Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ce deosebire este între Iordache Altăîntrebare și Montesquieu de Bahlui? Radio Erevan răspunde

Tudorel Toader

Foto: Inquam Photos

Ce deosebire este între Iordache Altăîntrebare și ministrul Tudorel? Radio Erevan e de părere că Iordache nu răspundea la întrebările care i se puneau, în vreme ce actualul ministru al Justiției răspunde la întrebări care nu i se pun.

L-a întrebat cineva pe ministrul Tudorel dacă trebuie evaluați de urgență procurorul general Lazăr și procurorul-șef DNA Kovesi? Nu, a răspuns el că e musai.

Zdruncinați sufletește, Lazăr Și Kovesi i-au cerut sfatul dacă e cazul să-și dea amândoi demisia? Nicidecum, le-a zis el, preventiv, că poate cugetă lăuntric și și-o dau.

S-a dus în Parlamentul European ca să spună Comisiei de Libertăți Civile, fără să i-o ceară cineva, că „OUG 13 n-a fost în sine o problemă, populația a reacționat că ordonanța a fost adoptată la 10-11 seara”. Carevasăzică, respingerea pe fond a acestei ordonanțe de către CSM, DNA, Parchetul General, DIICOT, Înalta Curte de Casație și Justiție – fac și acestea parte din populație, nu? –, pancartele și scandările cât se poate de clare și sugestive din Piețe, identificând favorizarea infractorilor prin zisa ordonanță, sunt trecute sub tăcere cu rea-știință de reprezentantul României. Pentru ministrul Justiției române, sute de mii de compatrioți s-au speriat de OUG 13 pentru că făceau pipi în pat noaptea când erau mici.

Mai mult, OUG 13 a generat ceva „mult mai important decât protestele societății civile, pentru evoluția statului de drept” zice dl Toader: decizia CCR, la sesizarea lui Tăriceanu, potrivit căreia procurorii nu pot ancheta pe viitor miniștri care adoptă acte normative. „Fiecare putere să rămână în matca ei constituțională”, încheie acest Montesquieu de Bahlui.

Da? Și dacă un ministru ia șpagă ca să împingă o hotărâre de guvern, cum de atâtea ori se întâmplă, cine-l anchetează, magnificus rector Tudorel? Curtea Constituțională? Parlamentul? Colegii lui din Guvern? Matale, nu, că sunteți ocupat cu anchetarea lui Lazăr și Kovesi...

În Parlamentul European n-a mințit numai ministrul Tudorel. A făcut-o și Gabriel Liiceanu, afirmând că Liviu Dragnea ar fi declarat „explicit, la un post de televiziune săptămâna trecută: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului-șef DNA, pe demiterea doamnei Kovesi»”. Ca jurnalist, știu foarte bine că Dragnea n-a spus public niciodată așa ceva. În schimb, ministrul Tudorel, liberal de rit Tăriceanu, CCR în cap cu vechiul și distinsul țucălar PSD Dorneanu, căruia îi vine tare greu să-i zică lui Dragnea că nu poate fi premier, precum și majoritatea din Parlament, prin gura unor Șerban Nicolae, Nicolicea și cine-o mai sări pe interval, spun asta în fiecare zi, în cor sau cu schimbul.

Așa cum m-am temut din ziua abrogării ei, OUG 13 a fost doar o șarjă diversionistă, menită parcă să consume forța de reacție a oamenilor. Atacul blindatelor și aviației hoților de partid și de stat e acum în plină desfășurare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult