Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Greva de la Metrou, programată pentru miercuri, la loc comanda: sindicaliștii nu mai știu cu ce ministru al Transporturilor să negocieze mărirea de salarii

metrou

(Foto: Inquam Photos)

Sindicaliştii de la metrou au anunțat marți suspendarea grevei generale programată pentru miercuri. 

„Ca urmare a faptului că la data trimiterii comunicatului de presă de ieri, nu aveam confirmarea schimbării conducerii Ministerului Transporturilor, Consiliul General USLM întrunit azi, 20.11.2018, în ședință extraordinară, a hotărât amânarea declanșării grevei propriu-zise până după instalarea noului ministru al Transporturilor și prima întrevedere cu acesta în calitate de mediator al prezentului conflict colectiv de muncă, la o dată ce urmează să o anunțăm”, se arată într-un comunicat transmis de sindicatul Metrorex.

Acțiunea de protest ar fi urmat să se desfăşoare pe perioadă nedeterminată, între orele 4:00 şi 16:00. 

Nemulțumirile angajaților sunt legate de salarii, lipsa de investiții pentru piese de schimb și mentenanță, precum şi de managementul companiei.

Greva de avertisment de la metrou, care a avut loc pe 15 noiembrie, a fost declarată ilegală de Tribunalul București. Potrivit instanței, Sindicatul Liber Metrou (USLM) nu a respectat legea dialogului social.

Instanța "constată nelegalitatea declarării și declanșării grevei de avertisment in data de 15.11.2018, între orele 4.00-6.00, la nivel de Metrorex SA".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut luni apel la dialog între Ministerul Transporturilor și liderii de sindicat pentru rezolvarea conflictului de muncă de la Metrorex, menţionând că bucureştenii „vor şti cine sunt vinovații pentru haosul din Bucureşti”, în cazul în care va avea loc greva anunţată de sindicalişti.

„Aşa cum am lansat şi ieri, lansez şi astăzi încă o dată un apel către autoritatea centrală, către Ministerul Transporturilor, de a dialoga real şi concret cu liderii de sindicat pentru a găsi o soluţie, să se deblocheze acest conflict de muncă, iar greva să nu mai aibă loc, iar toate aceste proteste să înceteze, găsindu-se o rezolvare a problemelor ridicate de angajaţi. Nu de alta, dar Bucureştiul va fi afectat direct şi dacă cineva acolo sus face un calcul cinic: «Lasă că va deconta doar Gabriela Firea», eu cred că se înşeală. Cetăţenii sunt mult mai inteligenţi decât noi şi vor şti cine sunt vinovaţii pentru haosul din Bucureşti dacă miercuri va avea loc cu adevărat grevă la metrou”, a spus Gabriela Firea.

Sindicatul de la Metrorex a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că angajații vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată, de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4:00 şi 16:00, potrivit News.ro.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de salarii, de lipsa de fonduri pentru piese de schimb şi mentenanţă, de lipsa forţei de muncă și de managementul companiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nicolle Birta

- Maman, c'est du vrai chocolat? (mami, este ciocolată adevărată?). Întocmai ca în povești, băiețelul își lipise nasul roșu, înghețat de frig, de geamul vitrinei frumos decorate, cu prilejul Sărbătorilor de iarnă. - Mais bien sûr c'est du vrai chocolat, (desigur că este ciocolată adevărată), îi răspunsese mama.

Citește mai mult

Povestile Cristinei autografe

„Pe cerul albastru, într-o casă de nori mare și albă, trăiau șase norișori frați. Cinci dintre ei erau gri, iar unul era roz. Cei gri făceau mereu glume pe seama celui roz, pentru că era altfel. Nu numai că era roz, dar atunci când norișorii făceau ploaie, el nu putea să stoarcă nici măcar o picătură. Oricât de tare se străduia. Și toți norișorii râdeau de el...”

Citește mai mult

Eataly

„Am lucrat mulți ani pentru a alege mici furnizori excelenți din Sicilia, Sardinia, Calabria, din toate regiunile din Italia. Am reușit să conving furnizorii să producă mai mult, dar la același standard de calitate. Și să le scriu și spun povestea, să le creez noi ambalaje și tot programul tehnic pentru a face față birocrației. Acum avem 2.000 de furnizori, foarte, foarte mici”, spune Oscar Farinetti.

Citește mai mult