Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Greva de la Metrou, programată pentru miercuri, la loc comanda: sindicaliștii nu mai știu cu ce ministru al Transporturilor să negocieze mărirea de salarii

metrou

(Foto: Inquam Photos)

Sindicaliştii de la metrou au anunțat marți suspendarea grevei generale programată pentru miercuri. 

„Ca urmare a faptului că la data trimiterii comunicatului de presă de ieri, nu aveam confirmarea schimbării conducerii Ministerului Transporturilor, Consiliul General USLM întrunit azi, 20.11.2018, în ședință extraordinară, a hotărât amânarea declanșării grevei propriu-zise până după instalarea noului ministru al Transporturilor și prima întrevedere cu acesta în calitate de mediator al prezentului conflict colectiv de muncă, la o dată ce urmează să o anunțăm”, se arată într-un comunicat transmis de sindicatul Metrorex.

Acțiunea de protest ar fi urmat să se desfăşoare pe perioadă nedeterminată, între orele 4:00 şi 16:00. 

Nemulțumirile angajaților sunt legate de salarii, lipsa de investiții pentru piese de schimb și mentenanță, precum şi de managementul companiei.

Greva de avertisment de la metrou, care a avut loc pe 15 noiembrie, a fost declarată ilegală de Tribunalul București. Potrivit instanței, Sindicatul Liber Metrou (USLM) nu a respectat legea dialogului social.

Instanța "constată nelegalitatea declarării și declanșării grevei de avertisment in data de 15.11.2018, între orele 4.00-6.00, la nivel de Metrorex SA".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut luni apel la dialog între Ministerul Transporturilor și liderii de sindicat pentru rezolvarea conflictului de muncă de la Metrorex, menţionând că bucureştenii „vor şti cine sunt vinovații pentru haosul din Bucureşti”, în cazul în care va avea loc greva anunţată de sindicalişti.

„Aşa cum am lansat şi ieri, lansez şi astăzi încă o dată un apel către autoritatea centrală, către Ministerul Transporturilor, de a dialoga real şi concret cu liderii de sindicat pentru a găsi o soluţie, să se deblocheze acest conflict de muncă, iar greva să nu mai aibă loc, iar toate aceste proteste să înceteze, găsindu-se o rezolvare a problemelor ridicate de angajaţi. Nu de alta, dar Bucureştiul va fi afectat direct şi dacă cineva acolo sus face un calcul cinic: «Lasă că va deconta doar Gabriela Firea», eu cred că se înşeală. Cetăţenii sunt mult mai inteligenţi decât noi şi vor şti cine sunt vinovaţii pentru haosul din Bucureşti dacă miercuri va avea loc cu adevărat grevă la metrou”, a spus Gabriela Firea.

Sindicatul de la Metrorex a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că angajații vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată, de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4:00 şi 16:00, potrivit News.ro.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de salarii, de lipsa de fonduri pentru piese de schimb şi mentenanţă, de lipsa forţei de muncă și de managementul companiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult