Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce se întâmplă cu salariile din IT, din cercetare și din inovare, după ce Guvernul a cârpit Revoluția fiscală?

IT-sti

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Revoluția Fiscală" continuă ... Și este din ce în ce mai greu să identificăm beneficiile ei, atât din perspectiva veniturilor ce se doreau a fi colectate în plus la bugetul de stat în urma implementării pachetului de măsuri, dar și a incertitudinii, confuziei sporite și nesiguranței pe care au generat-o modificările legislative din ultimele luni în general, iar pentru angajatori și angajați în particular.

Din nou în fapt de seară, a apărut un proiect de ordonanță de urgență care vizează compensarea (adică înțelegem suportarea de la bugetul de stat) unei părți din contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru a diminua pierderea cauzată de mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat pentru persoanele care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii. Ca urmare a bine-cunoscutei și mult discutatei deja Ordonanțe de urgență a Guvernului nr. 79/2017, printre categoriile de salariați afectați în mod negativ sunt persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul IT, precum și cei din domeniul cercetării –dezvoltării și inovării.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se subliniază – de apreciat, de altfel – importanța adoptării unei astfel de măsuri în vederea asigurării „stabilității locurilor de muncă și […] a aceluiași nivel al veniturilor din salarii și asimilate salariilor realizate în anul 2017 de persoanele fizice”, cu păstrarea aceluiași nivel de costuri asociate pentru angajatorii în cauză.

Concret, măsura (compensarea) este condiționată de majorarea de către angajator a salariului brut lunar cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajații beneficiari. În principiu, s-ar rezolva astfel problema „discriminării” din punct de vedere fiscal a angajaților din domeniul IT și cercetare-dezvoltare ca urmare a diminuării venitului lor net cu 7-8% în cazul păstrării acelorași costuri pentru angajator, în raport cu ceilalți angajați.

Fără a contesta bunele intenții ale inițiatorilor proiectului de act normativ de a corecta „răul” făcut în decembrie 2017, acesta pare a aduce cu el niște „provocări” din punct de vedere al implementării, printre care:

- Pare a institui o nouă formalitate administrativă pentru angajatorii din domeniul IT și de cercetare-dezvoltare, întrucât atrage o raportare separată în cuprinsul Declarației 112;

- Facilitatea fiscală (compensarea) ar putea fi cerută după data intrării în vigoare și până la 31 decembrie 2018, adică din nou un act normativ cu efect limitat; evident se naște întrebarea „și ce se va întâmpla în 2019”?

- Deși rămâne de confirmat cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, el pare a nu se aplica în cazul angajatorilor care au decis să acorde bonusuri de compensare până la stabilizarea lucrurilor și nu au majorat salariile brute în schimb.

Deja compensarea de către angajatori a diferenței de venit net obținut de angajați – atunci când ea a îmbrăcat forma unui bonus (adică măsură cu caracter limitat în timp în mod normal) – a generat în unele cazuri nesiguranță, neîncredere din partea angajaților și chiar cereri de încetare a contractelor individuale de muncă din partea acestora, în „favoarea" unor angajatori care au implementat măsura prin majorarea salariilor brute. În plus, acum, proiectul de ordonanță de urgență – cum este el scris în acest moment – pare să refuze acestei categorii/angajatori și beneficiul acestei facilități.

„Revoluția Fiscală" continuă, incertitudinea și nesiguranța la fel. Cine câștigă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo70 check icon
    DACA angajatorul isi mentine constante cheltuielile cu salariile atunci salariul brut al unui programator creste cu 20% iar salariul net scade cu exact 6.55%. Statul poate compensa aceasta scadere pe net printr-o diminuare a CASS la nivelul de 5.45% (in loc de 10%). Deci, in principiu, ar fi mai simplu sa dai un OUG care sa stabileasca nivelul CASS pentu programatori la 5.45%. Dar statul roman nu e simplu deloc!
    • Like 0
    • @ Leo70
      Gabriel check icon
      Si ar fi si normal, considerand ca in IT salariile sunt mari si ca suma pentru sanatate 5.45% din salariul unui IT-st inseamna chiar mai mult decat 10% din salariul mediu pe economie, adica oamenii aia isi platesc contributia la sanatate cu varf si indesat fara a primi mai mult in schimb.
      Dar o astfel de masura, desi simpla, nu se doreste pentru ca ar fi aplicabila si pe viitor (la viitori angajati in IT) si PSD tocmai asta a vrut, sa ia mai multi bani din industriile care merg bine, printre care si IT. Fara sa ii duca mintea ca lipsa de competitivitate va diminua in termeni reali aceasta industrie, adica inclusiv veniturile lor. In termeni reali = poate nu mor firmele curente dar nu se vor dezvolta atat cat ar fi putut daca aveau in continuare facilitatile de pana acum.
      Pur si simplu incompetenta lor ne aduce in situatia asta: in loc sa faci tot ce poti sa cresti industria asta adica sa fie cati mai multi in acest business si in consecinta cati mai multi cu salarii mai mari, dai in ceea ce este atractiv si o reduci, doar ca sa cresti foarte putin pentru cei cu adevarat amarati. Pur si simplu, incompetenta.
      • Like 2
  • Gabriel check icon
    Si de ar fi doar aceste aspecte! Cel putin pentru IT este o uriasa bataie de joc, la adresa intregii Romanii!
    De bine de rau, firmele din IT si angajatii lor o duc binisor. Si daca le scade salariul cu cateva procente (prin aplicarea revolutiei fara acest OUG), nu se creeaza drame (ca in cazul celor ce trebuie sa vina cu bani de acasa). Cei din IT vor invata sa supravietuiasca si cu ceva mai putin, nu o sa moara nimeni de foame.
    Dar, nu isi pune nimeni problema pentru restul tarii? Sectorul IT joaca un rol deosebit pentru intreaga Romanie si revolutia fiscala a redus pur si simplu din atractivitatea acestui segment pentru investitori. Romania are concurenta puternica in vecini si prin reducerea facilitatilor ne scadem competitivitatea. Asta va afecta intreaga tara pentru ca toti cei din IT desi sunt favorizati prin lipsa impozitului, isi cheltuiesc cea mai mare parte din bani aici, contribuie la balanta cursului (atrag eur din afara) si orasele cu facultati in IT cunosc o puternica dezvoltare din acest motiv.
    Revolutia fiscala si aceasta ordonanta ce nu prevede facilitati decat pentru cei angajati deja este pur si simplu criminala la adresa competitivitatii si dezvoltarii Romaniei.
    Lucrez intr-o firma de IT si noi crestem cu aprox 50 de angajati pe an. Cam in aceeasi situatie sunt toate firmele din oras care ar angaja si maine daca ar avea pe cine. Pentru acesti viitori angajati nu se face nimic, OUG nu aduce nimic. Pur si simplu nu ii intereseaza pe guvernanti viitorul. Pur si simplu nu realizeaza ca distrug acest sector care este unul din motoarele economiei.
    Credeam ca acest Teodorovici e putin mai rasarit dintre ministii, dar nici el nu gandeste (sa nu vrea) mai mult de 10 cm in fata!
    • Like 2
  • nu e bai, incep sa plece iar din tara.
    Vai de romania cand firmele vor declara sediul social la Russe cu punct de lucru la Bucuresti.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult