Podcastul economic al Băncii Transilvania continuă cu un episod despre creativitate, identitate și responsabilitate în lumea brandurilor. Diana Alexa și Victor Stroe, doi dintre liderii Leo Burnett România, vorbesc despre schimbările majore din advertising, puterea storytellingului și felul în care brandurile pot transforma societatea – nu doar vânzările.
Publicitate în era vitezei și a schimbării
Diana Alexa, Executive Vice President și Victor Stroe, Chief Strategy Officer la Leo Burnett România, lucrează în publicitate de aproape două decenii. Și totuși, ambii spun că acum este cel mai provocator și interesant moment pentru industrie.
„Folosim o filozofie internă numită The Distinct of Now”, spune Diana Alexa. „Ne obligă să fim conectați constant la ce se întâmplă, să folosim tot ce ne oferă prezentul – de la tehnologie la comportamente culturale – pentru a crea comunicare relevantă.”
Pentru Victor Stroe, relația românilor cu brandurile are o particularitate aparte: „Oamenii din România au iubit brandurile, le-au văzut ca simboluri ale libertății și ale unei vieți mai bune. Coca-Cola, McDonald’s, mallurile, Arielul. Azi, pentru generațiile tinere, brandurile nu mai sunt miracol, ci normă. Și relația s-a transformat.”
Din importator de trenduri, România devine exportator
Advertisingul românesc s-a maturizat. Dacă în trecut prelua trenduri din Vest, azi creează campanii pentru Europa. „Leo Burnett concepe de aici, din România, campanii pentru 16-18 piețe europene. Nu mai trimitem doar talente, exportăm idei și strategie”, spune Diana Alexa.
Mai mult, transformarea tehnologică aschimbat distanțele pe terenul de joc. „AI-ul ne oferă o șansă uriașă. Nu mai avem complexul resurselor. Putem concura cu agenții din marile capitale, pentru că nu mai suntem limitați de mijloace de producție. Creativitatea devine, în sfârșit, singura limită”, completează Victor Stroe.
Relația agenție–brand: de la brief la parteneriat
Și rolul agenției s-a extins. „O agenție bună astăzi e și consultant strategic, și partener de business, și curator de relevanță culturală. Dar pentru asta, are nevoie de claritate din partea brandului”, punctează Diana Alexa.
Ea oferă exemplul BT: „La BT, selecția partenerilor se face printr-un matching de valori. Dacă există această aliniere, colaborarea devine firească, autentică și profitabilă pentru ambele părți.”
Educația financiară și rolul societal al brandurilor
Un segment special al discuției e dedicat educației financiare. Cei doi recunosc rolul tot mai important pe care îl joacă brandurile, mai ales cele din zona financiară, în a oferi conținut cu sens.
„Brandurile nu mai vând doar produse. Oamenii așteaptă de la ele să le îmbunătățească viața, să le ofere înțelegere, nu doar servicii. BT, prin programe ca FIT sau Stup, e un exemplu clar. Educația financiară nu mai e opțională – e responsabilitate socială”, afirmă Diana Alexa.
Campaniile care schimbă percepții
Diana și Victor rememorează campanii care au marcat istoria recentă a publicității românești: „Ziua Bărbatului”, „Laser, frate!” sau personajele iconice create pentru branduri din telecom. Dar aduc în prim-plan și proiecte recente, cu impact social major.
RetuRO – Sistemul de Garanție-Returnare: o campanie transformată într-un proiect de țară, cu rezultate remarcabile: 70% dintre ambalajele puse pe piață au fost colectate în primul an.
SALT – Neo-banking de generație nouă: o lansare curajoasă, cu un discurs vizual diferit și o abordare digitală nativă, într-o piață bancară aglomerată.
Advertisingul viitorului: cu AI și instinct uman
Inteligența artificială este privită ca oportunitate, nu ca amenințare: „AI-ul nu te înlocuiește, dar îți amplifică creativitatea. Poți face în România ceea ce, acum 10 ani, doar studiourile de la Hollywood reușeau.”
Mesaj pentru tineri: Unde începi, contează
„Primul job e esențial. Alegeți locuri unde există oameni de la care să învățați, branduri care inspiră, și o cultură de echipă care vă provoacă. 7 ani de acasă profesionali contează enorm”, spune Victor Stroe.
„Fiți activi, vizibili, cereți briefuri, dați soluții. În agenție, nimeni nu oprește activitatea pentru a-l învăța pe junior. Dar dacă vii cu energie și drive, vei fi remarcat”, completează Diana Alexa.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
si tot esti cu 20 ani in spate ca folosesti ai din ala moca sau pe descurcareala. ca tu nu ai bani se cercetare pentru ai tau
Un subiect la modă – pensiile speciale...
Motto: Șmecherul ce are „școală”
Se-nsoară cu-o „specială”;
Cetățeanul neșcolit
La muncă-a îmbătrânit.
Când am spus pe un site că anul ăsta de Crăciun ar fi cazul să nu mai tăiem porcul ci pensiile speciale, că prea s-au îngrășat de la o vreme, am fost potopit de o cascadă de „fingăre” roșii. Indiferent de interesele celor în cauză, cred că e inutil să ne răcim gura de pomană cu acest subiect. Cel puțin pentru mine această stare de fapt e de neacceptat. Mulți nu sunt de acord cu ce spun, dar asta-i situația.
Avem mare nevoie de o lege a pensiilor care să fie valabilă pentru toți, bazată pe un singur criteriu: contribuția fiecăruia. Orice alte calcule „savante” făcute în funcție de cât de „special” e unul sau altul trebuie să dispară, la fel ca diferențierea vârstei făcută după aceeași „funcție”. Nu zic, Doamne iartă-mă, că nu trebuie să avem grijă de semenii mai oropsiți de soartă.
Știrea cu numirea doamnei Irina Alexe în funcția de secretar de stat la Ministerul de Interne după ce s-a pensionat în 2016 la vârsta de 42 de ani este o palmă pe obrazul fiecărui cetățean onest din România. Legea care a permis pensionarea acestei doamne trebuie mintenaș abrogată. Marea problemă e cine și cum să o facă, atâta vreme cât cei care ar putea-o face au și ei un roi de muște pe căciulă...
Și, pentru ca ipocrizia să fie și mai mare, în „sferele înalte ale puterii” se discută tot mai mult ideea ca angajaților bugetari să li se ofere „șansa” de a munci până la 70 de ani!
Păi care om normal din țara asta (ce lucrează în privat, desigur!) nu se pensionează când îi vine vremea? Adică de ce unora le vine rândul la 65 de ani (e-adevărat că există și pensionare anticipată, da‘ aia se lasă cu penalizări) și alții își „ia pensie” la 45 sau mai devreme, cum e cazul acestei doamne?
Tare faină-i „democrația” asta! Să ne trăiască!
-26 februarie 2022-
Oare daca oamenii de la "stat" ar fi angajati pe "bune", nu ar tebui s fie alesi de alesul tau? daca unul din aia te amageste nu mai votezi capul? prin america trumpista judecatorii si procurorii sunt votati. o fii bine? decat sa votezo un greuceanu presedinte, sfant nu mai bine ai grija cand votezi ingerasii. asta asa ca toti sunt super credinciosi.
Aveti marel avantaz ca sti cu vorbele. am luat bataie in 90 ca nu vroiam democratie "orignala" nu in 22 cand nu imi mai place rotira de cadre
"AI-ul nu te înlocuiește, dar îți amplifică creativitatea" = fals (0)
Mi se pare doar mie sau cele 2 fraze, de mai sus, se contrazic.. ?
AI nu are și nici nu va avea vreodată creativitate. Aceasta vine odată cu talentul, cu sentimentele și cu visele, dintr-o zonă necunoscută nouă..
AI îți poate amplifica doar productivitatea. AI e puternic în zona repetitivului, a muncii de sisif neobosit. Te ajută, atâta tot.
Nu ai mână să faci caricatură clasică, cu creionul pe hârtie, dar poți recurge la tot felul de soft-uri de prelucrare a imaginii, cu care poți schimonosi poza cuiva. Rezultatul poate fi haios, dar nu se compară cu o caricatură de Matty Aslan, realizată din minimum de tușe.
Digital poți deplasa o zonă de pixeli din zona ochilor, a gurii, a nasului, a urechilor și obții un surogat de caricatură.
Ok, în reclama video ești dependent de tehnologie, de soft-uri de ultimă generație, de putere de calcul (multă..) Dar cu talentul vii de-acasă..
Altfel rezultatul e ceva plictisitor, ca un film care încearcă să impresioneze doar cu efecte speciale senzaționale (3D..) și aproape nimic mai mult.
Eu am avut cândva
Un vis...
Am adormit și am visat. Se făcea că sunt în rai și îngerii mă țin în brațe îndeplinindu-mi orice hatâr. Vreau bere, zic, și instantaneu plutesc într-un ocean de bere. Vreau tutun și imediat mă pomenesc cu un trabuc cubanez între buze. Vreau o blondă cu țâțe mari și nici nu apuc să mă gândesc, că mă și înec într-o mare de sâni. Vreau, vreau, vreau... Orice îmi doresc se și îndeplinește.
Stai câta băiete, îmi spun. Dacă totul e posibil, de ce nu ai cere și „democrație”? Măcar un pic așa, uitucule ce ești! Și cer.
Aaaa! îmi răspund îngerii! Păi asta nu ține de competența noastră. Noi îndeplinim doar dorințe individuale, nu și voința colectivă...
-sâmbătă 10 noiembrie 2018-
nu stiu cu m sa it spun c ai are creativitate cat i se permite. de la creatorul lui. ai are imgiginatie mai putina decat creatorul.
AI nu se va putea certa cu un critic de arta care ii spune lui, care a creat o opera "perfecta" conform standardelor, ca are o tusa pe stanga proasta,
Dar nici nu va crea deact pentru mine, creatorul lui, ceva perfect. in rest, puteti sa il modificati. problema apare cand nu stii care este ai si care esti tu. problema mai mare este cand ai nu stie care sunt parerile tale fata de diversi. ai nu minte
dar daca visele coicid? se pun si ingerasii de acord?
vreau sa muncesc sa imi permit bere blonde. si tigari. sa imi spuneti cine viseaza ca munceste