Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Botezul lui Mache. Cipanzeii. Pantelimon e Otopeni. Irina!

Cristian Tudor Popescu

●„Nu vom schimba ritualul botezului. Nu ne intimidăm”, a cuvântat ÎPS Mache Porcu de la Constanța după ce bebelușul născut prematur și cu afecțiuni congenitale a fost scufundat în cristelniță întru botez de un popă din Suceava. La autopsie, în plămânii bebelușului s-a găsit lichid, iar popa e urmărit penal pentru ucidere din culpă.

Ca să-și întărească spusele și să arate că nu s-a intimidat, îi propun ÎPS Mache Porcu, așa cum a organizat Învierea în reluare, să se mai boteze încă o dată, în Marea Neagră, că e la doi pași. Să fie în pielea goală, cum a fost copilul înecat, și să fie băgat în apă temeinic, după ritual, de trei ori și până la fund. Nu fac parte din Biserică, ca să pot oficia un botez, altfel m-aș oferi să-l apăs eu pe cap…

 ●Vaccinul AstraZeneca e bazat pe un virus al guturaiului, recoltat de la cimpanzei. Virusul e omorât, spintecat și umplut cu informație genetică specifică SARS-CoV-2. Astfel, păcălește organismul să producă anticorpi, deși nu ai boala. Acest răspuns imunitar te va proteja, dacă chiar dă virusul peste tine.

Acuma, întrebarea care cred că-i frământă pe cei ce n-au mai găsit Ivermectină prin farmacii este: te prefaci în cimpanzeu, respectiv, cimpanzoaică, după vaccinul ăsta? Răspundem că da, dar precizăm că devin cimpanzei numai cei care erau și înainte de vaccin.

Și o observație, pe care o pot face aceiași: virusul mort e luat nu de la cimpanzei, ci, las că știm noi, de la cipanzei – că, altfel, de unde cipuri în sânge?

●Sute de inși s-au înghesuit să apuce un burger gratis la un restaurant deschis în buricul Bucureștilor. Coadă s-ar fi făcut și dacă se dădeau farfurii de plastic goale. Așa că mă voi opri din a mai aduce tot felul de argumente pentru a-i clinti pe vaccinosceptici – o să le mai spun doar atât: „Oameni buni, cum să nu te vaccinezi, dacă e coadă și e moca?”.

●La Apele Române Prut-Bârlad, împărățite de liberalul Petru Avram, a fost plantată, firește, fără concurs, pe post de inginer, o duduiță, fostă ospătăriță și manichiuristă, care zice că e chimistă. Ea a refuzat cu înțelepciune să riște un răspuns la întrebări perfide, ca: „Ce este acela un debit?” sau „Cum stabiliți malul stâng și malul drept ale unui râu?”. Cazul a fost descoperit de reporterii de la Recorder, nu de corpul de control al premierului Cîțu, care se duce acum să vază care-i treaba. 

Faptul se înscrie într-o serie naturală, mâloasă, română, ca și apele, după ce fostul șef al Apelor Române, pesedistul V. Sandu, a fost arestat pentru 1 milion euro șpagă, iar tovarășul său de partid, Bratanovici, adjunct la Apele Române, a fost trimis în judecată pentru 100.000 lei luare de mită.

●Ministrul Transporturilor, dl Drulă, zice că mai bine „alocă resursele” ca să continue linia de metrou M5, Drumul Taberei-Eroilor spre Pantelimon, decât pentru M6, Gara de Nord-Otopeni. Bineînțeles că bucureștenilor le-a ieșit părul prin căciulă cât au așteptat metroul din Drumul Taberei, numai că finanțarea pentru M6 vine și de la japonezi. Și ăștia, tipicari, pretind a se face cu banii exact ce scrie în contractul semnat acum un deceniu, și nu altceva.

Metoda Drulă, Pantelimon e Otopeni, este inspirată din fenta fostului premier Tudose, care, în loc să-l primească pe prim-ministrul Japoniei la Palatul Victoria, l-a trimis în Herăstrău, să viziteze Muzeul Satului.

Acum, guvernul japonez transmite că va proceda oarecum la fel: în loc să ne mai dea bani, o să ne ia banii și o să-i dea Indiei. Iar viitoarea relație a Bucureștiului cu Tokyo s-ar putea să rămână doar cea cu stația de M6 Tokyo din Băneasa, ultima pe care intenționează s-o mai construiască dl Drulă.

Și, pe deasupra, nu pot să-mi reprim un gând păcătos: că n-o să vedem, încă un deceniu, nici metroul până la Otopeni, nici linia 5 până-n Pantelimon…

●Irina Begu joacă în Australia cel mai bun tenis al ei din ultimii ani. Mai întâi le-a învins în meciuri însumând peste 5 ore pe incomodele Zheng și Sasnovich, apoi a făcut un meci monstru, de neuitat, 3 ore și 35 minute, cu favorita nr. 5 a turneului Gippsland Trophy, redutabila Johanna Konta.

După ce s-a antrenat în ultima vreme împreună cu Simona Halep, Irina a arătat o viteză de deplasare și execuții din alergare cu totul remarcabile, dar și, mai ales, o rezistență psihică de necrezut! A pierdut primul set, a condus în al doilea cu 5-3, a fost egalată, a recuperat 2 mingi de meci ale britanicei în tie-break, pentru a-l câștiga cu 12-10. În setul 3, din nou a avut 5-3 și 7 (șapte)! mingi de meci, 3 pe serviciul lui Konta, 4 pe serviciul propriu…Konta a reușit să i le anuleze pe toate – la unul dintre match points, mingea trimisă de Johanna s-a dus în banda fileului, a stat puțin acolo și a fleoșcăit la 1m în terenul Irinei! Am simțit-o eu în plex, darmite Irina…

Și totuși, după toate aceste momente înnebunitoare, după ce a arătat cu degetul spre cer strigând: „Nu vrea! Ăsta de sus! Nu vrea!”, Irina Begu a răzbit în tie-break cu 7-4!

Nu ratați, stimați Republicani, meciul din sferturi al Irinei cu favorita 2, nimeni alta decât Naomi Osaka! O să aveți ce vedea!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult