Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Camera Deputaților a votat proiectul de lege care permite închisoarea de acasă

Camera Deputaților

Foto: George Călin/Inquam Photos

Camere Deputaților a adoptat miercuri, cu 170 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” şi şase abţineri, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor, care permite ca acei condamnați care nu au comis fapte de violenţă, nu sunt recidivişti şi nu au o pedeapsă mai mare de 5 ani să beneficieze de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică. Printre cei care nu vor putea beneficia de această modalitate de executare a pedepsei se află și persoanele condamnate pentru corupție, însă persoanele care au acomis fapte „asociate” faptelor de corupție - precum abuzul în serviciu - pot beneficia de lege, a stabilit, pe 11 aprilie, Comisia Juridică. 

Camera Deputaților este for decizional în ceea ce privește acest proiect e lege, pe care PNL a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională a României.

„Nu îmi face nicio plăcere să vin la microfon şi să vorbesc despre acest proiect depus de colegii senatori ai PSD şi pe care grupul PNL nu îl va susţine. PNL nu va vota acest proiect în forma ieşită din Comisia juridică, pentru că nu mai are absolut nicio legătură cu ceea ce au gândit colegii noştri şi nici nu scopul urmărit, anume: de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existentă în prezent şi de a fi alături de o eventuală lege pentru prevenirea şi reducerea recidivei. Acestea două erau proiectele necesare pentru ca în penitenciare să se producă o adevărată reformă. Din nefericire, aţi pervertit ambele măsuri. Pe de o parte, aceste măsuri alternative au devenit un instrument prin care din măsuri alternative la executarea pedepselor cu închisoarea, dumneavoastră aţi elaborat un proiect prin care introduceţi ca inovaţie juridică măsuri alternative la liberarea contiţionată. Ăsta este efectul amendamentelor care au fost depuse în Comisia juridică”, a afirmat deputatul PNL Gabriel Andronache, citat de News.ro. “Pe cale de consecinţă, acest proiect aşa cum a ieşit din Comisia juridică, nu mai reprezintă voinţa iniţiatorilor, nu mai reprezintă sub nicio formă ceea ce a dorit PNL prin depunerea proiectului de lege. Prin cale de consecinţă, vom vota împotriva acestui proiect şi ne determinaţi, din păcate, să îl atacam la CCR, pentru a vedea dacă modificările pe care le-aţi propus sunt întrunesc elementele de constituţionalitate sau sunt neconstituţionale”, a adăugat el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare o bataie de joc la adresa milioanelor de oameni cinstiti din tara asta.
    • Like 0
  • Costel check icon
    Probabil cei 170 de “Deputați” sunt Penali. Mai bine votau o lege sa execute pedeapsa la locul de munca, adică in Parlament.
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    banii furati ii baga in crypto si riguri de minare, si cand iese din arestul la domiciliu cumpara europa de est, nu romania :)) ma bag si eu !!!
    • Like 0
  • In cazul in care se copiaza astfel de legi din Occident, trebuie sa adoptam si o alta masura occidentala -in domeniu-.
    Adunarea condamnarilor, nu comasarea lor, cu un eventual spor modic...
    • Like 0
  • Mişto , infractorii sus puşi o să facă puşcăria la palat. Păcat că nu a prins Gigi Becali legea asta .România raiul infractorilor. Ideea e să fure mult să-şi asigure omul condiții decente de executare a pedepsei ,1000mp construiți,piscină, o curte de minim 5000mp .
    • Like 0
  • Pai ar fi frumos ca aceasta camera a infractorilor deputati (sau derutati?) sa voteze si o compensatie baneasca pentru cei ce executa pedeapsa acasa. Pai daca nu au conditii acolo, nu ar trebui despagubiti? Iar domnul TT, mare iubitoriu de borfasi, acest sinistru al justitiei, sa vina cu propuneri in linia tampeniilor produse de 'mnealui pana acum. Vreo 20-30 Euro pe zi o fi bine?
    Pai daca-i bal, bal sa fie!
    Noi cu aldepesede in frunte, vom avea infractiuni multe! Pentru ca putem, nu?
    • Like 0
    • @ Iron Spike
      Propun 10 euro pe oră să sune mai occidental.O să se intre la puşcărie prin concurs, asta find valabil pentru mujici nu pentru cei cu palate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult