Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ciolacu – suveran pe datorie. Iepurele Ciucă

 • Premierul Ciolacu respinge cu superbie propunerile FMI. Mesajul către electorat este: „N-avem nevoie de banii străinilor. Nu acceptăm să luăm măsurile cerute de ei, care lovesc în pensionari, în oamenii cu venituri mici”. Așa speră Ciolacu să concureze AUR la populism, după acel „Măi, măgarilor!” aruncat celor care-l întreabă de unde ia bani să mărească pensiile. Dacă în ce privește America, NATO, UE, a ales să treacă drept „european” și „nord-atlantic” drept care nu cârtește, își scoate pârleala naționalist-suveranistă cu FMI. De fapt, e vorba de străvechiul „Nu ne vindem țara!”, prea puțin cosmetizat. Ceea ce, din punct de vedere economic, e o prostie. 

Împrumutul de la FMI nu e o sumă prea mare. Semnificația lui însă este foarte importantă pe plan internațional. Investitorii și băncile au încredere mai mare într-o țară aflată în acord cu FMI, ceea ce se reflectă în volumul investițiilor și în ratele dobânzilor. Apoi, măsurile cerute de FMI, amânarea creșterii pensiilor, mărirea impozitului pe salariu, creșterea TVA, ar fi salutare pentru menținerea deficitului bugetar în limite rezonabile. Dar așa, PSD nu mai poate să utilizeze principala sa armă electorală: impresia că le „dă” oamenilor ceva, din grijă față de ei.

Și totuși, guvernul Ciolacu se împrumută, fără dobândă, chiar nerambursabil. De la cine? De la români. Toate aceste „faceri de bine”, inclusiv plafonarea prețurilor la produse alimentare de bază, se vor răzbuna după alegeri. Plafonarea prețurilor la energie deja se înfundă – guvernul nu are bani pentru plata facturilor către furnizori. Toată strategia PSD se rezumă la versul Paraziților: „Dau bani falși de pomană”.

• Peste 1000 de muzicieni din Suedia cer, printr-o scrisoare deschisă, excluderea Israelului de la actuala ediție Eurovision. 1400 de artiști din Islanda și Finlanda vor același lucru. EBU, organizatorul festivalului-concurs, răspunde că nu va interzice participarea Israelului, acesta fiind un concurs apolitic, între televiziunile publice, nu între guverne sau state. Însă acest criteriu nu a funcționat în 2022, când Rusia a fost exclusă, nici în 2021, când Belarus a primit interdicție.

Or, în acest moment, poza mondială a Israelului asmuțit de Netanyahu nu mai diferă prea mult de cea a Rusiei lui Putin sau Belarusului sub Lukașenko. Nazistul Bibi reușește să-i îngroape în uitare pe cei uciși în masacrele din 7 octombrie.

P.S.

TVR nu riscă excluderea, deoarece nu participă, din lipsă de bani. E și ăsta un indicator pentru starea economico-financiară a României, dincolo de asigurările date cu glas de rege de către Ciolacu.

• Mișcarea fermierilor din România, la fel ca aceea a colegilor lor din Europa, este doar în subsidiar pentru sprijin de la stat sau împotriva Ucrainei și prețurilor ei scăzute la produse agricole. Este, în primul rând, o revoltă împotriva Uniunii Europene, ba chiar antiglobalistă. Ba chiar anticapitalistă. Pur și simplu, fermierii nu mai vor să muncească în condiții de concurență, pe care o consideră neloială. Vor protecționism, renunțarea la cerințele verzi ale UE privind combustibilii fosili și producția ecologică, economii naționale autosuficiente, nu economie de piață. Xenofobia și rasismul partidelor extremiste aflate în ascensiune masivă în întreaga Europă sunt la un pas. Nu vă sună cunoscut? Este exact idealul nobil al lui Ceaușescu din anii `80. Iar România de azi se află într-o situație de râs, dacă n-ar fi de plâns. Guvernul caută bani peste tot, dar din cele circa 9 miliarde de euro pe care le are la dispoziție ca tranșă PNRR, din partea asupritorilor de la Bruxelles, nu a reușit să cheltuiască până acum decât o jumătate de sfert... 

 • Nicolae Ciucă e un candidat la Cotroceni cam ca „iepurii” pe care i-a îngăduit Putin, ca să arate că prezidențialele din Rusia sunt cele mai democratice din lume. Întrucât nu numai că nu intră în turul 2, dar e posibil să ia mai puține voturi decât câștigătorul primăriei Capitalei, PNL s-a gândit să nu-l mai susțină pe N. Dan, deoarece e prea apropiat de USR, fostul partener de guvernare al liberalilor. Nu discut prestația ca edil a lui N. Dan, este vorba de faptul că PNL se comportă la fel de arogant și iresponsabil ca PNȚCD în 2000... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult