Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fotograful Marian Sterea a venit într-un an „să petreacă Paștele în Deltă”. Povestea unei altfel de îndrăgostiri: „Lipovenesc”

Lipovenesc

Fotografii de Marian Sterea

Marian Sterea a venit să petreacă Paștele în Deltă, iar acum renovează o locuință construită în 1893.

Cine este Marian Sterea?

Ca să ne cunoaștem mai bine, voi începe cu ce îmi place să fac. Îmi plac caii, îmi place să călăresc și probabil, în viitorul apropiat, îmi voi cumpăra unul. Sunt pasionat de caval, un instrument românesc de suflat folosit mai ales de ciobanii ce își cântau dorul atunci când erau plecați timp îndelungat de acasă. În natură mă regăsesc cel mai mult și îmi plac destinațiile din Romania, fără a le alege. Pur și simplu, uneori plec la plimbare, cu o destinație aleasă întâmplător. N-am uitat, sunt fotograf! Fotografia de eveniment, de familie și de portret sunt principalele categorii care mi se potrivesc. Practic această meserie de mai bine de 10 ani și peste 10 ani tot fotograf m-aș vedea, probabil cu o abordare diferită.

Cum a devenit un fotograf de evenimente agent de promovare pentru o localitate din Delta Dunării?

Noi, eu și Dana, soția mea, când vrem să ne relaxăm, nu plecăm peste mări și țări, ci alegem să colindăm Dobrogea, acest tărâm magic care se transformă de la o săptămână la alta de-a lungul unui an și te face să descoperi de fiecare dată o altă poveste. De Jurilovca nu ai cum să nu te îndrăgostești, case vechi pitorești, deschidere la Laguna Razelm-Sinoe o face specială, la fel și cetățile din zona care completează peisajul de poveste, gastronomia locală, tradițiile păstrate de lipoveni și la doi pași de Marea Neagră. Ce îți poți dori mai mult de atât?


Cum a pornit proiectul Lipovenesc ?

Proiectul Lipovenesc a pornit din dragostea față de frumos, dar mai ales din curiozitatea de a descoperi o cultură despre care nu știam foarte multe. Astfel, am ajuns ușor, ușor să explorez cît mai mult și să mă îndrăgostesc din ce in ce mai mult de zona lipovenească a Dobrogei.

Fiind o etnie de sorginte slavă, rușii lipoveni sunt urmașii staroverilor, adică ai adepților credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia, care și-au părăsit patria în secolele XVII-XVIII, în urma schismei din Biserica Oficială Rusă, ca o consecință tragică a reformei de cult inițiată de către țarul Alexei Mihailovici Romanov (tatăl lui Petru cel Mare) și de patriarhul Nikon al Rusiei (1652-1658). Reforma, începută în anul 1654, care viza modificarea ritualului bisericesc, a fost adoptată de Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse în anul 1667. Cei care nu se supuneau noilor canoane erau anatemizați, fiind considerați eretici, rascolnici (denumiți așa în mod eronat, pentru că nu ei au fost aceia care au inițiat rascolul – schisma)

Comunitatea de lipoveni este una destul de închisă. Cum ai reușit să-i faci pe acești oameni aspri de Delta să devină personaje în fotografiile tale?

Știam că este o comunitate închisă, dar că sunt oameni calzi dacă înțeleg că ești bine intenționat și că vrei să îi descoperi. Am avut noroc cu prietenii noștri Alina și Alex, care ne-au invitat să petrecem cu ei Paștele în 2018. Am fost la Biserica din Sarichioi la Slujba de Prohod, dar și în ziua de Paște.

Am fost cucerit de cum cădea lumina caldă a lumânărilor pe chipurile oamenilor și ne-au primit cu căldură în suflet, iar asta m-a facut să îmi doresc și mai mult să-i descopăr. Cred că acesta a fost momentul în care m-am îndrăgostit nemărginit de această comunitate.

De ce o casă la Jurilovca și ce destinație va avea?

Am colindat Dobrogea în lung și-n lat timp de 8 luni în căutarea locului perfect. I-am contactat pe toți cei care aveau case de vânzare în zonă, însă nu găseam locul perfect, toate astea până într-o zi când s-au aliniat astrele. Am ajuns în fața casei, unde ne-am văzut cu proprietarul. Când am intrat ne-am dat seama că acolo dorim să fie locul nostru. Spre norocul nostru, casa a fost vândută cu absolut tot ce era la interior, fotografii vechi, mobilier, certificate de naștere de căsătorie, absolut tot. Pentru inceput, dorim să fie casa noastră de la țară, unde să le putem oferi experiențe de neuitat tuturor celor ce ne vor călca pragul. 

Pentru noi, a fost mai mult o treabă de suflet și nu de cheltuială, desigur nu ne-am fi permis o investiție enormă, dar am avut parte și de întelegerea proprietarului care a acceptat să achităm în tranșe. Ce să mai zic, totul s-a legat!

În fiecare an, aduci zeci de fotografi în Delta Dunării la un curs de pregătire. Care este impactul fotografiilor lor odată ajunse pe paginile de socializare?

În cazul meu, marketingul a fost o chestie intuitivă, nu ceva ce am studiat în facultate ca apoi să aplic în domeniul meu. Pot spune că feedbackul a fost unul extraordinar pentru că oamenii sunt însetați de imagini de calitate care transmit emoții. 

Deși nu ești agent de turism, cum vezi tu vacanța la Jurilova? Ce nu trebuie să rateze turistul care ajunge în această zonă?

Sunt foarte multe zone care nu ar trebuie ratate, cum ar fi Gura Portiței. Pentru cei ce nu știu, Gura Portiței este un cordon litoral ce desparte laguna de mare, o zonă izolată, de o frumusețe rară. O plimbare cu caiacele la Capul Doloșman, o tură cu bicicleta la Enisala unde sunt cele mai frumoase apusuri din Dobrogea, gastronomia locală nu este de neglijat, iar pescuitul sportiv poate fi o opțiune în această zonă.  

Un proiect ca al vostru ar trebui să depășească granițele României. De câte ori ai fost sunat de cineva de la Ministerul Turismului să-ți facă o propunere de colaborare?

Până în acest moment, nu am fost căutat de cineva de la Ministerul Turismului, însă am avut parte de sprijinul și aprecierea autorităților din Jurilovca și a Comunității Rușilor Lipoveni din România, cărora le mulțumesc. În acest moment, cea mai activă entitate în ceea ce privește promovarea Deltei Dunarii este Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Promovează un turism de calitate, pun accentul și pe experiențele celor ce vizitează Delta Dunării. De asemenea, localnicii au înțeles că pentru o dezvoltare coerentă a turismului e nevoie de mai mult decât… un mic asezonat cu o băutură. 

Articol preluat de pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Super vacanta !

    Acesta este adevarata granita a Uniunii Europene, care schimba perspetiva asupra vietii, si ne face mandrii.

    A plus !!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult