Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Casa Filip, exemplu de urmat în toată Delta Dunării

Casa Filip, Delta Dunării

Fotografii: casa-filip.ro

În primăvară scriam despre proiectul Lipovenesc. Vă povesteam cum mai mulţi tineri români şi-au riscat economiile şi încearcă să salveze casele tradiţionale din Delta Dunării. Sunt sute de locuinţe în toată rezervaţia care aşteaptă să prindă din nou viaţă. Dacă locuinţele pot fi cumpărate cu prețuri destul de mici, refacerea implică investiţii de aproape o sută de mii de euro. Din 2008, în Deltă se poate construi doar respectând arhitectura zonei. Acest articol NU este unul publicitar.

Case mici din chirpici şi piatră, învelite în stuf, cu ferestre vopsite cel mai adesea în albastru, cu uşi şi ferestre împodobite cu motive florale şi zoomorfe. Acesta era tiparul pe care oamenii deltei l-au folosit sute de ani când şi-au ridicat locuinţele. Multe dintre ele sunt acum ruine. Au fost lăsate în urmă de lipovenii care au plecat în străinatate sau după moartea proprietarilor nu au mai fost găsiţi moştenitori.

La 35 de km departare de Jurilovca, pe malul lacului Razim l-am intâlnit pe Alex Filip, un tânăr în vârstă de 31 de ani, din Piatra Neamţ. O lipoveancă frumoasă i-a devenit soţie în urmă cu un an şi tot atunci, alături de un alt prieten, fotograf, a pornit proiectul Lipovenesc. A cumpărat o casă veche pe care a reuşit să o recondiţioneze, iar de la sfărşitul săptămânii trecute, Casa Filip poate primi şi turişti. Investiţia iniţială a fost de 18 mii de euro: casa veche cu anexele şi cu un teren de o mie de mp, iar până acum a investit aproape o sută de mii de euro. Casa este la 30 de metri de lacul Razim.

„Am luat uliţa la pas în zona veche a satului Sarichioi şi m-am uitat după case care consideram noi că ar putea fi atractive şi am ales-o pe aceasta din mai multe motive: proximitatea faţă de lac, faţă de bisericile ruseşti din sat. E o zonă pur autentică, o zonă în care practic s-au instalat ruşii lipoveni veniţi din Rusia acum 300 de ani, aici au început să îşi reformeze vieţile şi s-au răspândit apoi în deltă, în Dobrogea de Nord şi chiar în toată ţara”, mai spune Alex.

Pământul, piatra şi stuful sunt cele trei elemente centrale ale construcţiilor din Deltă

Temelia caselor este din piatră, pereţii sunt din pământ sub formă de chirpici, învelitoarea din lemn, iar invelişul din stuf. 

Pentru faţadă, Alex a folosit alb şi albastru, cu elementele decorative ce trimit către mitologia slavă, realizate din scânduri de lemn prin tehnica traforajului.„Geamurile albastre şi pereţii albi reprezintă un simbol al curăţeniei. Deci asta ar trebui sa fie prima regulă a oamenilor care vor să cumpere şi să refacă o casă lipovenească”.

Iar Casa Filip şi-a deschis porţile de sâmbăta trecută. Iată ce a ieşit !

CASA VECHE

Respectă detaliile stilului lipovenesc şi este destinată cazării. Pereţii din chirpici au fost păstraţi şi consolidaţi, apoi tencuiţi cu var natural. Ferestrele şi uşile din lemn au fost reconstituite şi vopsite în albastrul specific ruşilor lipoveni. Cerdacul şi florăria contrastează şi pun în valoare atât pereţii albi, cât şi acoperişul tradiţional şi ecologic din stuf. Frontonul casei, îmbrăcat în lambriu vopsit în aceeaşi culoare a cerului senin, întoarce privirile trecătorilor.

CASA NOUĂ

A fost ridicată cu scopul de a garanta şi mesele, folosind produse proaspete din ferma familiei. Livingul este locul de servit masa şi de depănat amintiri şi tot aici se află şi nelipsita lejankă, o sobă concepută special ca să se poată sta şi dormi pe ea. Sauna (bania) este de asemenea nelipsită dintr-o gospodarie lipovenească. Mansarda este destinată cazării, iar la subsol a fost construită o cramă pentru degustări de vinuri dobrogene.

CURTEA

Este un loc special destinat relaxării. A fost construit un foişor cu scopul de a gazdui diferite evenimente private. Lângă acesta, se înalţă un mic turn de observaţie, unde turiştii îşi pot bea cafeaua dimineaţa şi pot admira spectacolul naturii din timpul zilei. De aici se pot vedea cel mai bine turlele celor doua biserici ruseşti din sat, ruinele Cetăţii Enisala şi stolurile de pelicani zburând deasupra Lacului Razim în căutarea hranei.

Poftiţi de cumpăraţi case bătrâneşti în Delta Dunării

În orice localitate din deltă veţi găsi case părăsite sau scoase la vânzare de moştenitori. În funcţie de apropierea de apă, dar şi de gradul de degradare puteţi cumpăra locuinţele cu preţuri pornind de la 15 mii de euro. Multe case au şi teren, în general, de peste 1000 de mp. Cei care vor să cumpere case în Delta Dunaării sunt obligaţi din 2008 să respecte un regulament care stabileşte normele de construire în acest areal etnografic. Nicio locuinţă nouă nu trebuie ridicată fără a fi în armonie cu arhitectura tradiţională.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult