Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Medicul erou de la Piatra Neamț, transferat în această dimineață în Belgia

Medicul de gardă care a suferit arsuri în timp ce încerca să salveze pacienți din incendiul izbucnit la Spitalul din Piatra Neamț este transferat, duminică, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate, a anunțat Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Transferul este făcut cu o aeronavă militară C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.

Aeronava a decolat de la Baza 90 Transport Aerian duminică dimineaţă, la ora 7,30.

„Este un profesionist, am fost colegi de facultate, suntem prieteni. Își face meseria, după cum am văzut și în seara asta, încercând să salveze și acei pacienți”, a spus Nelu Tătaru.

Potrivit lui Lucian Micu, managerul spitalului, Cătălin Denciu, medicul de gardă, a suferit arsuri pe 40% din corp, în timp ce încerca să salveze cât mai mulți pacienți. 10 bolnavi de Covid din cei 16 internați la terapie intensivă la Piatra Neamț și-au pierdut viața în incendiu.

„Din dorința lui (a medicului de gardă-n.n.) de a salva cât mai multe vieți, acesta a suferit arsuri pe 40 la sută din corp, iar o asistentă a suferit arsuri de gradul întâi pe mâini”, a spus managerul unității sanitare. 

”El are arsuri de 40%, în zona inferioară a corpului”, a declarat un medic de la Terapie Intensivă pentru Libertatea

Potrivit sursei citate, Denciu face parte dintr-o familie de doctori, soția sa este medic ginecolog și au doi copii. 

Și un alt medic ATI, Pavel Borș, a fost rănit.

Acesta ”a suferit arsuri doar în zona mâinilor și e posibil să-și fi pierdut un deget din cauza suflului exploziei”. ”Ambii medici trăiesc și nici unul nu necesită acum intubare”, a mai declarat același doctor ziarului Libertatea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult