Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Șpagamente vorbind, Dumnezeu există

 Pe omul cu broasca-n gât, pedelistul Oltean, aud că l-a filat DNA cum lua șpagă în biserica din Chitila. Și nu pot să nu mă întreb: de ce a ales biserica? Alții se șpăguiesc prin closete în vreme ce trag apa.

 Pentru că subsemnatul nu sunt convins că există Dumnezeu, dar cred cu tărie că există Dumnezei. Câte unul pentru fiecare. Oltean îl are pe Dumnezeul Șpăgarilor, la care se închină regulat și sub protecția căruia s-a pus intrând în sfântul lăcaș ca să fie apărat de Sarsailă DNA. E o veche zicătoare românească: „Hoțul iscusit, întâi se închină și pe urmă bagă mâna”.

 De ce în biserica din Chitila? Păi, bag seama, s-a gândit, șpagamente vorbind, la câte sute de mii de euro a luat el și cât e șpaga ca să apuci postul de preot în Chitila, parohie dăruită de Domnul. Și a decis că e locul potrivit.

Cine l-a turnat la DNA pe enoriașul Oltean? Chiar preotul paroh al Chitilei. Vedeți? Totuși, există un Dumnezeu!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult