Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Camera Deputaților a votat proiectul de lege care permite închisoarea de acasă

Camera Deputaților

Foto: George Călin/Inquam Photos

Camere Deputaților a adoptat miercuri, cu 170 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” şi şase abţineri, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor, care permite ca acei condamnați care nu au comis fapte de violenţă, nu sunt recidivişti şi nu au o pedeapsă mai mare de 5 ani să beneficieze de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică. Printre cei care nu vor putea beneficia de această modalitate de executare a pedepsei se află și persoanele condamnate pentru corupție, însă persoanele care au acomis fapte „asociate” faptelor de corupție - precum abuzul în serviciu - pot beneficia de lege, a stabilit, pe 11 aprilie, Comisia Juridică. 

Camera Deputaților este for decizional în ceea ce privește acest proiect e lege, pe care PNL a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională a României.

„Nu îmi face nicio plăcere să vin la microfon şi să vorbesc despre acest proiect depus de colegii senatori ai PSD şi pe care grupul PNL nu îl va susţine. PNL nu va vota acest proiect în forma ieşită din Comisia juridică, pentru că nu mai are absolut nicio legătură cu ceea ce au gândit colegii noştri şi nici nu scopul urmărit, anume: de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existentă în prezent şi de a fi alături de o eventuală lege pentru prevenirea şi reducerea recidivei. Acestea două erau proiectele necesare pentru ca în penitenciare să se producă o adevărată reformă. Din nefericire, aţi pervertit ambele măsuri. Pe de o parte, aceste măsuri alternative au devenit un instrument prin care din măsuri alternative la executarea pedepselor cu închisoarea, dumneavoastră aţi elaborat un proiect prin care introduceţi ca inovaţie juridică măsuri alternative la liberarea contiţionată. Ăsta este efectul amendamentelor care au fost depuse în Comisia juridică”, a afirmat deputatul PNL Gabriel Andronache, citat de News.ro. “Pe cale de consecinţă, acest proiect aşa cum a ieşit din Comisia juridică, nu mai reprezintă voinţa iniţiatorilor, nu mai reprezintă sub nicio formă ceea ce a dorit PNL prin depunerea proiectului de lege. Prin cale de consecinţă, vom vota împotriva acestui proiect şi ne determinaţi, din păcate, să îl atacam la CCR, pentru a vedea dacă modificările pe care le-aţi propus sunt întrunesc elementele de constituţionalitate sau sunt neconstituţionale”, a adăugat el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mi se pare o bataie de joc la adresa milioanelor de oameni cinstiti din tara asta.
  • Like 0
 • Costel check icon
  Probabil cei 170 de “Deputați” sunt Penali. Mai bine votau o lege sa execute pedeapsa la locul de munca, adică in Parlament.
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  banii furati ii baga in crypto si riguri de minare, si cand iese din arestul la domiciliu cumpara europa de est, nu romania :)) ma bag si eu !!!
  • Like 0
 • In cazul in care se copiaza astfel de legi din Occident, trebuie sa adoptam si o alta masura occidentala -in domeniu-.
  Adunarea condamnarilor, nu comasarea lor, cu un eventual spor modic...
  • Like 0
 • Mişto , infractorii sus puşi o să facă puşcăria la palat. Păcat că nu a prins Gigi Becali legea asta .România raiul infractorilor. Ideea e să fure mult să-şi asigure omul condiții decente de executare a pedepsei ,1000mp construiți,piscină, o curte de minim 5000mp .
  • Like 0
 • Pai ar fi frumos ca aceasta camera a infractorilor deputati (sau derutati?) sa voteze si o compensatie baneasca pentru cei ce executa pedeapsa acasa. Pai daca nu au conditii acolo, nu ar trebui despagubiti? Iar domnul TT, mare iubitoriu de borfasi, acest sinistru al justitiei, sa vina cu propuneri in linia tampeniilor produse de 'mnealui pana acum. Vreo 20-30 Euro pe zi o fi bine?
  Pai daca-i bal, bal sa fie!
  Noi cu aldepesede in frunte, vom avea infractiuni multe! Pentru ca putem, nu?
  • Like 0
  • @ Iron Spike
   Propun 10 euro pe oră să sune mai occidental.O să se intre la puşcărie prin concurs, asta find valabil pentru mujici nu pentru cei cu palate.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult