Foto: Digi24
În țara în care cel mai bun medic rămâne norocul, ne-am rugat.
Ne-am rugat să avem noroc să nu ne infectăm. Dar ne-am jucat cu focul forțându-ne norocul la un pelerinaj sau la o agapă.
Ne-am rugat ca în cazul în care totuși ne infectăm să fim asimptomatici. Dar ne-am jucat cu focul, eliberându-ne în piața mare de botniță și de secrețiile din nas și din gât.
Ne-am rugat ca în cazul în care totuși avem simptome, să avem unele ușoare ca să ne lase ăștia să stăm acasă. Dar ne-am jucat cu focul, făcând inhalație cu aburi aromatizați după metoda C. Chiriac sau încercând să prăjim covidul după rețeta Calinic, cu bețișoare cu apă fierbinte, oțet și sare.
Ne-am rugat ca, în situația în care chiar avem o formă gravă, să prindem un loc în spital, să ne vină o ambulanță în mai puțin de 24 de ore, să ne facă cineva un test, să ne dea o gură de oxigen pe un scaun de spital. Dar ne-am jucat cu focul, alegând aceiași și aceiași impostori care au construit machete în loc de spitale. Sau am schimbat managerii de spital ca pe șosetele, după cum au dictat interesele partidului (spitalul care a luat foc la Piatra Neamț a avut 8 manageri în ultimul an).
Ne-am rugat ca, dacă totuși ajungem în spital și prindem un pat de terapie intensivă, să nu fim intubați. Ne-am jucat cu focul și n-am făcut nimic în privința infecțiilor de spital, astfel încât România are acum tragicul record de a raporta o mortalitate de 95 la sută (repetați după mine: no-uă-zeci-și-cinci-la-su-tă!) pentru bolnavii de covid intubați, în condițiile în care alte țări au reușit să coboare acest indicator între 30 și 40 la sută. Practic, la noi, dacă ești intubat, ești ca și mort.
Acum gândiți-vă că un salon covid în care se află pacienți intubați, adică imobilizați, adică 95 la sută condamnați, este cuprins de flăcări. Șansa aia de 5 procente de viață s-a făcut și ea scrum. Sunt 16 pacienți în 2 saloane, un medic de gardă și o asistentă.
Nu vi se pare că ne-am forțat prea mult norocul?!
PS. Dacă este să ne rugăm, să o facem pentru viața medicului de gardă. A reușit, împreună cu o asistentă, să scoată 8 pacienți dintr-unul din saloanele cuprinse de flăcări. I-a scos cu tot cu paturi, pentru că e imposibil să iei pe sus un pacient intubat. Are arsuri grave și este transferat în noaptea asta la Floreasca, în București, cu un avion militar.
La 5 ani de la Colectiv, imaginile din interiorul spitalului din Piatra Neamț redeschid o rană cumplită a României:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Drama provocată de incendiul de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț mă face să-mi amintesc de toate celelalte drame din istoria recentă a sistemului medical românesc care s-au succedat cu ciclicitate aproape previzibilă .
Se vor găsi din nou vinovații de serviciu. Autoritățile se vor spăla pe mâini, iar viața merge mai departe....
Un mic amănunt vreau să aduc la lumină. E vorba de aparatura şi echipamentul din spitalele româneşti şi mai punctual PRIZELE.
Deşi există norme legate de protecția muncii, nu ştiu câte dintre acestea se respectă. Poate ar trebui să ştim că prizele ,ca de altfel tot ceea ce ține de circuitele electrice din spitale, este obligatoriu să fie speciale, tocmai pentru a evita accidentele prin supraâncălzire.
Ca întotdeauna dezinteresul, superficialitate, cârpeala duc la deznodăminte de multe ori fatale.
,,Merge şi aşa" e blestemul care ne urmăreşte de ani buni şi pentru care plătesc, de cele mai multe ori, inocenții .