Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cazul Bodnariu. „Barnevernet reacționează numai în cazuri foarte evidente”. Norvegianul Steinar Lone le răspunde cititorilor Republica

Într-un interviu pentru Republica, traducătorul norvegian de literatură română Steinar Lone a vorbit despre cum sunt înțelese drepturile și protecția copilului în societatea norvegiană. 

Potrivit acestuia, multe familii din Norvegia au renunțat să își mai pedepsească copiii încă din secolul 19. „Nici părinții mei, nici eu nu am primit niciodată o pedeapsă fizică. Bunicul meu din partea tatălui s-a născut în anul 1875, iar bunica, în 1877, și ei nu au pedepsit niciodată copiii fizic”, a spus Lone, care a adăugat că norvegienii au încredere în serviciul de Protecția Copilului, Barnevernet.

Interviul a stârnit dezbatere în rândul cititorilor Republicii, care i-au adresat, la secțiunea de comentarii, întrebări traducătorului norvegian. Vă prezentăm mai jos răspunsurile la câteva dintre ele. 

Cum poate societatea norvegiană să verifice dacă nu cumva protecția copilului din această țară abuzează de puterea pe care o are?

Cum am spus, se pot contesta deciziile la tribunal, și - cred până - la CEDO. Se pare că Protecția Copilului câștigă în 90 la sută dintre cazurile ajunse la tribunal. Care înseamnă sau că nu se poate învinge sistemul, sau că Protecția Copilului își face treaba cum trebuie. Să reținem că sunt cazuri foarte delicate, dificil de rezolvat. S-ar putea interpreta cifrele altfel: că Protecția Copilului e prea timidă și reacționează numai în cazurile foarte evidente. Dacă ar fi fost mai puțin timidă, ar fi pierdut mai multe cazuri la tribunal. Unii susțin și că părinții nu găsesc niciun avocat să prezinte un astfel de caz la tribunal. Numai că pe feed-ul meu pe Facebook, care prin căutările mele a înțeles că sunt interesat det „Barnevernet”, apar acum mai multe anunțuri pentru avocați specializați în astfel de cazuri.

Unde sunt rapoartele de activitate ale acestei instituții publice?

Aici: http://www.bufdir.no/ Dar oricum, nu sunt publice anchetele, din motive evidente.

Spuneați că multe familii din Norvegia au renunțat la pedeapsa fizică încă din secolul 19. Dar a existat o situație în această țară după cel de-Al Doilea Război Mondial: circa 10.000 de copii proveniți din relația femeilor norvegiene cu soldații germani au fost supuși la numeroase abuzuri.

Da, au fost maltratați. S-a făcut recent un reportaj. Cred că unii au primit o compensație - ca și alți copii care au fost maltrați în casele de copii înainte și după război. În acele vremuri, era o Protecție a Copilului cu totul altfel. Soldații s-au întors în Germania, mamele au rămas cu copiii în Norvegia. Cred că unele s-au dus în Germania și s-au căsătorit cu iubitul. Deja să fii o mamă singură era o rușine mare atunci, chiar mamele singure unde tatăl era norvegian au fost puse să lase copiii la casele de copii sau să îi dea spre adopție. Și mulți au fost maltratați. Chiar în familiile de adopție. Porecla lor era „tyskerunge” - „copil de german”. Acum au peste 70 de ani. Știu că unii și-au găsit tatăl în Germania, mai ales după căderea Zidului și și-au găsit rude în Germania, dar cazurile mediatizate sunt numai cazurile de succes. Firește că este o pată pe istoria Norvegiei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ipocrizie! Si totuși, Norvegia va răspunde in fata Curții Europene a drepturilor omului: http://www.dagbladet.no/2016/03/12/nyheter/innenriks/barnevern/43463888/
    • Like 0
  • County representative in Troms has randomly chosen 40 barnevernet cases and found out serious malpractice in 19 cases, where they really acted against that "best interest of a child"! He ordered an inmediate careful investigation of local CPS.

    Another proof that the WHOLE SYSTEM is wrong, not just "few cases"! http://www.nordlys.no/barnevern/tromso/avdekket-svikt-i-19-av-40-barnevernssaker-dette-er-svart-alvorlig/s/5-34-384362?
    • Like 0
  • Serious?
    "Solveig Horne, minister of childrens welfare admit she KNOWS that barnevernet is a CORRUPT buissnes!"
    Va rog, lăsați-l pe Lone sa doarmă mai departe! STOP Lone!!!
    http://www.abcnyheter.no/nyheter/2016/01/17/195193620/horne-i-2013-virker-som-barnevernet-har-sine-egne-lover-over-norsk-lov
    #stopbarnevernet
    Articolul e plin de legături către alte abuzuri.
    • Like 1
  • http://www.evz.ro/efectele-cazului-bodnariu-fierbe-scandinavia-teoria-conspiratiei-sau-despre-incercarea-suedezilor-de-a-supune-poporul-norvegian.html
    • Like 2
  • Samsara check icon
    Domnule Steinar Lone, vă spun cu toată simpatia, minimalizaţi atât de flagrant greşelile Norvegiei şi trataţi România cu o superioritate abia mascată, încât sincer vă spun, nu vă voi mai citi de acum nici o părere despre acest caz sau, Doamne fereşte! altele.
    • Like 3
  • Samsara check icon
    Foarte interesante declaraţii face dl Steinar Lone şi aici:
    Doar că 10, 15 după alţii chiar 20 de mii sunt doar ”mulţi”?! Dar faptul că victimele au pierdut proces după proces, statul novegian nu a recunoscut niciodată oficial atrocităţile comise (motivând că au precut ”prea mulţi ani”) şi până la urmă s-au ales doar cu promisiunile unor despăgubiri?!
    "Mulți copii proveniți din relația femeilor norvegiene cu soldații germani, maltratați după Al Doilea Război Mondial”. Traducătorul norvegian Steinar Lone: Este o pată pe istoria Norvegiei”.
    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/multi-copii-proveniti-din-relatia-femeilor-norvegiene-cu-soldatii-germani-maltratati-dupa-al-doilea-razboi-mondial-traducatorul-norvegian-steinar-lone-este-o-pata-pe-istoria-norvegiei-137292.html
    • Like 2
  • Domnul traducător nu a răspuns însă la chestiunea cu sterilizarea țiganilor în Norvegia (precum și alte țări nordice precum Suedia) până în 77'.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Antiziganism#Norway
    https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_diaspora#Norway_and_Sweden
    • Like 1
    • @ Ninhursag
      Alin B check icon
      Sunt 40 de ani de atunci. Mentalitatile se schimba. Ce e ingrijorator e ca o parte importanta a romanilor ar sustine asemenea masuri si astazi in Romania. Hai sa nu acuzam Norvegia de greselile de acum 40 de ani, cand Romania in 2016 este foarte rasista si misogina si intoleranta fata de saraci.
      http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/plangere-penala-fostului-presedinte-tnl-alba-rares-buglea-declarat-sustine-sterilizarea-femeilor-rrome-1_511c9607344a7821183b0372/index.html
      • Like 0
    • @ Alin B
      Alin B @ Admirabila tentativa de political corectness, dar foarte deplasata. Vezi dumneata - una este sa faci poluri ca sa urli in zadar, si alta este sa treci la fapte. Polurile pe care le citezi sunt facute pentru gura mare, caci in Romania niciodata nu s-a trecut la fapte - si sa critici mai mult pe cei care au ucis tigani in secolul 17-18, apoi sterilizat in 20, decat pe cei care ii mai injura, si la furie le doresc tot felul de rele, inseamna ca raportarea cu realitatea este defectuoasa.

      Si este defectuoasa, si in afirmatia "sunt 40 de ani de atunci, mentalitatile se schimba". POATE - dar vezi matale ca noi discutam aici un articol care ne declara, rozaliu, ca in acea tara deja acum 150 de ani nu se mai bateau copiii. Ce fel de mentalitati sunt alea care nu mai bat copii de 150, dar sterilizeaza intregi minoritati, si condamna copiii din razboi la cele mai crunte chinuri, ca si cand ei ar fi fost de vina pentru slabiciunea mamelor. Aceasta incongruenta este in discutie - si replica dumneavoastra rozalie care incearca ca de obicei, un autogol, dovedeste si mai bine ca este o mare problema.
      • Like 2
    • @ Preda Mihailescu
      Alin B check icon
      Romania niciodata n-a trecut la fapte. Niciodata n-am facut rau voit. Noi n-am condamnat copiii la cele mai crunte chinuri. Cighid iti zice ceva? Or fi patati norvegienii cu rusinea sterilizarilor, dar sigur nu si-ar fi lasat proprii copii sa putrezeasca in orfelinate mortii. Noi ne permitem sa-i criticam pe norvegienii cu sistemul lor de protectie al copilului, dar uitam de copiii nostri din tara care traiasc in saracie si mizerie: http://stefandarabus.ro/2016/01/cazul-norvegia-privitul-in-oglinda-si-padurea-care-nu-se-vede-de-copaci-
      • Like 0
  • Alin B check icon
    Lipsa de informatii ii face pe romani sa speculeze din nou. Statisticile de pe http://www.bufdir.no/ spun urmatoarele:

    Anual sunt in jur de 50.000 de anchete. Numarul de copii aflati in custodie ~9000. In 2012 au existat 70 de procese impotriva Barnevernet, in 2013, in jur de 100. Dintre acestea 20% au dat castig de cauza parintilor. E mult, stiu si ei asta si incearca sa reduca numarul de greseli. Totusi, 40-50 de copii despariti si reuniti cu familia pe nedrept, chit ca este o tragedie pentru acestia, nu denota o practica obisnuita a Barnevernet sa ia copii fara temei legal.

    Nimeni nu zice ca Barnevernet e perfect. Dar este la fel de absurd sa crezi ca este o instituie abuziva care foloseste "rapirea" in mod curent si fara justificare, in care nu exista organisme de control pentru urmarirea cazurilor si a evolutiei copiilor si deci lucreaza dupa propriul plac fara sa dea socoteala nimanui.
    • Like 1
    • @ Alin B
      Ce lipsa de informatie dl Alin, acum manipularea dumneavoastra devine obraznica. Urmariti filmul pe care vi-l recomanda mai jos cineva https://www.youtube.com/watch?v=mMT10kAa_CI&feature=youtu.be, aveti marturia unui avocat Norvegian specializat pe Barnevernet. Urmariti filmul si lasati propaganda ieftina.

      Am o intrebare. Cand spuneti "Lipsa de informatii ii face pe romani sa speculeze din nou" .... dumneavoastra, vorbiti destul de bine limba romana, dar nu sunteti evident roman, caci altfel nu ati categorisi in acest fel. Pot sa va intreb, ce sunteti? Norvegian? Martian? Sau pur si simplu "Omul Nou"?
      • Like 1
    • @ Preda Mihailescu
      Alin B check icon
      Exista oameni care judeca faptele bazandu-se pe date concrete. Pentru ei am considerat ca e util sa extrag statiticile oficiale de pe site-ul norvegian, poate nu au incredere in opinia dlui Steiner (care de altfel greseste spunand 90% din cazuri, raportul fiind de fapt 80%). Pe de alta parte, exista oameni ca dumneavoastra, care judeca o institutie in baza unui caz individual, luandu-si informatiile de la un fost avocat norvegian, condamnat la 4 luni de inchisoare pentru amenintari si santaj, intevievat de un pastor penticostal care isi apera enoriasii orice ar fi. Pentru a doua categorie, argumentele statistice sunt irelevante, mai important este ce nationalitate are interlocutorul, ce confesiune, daca are copii etc.
      • Like 0
    • @ Alin B
      De date obiective vorbeam si eu - stimate. Date revelate insa de un avocat care apara victimele, nu pe opresori. Si sunt alte date. Sunte 70000 de copii sub 18 ani in Norvegia, care traiesc in custodie, 7% din toti copiii in acesta interval de varsta. In Germania, procentul asta ar fi peste un milion. Si dumneata ai nerusinarea sa vorbesti de "oameni ca dumneavoastra, care judeca o institutie in baza unui caz individual,"? Mai baiatule, asa sa vorbesti cu cei care te-au trimis sa faci propaganda aici - spune-le ca nu stii sa o faci in mod decent, si oamenii te demasca!
      • Like 1
  • Când vad atat de multe reacții şi comentarii venite dinspre oameni pe care îi consider de valoare care fac praf drepturile fundamentale ale omului, sub paravanul: "undei lege nu-i tocmeala", ca si barnevernet, traiesc senzația halucinantă ca m-am trezit in evul mediu, cu inchiziție si tot tacâmul.
    • Like 3
  • Doresc sa ma adresez aici redactiei acestui ziar. Ati ales sa dati cuvantul unui Norvegian care apara sistemul. Ati gasit un visator, care vorbeste detasat de realitate, nu are nici o contributie directa la cazurile in discutie, in schimb pretinde lucruri de pe alta lume "noi nu ne mai batem copiii de 150 de ani" - ceea poate fi adevarat pentru familia dansului, poate pentru 50% din populatie, poate mai mult - dar niciodata pentru toti Norvegienii, caci asa ceva nu exista in restul Europei si greu de crezut ca acolo unde in Elvetia se bateau copii frecvent inca pana la razboi, Norvegia ... Deci ati ales un basm. Iata insa ca aveti la dispozitie un film in care vorbeste un specialist, un avocat Norvegian angajat in aceasta situatie, si care aduce date concrete. https://youtu.be/mMT10kAa_CI La minutul 1:17:00 aveti o discutie foarte competenta a intrebarii frecvente "de ce incalca oamenii legea tarii in care traiesc", raspunsul este ca cei care incalca legea sunt Barnesterveret si sunt acapablati de multe decizii internationale. La minutul 1:27:00 aveti o discutie despre amploarea si scopurile fenomenului. Iar deja la inceput se discuta toate punctele fundamentale de drept international si declaratia universala a drepturilor omului care au fost incalcate. Aveti pe scurt material VALOROS si LA SUBIECT pentru a scrie un al doilea articol, poate chiar sa luati un interviu prin skype avocatului Marius R. Puteti astfel dovedi prin fapte ca sunteti interesati in informare echilibrata si nu promotorii propagandei de stat. Mult succes va doresc.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult