Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cartelul din Carpați și bolnavii din jurul lui

Lucian Bode - Recorder

Foto: Captură Recorder

După ce am văzut noua anchetă, excepțională, a celor de la Recorder, despre Cartelul din Carpați, sentimentul pe care l-am avut a fost unul de micime: cât de mici am rămas noi toți, ca societate, în raport cu această oligarhie care a confiscat România pe persoană privată și pe partid.

În primul moment, părem cu toții neînsemnați și neputincioși. Cine și ce anume ar putea să destrame această rețea evazionistă, care delapidează de trei decenii țara pentru a face din toate resursele ei izvorul unor bogății personale impresionante, demne de topul celor mai bogați oameni de afaceri din lume?

Ni s-a părut că la începuturi le-a fost rușine de fărădelegile pe care le fac, că-i încerca încă ceva din remușcările morale pe care le poate avea orice hoț, orice tâlhar, atunci când fură. Dar poate că doar ni s-a părut nouă că se rușinează și se ascund.

Apoi am crezut că se tem de lege și ne puneam încrederea în justiție, cu speranța că judecătorii ar putea să-i sperie sau să îndrepte câte ceva din imensitatea jafului pe care îl comit. Dar au confiscat și justiția, au cumpărat judecători și procurori, așa cum au confiscat orice instituție care ar putea să le tempereze foamea nesfârșită de îmbogățire din banii noștri.

În sfârșit, am crezut o clipă că se tem de presă și de societatea civilă. Dar au cumpărat toate televiziunile, au mituit aproape toată presa, au hărțuit societatea civilă, astfel încât azi au mai rămas doar câteva voci care pot vorbi curajos și drept despre plagiatori, hoți și grupuri infracționale. Valeriu Nicolae, Emilia Șercan, Dragoș Pătraru, Recorder, câteva alte nume și câteva platforme online – cam asta e tot ce a mai rămas din simțul civic și din a patra putere în stat. 

Primarul din Sinaia, om puternic în PNL, avându-l alături pe ipocritul Bode, își construiește o vilă obscen de scumpă în zona protejată a orașului, cumpără un castel în Franța și își serbează aniversarea într-un palat la care nu ar avea acces, dar pentru care primește favorurile autorităților de stat și ale SPP, pentru a fi protejați cu toții de prostime. Iar prostimea îl va vota din nou, pentru un al șaselea mandat, ca să poată să-și încheie omul lucrările la castelul din Franța și la celelalte proprietăți din Europa.

Revolta noastră – dacă mai e posibilă – e îndreptățită, dar nu în forma extremistă a tribunalelor populare, pur spectacol de manipulare, ci în forma rezistenței cotidiene la abuzuri și a solidarității cu aceia, puțini, care mai au curajul să lupte cu caracatița tot mai întinsă și mai periculoasă a corupției.

Dar așa cum toți liderii PNL se afișează nestingherit cu cei mai corupți oameni din România, la fel de nestingherit votanții PNL vor continua să-i voteze pe acești lideri și pe acești corupți, pentru că, nu-i așa, de la masa bogaților mereu cad câteva firimituri din care se hrănește foamea nestinsă a unui electorat captiv și invidios pe reușitele idolilor lor. Cei puțini care nu acceptă aceste firimituri sunt considerați „bolnavi”. Poate că le va veni la un moment dat acestor oligarhi atotputernici și ideea de a-i izola sau interna pe acești bolnavi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca societatea civila ar trebui sa fie mai atenta si vocala la problemele de sistem care creeaza speciile de care discutam. Altfel nu se va rezolva nimic. Decat sa stam cu ochii pe tot felul de talhari vremelnici , trebuie sa fim atenti la ce se intampla la nivel de legiferare si de justitie.
    Ni s-a spus de ceva vreme ca prin parlament a trecut legea aia cu 1 milion de euro evaziune fiscala . Nea KJ tocmai a promulgat legea. N-am vazut un articol sau analiza a acestei legi ca sa aduca ceva presiune din partea societatii civile . Adica acum daca esti prins cu evaziune fiscala pana la 1 milion de euro si platesti, nu faci puscarie. Pai toata lumea poate face evaziune acum , ca daca te prind , doar trebuie sa dai banii inapoi. Asta este de noaptea mintii. Cea mai mare ticalosie ,care a trecut prin forurile legislative si decizionale, fara sa ridice nimeni o spranceana , cum de altfel au trecut toate lichelele promovate prin sistemul judiciar .
    Aici trebuie atentie daca legile sun bune si justitia independenta lucrurile se regleaza in sistem. Atlfel , ne pierdem vremea degeaba.
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Francisc check icon
      Păi n-avem noi un proverb care spune că "hoțul neprins e negustor cinstit"?

      Acum l-am actualizat: hoțul prins e negustor cinstit dacă înapoiază banii!

      Să tot furi în țara asta, tată!
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Cineva a ridicat o sprânceană (https://www.declic.ro/decizie-promulga-legea-sau-o-intoarce/) dar au fost prea puțini și la nesimțirea care patronează la Cotroceni puteau să fie și câteva milioane de solicitări de întoarcere a legii în parlament, că tot promulgată era. Asta e definiția statului mafiot!
      Asta e, măcar acum avem imaginea de ansamblu. Vedem că hoții nu mai au frică de nimeni și de nimic.
      Btw, hoțul prins nu doar va da banii înapoi, dar va plăti și o taxă pe prostia de a se fi lăsat prins (15% din suma furată). Legiuitorii s-au gândit totuși să le atragă atenția hoților, cu blândețe, să nu fie așa proști ca Buzatu ăla cu portbagajul plin de bani, să meargă și ei mai pe burtă, mai pe fereală...
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Tehnica este foarte simpla in situatiile astea in special in tarile care nu au un sistem complet digitalizat de supraveghere. Ca la traficul de droguri , iti asumi ca te prinde o data la zece incercari... Eu m-as fi asteptat sa bage AI in toata zona fiscala cu capabilitati moderne sa determini nepotrivirile din sistemul financiar. In loc de asta , au zis ai nostri conducatorri, mai baieti , noi vrem sa va oferim mult mai bune conditii sa fiti infractori si sa persevarati in evaziune.
      • Like 1
    • @ Francisc
      Pai de ce sa nu furi daca legea te lasa si societatea civila , nu zice nimic. Noi ne agitam la un Bode sau un Buzatu , specii care sunt efecte ale acestui fenomen.
      • Like 1
    • @ Francisc
      Destructurarea diverselor clanuri caree...''opereaza'' inn....teritoriu se face tocmai ca sa nu facaa...CONCURENTA CELOR DE PARTID....
      • Like 0
  • Recorder pune pe tava dovezi indubitabile de coruptie a demnitarilor, dar ei probabil au fost numiti chiar de acesti corupti,si atunci treaca mearga,pietrele raman.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Ceea ce multă lume nu înțelege este că feudalismul nu a dispărut ci doar s-a transformat. Cele mai mari resurse se strâng acum la stat iar acolo baronii dispun de fonduri pentru care efectiv nu au făcut nimic, gestionând alocarea lor sub pretextul binelui colectiv.
    • Like 1
  • SAO check icon
    Probabil că în România, peste care s-a lăsat liniștea nefirească prin trădarea/ abdicarea pnl-ului de la propriile dogme și dezamăgirile din taberele user-iste din cauza unor orgolii individuale, ar mai putea avea loc miracole prin omogenizarea unei forțe politice în jurul a câtorva persoane integre care se opun fraudei/imposturii și materialismului avid al clasei politice. Soluția este educația, cultivarea și dezvoltarea gândirii critice la cât mai mulți dintre noi... Au demonstrat-o doamnele de la Dăruiește Viața că putem avea o voce cu reprezentativitate în momentele critice!
    • Like 5
    • @ SAO
      Mhai Nai check icon
      Gresit! Doamnele de la Dăruiește Viața au demonstrat ca mai exista oameni care fac in Romania. Inca, desi sunt o specie pe cale de disparitie. Nu au demonstrat nicidecum ca "putem avea o voce cu reprezentativitate" asa cum Halep nu a demonstrat ca Romania are sau face ceva ca sa aiba jucatori de tenis.
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      SAO check icon
      ... De curând a fost episodul cu lipsa avizului de la MS pentru Spital. Asociația a încercat să rezolve în tăcere problema închipuită de arogantul Rafila...Când au ajuns la limita suportabilității au cerut ajutorul comunității!
      Am reacționat! În câteva zile dat aviz, Caz inchis. Despre asta era vorba!...sunt de acord și mă identific cu acțiunile/valorile/principiile apărate de Emilia Șercan, Valeriu Nicolae, Dăruiește Viață, Dragoș Pătraru, Nicușor Dan...
      • Like 5
  • Adrian Adrian check icon
    PNL-ul este corupt pana in maduva oaselor. In cei 34 de ani de la caderea comunismului actualele partide politice si-au intarit pozitia si au acaparat tot. Cine mai stie in tarisoara asta cat s-a retrocedat ilegal, cate terenuri si/sau constructii au ajuns pe mainile nomenclaturii de partid?? Totul se face cu girul autoritatilor si ele angrenate in aceasta goana dupa ciolan. SRI, DNA, ANI si DIICOT.. sunt in tacere. Doar cativa jurnalisti tineri mai au curajul sa puna intrebari. Continuam asa, ramanem doar spectatori la jaful generalizat?? Pregatim valiza? Emigram??
    • Like 5
    • @ Adrian
      Francisc check icon
      Numa' PNL-ul e corupt, domnule Adrian? De PSD ce ziceți? Sau ăștia-s ușă de biserică?

      Eu zic să punem serios mâna pe ștampilă și să încercăm schimbarea lor din funcțiile pe care și le pasează între ei de atâta amar de vreme. Ce-avem de pierdut? Nimic! Măcar schimbăm curvele, dacă tot ne plac atât de mult...
      • Like 2
    • @ Francisc
      Mhai Nai check icon
      De PSD nu mai are rost sa vorbim. Stie toata lumea cat sunt de falsi, lasi si tradatori.
      • Like 2
  • Vladix check icon
    In situatia actuala, tot ce se discuta in primarii are prea putina legătură cu dorintele sau nevoile cetatenilor. Se vede asta din modul cum se poarta discutiile in consiliile primariilor, unii ii sfideaza pe altii si implicit pe noi, nu raspund la intrebarile colegilor decit in batjocura. S-ar putea remedia foarte simplu acest fapt daca, pe principiul curtilor cu jurati (juratii sint cetateni alesi aleator) ce dau verdicte in domeniul judiciar, se va proceda la fel și cu primăriile. Se elimina astfel orice incercare de coruptie a autoritatilor iar clasa politica (primarul, consilierii) nu își mai poate impune "prioritatile" (panselute, borduri, asfaltari cu garantie o luna, terenuri de sport în panta....).
    Oricum, democratie nu inseamna sa ia altii decizii pentru tine fără sa iti ceara consimtamintul. Rolul partidelor politice este de a veni cu solutii dar noi trebuie sa fim cei ce aleg ce soluție se pune în practica, altfel este oligarhie
    • Like 5
  • Daniel check icon
    Probabil ca da, următoarea faza a acapararii puterii în stat va fi cea a izolării și chiar pedepsirii "bolnavilor".
    Când în sfârșit, întreaga suflare își va da seama ca trăiește sub bocanc, va fi deja prea tarziu, lanțurile nu se mai pot tăia și autoritarismul își va fi întrat pe deplin în drepturi.
    Excelenta investigația Recorder, foarte bun acest articol.
    Măsură faptului ca nu trăim într-un stat de drept va fi lipsa oricărei reacții serioase a DNA sau a vreunei alte instituții, dacă ar mai fi vreo umbra de îndoială asupra acestora.
    • Like 7
    • @ Daniel
      Francisc check icon
      Trăim deja sub bocanc, domnule Daniel. Bocancul celor cu obrazul gros...

      Investigația Recorder e într-adevăr excelentă, dar ce folos? Câinii latră, caravana trece. Ce justiție, care DNA când aceste instituții sunt în mâna păpușarilor?

      Noi, ăștia bolnavii, ne putem „trata” înghițind „gargara” cu care suntem serviți de pușlamalele astea, cică e mai bine decât să fie rău. Tulai Doamne, cu ce ți-am greșit?
      • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult