentru apostoli, și doar după Învierea sa, Conform versetului din Matei, de mai sus.
   Deci ia mai învățați-i Dvs. cele sfinte pe preoți, că sunteți simpatică.
   Revenind cu picioarele pe pământ, preotul cu tragicul botez se face vinovat de omor din culpă, e vinovat ca orice om care, chiar fără să vrea, provoacă moartea altei ființe umane. Și e pasibil de o binemeritată pedeapsă.
   • Like 0
 • (Irina si nu numai) Anturajul e important!
  • Like 0
 • De al de mache colaborationistu, ( nu bietul porc care este foarte bun de mancat si simpatic ) nu scapam decat "botezandu-i.".
  Drula, saracul, ce sa mai spui? Daca nu e zburat repede nu vom vedea nici acum facut ceva necesar.
  • Like 3


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult