Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Când nu știi că nu se poate. În Franța se construia la 1900 ceea ce încearcă „specialiștii” din România să explice savant că nu se poate în 2021

Paris.

Dacă aș avea câte un leu pentru fiecare ocazie în care un „specialist” din România mi-a explicat savant și superior că „în România nu se poate”, probabil că aș strânge suficient cât pentru o săptămână în plin sezon la Mamaia. După care care mi-aș petrece vacanța oriunde altundeva în afară de Mamaia, dar asta este altă discuție.

În urmă cu un an, propuneam construcția unei Gări Centrale în inima Bucureștiului, sub Bulevardul Unirii. Atât mi-a trebuit. Degrabă au tăbărât pe mine „specialiștii lui nu-se-poate”, urbaniști și constructori deopotrivă, explicându-mi savant și superior că nu se poate construi sub Bulevardul Unirii unde am propus eu, pentru că acolo este lunca Dâmboviței, iar infiltrațiile de apă nu pot fi controlate.

Din fericire pentru occidentali, ei n-au avut parte de-a lungul istoriei de astfel de „specialiști”, motiv pentru care ei nu știu că nu se poate. Și necunoscători fiind în ale neputinței, ei continuă să construiască de câteva sute, chiar mii de ani, tot felul de lucruri „imposibile”.

De exemplu, linia de tren urban, RER C, care traversează centrul Parisului prin subteranul malului sudic al Senei, în lungul fluviului.

Chiar dacă linia RER C a fost inaugurată abia în 1979, în centrul Parisului ea folosește foste linii subterane, construite la 1900. Acestea au aparținut Companiei de Căi Ferate Paris – Orléans (PO-Midi), a cărei gară terminus în centrul Parisului a fost Gara Orsay (Gare d’Orsay), transformată la începutul anilor ’80 în ceea ce este astăzi celebrul Muzeu de Artă Orsay (Musée d’Orsay).

Traseul RER C prin centrul Parisului

Malurile Senei sunt în mare parte foste mlaștini, parte din lunca inundabilă a fluviului. Subsolul este de fapt un noroi, mustind de apă. Dar pentru că francezii de acum 120 de ani n-au știut că nu se pot săpa tunele și gări prin noroi, așa cum știu specialiștii lui nu-se-poate din România lui 2021, ei le-au construit pe toate încă de atunci. Inutil să mai adaug că tehnologiile de excavație de la 1900 erau net inferioare celor disponibile în 2021.

RER C intră în subteran în zona Île aux Cygnes

RER C trece prin inima Parisului, chiar pe la Catedrala Notre-Dame, kilometrul zero al orașului, zonă în care se intersectează cu o altă „lucrare imposibilă”, veche tot de peste un secol: subtraversarea Senei de către linia de Metrou M4 (Saint Michel – Cité – Châtelet)

Din cauza solului plin de apă, în care era imposibil de excavat, întreaga traversare, inclusiv stația de metrou Saint-Michel, a fost construită la suprafață și apoi a fost scufundată până la adâncimea proiectată, prin noroiul din malurile Senei. Asta se întâmpla în 1910! Pentru că atunci când nu știi că nu se poate, găsești soluții.

Construcția stației de metrou Saint-Michel, Paris/ foto mihaicraciun.eu

Cu alte cuvinte, în Franța se construia la 1900 ceea ce încearcă „specialiștii” din România să explice savant și superior că nu se poate în 2021!

Acesta este motivul pentru care îi pun în ghilimele pe respectivii „specialiștii” români din frăția lui nu-se-poate. Pentru că specialist nu este purtătorul de diplomă, ci cel care livrează soluții. Oamenii au inventat educația și aprofundarea cunoașterii pentru ca să găsească soluții la probleme, nu ca să afle de ce nu se poate.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt convins ca metoda de rezolvare a metroului, ca teava sa fie scufundata ulterior in mlastina nu era predata la facultate. Dar vinul bun frantuzesc nesulfitata in aceea vreme dadea idei inginerilor. Vinul bun se face si in Romania. Pentru idei bune construtive foloseste vinul de baut toata lumea in afara de noi ? Matematici se preda in facultatile noastre la cele mai mari nivel, asta nu e piedica .
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Din nefericire inca nimeni nu a realizat ca ridicarea gradului general de educație analfabet funcțional a unei societăți umane va duce implicit si la scăderea gradului de educație a specialiștilor care vor fi obligați sa se explice in fata acestor analfabeți funcționali.
    Daca la începutul secolului al XX-lea situația era clara, specialistul era specialist, acum pe „vațap” poți afla cum sa te operezi singur de hemoroizi.
    Dintr-un studiu s-a dedus daca pentru omul antic contactul cu o civilizație extraterestra era mult mai ușoara deoarece ii cataloga repede ca fiind zeități, in schimb pentru omul modern reacțiile sunt imprevizibile
    Vezi lămpi in vaccin in loc de cip-uri.
    • Like 0
  • La fel ne expilcă tot niște ”specialiști”, de data asta în istorie, de ce suntem noi o nație denimic, ”potcovită” cu toate defectele de caracter posibile și care ne-au adus în halul în care suntem, între altele - că vezi Doamne, noi am ținut piept secole de-a rândul unor dușmani, în special - turcilor, și de aceea restul Europei a putut să se dezvolte, ajungând la un înalt grad de civilizație și cultură. O minciună colosală, fiindcă, dacă cineva a țiunut piept turcilor, acela a fost Regatul Ungariei! Apropo, unde este Ungaria și unde suntem noi? ”Specialiști” din aceeași breaslă, dacomani și chiar dacopați, ne explică apoi faptul că noi suntem nemaipomeniți și extraordinari, ”miezul din dodoașcă” și alfa și omega ale omenirii, ce să facem însă dacă restul ei nu există decât pentru a ne oculta nouă întâietatea în orice domeniu, din invidie, desigur!
    • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult