Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Clujul a intrat în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării. Care sunt celelalte 5 contracandidate

Cluj Capitală Europeană a Inovării

Foto: Facebook Comisia Europeană în România

Alături de Valencia, Viena şi doar alte trei oraşe europene, Cluj-Napoca este printre cei şase finalişti ai competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020 şi ar putea câştiga un milion de euro, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene, scrie News.ro.

Un juriu la nivel înalt, format din experţi independenţi, a selectat cei şase finalişti după interviuri detaliate cu reprezentanţii unui număr de douăsprezece oraşe aflate pe o listă, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Cele şase oraşe finaliste ale ediţiei din acest an sunt enumerate mai jos, în ordine alfabetică: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Leuven (Belgia), Valencia (Spania) şi Viena (Austria).

Finanţat prin Orizont 2020, programul de cercetare şi inovare al UE, premiul recunoaşte iniţiative excelente care transformă oraşele europene în centre de testare a unor inovaţii. Oraşele finaliste nu se tem de marile provocări cu care se confruntă şi caută soluţii şi activităţi de jos în sus care să permită dezvoltarea unor ecosisteme de inovare dinamice în jurul lor.

Conform sursei citate, pe 24 septembrie, Comisia va anunţa Capitala europeană a inovării 2020, precum şi ocupanţii următoarelor cinci locuri, în cadrul unei ceremonii de premiere complet virtuale ce se va desfăşura în cadrul Zilelor europene ale cercetării şi inovării (22-24 septembrie 2020), la care înregistrarea este deschisă şi gratuită.

În acelaşi timp, Comisia va acorda Premiul UE pentru femei inovatoare, Premiul Orizont al Consiliului european pentru inovare (CEI) - „Înaltă tehnologie accesibilă pentru ajutor umanitar” şi Premiul pentru impact Orizont.

Oraşul câştigător va deveni Capitala europeană a inovării 2020 şi va primi un milion de euro pentru a-şi sprijini activităţile de inovare şi pentru a-şi consolida capacitatea de conectare a persoanelor, a sectorului public, a mediului academic şi a întreprinderilor, pentru a aduce beneficii societale comunităţilor sale.

Fiecărui ocupant al celorlalte cinci locuri i se va acorda suma de 100,000 de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult