Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Prima grijă a ministrului Tudorel: decapitarea DNA și Parchetului General

Spuneam și repetam că inițiativa legislativă de binefacere pentru corupți a multigușatului lider PSD sen. Ș. Nicolae e o diversiune. Că furnizează lui Dragnea și PSD o marjă de imagine, că nu mă liniștește deloc să-i aud delimitându-se de grațierea corupților.

Și că adevărata lovitură dură va veni prin altă parte, cu posibila atacare directă a DNA.

Dar nu mă așteptam ca tot ministrul Justiției s-o facă. Dl Tudorel Toader s-a pronunțat împotriva amendamentelor lui Nicolae. Tot o diversiune, după cum ține acum să ne demonstreze dl Toader printr-o declarație uluitoare, de presiune asupra procurorului-șef DNA, Laura C. Kovesi, și procurorului general Augustin Lazăr.

Brusc, dl ministru Tudorel vrea să evalueze activitatea celor doi în legătură cu anchetarea de către DNA a emiterii OUG 13 de ministerul Justiției condus de Fl. Iordache și „Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziționat la dispozițiile legale, constituționale”. 

Adicătelea, DNA și Parchetul General, care au cercetat și, respectiv, cercetează în continuare manoperele mergând de la fals și uz de fals până la distrugere de înscrisuri prin care Iordache a forțat adoptarea OUG 13, vor fi decapitate ca represalii de cel numit de Grindeanu în acest scop, după cum se vede.

Este de necrezut o asemenea antepronunțare amenințător-șantajistă din partea unui fost judecător CCR. Curtea Constituțională a considerat că ancheta DNA creează un conflict neconstituțional cu Guvernul. Drept care DNA a stopat-o și a transmis Parchetului General datele culese, privind nu oportunitatea sau conținutul OUG 13, ci aspectele penale în adoptarea ei.

Au existat nenumărate precedente în care CCR a declarat neconstituționale acte și acțiuni ale instituțiilor statului. Ca urmare, acestea au fost anulate, dar nimeni nu a fost demis pentru asta.

Iar dl ministru Tudorel le prezintă pur și simplu șefilor DNA și PG pistolul pe pernă, nici măcar de pluș: „Plecați voi, ca să nu vă dau eu afară”.

Au un cuvânt de spus, în ce privește înlăturarea lui Lazăr și Kovesi, președintele Iohannis și CSM. Dar s-ar putea ca până la urmă tot de stradă să depindă înghițirea sau nu a acestei noi ticăloșii a guvernului Grindeanu.

Iar strada pare că a obosit...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult