Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Coaliția pentru Dezvoltare, despre companiile municipale: „Primăria dă cale liberă pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calități pe bani mulți”

Gabriela Firea aprilie

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Reprezentanții investitorilor români și străini, reuniți în Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), acuză companiile municipale înființate de Primăria Capitalei de cheltuirea discreționară a banilor publici, lipsă de transparență în activitate și perturbarea mediului concurențial. 

„Eludarea reglementărilor privind achizițiile publice pune un mare semn de întrebare asupra calității serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru că exclude obligativitatea documentației de certificare a capabilităților financiare, tehnice și umane ale companiilor de a implementa proiectele. Primăria dă astfel cale liberă pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calități pe bani mulți, ceea ce nu poate fi în acord cu o piață liberă funcțională”, semnalează mediul de afaceri. 

Lipsa de transparență care caracterizează activitatea celor 22 de companii încalcă orice principiu democratic după care funcționează astăzi administrațiile publice din Uniunea Europeană, mai susțin reprezentanții CDR. 

„O administrație publică locală care nu își înțelege corect rolul în raport cu cei care au desemnat-o se autopoziționează în afara regulilor jocului democratic. În acest sens, cerem Primăriei Capitalei să furnizeze cât mai curând informații complete în legătură cu structura, conducerea, sediile, achizițiile și proiectele pe care le derulează fiecare dintre aceste companii în parte”, adaugă reprezentanții mediului de afaceri. 

CDR mai acuză companiile municipale de cheltuire discreționară a banilor publici, atât prin practica atribuirilor directe, cât și prin resursele financiare mobilizate pentru întreținerea holdingului Primăriei - salarii ale conducerii, consiliilor de administrație și bonificații, sedii, dotări -, ceea ce „pune în pericol un buget și așa foarte împovărat și exclude orice criteriu de eficiență”. 

Cele 22 de companii municipale înființate la finalul anului trecut de primarul Gabriela Firea vor avea în acest an un buget estimat de 1,2 miliarde de lei, iar până la sfârșitul anului preconizează un număr total de 8.000 de angajați, potrivit Hotnews.ro.

​Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) reuneștere printre altele reprezentanți din Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce vrea să facă Firea nu e o idee rea au implementat-o si alții ( au mers pe ideea reală , monopolul privat e mai periculos ca monopolul de stat) problema reală ar fi că ea e foooarte proastă şi e inconjurată de şmecherii lui Pandelică iar povestea cu companiile străine care protestează e normal pierd caşcaval doar nu credeți că au de gând să face ceva pe bune vedeți cum ,,construiesc "autostrăzile in România şi in general ce treabă de rahat fac.
    • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      După tine Găbița e bine intenționată dar prost sfătuită? Hm... noapte bună.
      • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Nu a8 înțwles nimic dar faci pe deşteptul dar eu am răbdare cu tine.Ideea nu e originală ,ideea nu e rea dar ea nu o va putea implementa pe modelul celorlalți pentru că e proastă rău şi asta la propriu .
      • Like 0
  • Hehe, ce mai descoperire... păi de ce credeați că a făcut Găbița companiile astea?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult