Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Citirea stâlpilor la PNL

PNL - lideri

Foto: Inquam Photos / George Călin

„Suntem ospătarii PSD la guvernare, 70% dintre miniștrii noștri, dacă îi pui lângă un stâlp, primarii și activiștii noștri recunosc stâlpul, nu și miniștrii", ar fi exclamat Vasile Blaga în şedința de terapie a liberalilor, desfăşurată miercuri seara, la Vila Lac din Primăverii. Acum, dacă dl. Blaga nu cunoaşte tema ospătarilor, nu ştiu cine o cunoaşte. Mie venirea lui Vasile Blaga de la Bruxelles la Bucureşti, ca să citească stâlpii partidului, mi se pare că se potriveşte cu fețele pământii ale liberalilor când se uită în sondaje, unde sunt umăr la umăr cu AUR. Citirea stâlpilor, rugăciune de priveghi, arată locul în care unii lideri PNL înțeleg că a ajuns partidul după concubinajul cu PSD. Adică în groapă.

PNL are acum două soluții mari şi late: soluția uşoară şi soluția grea. Soluția uşoară înseamnă disoluția - rotativa, rămânerea lângă PSD până la alegeri, susținerea lui Nicolae Ciucă drept iepure la prezidențiale pentru Marcel Ciolacu şi câteva posturi de miniştri în viitorul Guvern pe care PSD îl va conduce autoritar din 2024.

Soluția grea înseamnă muncă, risc şi leadership: ieşirea din relația cu PSD, despărțirea de Klaus Iohannis, debarcarea cuplului Ciucă-Bode, impus de preşedinte ca proxy la conducerea formațiunii, asumarea de tandemul Motreanu-Bolojan a conducerii de criză, alianță electorală de dreapta, alături de USR, Forța dreptei şi PMP.

În esență, liberalii au de ales între două direcții: "Prin noi înşine" sau "Prin PSD înşine".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi-ar parea rau ca electoratul sa cautioneze iarasi PNL , numai pentru faptul ca au pus 2 oameni mai onorabili in frunte. La baza raman la fel , aidoma cu PSD.
    Domnii astia revolutionari , gen Motreanu , Boc faceau spume la gura impotriva USR acum ceva timp, ca sa justifice asocierea cu PSD. Nu poti sa fii prost azi si sa fii destept maine. Singura miza in fapt a fost cascavalul din fondul Saligny. Miza a fost ca trebuia sa se poata fura din fondul ala fara prea multe explicatii. Singurul care a avut decenta la momentul PSD + PNL= love , a fost Bolojan , dar si el a ramas sa fie partas la bazaconia asta de guvernare.
    O dovada a esentei PNL este si tarasenia cu pragul la abuzul in serviciu.
    O sa spuneti ca politica cere compromisuri , poate ca este adevarat, dar in tara compromisului poate ar fi momentul sa le dam o pauza astora care de 30 de ani ne spun ceva si fac altceva.
    Nu exista nici un politician care sa schimbe ceva de esenta, daca electoratul nu trimite semnale de schimbare de mentalitate.

    Noi ca electorat trebuie sa ne definim , dorim politicieni oportunisti , mimetici, combinatori sau politicieni muncitori, corecti ,care incearca sa se tina de promisiunile pe care le-au facut , fara compromisuri.

    In rest ca tot e sezon , as zice asa: " Cu un Bolojan nu se face primavara pe ulita noastra"
    • Like 0
  • Indiferent ce tumbe va face PNL de acum înainte, se vede din avion că e un partid terminat. Cei care au votat cu PNL, dacă sunt suficient de raționali, au motive serioase să se orienteze spre alt partid. 1. Pentru că PNL a mințit cu nerușinare în ultima campanie electorală cu privire la scoaterea PSD de pe scena politică, pentru ca apoi să accepte combinația cu ei. 2. Pentru că un Câțu, teleghidat de Klaus, a stricat ce ar fi fost o soluție mult mai bună pentru guvernare, și anume alinața PNL-USR. 3. Pentru că poate, în sfârșit, electoratul nu se va mai lăsa înșelat pentru a n-a oară de minciunile pre-electorale și se va orienta mai mult după faptele din ultimul mandat electoral. Problema este că nu prea mai rămân opțiuni elective... adică iar va trebui să alegem răul cel mai mic dintre toate relele.
    • Like 0
  • Mài fratilor, incà nu v'ati obisnuit cu ideea ca la noi nu va fi nicicând o dreapta adevaratà deja, daramite sa mai fie si unita ? Doctrinele si curentele politice la noi sunt zero barat, zero concept, nu exista cultura politica suficienta in randul maselor pentru a face diferente, pentru a intelege programe si ideologii, ca sa poata alege ceva, chiar daca ar fi pe undeva prin partide - presupunand prin absurd - niste capete luminate care ar sti sa le conceapa, sa le emita si sa le popularizeze.
    Si apoi dupa campaniile electorale nule si de simulacru, si alegerile care se fac cu buzunarul si cu burdihanul, e mereu aceeasi leapsà pe ouate, ei se fac cà ne guverneazà, noi ne facem ca ne làsam guvernati.
    • Like 1
    • @ KapetanMavromati
      De ce spuneti asta? Mai exista cativa oameni care tin doctrina precum Orban si ceilalti din vechea garda. Dar s-au cam stins in ultima vreme, e adevarat..
      • Like 0
  • Desi solutia grea pare a fi cea corecta, mi-e foarte greu sa cred ca cei din conducerea PNL au maturitatea sa recunoasca faptul ca alaturarea de Klaus Iohannis a dus la caderea abrupta a partidului.
    • Like 0
  • Liderii, ospătarii PNL, „marile personalități” peneliste în frunte cu „marele dușman” al PSD și nașul acestei coaliții nu au nici măcar o minimă morală față de bazinul electoral al acestu partid. Mizeria a fost instaurată odată cu debarcarea președintelui partidului, d. Orban, spectacol grotesc la care a participat și cea mai mare deziluzie - președintele țării. Apoi, debarcarea acestei figuri triste - Câțu chiar de guralivii penibili care l-au susținut. Rămâne un mister care ține de o psihologie a abisului susținerea lui Iohannis pentru indivizi ca Ciucă-Bode, și nășitul acestei , de fapt s-a dovedit a fi nu absolut nefirească,încropeli.
    • Like 2
  • Stați liniștiți la locurili voastre, cum a zis coana Leana. Că și PNL stă liniștit la locul lui, în troaca în care s-a băgat alături de ăilalți comuniști care guvernează de aproape un secol. Și cum să plece când îi unește același ideal, jaful banilor noștri?
    Și o veste proaspătă, plagiatul lui Ciucă tocmai s-a prescris, așa că hai cu încă o pensie specială pentru magistratul care s-a ocupat de dosar! Poate chiar o medalie, că a lucrat exemplar.
    • Like 6
  • >alianță electorală de dreapta, alături de USR, Forța dreptei şi PMP.

    Interesanta solutie. Deci PNL ca sa iasa din groapa trebuie sa faca alianta cu celelalte cadavre politice.
    • Like 3
    • @ Semirhage
      Din pacate, pare a fi singura solutie pentru resuscitarea dreptei din Romania
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult