Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cel mai prost din curtea școlii

taxe sector 4

Cred că tuturor ne-a fost frică în copilărie să fim „cel mai prost din curtea școlii”, sau să auzim pe la spate: „bă, cât de prost e ăsta” sau „unu mai prost ca el nu există”. Mai terifiant de atât cred că e ca la maturitate să îți spui tu însuți: „bă, da prost mai mare ca mine nu cred că e pe lumea asta”.

La jumătatea lui martie am primit o corespondență de la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale, Sector 4, datată în 23.02.2018, deci după 3 săptămâni, și prin serviciul de curierat Sameday, prin care eram informat că trebuie să achit, printr-o „Decizie de impunere pentru anul 2018”, taxa de salubrizare, în valoare de 960 lei, pe persoană juridică.

Persoana juridică pe care o administrez, nu are punct de lucru la adresa din sectorul 4, deci nu produce gunoi, cu toate acestea în informarea primită este menționat că:

„Pentru fiecare persoană juridică şi persoană fizică autorizată, cu sediu şi/sau punct de lucru în Sectorul 4, indiferent dacă desfăşoară sau nu activitate, taxa de salubrizare este de 80 lei/lună conform H.C.L. Sector 4 nr. 9/2017, cu modificările şi completările ulterioare”

Când am primit această corespondență, am trimis conștiincios email la office@dgitl4.ro pe 19 martie, pentru că în primul rând nu am înțeles ce sumă să plătesc și care este termenul. Iată cele 3 variante:

- Integral, până la data de 30 aprilie, beneficiind de reducere de 40% sau 60% (pliantul-informarea primită prin poștă)

- Termen de plată: conform HCL Sector 4 (Decizia de impunere)

- 31 martie conform http://www.dgitl4.ro/taxa-salubrizare/

Tot pliantul-informare menționează siteul www.dgitl4.ro, unde se poate plăti taxa de salubrizare, am intrat și „supriză”: “Precizam ca momentan nu se poate face plata on-line decat pentru persoane fizice”

Nu am primit nici un răspuns la email.

Am încercat să sun, nici un număr de telefon din cele de pe site și din „Decizia de impunere” nu funcționează.

Am intrat pe siteul Primăriei Sectorului 4, am găsit un număr la care chiar a răspuns cineva și am cerut audiență la Primarul Sectorului 4, și după ce am fost redirecționat de vreo 2 ori mi s-a spus să intru pe site și să completez un formular pentru audiență...

Astăzi am clacat, mi-am zis că 960 de lei e un preț corect să scap de acest coșmar, am făcut plata către DGITL Sector 4 și mi-am dat acordul pentru a fi în continuare jefuit, am acceptat să nu mi se răspundă la întrebări, la email, la telefon, am acceptat să fiu batjocorit, am acceptat să nu am conturile blocate și să pot plăti în continuare taxe către Primăria Sectorului 4, am acceptat să fiu complice găștii care nu e în stare sau nu vrea să formuleze un text pe baza căruia să fure o sumă de bani pentru ceva fictiv.

Aștept cu interes să plătesc taxele pe care edilul Sectorului 4 le va născoci și le va „impune” cu atâta sârguință, probabil datat cu 2016, dar trimis astăzi.

Înainte de această lungă și plictisitoare poveste am zis că sunt cel mai prost din curtea școlii. De ce sunt cel mai prost din curtea școlii? Pentru că nu am reușit, având instrumente la îndemână și capacitate, dar nu suficient timp, să mă opun unui sistem condus de cei care în copilărie erau cei mai proști din curtea școlii.

Nu am știut cum să răspund la sentimentul de neputință, nu am putut să accept că cineva în slujba cetățeanului poate trata contribuabilul în felul ăsta, sentimentul de blocare, de nervi, de revoltă s-a ciocnit de pragmaticul: nu pot să pierd atâta timp pe chestia asta, am altele mai bune de făcut, plătesc și tac, merg mai departe. Nu am fost în stare să fac NIMIC, doar am încasat...

Am dat un search pe google și wikipedia zice că 325.000 de oameni locuiesc în sectorul 4 și se supun taxei de salubrizare, deci neaoșul reflex românesc îmi șoptește că nu sunt singurul „cel mai prost din curtea școlii” , așa că ce să mai, mi-am zis oful pe net și aștept senin ziua de mâine, cine știe ce corespondență mai primesc.

P.S. Cineva mi-a dat un link că în josul primei pagini a siteului http://www.dgitl4.ro/ pot plăti cu 40% reducere până la 30 aprilie, cu toate că pe același site, în secțiunea dedicată taxei de salubrizare http://www.dgitl4.ro/taxa-salubrizare/ termenul e 30 martie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Vrem o tara ca afara" suna un slogan dorinta al romanilor mai mult sau mai putin mersi 'pe afara'. Ca sa nu fie decat un slogan populist trebuie si explicat cum putem face o tara ca afara, adica cel putin 2 -3 conditii: plata corecta si decenta a muncii, taxe pe masura necesitatilor si un control strict al cheltuirii acestor taxe.
  • Like 0
 • Gresit interpretat de multa populatie, taxa de salubrizare nu se refera numai la taxa de gunoi menajer(am aflat si eu ulterior) ci si la salubrizarea spatiilor verzi, spatiilor comune in general. Ce ma uimeste pe mine in acest comentariu este faptul ca dl. Grosescu, pe buna dreptate indignat, a ales sa plateasca aceasta aberanta taxa dupa putin timp!!!!! Aceasta aberatie o am si eu dar e mult mai accentuata, figurez cu o firma care are cifra de afaceri Zero de vreo cinci ani; am primit si eu aceasta instiintare cretina si am depus contestatie! ....Eu ma intreb printre altele de ce toti #"rezistii" umplu bulevardele pt. orice dar pt. asemenea aberatii toti, ca si dl. contributor, accepta sa plateasca bani aiurea fara sa reziste!!!!!!
  • Like 0
 • Cu 960 lei, matale stai bine, eu de 10 ani platesc taxe pe un teren "Intravilan " d-lui Pandele, teren care se afla sub servitute aeronautica (deci nici porumb nu se poate insaminta, case nici atit)....desi codul fiscal prevede ca nu datorez impozit statului pe un asemenea teren, domnitzele de la juridic fac pe autistele si ma taxeaza in continuare.In acest timp nea Pandele, pe taxele si impozitele JEFUITE isi plimba votantii pe la moashtele lui Paraschieva .Asa se produc voturi si bani la partid ! Si ca sa fie FURACIUNEA facuta pina la capat, de anul trecut a marit cu 50% impozitele pe proprietati !
  • Like 0
  • @ cetateanul turmentat
   "de anul trecut a marit cu 50% impozitele pe proprietati !"

   Păi de unde să-şi acopere salariile alea monstuoase pe care şi le-au făcut conform legii? De la proştii din curtea şcolii, nu?

   Şi eu, la mine în localitate, sunt prostul din curtea şcolii.
   • Like 0
 • Jigodiile astea care ne conduc , nu stiu de unde sa scoata bani pentru problema gunoiului ( pe care au ignorat-o ca dobitocii vreo 10 ani ) si cine sunt cele mai bune vaci de muls ??? PJ si PFA , adica aia care produc si care nu voteaza . Imi pare rau ca ai renuntat, imi pare rau ca ranunta toti . Nici acum, in ceasul din urma nu fac nimic, decat ii jecmanesc pe cei care produc ceva in tara asta.
  • Like 0
 • Tot sectorul 4, mi-a venit decizie de impunere taxa salubrizare pentru o persoana juridica care fusese radiata de mai bine de 5 ani. Am reușit după 2 drumuri la Ditl S4 sa rezolv, din fericire mai aveam documentele prin care s-a făcut radierea...
  • Like 0
 • george check icon
  Taxa de salubrizare este o modalitate prin care primaria promite sa plateasca un pret negociat firmei de salubritate, iar apoi stabileste o taxa acoperitoare.Nimeni nu stie cat costa 1 mc de gunoi, nimeni nu stie cati mc produce o persoana, dar primaria stie cat incaseaza pe luna de la o persoana.Deci firma incaseaza la metru cub iar noi platim pe persoana.De ce?ca sa se acopere parandaratul.
  La noi la Suceav, este interesant ca unele persoane platesc de doua ori.O data ca locuitor al proprietatii si a doua in calitate de administrator al unei entitati, fara personal angajat, unde proprietarul pensionar mai completeaza legal, subliniez lega, pensia.Nu mai vorbesc de faptul ca la firme, persoanele angajate platesc acasa o data, dar mai plateste si firma pentru ei.
  Ar trebui stabilita o norma de mc pe persoana, dar nu din cuc cum se obisnieste, cu pret pe mc .
  • Like 0
 • Curând după aburcarea în jilţurile alese, PSD-iştii primari ai celor 6 sectoare bucureştene au început PSD-rizarea serviciilor cu gunoiul. Nu, nu cu ei înşişi, ei sunt gunoaie de fiţe, deja PSD-rizate. Cu gunoiul de-l facem noi, pulimea. Au anulat contractul cu REBU (care mergea prost, ca şi restul celor administrate de primariile PSD-iste) dar la preţuri modice, şi a introdus o firmă parteneră, creată pe sprânceană, care a mărit (nu, nu calitatea serviciului) ci taxa anuală de la 39 lei pe an pentru fiecare persoană fizică. Apoi, după numai un an au rearanjat taxele la dublu (78 lei) pentru cei cu venit sun 2000 lei/lună şi 117,60 lei pentru cei cu venituri peste 2000 lei. Despre persoanele juridice auzirăm mai sus.

  Să ne trăiască sănătoşi, dar nu mai mult decât le dorim noi.

  O sugestie pentru doamna Firea. Se constată că multe accidente de circulaţie se petrec datorită indisciplinei pietonilor. Primăriile pot organiza (contra cost, desigur) centre şi cursuri de calificare pentru meseria de pieton. Mai poate domnia sa să pună o taxă de rovignetă-talpa pe trotuar, taxa de parcare în pieţele publice la demonstraţii, etc... Direcţia nuştiucare poate organiza un sistem de licenţiere (cu examen, carnet de pieton, vizite medicale, etc). Hai că se poate!!!! Că grădina-i mare.
  • Like 2
 • Spuneti dvs. ca unii dintre aceia "erau cei mai prosti din curtea scolii". Da, dar vicleni, pentru ca au vazut ca daca devin colaboratori ai pcr, intra pe listele preferentiale si au o viata usoara in timp ce dumneavoastra ati fost nevoit(poate v-a placut) sa promovati scoli pentru a ocupa un serviciu. Din nefericire sunt si multi aceia de care vorbiti. Iar dintre ei, cei care ne conduc in ziua de azi nu sunt in serviciul cetateanului ci in slujba propriei lor propasiri si imbogatiri.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult