Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Theodor Stolojan, În fața ta: E un coșmar! Când plec la Predeal merg de regulă noaptea, pentru că altfel e dezastru, în orice zi, nu numai vineri, sâmbătă și duminică

Theodor Stolojan

 Foto captura digi24

Europarlamentarul Theodor Stolojan a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre cum încearcă să evite aglomerația de pe DN1, atunci când merge la Predeal. Fostul premier spune că prioritară pentru economia României este realizarea tronsonului de autostradă Sibiu-Pitești.

„E un coșmar! De aceea merg numai noaptea sau o iau pe Săcele. E un drum ocolit, e mai lung, dar nu ai nebunia aia de stat în trafic. De regulă noaptea circul, pentru că altfel e dezastru. Acum nu mai e vorba numai de vineri sau sâmbătă sau duminică, acum în orice zi în care te duci e o circulație foarte înghesuită acolo. S-a înmulțit foarte mult numărul de mașini. Nu e vorba numai de mașini mici, e vorba de faptul că o bună parte din importul și exportul țării se face cu tir-ul, cu camioane foarte mari, pentru care noi nu suntem pregătiți”, a subliniat fostul premier.

Stolojan spune că Sibiu-Pitești este fără discuție ruta de care România are nevoie pentru tot ce înseamnă exportul românesc. „Comarnic-Brașov, sigur, e și ea o prioritate, pentru traseul acesta, și poate fi făcută. La noi se discută foarte mult că e zonă de munți. Păi italienii au făcut autostrăzi prin munți. În Tadjikistan dacă te duci treci prin n tuneluri, nu au autostrăzi, dar au șosele, au străbătut munții.” 

Fostul premier consideră că prioritatea numărul 1 a României este infrastructura, fie că discutăm de infrastructură de transporturi, sănătate, educație sau de la nivelul comunităților locale - reciclare de deșeuri, canalizare, apă potabilă.

Europarlamentarul a mai amintit că, din cauza problemelor de infrastructură din transporturi, România a pierdut în fața altor state competiția pentru investiții cu nivel de tehnicitate ridicat, și a dat ca exemplu companiile Mercedes și Volkswagen care au ales Ungaria, respectiv Turcia, pentru deschiderea de noi fabrici. 

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care l-a avut invitat pe Theodor Stolojan poate fi urmărită sâmbătă, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ovidiu check icon
  Stolojan? Da, un fost care încă ma este. Cumva, înca europarlamentar, dacă rețin bine. Probabil, ultima tură, sau cine știe, poate va mai încerca și după 80... Că e bine, îndemnizație, pensie, profit din nu știu ce firme, toate la nivel de superlativ. Se plânge de DN1, Comarnic - Brașov, care ar fi o prioritate, acum, când a împlinit el 79. Când avea 50 de ani, instalat la Finanțe sau prim ministru, nu era o prioritate. A trecut prin PCR, FSN, PLD, PD-L, PNL, dizident PNL și iar PNL... oportunismul fiind un trend la modă și benefic, mai ales după '90. Susținător al lui Iliescu, al lui Băsescu, candidat la președinție, apoi, retras (din motive de sănătate?), deschizând calea lui Băsescu spre Cotroceni. Unul din cameleonii post decembriști de succes, cu casă de vacanță la Predeal.
  Dacă-i dai un bobârnac pe buzunarul de la piept, vor sări de-acolo câteva molii moarte de pe vremea PCR -PSD, cu miros de naftalină.
  • Like 0
 • Păi, de ce nu o ia pe drumul forestier din munți, propus de colegul său?
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Sintetizat, un europarlamentar roman, fost prim-ministru, mebru al unui partid care a fost si este la guvernare, spune ca romanii nu sunt in stare. Nesimtitule, din cauza ta si a celor ca tine nu s-a facut nimic. Ai avut puterea si obligatia sa faci, ai condus administratia tarii, ai cota parte din raspunderea ptr dezastrul de acum. Ticalosule!
  • Like 2
 • Ar trebui creat un index al oamenilor politici care ar trebui ignorați de presă și de electorat.
  Câteva exemple:
  Adrian Severin cel indignat că apa are doi atomi de hidrogen;
  Th. Stolojan cel aflat pe „patul morții” când i-a cedat locul lui Băsescu;
  D, Funeriu cel care și-a salvat stăpânul inventând pixelul albastru;
  Fl. Roman cel care a făcut greva foamei între două mese;
  P. Roman cel care a transformat industria într-un morman de fiare vechi;
  A. Năstase cel care a adus mojicia la rang de mesaj parlamentar;
  R.Țurcan care „propaghează” ziceri de duh morbide;
  Naționaliștii extremiști din fostul PRM răspândiți prin alte partide;
  Ziariștii deveniți politicieni după o perioadă de acoperire;
  Traseiștii politici care dimineața sunt de stânga, la gustare de centru, la prânz de dreapta, iar seara, din nou de stânga.
  Lista rămâne deschisă.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   ehhh...cita dreptate ai, la fel ca i dl. @Decaba si as continua ideile expuse de dvs. cu Cercetarea a ceea ce a facut fiecare ministru in timpul conducerii sale ! citi bani a avut pe mina , ce a promis si cit a facut ! e greu? da, desigur, dar nu imposibil...problema e CINE s-o faca ! eu, una , astept aceasta Analiza si Limpezire a vinovatiei fiecaruia de 30 ani !
   • Like 0
 • check icon
  ''Romania nu are nevoie de autostrazi'' a spus Traian Basescu in 1999
  In 2012 a fost vizitat intr-un garaj de ambasadorul SUA. Aduceti-l in emisiune si puneti-l sa repete de 10 ori: ''Romania are nevoie de autostrazi'' poate primim aprobare din SUA.
  • Like 0
  • @
   check icon
   Noi suntem fuduli nu avem nevoie de străini. Un român angajat în Franța la Renault spunea că doar 13/100 din proiectanți sunt francezi. De ce oare? Oricum, am spus că avem nevoie de aprobarea SUA
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult