Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Charles Aznavour, pentru prima dată la București

De ce prezentare mai are oare nevoie Charles Aznavour ? Este cunoscut în lumea întreagă prin muzica sa ce însumează peste 1.200 de piese, unele versiuni fiind cântate și în opt limbi diferite. 

Discurile sale s-au vândut în peste 180 de milioane de exemplare și aproape orice post de radio de pe mapamond i-a difuzat melodiile de-a lungul timpului. Charles Aznavour este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști contemporani, este un “clasic” în viață am putea spune sau, așa cum îl denumește criticul muzical Stephen Holden, “Zeul muzicii pop franceze”.

Alături de Frank Sinatra și Elvis Presley, Charles Aznavour este considerat cel mai important și fascinant cântăreț al secolului XX și cea mai longevivă stea a muzicii pop.  

Artistul de origine armeană (născut Shahnour Varinag Aznavourian) se familiarizează cu luminile rampei încă de adolescent. În 1946, Edith Piaf este încântată de vocea și interpretarea tânărului Aznavour și decide să îl prezinte alături de ea în turnee în Franța și apoi în Statele Unite. Recunoașterea internațională a venit imediat, iar cariera sa a cunoscut o ascensiune fulminantă. În lunga sa carieră, Aznavour a înregistrat peste 100 de discuri. Vocea sa, ce acoperă un registru predominant de tenor, dar cu o inflexiune și căldură baritonală, este inconfundabilă.

În anii ’70, când topurile muzicale de specialitate erau dominate de muzica rock, Aznavour reușește să se situeze pe primul loc în Anglia cu piesa “She”, apoi la scurt timp după, cu “Dance In The Old Fashion Way”. Din acei ani de glorie, Aznavour a continuat să fie o prezență constantă pe scena muzicii pop, niciodată dezamăgindu-și publicul și surprinzând mereu cu compoziții noi ce rămân actuale stilistic și astăzi. Personalitate debordantă, Charles Aznavour este un reper artistic și moral pentru arta contemporană.

Foto: Guliver Getty Images

Numeroși artiști de prestigiu au interpretat piesele lui Charles Aznavour ori au apărut împreună cu el în duete, de la Edith Piaf, Fred Astaire, Frank Sinatra, Bing Crosby, Ray Charles, Dean Martin, Dalida, Serge Gainsbourg, Mireille Mathieu, Shirley Bassey, Petula Clark, Paul Anka, Liza Minnelli, Nana Mouskouri, la Tom Jones, Bob Dylan, Elton John, Elvis Costello, Sting, Céline Dion și Julio Iglesias sau Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, José Carreras, Plácido Domingo și Laura Pausini.

Interpret, compozitor și textier, talentul și complexitatea artistică a lui Charles Aznavour se regăsesc și în rolurile pe care le-a interpretat de-a lungul timpului în peste 60 de filme. Aparițiile sale ca actor au fost remarcate în filme regizate de François Truffaut, René Clair, Volker Schlöndorff, Francis Huster, Christian Marquand sau Henri Verneuil.

La venerabila vârstă de 92 de ani, Charles Aznavour este încă foarte activ și plin de vitalitate. Planificatul său turneu de încheiere de activitate a început practic încă din 2006 și, iată, a continuat astfel încât să avem și noi în România șansa să îl vedem în concert pe acest minunat artist. Concertul este organizat de “Premium Booking” și va avea loc Romexpo în data de 20 februarie. Biletele au fost puse în vânzare prin rețelele www.bilete.ro , www.eventim.ro , www.iabilet.ro , www.myticket.ro și www.fix7.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O eroare în titlu!!!!! Charles Aznavour nu este pentru prima oară în România. Prima oară a fost la începutul anilor '60 (nu mai știu anul cu precizie, în orice caz înainte de Louis Armstrong). A concertat la Sala Palatului, iar eu am asistat la recitalul lui. O amintire splendidă... Un public abia ieșit de după Cortina de Fier, puțin nedumerit la început și incandescent la sfârșit...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult