Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Câți musulmani vor fi în Europa în 2030

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat valul de atentate comise simultan vineri seara la Paris, însă este încă incert în ce măsură organizația de bază a ISIS sau o facțiune a acesteia a fost responsabilă de planificarea, finanțarea sau comiterea acestuia, spun analiștii de la stratfor.com.

Atentorii au vizat restaurante, o sală de concerte și zona Stade de France. Bilanțul a ajuns la 132 de morți și peste 350 de răniți. Câteva zeci de victime nu au fost încă identificate.

Coordonarea atentă și eficiența operațiunii arată că probabil atacatorii au fost instruiți într-o tabără a ISIS din Siria sau într-o unitate similară din altă parte, precum Yemen. Aici au fost instruiți teroriștii responsabili pentru atacul asupra revistei de satiră Charlie Hebdo, la Paris, în luna ianuarie, notează The Economist. 

Într-o declarație oficială, gruparea jihadistă afirmă că opt luptători de-ai săi înarmați cu centuri cu explozibil și arme automate au dus la îndeplinire atacuri în diferite locuri din Paris, care au fost atent studiate.







Infografic Funky Citizens (sursa: www.brokings.edu)

Atacatorii, veniți cu „noul val” de refugiați

Unul dintre teroriștii responsabili de atacul de la sala de concerte Bataclan, unde au murit 90 de persoane, era un extremist francez, pe nume Ismail Omar Mostefai. El a fost identificat după amprentele prelevate de pe o bucată din degetul său., găsită în sala de concerte, scrie The Telegraph. Atacatorul avea 30 de ani și fusese anchetat pentru mai multe delicte, dar nu a fost niciodată încarcerat. Din 2010, figura pe lista unor persoane cu păreri radicale. 

Din grupul celor trei teroriști care s-au aruncat în aer în zona arenei din cartierul Saint Denis făcea parte si o persoană asupra căruia s-a descoperit un pașaport sirian. Titularul documentului găsit a pătruns în Europa în luna octombrie, prin Grecia. Potrivit ministerului de interne elen, sirianul a trecut prin insula Leros, la 3 octombrie 2015, fiind identificat în conformitate cu normele UE. 

Doi dintre atacatori veniseră din Bruxelles. Cinci personae erau arestate duminică seara, în legătură cu atentatul din Paris. Pe de altă parte doi cetățeni români se află pe lista morților, iar alți doi sunt răniți ușor, potrivit ministerului român al Afacerilor Externe.

Autoritățile ar fi fost avertizate 

Autoritățile de la Paris au primit în urmă cu două săptămâni avertismente cu privire la intensificarea semnificativă a comunicațiilor între grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu și posibili activiști din Franța, a declarat duminică unul dintre cei mai importanți experți israelieni în sfera serviciilor secrete, informează EFE, preluată de Agerpres.


infografic:Funky Citizens// sursa date: calcule Republica.ro pe baza datelor CIA The World Factbook – http://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/

"Comunicațiile aveau ca destinație mai multe orașe din Franța", susține ziaristul Ronen Bergman, de la cotidianul israelian Yediot Aharonot, care citează înalte surse din serviciile de informații israeliene și occidentale. Ca urmare "au fost luate mai ales măsuri defensive, precum întărirea pazei în jurul delegațiilor străine la Paris", dar nicio măsură în sensul încercării de a-i intercepta pe autorii atentatelor de vineri seară din Paris, în care și-au pierdut viața până acum 132 de persoane și peste 350 au fost rănite.

Un alt aspect este scos în evidență de publicația The Economist, care scrie și că tehnicile de criptare a smartphone-urilor și a aplicațiilor de mesagerie pentru protejarea intimității clienților reprezintă un adevărat cadou pentru teroriștii care planifică o operațiune.

 În Franța și Marea Britanie, agenții de securitate au obținut noi competențe pentru a putea “ trage cu urechea” la suspecți. 

 sursa foto Getty Images

“Suntem în război”

Autoritățile franceze, președintele Francois Hollande, primul său ministru Manuel Valls, au vorbit imediat despre acte de război, angajându-se să riposteze ca atare,

“ Ceea ce s-a întâmplat este un act de război care a fost comis de Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic), organizat din exterior și cu complicități interne pe care ancheta urmează să le stabilească”, a declarat președintele Francois Hollande, într-o intervenție transmisă în direct de la Palatul Elysée, adăugând că “Franța nu va avea milă”.

Franța își va continua intervenția în Siria pentru a lovi Statul Islamic, a fost mesajul transmis de premierul francez Manuel Valls. "Suntem în război", "vom acționa și vom ataca acest dușman (jihadist) pentru a-l distruge" în Franța, în Europa și în Siria și Irak, a spus Valls, care a adăugat că replica Franței va fi pe măsura atacului din Paris. 

Imediat forțele franceze de securitate internă au fost mobilizate la cel mai înalt nivel al posibilităților lor, iar toate dispozitivele de securitate au fost consolidate

Președintele SUA Barack Obama a caracterizat atentatele care au lovit capitala Franței vineri seara drept "un atac împotriva întregii umanități și a valorilor noastre universale".

Președintele american a adăugat că Statele Unite vor ajuta Franța "să-i aducă pe teroriști în fața justiției", dar pe de altă parte a precizat că este încă devreme să se pronunțe cine a pus la cale aceste atacuri care au avut ca scop să terorizeze populația civilă și oamenii nevinovați.

 Administrația Obama a autorizat, la sfârșitul lunii octombrie, trimiterea de forțe speciale în Siria. Președintele Obama a aprobat un contingent mic, de 50 de forțe de operații speciale, pentru a intra în nordul Siriei. Acestea ar urma să aibă însă doar un rol de consiliere.

Decizia de luna trecută a preşedintelui Barack Obama de a trimite militari americani pe teren în Siria este una fără precedent. Până acum liderul de la Casa Albă a preferat folosirea loviturilor aeriene.



Infografic Funky Citizens // sursa datelor https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/01/09/map-frances-growing-muslim-population/

Restricții de circulație a persoanelor 

Între timp, în Franța a fost decretată stare de urgență, iar la frontiere se fac controale amănunțite.

Astfel, autoritățile vizează controale la punctele de trecere a frontierei rutiere, feroviare, maritime și aeroportuare. Zborurile și traficul feroviar nu vor fi afectate de aceste măsuri.

Starea de urgență – procedură folosită de Franța pentru prima dată în 1995, la debutul războiului pentru independenta Algeriei, și apoi în timpul revoltelor urbane din 2005 - permite autorităților să impună restricții de circulație a persoanelor sau a mijloacelor de transport.

De asemenea, autoritățile pot să instituie zone de securitate sau să închidă provizoriu sălile de spectacol. În plus, ministrul de interne poate, în cadrul stării de urgență, să aresteze la domiciliu orice persoană "a cărei activitate se dovedește periculoasă pentru securitatea și ordinea publică".

Politica UE privind refugiații, subminată. Franța suspendă acordul Schengen

Pe de altă parte, atentatele de vineri seară de la Paris ar putea submina grav politica Uniunii Europene privind refugiații.

Polonia a anunțat, prin ministrul de externe desemnat Konrad Szymanski, că nu va putea respecta acordurile europene privind relocarea imigranților.

Într-un comentariu publicat pe portalul de știri (cu orientare de dreapta) wPolityce.pl, Szymanski a declarat că viitorul guvern conservator polonez nu este de acord cu angajamentul asumat de fostul guvern de la Varșovia de a accepta să împartă povara relocării imigranților pe întreg teritoriul UE și că acum, "în fața evenimentelor tragice din Paris, nu vedem posibilitățile politice de a implementa (aceste acorduri)", potrivit agerpres.ro.

Poliția franceză a suspendat acordul Schengen și a preluat controlul asupra tuturor punctelor de trecere cu Italia, unde Biserica Catolică va avea un jubileu extraordinar luna viitoare, notează euronews.com.  În Germania, prim-ministrul landului Bavaria a anunțat că acum controalele la frontieră sunt mai necesare ca oricând.

Cum ajunge un Kalașnikov la Paris

Între timp, autoritățile fac cercetări și cu privire la un alt incident, petrecut recent și care ar putea avea legătură cu atentatele de la Paris.

În sudul Germaniei, săptămâna trecută, un cetățean muntenegrean a fost arestat în timp ce se îndrepta spre Paris cu mai multe arme, notează stratfor.com.

Bărbatul transporta pistoale, grenade şi substanţe explozive. El a fost arestat preventiv pe Autostrada germană A8, în apropiere de Munchen. Cu toate că nu s-a stabilit o legătură directă între acest incident și atacurile din 13 noiembrie, autoritățile germane susțin că o legătură nu poate fi exclusă. 

sursa foto Getty Images

Cât de mare este populația musulmană în Europa

Ponderea populației musulmane a crescut constant în Europa, de la 4% în 1990, la 6% în 2010. Un studiu estima că în jurul anilor 2030 ponderea populației musulmane urma să ajungă la 8% din totalul populației din Europa. Odată cu criza refugiaților, cifrele vor fi altele.

Germania și Franța au cea mai mare populație de musulmani din UE, urmate de Marea Britanie, potrivit The World Factbook.

Aceeași sursă relevă că în Franța 7-9% din populația țării este de religie musulmană, adică între 4,65 și 5,99 milioane de musulmani.

În Germania trăiesc 2,99 milioane de musulmani (3,7 % din populatia țării), iar în Marea Britanie 2,8 milioane de musulmani, reprezentând 4,4% din populație.




infografice Funky Citizens//sursa date: http://www.ijesd.org/papers/29-D438.pdf;  Pew Research Center ( http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/11/17/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/)


O comunitate mare de musulmani se găsește în Rusia - 10-15 % din totalul populației -, potrivit unor estimări din 2006, reprezentând între 14 si 21 de milioane de persoane.

În Bulgaria ponderea populației de religie musulmană este de 7,8 %, adică 560.000 de musulmani, potrivit The World Factbook.

În România trăiesc 64.337 de musulmani, conform recensământului din 2011, adică 0,3% din întreaga populație. 

Musulmanii, mai tineri față de restul populației europene

Pe de altă parte, statisticile mai arată că populația de religie musulmană este mai tânără decât populația europeană.

Vârsta medie a musulmanilor în statele europene este de 32 de ani, cu opt ani mai mică decât vârsta medie a europenilor, potrivit datelor Pew Research Center.

În 2010 în UE existau circa 13 milioane de imigranți musulmani. Cei mai mulți dintre musulmanii imigranți din Germania provin din Turcia, urmați de cei din Kosovo, Irak, Bosnia-Herțegovina și Maroc. Circa 3 milioane din imigranții musulmani din Franța provin din Algeria, Maroc și Tunisia.    


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deplang atitudinea democratiilor ocidentale care pe nesimtite restrang libertatile cetatenest(punandune adesea in fata faptului inplinit)iar pe de ala parte dau dovada pt a nustiu vata oara de lentoare in apararea tocmai a acestor vslori
    • Like 0
  • Dragii mei va scriu fiindca doresc sa lamuresc cateva lucruri pe care autorul articolului le-a lasat pe din-afara din necunostiinta de cauza sau pur si simplu pentru ca nu ar mai transmite mesajul dorit. Din acei 64.337 de musulmani din Romania, 20.000 sunt tatari din Dobrogea, stabiliti in Romania care au inceput sa se stabileasca incepand cu 1456 si aproape 27.000 sunt turci stabiliti in Romania din perioada Imperiului Otoman. In Franta sunt foarte multi musulmani datorita coloniilor franceze din Africa, colonii cu populatie sunita. Rusia a incorporat foarte multe regiuni sunite din Asia, astfel avand un procent ridicat de musulmani. Este foarte usor sa influentam lumea si sa cream panica dar adevarul este ca ne confruntam cu o minoritate de musulmani extremisti care in numele religiei realizeaza activitati teroriste; cu un val de refugiati musulmani care fug din propria tara de frica razboiului civil si a gruparilor de extremisti; si cu musulmani care existau in tarile noastre cu mult inaintea acestei povesti. Nu mai incurcati borcanele si nu mai dezinformati lumea!
    • Like 0
  • Faptul ca sunt musulmani nu înseamnă ca sunt teroriști. Articole de genul acesta nu o spun direct dar insinuează asocierea. E greșit. Birocrația si politica măruntă a statelor UE ne omoara, nu asocierea cu o religie. E cum ai zice ca ortodoxi sunt toți criminali de război pentru ca sârbii i-au masacrat pe kosovari.
    • Like 0
  • Minoritatea turcă de la noi e UN EXEMPLU de conduita civica,civilizatie etc.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult