Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ne-am jucat prea mult cu focul

P. Neamț

Foto: Digi24

În țara în care cel mai bun medic rămâne norocul, ne-am rugat.

Ne-am rugat să avem noroc să nu ne infectăm. Dar ne-am jucat cu focul forțându-ne norocul la un pelerinaj sau la o agapă.

Ne-am rugat ca în cazul în care totuși ne infectăm să fim asimptomatici. Dar ne-am jucat cu focul, eliberându-ne în piața mare de botniță și de secrețiile din nas și din gât.

Ne-am rugat ca în cazul în care totuși avem simptome, să avem unele ușoare ca să ne lase ăștia să stăm acasă. Dar ne-am jucat cu focul, făcând inhalație cu aburi aromatizați după metoda C. Chiriac sau încercând să prăjim covidul după rețeta Calinic, cu bețișoare cu apă fierbinte, oțet și sare.

Ne-am rugat ca, în situația în care chiar avem o formă gravă, să prindem un loc în spital, să ne vină o ambulanță în mai puțin de 24 de ore, să ne facă cineva un test, să ne dea o gură de oxigen pe un scaun de spital. Dar ne-am jucat cu focul, alegând aceiași și aceiași impostori care au construit machete în loc de spitale. Sau am schimbat managerii de spital ca pe șosetele, după cum au dictat interesele partidului (spitalul care a luat foc la Piatra Neamț a avut 8 manageri în ultimul an).

Ne-am rugat ca, dacă totuși ajungem în spital și prindem un pat de terapie intensivă, să nu fim intubați. Ne-am jucat cu focul și n-am făcut nimic în privința infecțiilor de spital, astfel încât România are acum tragicul record de a raporta o mortalitate de 95 la sută (repetați după mine: no-uă-zeci-și-cinci-la-su-tă!) pentru bolnavii de covid intubați, în condițiile în care alte țări au reușit să coboare acest indicator între 30 și 40 la sută. Practic, la noi, dacă ești intubat, ești ca și mort.

Acum gândiți-vă că un salon covid în care se află pacienți intubați, adică imobilizați, adică 95 la sută condamnați, este cuprins de flăcări. Șansa aia de 5 procente de viață s-a făcut și ea scrum. Sunt 16 pacienți în 2 saloane, un medic de gardă și o asistentă.

Nu vi se pare că ne-am forțat prea mult norocul?!

PS. Dacă este să ne rugăm, să o facem pentru viața medicului de gardă. A reușit, împreună cu o asistentă, să scoată 8 pacienți dintr-unul din saloanele cuprinse de flăcări. I-a scos cu tot cu paturi, pentru că e imposibil să iei pe sus un pacient intubat. Are arsuri grave și este transferat în noaptea asta la Floreasca, în București, cu un avion militar. 

La 5 ani de la Colectiv, imaginile din interiorul spitalului din Piatra Neamț redeschid o rană cumplită a României:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai rasfirati baieti, mai rasfirati. Eu inteleg ca ordinul de zi pe unitate este promovarea "vinei colective" dar, ce sa vezi, eu nu ma simt vinovat - platesc CAS cam de multisor, votez, respect legi....... Spalarea cadavrelor politice tataru, orban si altii este o activitate cel putin reprobabila. De institutia demisiei s-a auzit?
    • Like 0
  • Imi puteti spune va rog de unde ati luat informatia privind mortalitatea de 95 la suta la bolnavii de covid intubati?
    • Like 0
  • Recent a avut loc o explozie puternica in Galati in care un batran a murit. Important de aflat este ca victima a solicitat o echipa sa vina pentru a investiga de ce miroase persistent a gaze. Din relatarea unui prieten am inteles ca, au venit au masurat cu niste aparate au spus ca nu este nimic si au plecat. La scurta vreme a urmat explozia soldata cu decesul batranului si cu avarii majore ale blocului. Si aici, la fel ca in Piatra Neamt ori la fel ca peste tot in tara vor cauta un vinovat. Cacanarii si un dispret profund pentru viata celorlalti, asta este ceea ce ne caracterizeaza. Degeaba avem pustnici care se roaga prin munti daca nesimtirea si dispretul ne ineaca pe toti.
    • Like 0
  • Nu vreu să dau lecții nimănui ,totuşi poate aude cineva .
    Drama provocată de incendiul de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț mă face să-mi amintesc de toate celelalte drame din istoria recentă a sistemului medical românesc care s-au succedat cu ciclicitate aproape previzibilă .
    Se vor găsi din nou vinovații de serviciu. Autoritățile se vor spăla pe mâini, iar viața merge mai departe....
    Un mic amănunt vreau să aduc la lumină. E vorba de aparatura şi echipamentul din spitalele româneşti şi mai punctual PRIZELE.
    Deşi există norme legate de protecția muncii, nu ştiu câte dintre acestea se respectă. Poate ar trebui să ştim că prizele ,ca de altfel tot ceea ce ține de circuitele electrice din spitale, este obligatoriu să fie speciale, tocmai pentru a evita accidentele prin supraâncălzire.
    Ca întotdeauna dezinteresul, superficialitate, cârpeala duc la deznodăminte de multe ori fatale.
    ,,Merge şi aşa" e blestemul care ne urmăreşte de ani buni şi pentru care plătesc, de cele mai multe ori, inocenții .
    • Like 2
  • asta pt. ca a fost psd la guvernare. daca vom vota pnl pt. parlamentare, lucrurile se vor schimba. e nevoie de ceva mai mult ca sa mai scoateti lumea la vot.
    • Like 1
  • Ma uit de ceva timp la un serial Chicago Fire despre activitatea unei unitati de pompieri din Chicago USA.Lasand de o parte scenariul care introduce si niste elemente senzationale pentru mine e clar ca par a fi din alta lume:disciplina,profesionism,prezenta de spirit,aparatura si unelte folosite cu iscusinta,dedicare si profesionism la paramedici(asistenti medicali!) si in final rezultate pe masura!Ce n-am vazut in primele momente dupa o actiune este ce pare a fi cel mai important pentru media romana si implicit public:cine este vinovat si cum il impuscam cat mai repede,fara nicio ancheta profesionista!Sigur ca ancheta se face,dar sunt specialisti pentru asta ,iar rezultatele anchetelor devin publice numai dupa ce sunt validate de fapte si date clare,nu pe gargara mediatica cu tente politice.Apropos,am tot zis ca nu inteleg de ce trebuie costumele de cosmonaut(cercetator virusolog) atat timp cat virusul patrunde in organism prin caile respiratorii si prin ochi,deci daca acestea sunt protejate,pentru evitarea propagarii virusului ar fi suficient ca imbracamintea exterioara,care poate fi clasicul combinezon medical care poate fi autoclavizat, ar fi schimbata la iesirea din sectia cu pacienti Covid,intr-o incinta tampon ,usor de amenajat in orice spital,dar ma rog cu logica inginereasca mai greu in Romania acestor ani!Asta pentru ca am inteles ca personalul medical imbracat in combinezoane de plastic a fost ranit mai ales pentru ca acestea au luat foc cu usurinta si nici nu sunt usor de dezbracat!Cat despre instalatia de dispersoare nu stiu daca la un scurt circuit intr-un mediu puternic oxigenat ar fi fost utila ,de obicei se foloseste CO2 sau pulbere.Intre timp am aflat ca oxigenul intubatilor venea din butelii in salon,asta-i adevarata crima nevazuta de inspectorii PSI!In orice spital organizat oxigenul vine la pat din statie centralizata prin conducte ingropate in perete,tocmai pentru a se evita o explozie in salon in caz de incendiu,e aceiasi mizerie ca si introducerea de materiale inflamabile in cazul Colectiv,nepăsarea e boala grea in Romania!
    • Like 1
  • Până acum tembelismul unora, ca filosofie de viață, ne amuza, cel mult ne agasa un pic ! Acum s-a dovedit că tembelismul poate ucide ! Sunt convins că aparatura medicală nu se poate aprinde din senin, trebuie ajutată de tembelismul unui ,,Dorel,, oarecare ! Sau și mai rău, lumânarea aprinsă la căpătâiul unei rude de un alt tembel, poate aduce dezastrul ! Nu virusul este inamicul nr. 1, ci tembelismul generalizat ne va veni de hac !
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult