Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Medicul erou de la Piatra Neamț, transferat în această dimineață în Belgia

Medicul de gardă care a suferit arsuri în timp ce încerca să salveze pacienți din incendiul izbucnit la Spitalul din Piatra Neamț este transferat, duminică, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate, a anunțat Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Transferul este făcut cu o aeronavă militară C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.

Aeronava a decolat de la Baza 90 Transport Aerian duminică dimineaţă, la ora 7,30.

„Este un profesionist, am fost colegi de facultate, suntem prieteni. Își face meseria, după cum am văzut și în seara asta, încercând să salveze și acei pacienți”, a spus Nelu Tătaru.

Potrivit lui Lucian Micu, managerul spitalului, Cătălin Denciu, medicul de gardă, a suferit arsuri pe 40% din corp, în timp ce încerca să salveze cât mai mulți pacienți. 10 bolnavi de Covid din cei 16 internați la terapie intensivă la Piatra Neamț și-au pierdut viața în incendiu.

„Din dorința lui (a medicului de gardă-n.n.) de a salva cât mai multe vieți, acesta a suferit arsuri pe 40 la sută din corp, iar o asistentă a suferit arsuri de gradul întâi pe mâini”, a spus managerul unității sanitare. 

”El are arsuri de 40%, în zona inferioară a corpului”, a declarat un medic de la Terapie Intensivă pentru Libertatea

Potrivit sursei citate, Denciu face parte dintr-o familie de doctori, soția sa este medic ginecolog și au doi copii. 

Și un alt medic ATI, Pavel Borș, a fost rănit.

Acesta ”a suferit arsuri doar în zona mâinilor și e posibil să-și fi pierdut un deget din cauza suflului exploziei”. ”Ambii medici trăiesc și nici unul nu necesită acum intubare”, a mai declarat același doctor ziarului Libertatea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult