Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Călin Georgescu sau salvatorul închipuit

Calin Georgescu - captura A3

Foto: captura Antena3

Din când în când, pe scena publică apare câte un personaj care crede despre sine că va salva România. Eventual îi spun alții că poate face asta. Ultimul sosit în acest club al salvatorilor închipuiți este Călin Georgescu. Un cetățean legat de partidul AUR, dar care pentru siguranță și-a constituit și o asociație, Pământul Strămoșesc, sursa de inspirație fiind revista oficială a Legiunii Arhanghelul Mihail în primii ani de existență.

Cetățeanul Georgescu a fost pe 31 ianuarie la o emisiune la Antena 3. De pe poziția de președinte de onoare al partidului amintit, propus, nevalidat încă de un congres. În plus, propus în varii ocazii ca premier, ba chiar, mai recent, văzut și ca viitor candidat la președinția României.

Ce remarci la acest domn? Figura severă, privirea în zare, rostirea rară. Dar, mai ales, ideile puține și proaste, șabloanele și citatele din câțiva autori mai mult sau mai puțin cunoscuți. Toate acestea îți atrag atenția dacă îl urmărești pe dl Georgescu preț de un sfert de ceas, jumătate de oră cu îngăduință.

După o primă sesiune de discuții, rulează un videoclip în care dl Georgescu se află în mijlocul unui mic lac sau al unui râu, cu zăpadă abundentă pe margini. Frigul nu îl afectează pe salvator, aflat în apă până la gât, acesta rostind câteva vorbe menite a-i inspira pe privitori/ascultători. La final, se scufundă și înoată hotărât spre cameră. Impresionant.

Deși spune că trebuie să privim în viitor, dl Georgescu revine mereu la trecut. Pare îndrăgostit de istorie. Știe câteva date, câteva fapte, câteva nume. Și îi plac în mod special eroii. Mai demult i-a amintit pe Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu. În emisiunea de aseară, întrebat expres, a confirmat că, în opinia sa, primul este un erou. De ce? Nu a fost prea clar în exprimare, dar era ceva legat de moralitate. I s-a reamintit că Mișcarea Legionară a comis crime politice, inclusiv în perioada Codreanu.

Invitatul a lăsat să se înțeleagă că nu prea știm clar despre ce este vorba, că manualele reprezintă o problemă. Și o spunea ca și cum el ar fi profesor de istorie. De reținut că, mai înainte, afirmase că ar trebui să-i lăsăm pe istorici să-și facă treaba. Concetățeanul nostru pare să nu știe că destui istorici și-au făcut treaba și și-o fac în continuare, că istoria chiar e ceva serios și complicat.

Întrebat despre Holocaust, dacă a fost o temă importantă sau minoră, C.G. a evitat un răspuns clar. A preferat să se ascundă în spatele victimelor comunismului, care ar fi fost în număr de 60 de milioane în România (sic!). Pare să știe ceva despre o discuție în jurul crimelor comunismului, dar cu totul aproximativ, fără context. Rigoarea e ceva străin pentru el.

Asemenea altor propovăduitori ai apocalipsei naționale și chiar internaționale, aspirantul la funcții de prima linie în statul român crede că suntem sub asaltul „Imperiului globalist”. Se poate înțelege orice prin asta. 

În cazul în care ar ajunge în fruntea statului, invitatul Antenei 3 este convins că prin decizia sa România și românii își vor recăpăta demnitatea, că jaful va înceta, că ultimul amărât va deveni prosper. Multe ghilimele ar fi necesare aici, fiind vorba nu doar de ideile, ci și de formulările oratorului.

Nu încape îndoială că dl Georgescu crede despre sine că poate salva România, că are soluții pentru țară. Pare-se că nu sunt puțini cei care cred în propaganda construită în jurul personajului. Pentru alții, însă, omul este pur și simplu mediocru, un ins cu o aparență de solemnitate, care vântură idei periculoase în spațiul public. Mesianismul politic nu a făcut niciodată casă bună cu democrația liberală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aztech check icon
  Ar fi fost corect să menționați și background-ul și mediile in care a activat, pentru a oferi un tablou cât de cât complet al lui Călin Georgescu. Oricum, este cu mult peste majoritatea personajelor din politica românească la toate capitolele. Și da, are un discurs și o viziune cu mult diferite decât am fi obișnuiți. Dacă va salva România sau nu, vom vedea când va ajunge PM sau președinte.
  • Like 0
  • @ Aztech
   Oare ,cum puteti sa credeti asa ceva ???
   Daca ,acest individ ,, cu idei si gandire de domeniul SF va ajunge la ,,butoanele politicii,,atunci suntem chiar pierduti in Iad.
   Ideile , legionare , si preocuparile din Legiunea Arhanghelului Mihail , ar trebui sa dea serios de gandit , cetatenilor romani .
   Dar , este foarte periculos faptul ca, sunt multi ,inculti analfabeti si ,,indoctrinati de politica ,simionista,, si sosocista,, care trebuie convinsi de Adevar si realitate ,precum ca acesti indivizi , aur--olaci NU POT SA FIE CEEA CE , ARE NEVOIE ACUM TARA ROMANEASCA,
   -- POLITICA LOR EXTRMISTA ,NE VA INDEPARTA DE UE , ORI ASTA ,VA FI CATASTROFEL PTR NOI !!
   • Like 1
 • ".....George Simion şi membrii AUR ţin întâlniri în curtea bisericilor, sau că Georgescu a început să ţină predici politice enoriaşilor direct din biserică. Desigur, fără mască. "
  Legăturile AUR şi ale lui Călin Georgescu cu organizatorii taberelor de îndoctrinare legionară Fiica legionarului Gogu Puiu – Zoe Rădulescu, este prezentă la evenimentele Asociaţiei, iar nepoata legionarului – Elena Puiu (Sechila) – este chiar președinta Asociației Gogu Puiu şi soţia lui Eugen Sechila – coordonatorul „taberelor de haiducie”.
  Citeşte întreaga ştire: De cine este sprijinit AUR: ruta de la preoții din Biserica Ortodoxă către neolegionarism. Camaraderia dintre Simion și Noua Dreaptă
  • Like 1
 • Lăsând la o parte comentariile rubedeniei cu Teohari Georgescu, mie mi se pare ca omul are niște refulari după ce ,probabil, a fost obligat sa "plece" de la ONU și Clubul de la Roma, iar când banii s-au isprăvit, a revenit in tara , unde singurii care se apropiau de "gusturile"(sau poate -mirosurile) sale a fost aur(DA,... cu litere mici!), foarte "admiratori" de sovietici!
  • Like 5
 • mike mike check icon
  Odata cu aparitia acestui personaj in AUR, veti asista la un ultim atac asupra valorilor democratice. L-ati auzit vreodata cum vorbeste? Cat de convingător si ce limbaj elevat foloseste? Discursul său n-are legatura cu Simion, Sosoaca sau alti acefali de prin AUR. Nu, discursul lui Călin Georgescu este ceva deosebit si foarte periculos dupa parerea mea. Cineva scoate "armele" grele la înaintare si asta ar trebui sa ne îngrijoreze.
  • Like 2
  • @ mike
   Cred ca este o manevra ca cea din alegerile dintre iliescu si vctudor. Ni se falfaie un mare rau ca sa iasa raul "mai mic".
   • Like 0
 • Omul este un barometru foarte eficient al prostiei romanilor. Pompos , semidoct, sigur pe el ca un idiot autentic.
  Cu ajutorul toxic al RTV si A3 va intra in turul 2 la prezidentiale pe rol de iepuras, unde o sa avem de ales intre el si omul lui Felix si Ghita probabil de la PSD , USL sau servicii .Ceva genul : Rafila , Dancu sau Emil Boc...
  • Like 9
 • Gen Marian Munteanu dar fara balcon. Subsol spre parter. Mai sus nu ajunge.
  • Like 4
 • Pare el un ”pompous ass”,dar e foarte periculos ca agent al Kremlinului.
  Și nu înțeleg cum se potrivește clamatul unionism fervent/efervescent cândva,al făcăturii fascistoid-teocratice AUR cu promovarea acestui pesonaj sulfuros,autodeclarat admirator al lui Putin și tot autodeclarat detractor(grobian) al doamnei Maia Sandu?!?Cumva,să fie vorba despre o Unire sub pulpana Maicii Rusia?
  • Like 5
  • @ Maria Rusu
   Cred ca cel mai periculos lucru este, faptul ca ,politica lor legionara ,o propavaduiesc popicii ortodoxi prin biserici ,ori acest lucru este foarte daunator pentru societatea romaneasca , deorece ,sunt foarte multi inculti , analfabeti care chiar cred in EI , si in politica lor estremista. . Cred ca aici trebuie intrevenit , ca popii sa NU faca politica in biserici !!
   - Nu stiu cum vom iesi din aceasta mizerie sociala , AUR ??
   • Like 0
  • @ Dan Capitan
   Popii au fost si in trecut membri si sustinatori legionari. Si nu doar ei ci si o buna parte a studentilor si intelectualilor acelor vremi.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult