Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Camera majordomului din palatul omului cu patru burți

Bucătărie de vară Liviu Dragnea

Foto: Rise Project

Printre euroi, vacanțe, țâțe și cai putere, din valiza abundenței iese moț pălățoiul* pregătit de TelDrum pentru Liviu Dragnea.

Există acolo o „cameră a majordomului”, semn de bun gust baronial. Să avem și la Teleorman ceva frumos, ca la Buckingham, s-or fi gândit arhitecții schemei TelDrum.

Nobilii țopârlani și distinsele lor pițipoance imită ștaiful pe care l-au văzut în excursiile lor de zeci de mii de euro prin lumea bună. Prima generație de îmbogățiți n-a avut vreme să învețe simplitatea bogăției. Își imaginează că luxul înseamnă să construiești etaj după etaj în care să îndeși de-a valma țoale de la Paul&Shark, genți de la Chanel, parfumuri Boss și veste căptușite cu blană de hamster. Acești burtoși cărunți care apar în pozele de familie TelDrum își imaginează că prosperitatea înseamnă să îndeși în pipotă până crapă mațul sau să bagi silicon în demoazelă până-i explodează buzele, sânii și fundul. Dacă treci de „camera majordomului”, releveul TajMahalului TelDrum relevă 4 bucătării. 4 bucătării?! De ce ți-ai face 4 bucătării?Poate ți se face poftă de sarmale, poate de mici, poate de penne cu caviar, poate de osso buco. Omul cu 4 burți are o poftă insațiabilă de crăpelniță pe care o procesează în 12 băi.

Omul cu 4 burți, 24 de buci și o singură mustață privește întinsa câmpie română de pe terasa de 200 de metri pătrați a etajului 3. Îi vede pe zdrențăroșii care rânesc pe moșie, pe copiii famelici care se duc la privata din fundul curții și se gândește ce blestem pe capul lui să trăiască printre atâția sărăntoci.

Estimp, tânărul porcar Dragnea jr. își tunează mașina cu 776 de cai frumoși pe care dă 78.000 de euro și, pentru că e de porc să-i ceară direct de „la Liviu”, îi cere de la petre.pitis@yahoo.com. Așa-i că nu v-ați gândit să-i scrieți lui Petre Pitiș pe mail când aveați nevoie de bani? De-aia o să muriți la bloc, săracilor! Și domnișoara Karina Pitiș (25 de ani) știe cum se face când ai nevoie de 1 milion de lire sterline (!). Îi scrie lui tata și se rezolvă.

În programul de guvernare „Valiza TelDrum”, o atenție sporită li se acordă pensionarilor. Pentru că pensia de stat a părinților Nicoletei Pene - contabila grupului - e destul de social-democrată (680 de lei), în același cont intră și un supliment „de dreapta” de 93.000 de lei, donație de la un om de afaceri. Ca să nu moară așteptând poștașul, părinții dvs. au, iată, o soluție simplă la îndemână. Exact! Să-i scrie lui petre.pitis@yahoo.com

Lui Liviu Dragnea îi mai venise inima la loc ieri seara. Din valiză încă nu a ieșit acel document care să-l înfunde. Cu excepția unei poze cu el în Brazilia, care apare pe tableta lui Petre Pitiș, Liviu Dragnea este deocamdată o umbră. Toată lumea din imperiul TelDrum se raportează la el, însă schema funcționează prin interpuși. Valiza TelDrum dă foarte multe informații de context, ridică perdeaua de pe rețea, ne arată stilul de viață al celor din grupare. Investigația de presă ne arată cum se trăiește la curtea lui Dragnea Întâiul, dincolo de gardurile înalte. Investigația procurorilor ar trebui să ne arate circuitul banilor în natură și felul în care fondurile publice s-au transformat în cai putere, țâțe și patru burți.

----------

  • *RiseProject: „Mastodontul e o misterioasă vilă privată din Mamaia. Există aici și camera majordomului, de 11,63 mp, cam cât un dormitor normal dintr-un bloc comunist. Omul deretică 13 camere, 12 băi, 4 bucătării etc. Etaj cu etaj, planurile din mapa roșie invită la un tur de castel. La intrarea principală, traversezi o terasă mare cu pardoseală și scări placate cu piatră naturală, tencuieli decorative, apoi o ușă dublă, treci un vestibul ca la casele boierești, urmează un hol cât sufrageria ta și aici ai de ales. În stânga e sala tronului, adică un spațiu de primire de 44 mp. Merită: pereți stucco veneziano, piatră naturală, canapele, măsuțe, bar, relaxare, tot tacâmul. La dreapta, după scara interioară care încolăcește liftul, dai în sala de mese (48,4 mp) vecină cu bucătăria. Ambele, înconjurate de terase imense cu balustrade de inox și mozaicuri. Servitorul stă în aripa utilitară, lipit de spălătorie, lângă cele trei grupuri sanitare de la parter, nu departe de centrala termică. Etajul 1 e compus din vreo trei dormitoare echipate cu băi, două livinguri, altă sală de mese, cameră de relaxare, bucătărie etc. Dormitorul baronial se află la etajul 2, întins pe 36,16 mp, cam cât o garsonieră din București, la care mai pui un dressing de 20 mp, un balcon pe toată lățimea și două băi în oglindă. Livingul și biroul ocupă fiecare aproape 30 de mp, dar sunt despărțite de o bucătărie cu un balcon cât ea. Holul lat de la 2 continuă cu două băi și încă un dormitor care corespunde prin dressing cu cel mare. Distracția explodează la etajul 3, unde liftul te lasă în epicentrul unei terase circulabile de 200 mp. La nevoie, o baie imensă își face datoria. Și mai e un un etaj. La 4, deasupra marii terase, e prevăzută o alta ceva mai intimă, de 36 mp”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Cum de ce? Păi vila, pardon, blocul, e astfel construit așa încât la fiecare etaj să se poată locui. Separat. Și iubițica, și nora, musafiri cu ștaif din ăla, de parveniți ... Dacă cineva vrea să-și facă o cafea, sau cartofi prăjiți (osso buco reclamă experiență, mai trebuia deci și bucătar) rămâne pe etajul lui, nu deranjează pe alții, cum, poate îi surprinde în ipostaze mai...intime...
    • Like 0
  • dalex check icon
    Si Ceausescu a vrut o casa ( a poporului ) mare.
    N-a reusit. Dragnea reia tentativa.
    Prostia este perseverenta dar ramane tot prostie.
    • Like 0
  • Iulian check icon
    Ferma animalelor scrie pe noi, ferma știm a cui e deci ne-a rămas '' mai animalule''. Dacă nu vom scăpa de acesti limbrici ceausestieni vom ajunge un neam de slugi și toape. Toți comentam pe rețelele sociale, aproape nimeni nu mai iese în strada sa pună piciorul în prag... Ne meritam soarta? Nu prea cred dar prezentul ne condamna la asta.. Nu putem mai mult iar penali sunt la butoane. 4 burți, 3 penali, 2 curve... Asta e România la centenar.. Nea Iancu se răsucește, cate ar fi putut scrie acum....
    • Like 1
  • Da.., vremurile nu se schimba deloc avem aceiasi mitocani analfabeti, care s-au inconjurat de semidocti mediocri si pupincuristi…
    • Like 1
  • De Crăciunul anului 1989 a fost ucis Ceaușescu, alte câteva mii i-au luat locul. Ei nu au culoare politică, sunt cu sau fără burți dar, fiecare din ei se luptă pentru putere și nu pentru a crea ceva. Puterea pentru ei înseamnă construcții gigantice, cu mai mult sau mai puțin bun gust. Acești indivizi au divizat casa poporului, construcția simbol a comunismului românesc, în mii de avataruri ale sale, în dimensiunea în care le permite puterea financiară.
    Nu știu dacă să am vreo preferință între burtosul care construiește mastodonți, unde majordomul are o cameră a sa sau un rasat parfumat, cu o siluetă de viespe, îmbrăcat după ultima modă de la creatorii de la Paris sau Milano, dar care nu-i oferă majordomului nici măcar acea cameră. Cine îi poate scoate din viața politică și economică pe acești înfumurați? Nu știu. Pe lângă casa poporului și pe lângă canal s-au construit și lucruri bune. Cei de azi demolează. Trenurile nu mai circulă, și de aceea majordomul cu șansa unei camere în mastodontul de marmură, stă la stăpân, pentru că în gara din localitatea sa nu mai oprește nici un tren. Autostrăzile sunt obiect de cult, pentru că de acolo vine mântuirea aroganților plutocrați cu sau fără burtă. Realizările lor sunt mii de canale ce nu leagă nici o mare de vreo Dunăre, Kilometri de autostradă care nu duc nicăieri, clădiri de birouri ce se vor goli la prima criză, blocuri ce nu vor rezista vreunei răzvrătiri a scoarței terestre, sau mall-uri sclipitoare ce ne dau iluzia bunăstării. De acolo, majordomul își cumpără câteva felii de salam și trăiește un vis capitalist, fie și într-o cameră de 11 metri pătrați. Are cel puțin șansa de a da mâna cu unul dintre miile de dictatori ce au iluzia că mai conduc România. A conduce ceva înseamnă să imprimi o direcție. Ei sunt doar stăpâni pe un mecanism ale cărui mecanisme de control le-au furat. Ce vor face cu ele? Își vor anihila dușmanii, iar feuda va crește până când vor fi luați de vânturi mai puternice sau vor fi otrăviți de propriul majordom ce și-a dorit alt stăpân.
    Trist.
    • Like 1
  • Al Lui Al Lui check icon
    Un parvenitism tipic noilor imbogatiti, care au avut o existenta mai mult decat nesemnificativa inainte de '89 ! Dar tu ....Justitie, ce ai facut in toti acesti ani de jaf national ? Nu cumva te-ai desfatat fara jena, cu aceleasi teancuri de euroi, viloaie nesimtite (cu sau fara majordom), vacante de lux, tzatze si multi cai putere, alaturi de noii imbogatiti de dupa '89 !
    • Like 2
  • otheh check icon
    Mie, personal, schita majordomului mi se pare cea mai sugestiva. Majordomul, asa cum este desenat, reprezinta, in esenta, omul, votantul, cetateanul, din perpectiva lui dragnea & co. - depersonalizat, anonimizat, inghesuit intre doi pereti. Sluga imperiului. Nu are chip, nu are nume, nu are varsta, nu are nimic. Pentru ca nu conteaza. Hamalul din bucataria palatului, un contur, o umbra. Totul este gandit in detaliu, vazele, florile, totul este colorat, hasurat, mai putin sluga, al carei rol este doar sa traga cu carca- aceeasi sau alta, ea nu face parte din imperiu, nu are acces la privilegii, dar este necesara in masura in care poate sa umfle burtile stapanilor. Acesta este omul din bucatarie, aceasta este ro.
    • Like 4
  • excelent articol!

    trebuie insistat pe tema asta, sa vada si publicul batran si amarat ce fac aghiotantii acestui caine de om - sarac si cinstit de teleorman. Poate cand vor vedea opulenta de neam prost a acestor needucati ajunsi la butoane isi vor da seama ce au facut in 2016. Nu subestimati invidia romanului..
    • Like 4
    • @ Furati Mai Cu Spor
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu, că pe la antene li se plânge de milă, au ajuns ai noștri bătrâni să-i compătimească, ei, care trăiesc cu 1000 lei pensie de n-au bani de medicamente...cumva înțeleg, aceia trăiesc la un nivel paralel, departe de puterea noastră de înțelegere, vile, bani, țoale de nu le mai știu numărul nici prețul, călătorii cu business class, majordom, etc, etc
      • Like 0
  • Ada check icon
    Ma gandeam si eu la ce ii trebuie 4 bucatarii. Adica daca doarme la etaj sa nu mai coboare sa ii faca cafeaua la parter. Tot nu inteleg acea pensie mica de stat de 680 lei ? Inseamna ca oamenii nu au lucrat nicaieri la viata lor.
    Pana la urma vreau sa spun ca planurile casei trebuie refacute : nu au pus piscina la ultima terasa.
    Stateam aseara si ma gandeam : oare cine i-a votat pe astia or fi multumiti : eu nu inteleg ce au votat: sani siliconati sau masini tunate ?
    • Like 2
  • Mihaela check icon
    Nu e decat o conspiratie, 'fake news', statul paralel si mai stiu eu ce...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult