Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Prima grijă a ministrului Tudorel: decapitarea DNA și Parchetului General

Spuneam și repetam că inițiativa legislativă de binefacere pentru corupți a multigușatului lider PSD sen. Ș. Nicolae e o diversiune. Că furnizează lui Dragnea și PSD o marjă de imagine, că nu mă liniștește deloc să-i aud delimitându-se de grațierea corupților.

Și că adevărata lovitură dură va veni prin altă parte, cu posibila atacare directă a DNA.

Dar nu mă așteptam ca tot ministrul Justiției s-o facă. Dl Tudorel Toader s-a pronunțat împotriva amendamentelor lui Nicolae. Tot o diversiune, după cum ține acum să ne demonstreze dl Toader printr-o declarație uluitoare, de presiune asupra procurorului-șef DNA, Laura C. Kovesi, și procurorului general Augustin Lazăr.

Brusc, dl ministru Tudorel vrea să evalueze activitatea celor doi în legătură cu anchetarea de către DNA a emiterii OUG 13 de ministerul Justiției condus de Fl. Iordache și „Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziționat la dispozițiile legale, constituționale”. 

Adicătelea, DNA și Parchetul General, care au cercetat și, respectiv, cercetează în continuare manoperele mergând de la fals și uz de fals până la distrugere de înscrisuri prin care Iordache a forțat adoptarea OUG 13, vor fi decapitate ca represalii de cel numit de Grindeanu în acest scop, după cum se vede.

Este de necrezut o asemenea antepronunțare amenințător-șantajistă din partea unui fost judecător CCR. Curtea Constituțională a considerat că ancheta DNA creează un conflict neconstituțional cu Guvernul. Drept care DNA a stopat-o și a transmis Parchetului General datele culese, privind nu oportunitatea sau conținutul OUG 13, ci aspectele penale în adoptarea ei.

Au existat nenumărate precedente în care CCR a declarat neconstituționale acte și acțiuni ale instituțiilor statului. Ca urmare, acestea au fost anulate, dar nimeni nu a fost demis pentru asta.

Iar dl ministru Tudorel le prezintă pur și simplu șefilor DNA și PG pistolul pe pernă, nici măcar de pluș: „Plecați voi, ca să nu vă dau eu afară”.

Au un cuvânt de spus, în ce privește înlăturarea lui Lazăr și Kovesi, președintele Iohannis și CSM. Dar s-ar putea ca până la urmă tot de stradă să depindă înghițirea sau nu a acestei noi ticăloșii a guvernului Grindeanu.

Iar strada pare că a obosit...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult