Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cât câștigă din pensii Theodor Stolojan, fost premier al României: „Am trei pensii. Niciuna nu este specială”

Theodor Stolojan

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Theodor Stolojan, fost premier al României și ex-lider al Partidului Național Liberal, a vorbit deschis despre pensiile sale. Stolojan a explicat că în prezent are trei pensii - una bazată pe contributivitate în România, una de la Banca Mondială și una de la Parlamentul European. El a subliniat că niciuna dintre acestea nu poate fi încadrată la capitolul „pensii speciale”.

Stolojan a menționat că pensia pe care o primește din România, bazată pe contributivitate, a ajuns recent la 9.700 de lei, în urma recalculării pensiilor. 

„Aveam 6.000 de lei și ceva înainte de recalculare. Și acum îmi pun întrebarea – deci 18 ani de zile de pe contributivitate eu am fost păgubit tot timpul, dacă ar fi fost sistemul pe contributivitate de când am ieșit la pensie”, a declarat fostul lider PNL.

Pensie de la Banca Mondială și Parlamentul European

„Am o pensie de la Banca Mondială care e o pensie cum e pilonul II de pensii private în România - îmi reținea din fiecare salariu și se acumula într-un fond, care pe urmă era investit. Și am o pensie de la Parlamentul European. Însă niciuna din astea nu are caracteristica de pensie specială, nu atinge nebunia pe care am creat o în România. Eu, cu pensia mea recalculată pe contributivitate în România, sunt sub jumătate din media pensiei pe care o are sistemul...”, spune Stolojan. 

Întrebat de moderatorul Florin Negruțiu ce sumă totală încasează din toate cele trei pensii, Theodor Stolojan a precizat că, în euro, valoarea cumulată se ridică la aproximativ 4.500 de euro pe lună. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Putem declara orice in Romania vesnic in tranzitia fracturilor mentale mai ales sub sloganul " se poate intampla orice " trend recent imbratisat de mass-media cazanului cu fasole aburinda politic idem inclusiv ca specialii de fapt sunt baieti buni care ne vor binele foarte generosi si creatori de fericire !!! # ironic
    • Like 0
  • DA,, da cred ca ,foarte bine spune Domnul Stolojan . Cele doua pensii , de la UE si de la Banca Mondiala , sunt normale ,adica ,se intelege ca si ei UE judeca -gandesc -stabilesc ,,NORMAL .!!! De ce oare pe la ,noi se gandeste ,,A normal ?
    De multe ori multi politicieni ca sa castige capital politic ,vin cu ,,lozinca pensiilor speciale ,ca mai apoi sa uite vorbele ! Problema este destul de clara .Daca se insista pe Legea care le-a dat acest drept Necuvenit ,facuta de tatucul lor ,,,stoica valerica ,, si s-ar anula de comun acord ,problema ar fi rezolvata .
    ---Dar toti cei care ar putea sa faca acest lucru ,sunt sau vor fi la randul lor si ei bemneficiari ! Daca nici extremistii ,,samionul ,,sosoaka ,,nu vor sa faca nimic ,!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult