Foto: Captură Recorder
După ce am văzut noua anchetă, excepțională, a celor de la Recorder, despre Cartelul din Carpați, sentimentul pe care l-am avut a fost unul de micime: cât de mici am rămas noi toți, ca societate, în raport cu această oligarhie care a confiscat România pe persoană privată și pe partid.
În primul moment, părem cu toții neînsemnați și neputincioși. Cine și ce anume ar putea să destrame această rețea evazionistă, care delapidează de trei decenii țara pentru a face din toate resursele ei izvorul unor bogății personale impresionante, demne de topul celor mai bogați oameni de afaceri din lume?
Ni s-a părut că la începuturi le-a fost rușine de fărădelegile pe care le fac, că-i încerca încă ceva din remușcările morale pe care le poate avea orice hoț, orice tâlhar, atunci când fură. Dar poate că doar ni s-a părut nouă că se rușinează și se ascund.
Apoi am crezut că se tem de lege și ne puneam încrederea în justiție, cu speranța că judecătorii ar putea să-i sperie sau să îndrepte câte ceva din imensitatea jafului pe care îl comit. Dar au confiscat și justiția, au cumpărat judecători și procurori, așa cum au confiscat orice instituție care ar putea să le tempereze foamea nesfârșită de îmbogățire din banii noștri.
În sfârșit, am crezut o clipă că se tem de presă și de societatea civilă. Dar au cumpărat toate televiziunile, au mituit aproape toată presa, au hărțuit societatea civilă, astfel încât azi au mai rămas doar câteva voci care pot vorbi curajos și drept despre plagiatori, hoți și grupuri infracționale. Valeriu Nicolae, Emilia Șercan, Dragoș Pătraru, Recorder, câteva alte nume și câteva platforme online – cam asta e tot ce a mai rămas din simțul civic și din a patra putere în stat.
Primarul din Sinaia, om puternic în PNL, avându-l alături pe ipocritul Bode, își construiește o vilă obscen de scumpă în zona protejată a orașului, cumpără un castel în Franța și își serbează aniversarea într-un palat la care nu ar avea acces, dar pentru care primește favorurile autorităților de stat și ale SPP, pentru a fi protejați cu toții de prostime. Iar prostimea îl va vota din nou, pentru un al șaselea mandat, ca să poată să-și încheie omul lucrările la castelul din Franța și la celelalte proprietăți din Europa.
Revolta noastră – dacă mai e posibilă – e îndreptățită, dar nu în forma extremistă a tribunalelor populare, pur spectacol de manipulare, ci în forma rezistenței cotidiene la abuzuri și a solidarității cu aceia, puțini, care mai au curajul să lupte cu caracatița tot mai întinsă și mai periculoasă a corupției.
Dar așa cum toți liderii PNL se afișează nestingherit cu cei mai corupți oameni din România, la fel de nestingherit votanții PNL vor continua să-i voteze pe acești lideri și pe acești corupți, pentru că, nu-i așa, de la masa bogaților mereu cad câteva firimituri din care se hrănește foamea nestinsă a unui electorat captiv și invidios pe reușitele idolilor lor. Cei puțini care nu acceptă aceste firimituri sunt considerați „bolnavi”. Poate că le va veni la un moment dat acestor oligarhi atotputernici și ideea de a-i izola sau interna pe acești bolnavi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ni s-a spus de ceva vreme ca prin parlament a trecut legea aia cu 1 milion de euro evaziune fiscala . Nea KJ tocmai a promulgat legea. N-am vazut un articol sau analiza a acestei legi ca sa aduca ceva presiune din partea societatii civile . Adica acum daca esti prins cu evaziune fiscala pana la 1 milion de euro si platesti, nu faci puscarie. Pai toata lumea poate face evaziune acum , ca daca te prind , doar trebuie sa dai banii inapoi. Asta este de noaptea mintii. Cea mai mare ticalosie ,care a trecut prin forurile legislative si decizionale, fara sa ridice nimeni o spranceana , cum de altfel au trecut toate lichelele promovate prin sistemul judiciar .
Aici trebuie atentie daca legile sun bune si justitia independenta lucrurile se regleaza in sistem. Atlfel , ne pierdem vremea degeaba.
Acum l-am actualizat: hoțul prins e negustor cinstit dacă înapoiază banii!
Să tot furi în țara asta, tată!
Asta e, măcar acum avem imaginea de ansamblu. Vedem că hoții nu mai au frică de nimeni și de nimic.
Btw, hoțul prins nu doar va da banii înapoi, dar va plăti și o taxă pe prostia de a se fi lăsat prins (15% din suma furată). Legiuitorii s-au gândit totuși să le atragă atenția hoților, cu blândețe, să nu fie așa proști ca Buzatu ăla cu portbagajul plin de bani, să meargă și ei mai pe burtă, mai pe fereală...
Am reacționat! În câteva zile dat aviz, Caz inchis. Despre asta era vorba!...sunt de acord și mă identific cu acțiunile/valorile/principiile apărate de Emilia Șercan, Valeriu Nicolae, Dăruiește Viață, Dragoș Pătraru, Nicușor Dan...
Eu zic să punem serios mâna pe ștampilă și să încercăm schimbarea lor din funcțiile pe care și le pasează între ei de atâta amar de vreme. Ce-avem de pierdut? Nimic! Măcar schimbăm curvele, dacă tot ne plac atât de mult...
Oricum, democratie nu inseamna sa ia altii decizii pentru tine fără sa iti ceara consimtamintul. Rolul partidelor politice este de a veni cu solutii dar noi trebuie sa fim cei ce aleg ce soluție se pune în practica, altfel este oligarhie
Când în sfârșit, întreaga suflare își va da seama ca trăiește sub bocanc, va fi deja prea tarziu, lanțurile nu se mai pot tăia și autoritarismul își va fi întrat pe deplin în drepturi.
Excelenta investigația Recorder, foarte bun acest articol.
Măsură faptului ca nu trăim într-un stat de drept va fi lipsa oricărei reacții serioase a DNA sau a vreunei alte instituții, dacă ar mai fi vreo umbra de îndoială asupra acestora.
Investigația Recorder e într-adevăr excelentă, dar ce folos? Câinii latră, caravana trece. Ce justiție, care DNA când aceste instituții sunt în mâna păpușarilor?
Noi, ăștia bolnavii, ne putem „trata” înghițind „gargara” cu care suntem serviți de pușlamalele astea, cică e mai bine decât să fie rău. Tulai Doamne, cu ce ți-am greșit?