Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Complicitatea ministrului de Interne Petre Tobă

De la moartea polițistului Bogdan Gigină, mă tot abțin să scriu acest text.

Mi-am spus că e mai corect să așteptăm, să vedem ce spune Direcția Națională Anticorupție despre decesul polițistului în timpul unei misiuni de însoțire a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, în trafic. Direcție care a înaintat cu ancheta destul de greu pentru că, potrivit unor surse din interior, presiunile nu au lipsit.

Iată ce spun procurorii anticorupție după trei luni de anchetă, timp în care au audiat zeci de persoane:

„Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliția rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală), inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență.

În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București care asigură însoțirea coloanelor oficiale) au fost desemnați lucrători care aveau ca atribuții exclusive însoțirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației.

Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale.

Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Deturnarea resurselor poliției rutiere care ar fi trebuit să contribuie la fluidizarea circulației în municipiul București și folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neîndreptățit legal la acest beneficiu, cu efectul îngreunării deplasării celorlalți participanți la trafic, a pus instituția în imposibilitatea de a-și îndeplini una din funcțiile esențiale (supravegherea și controlul circulației pe drumurile publice)”.

Așadar, deturnarea resurselor Poliției Rutiere.

Cine era șef peste Poliția Română, deci și peste Poliția Rutieră, în toată perioada în care Gabriel Oprea a abuzat de zeci de polițiști și de mașini, în timp ce în secțiile de Poliție nu e nici măcar săpun, iar loganurile de la Rutieră sunt măcinate de rugină?

Petre Tobă. Chestorul Petre Tobă. Chestor care, deși știa de toate aceste abuzuri, nu s-a opus. Nu a contribuit la respectarea legii, altfel nu cred că abuzul ar fi continuat atâta amar de vreme.

Dacă Petre Tobă ar fi avut minimul curaj să-i spună lui Oprea „domnule, stai așa, e ilegal”, poate agentul Bogdan Gigină nu ar fi murit.

În aceste condiții, cred că șeful Poliției Române, acum urmașul lui Gabriel Oprea, este complice la batjocură, umilirea oamenilor săi, irosirea resurselor publice. Ce exemplu dai tu ca șef plătit din bani publici tocmai ca să aperi legea?

Și mai sunt câteva probleme la care Petre Tobă nu a găsit rezolvarea: corupția din Poliție, decorarea inutilă a sute de persoane în ultimii ani de către fostul său șef, probabil pentru supunere necondiționată și preaslăvire până greață, criminalitatea organizată din județul Ilfov, unde deține case de sute de metri și terenuri de mii de metri pătrați, potrivit ultimei declarații de avere.

După ce tânărul de 28 de ani a murit câzând în groapă, Petre Tobă ar fi trebuit să fie primul care să-i aducă un omagiu public, așa cum face orice comandant care își respectă oamenii, ar fi trebuit să-și ceară scuze și mai ales să-și dea demisia.

În schimb, a ales să tacă, ascunzându-se de toată lumea. Comportamentul său îl face mai laș decât Gabriel Oprea.

În primele două săptămâni după decesul polițistului, DIGI 24 a prezentat aproape zilnic mărturii năucitoare despre abuzarea polițiștilor de către Gabriel Oprea, confirmate acum de DNA.

L-am sunat atunci pe șeful Poliției, invitându-l la un interviu, la radio. M-a refuzat, însă mi-a transmis printr-o purtătoare de cuvând că cei care au vorbit, cu identitatea protejată, „sunt demult dați afară pentru nereguli”.

„Cum așa, doamnă, acei polițiști vorbesc despre evenimente petrecute recent?” am întrebat, retoric evident.

De atunci, Petre Tobă nu mi-a mai răspuns nici măcar prin intermediari, nici măcar la chestiuni legate de participarea sa la Consiliul JAI.

După moartea lui Bogdan Gigină, au venit acuzațiile de plagiat.

Jurnalista Emilia Șercan a scris pagini întregi despre lucrarea de docotorat a lui Petre Tobă care l-a botezat pe Joseph Stiglitz „Apud Stiglitz Joseph”.

Când Comisia de Etică urma să-i verifice lucrarea, ce să vezi, ministrul Educației a desființat comisia.

Nici de această dată, șeful apărătorilor legii nu a ieșit public să răspundă unor întrebări legitime atâta vreme cât, potrivit legii, în România, doctoratele sunt finanțate de stat, de la buget.

Și mai sunt câteva probleme la care Petre Tobă nu a găsit rezolvarea: corupția din Poliție, decorarea inutilă a sute de persoane în ultimii ani de către fostul său șef, probabil pentru supunere necondiționată și preaslăvire până la greață, criminalitatea organizată din județul Ilfov, unde deține case de sute de metri și terenuri de mii de metri pătrați, potrivit ultimei declarații de avere.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna ziua Doamna Anca Gradinaru, ceea ce voi spune are legatura cu Politia Romana, respectiv Politia Municipiului Campina, Politia Popesti-Leordeni si cu fostul sef al IGPR, Petre Toba, acum ministru de interne.
  Pe scurt, cauzele reale sunt doua proprietati din Campina (jud.Prahova).Matusa mea in varsta de 91 de ani a murit terorizata, pacalita de un vecin si ultima ingrijitoare. Pentru ca acesti escroci sa ajunga in posesia prorietatii, ceilalti vecini "prieteni"m-au denigrat si s-au pus periodic sa ma denigreze, apoi sa fiu lovita in curte si pe strada pentru a fi indepartata de acolo.Eu, deja avand, probleme nerezolvate cu proprietatea din Campina cu fostul sot ( coproprietar, bun obtinut in timpul casniciei).Cei care sunt in posesia proprietatii matusii mele au fost sprijiniti, ajutati de anumiti politisti, incepand cu cei de la proximitate pana la sefii Politiei Mun.Campina, comisarii sefi Vasii Romeo si Badiceanu G.( sef BOP) si de doi procurori Graure Gh. si Jianu Sivana ( acum prim procuror) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina.Fostul meu, colonel a lucrat in MAI si in Min. de Justitie si are legaturi cu diferite persoane influente care duc pana la Dl.procuror Muscalu Gh. in CSM ( cel putin asa mi s-a spus la judecatoria sector 3).
  Din 2010 am fost data afara de pe proprietate, cu delatiunile "vecinilor", pe care nu-i cunosteam ( ma intorceam dupa 40 ani in locuinta bunicii mele), aproape zilnic sicanata, provocata;in urma sesizarilor mele, inclusiv, la IGPR, deoarece faptele lor se acutizau, Politia Mun.Campina prin cativa angajati imi construieste un dosar penal ( clasat), incepe sa ma amendeze si incetul cu incetul din 2013 sa fiu incriminata sau denigrata.Au inceput cu "nebunia" si cu internarea la Voila ( Spital de psihiatrie) spuse textual in birou si in fata curtii, au continuat cu monitorizarea mea permanenta ( oriunde ma aflu) si prin anumiti politisti din Popesti-Leordeni au creat aceleasi diversiuni, intoxicari ( urmarita prin magazine, banci, spatii publice), au pus cetateni romi, o gramada de indivizi, de la pensionari pana la tineri pentru a fi sicanata, provocata, creandu-mi o stare de stres continuu.Scopul, sa cedez psihic.Recent, s-au implicat si politisti de la Sectia 26 politie, sector 4.
  Prin denigrare incearca sa ma controleze, unii se amuza, altii intoxica si pun sa fiu supravegheata de tot felul de persoane, pe care nu le cunosc, chiar din bloc.Nu sufar de nicio boala psihica, dintr-un om normal am ajuns o femeie haituita,denigrata, stigmatizata si izolata. Aceleasi probleme le-au creat si unde locuiesc.
  Dl.Petre Toba a stiut din 2013, a trimis echipe acolo in Campina, dar eu sesizand toate nivelele Politiei Romane, MAI si toate autoritatile statului nu am obtinut niciun rezultat.Doar ca le-au intocmit la doi politisti dosar penal pentru "purtare abuziva"in 2015 de catre IPJ Ilfov ( Control Intern).Si urmarile sunt la fel, sicanata, provocata, denigrata.Domnii politisti au apelat la alcolici, gunoieri, la femei instabile psihic, la tot felul de persoane dispuse sa ma murdareasca.

  Am dovezi, martorul mi l-au anulat tot prin delatiuni.Am fost amendata cu 1300 lei( aproape toata pensia mea) in complicitate cu o femeie din bloc.
  Din 2010 eu nu am mai avut viata personala, mi-am facut griji pentru mine si copii, nu am avut momente in care sa ma simt in siguranta si mi-am distrus sanatatea, lucru dorit.
  Sesizarile le-am facut ca sa ma apar si ca sa gasesc sprijin in politie, nu ca sa creeze din mine "un caz", un suspect si apoi sa ma poata controla.
  Si-au creat anumite structuri formate din tot felul de relatii.Originea este in Politia din Campina ( inclusiv rutiera si locala) si de atunci nu au liniste.

  Pentru mine, cetatean roman, nu s-a facut nimic.Am handicap locomotor, au ras de mine, sunt femeie, si-au batut joc, au ras, m-au calomniat, mi-au fost adresate cuvinte si mi s-au atribuit prin minciuni fapte grave.I-au sprijinit pe toti, care m-au denigrat si au lucrat conspirativ in defavoarea mea.

  Sunt singura, nu ma voi lasa, au creat un sistem politienesc corupt, dement, cu angajati MAI , care nu-si merita dreptul de a-si exercita meseria.Pe vremea ministrului Oprea G. am vrut sa merg in audienta, dar nu avea audiente, la fel si cei din MAI, unde am nenumarate sesizari, inclusiv pentru teroarea in care traiesc, nu au binevoit sa ma cheme in audienta (asa cum mi s-a spus la Relatii cu publicul).

  Toti acesti angajati, plus fortele de supraveghere, sunt platiti de la bugetul de stat.Nu mai vorbim de aroganta, orgolii, razbunare, intimidare si multe alte lipsuri fundamentale pentru a-si exercita meseria de politist si functiile de conducere.
  Ei se ocupa de musamalizari, intoxicari, diversiuni, teroare;au creat un intreg sistem, care functioneaza perfect in acesti paramentrii, nu mai vorbim de rudenii, afaceristi sau la cei care apeleaza sa te distruga, cetateni romi, tineri si pensionari de ai sistemului.
  • Like 0
 • Chiar asa de departe s-a ajuns ??Cei cu coloana vertebrala sa fie aruncati la cos???E BINE ?
  Sa asteptam,cu bratele incrucisate dezvoltarea Caracatitei,Slugarniciei,Pupincurismului,poate si in Justitie se va Naste un Procuror Adevarat .Sa investigheze in linie fara frica de cine este la putere,am avea o sansa la viitor,astfel ne vom transforma intr-o Columbie Europeana.
  • Like 1
 • Unul din acei polițiști înlăturați așa cum spune în articol am fost chiar eu victima lui oprea și a celor în cîrdăsie cu el acum sunt abandonat de sistem după 22 ani de poliție că am îndrăsnit să postez de Oprea pe fb.M-au dat afară,desi știau că sunt orfan crescut in casa de copii acum nu stiu cît mai pit rezista,dumnezeu mă va ajuta sa scit adevărul...
  • Like 1
 • Mi se pare ca vrem sa fim mai catolici decat Papa. Toti oamenii din sistemul bugetar sunt mai mult sau mai putin complici la mizeria din sistem pentru ca nu denunta abaterile sefilor. Cred ca suntem inca la nivelul la care ar trebui sa ne concentrăm pe cei care actionează ca Oprea, decat pe cei care închid ochii. Altfel concediem si întemnițăm aproape tot sistemul bugetar si nu ne alegem cu nimic. Oprea si mai ales Ponta inca nu sunt deloc ferm condamnati de societatea dezorientată, iar noi ne grăbim sa ii denuntam pe micii băieti care nu au suficient sânge ca sa spuna "nu faci bine, sefu". Da. Ar trebui sa faca asta, dar într-o tara normală, iar noi mai avem mult de lucrat.
  • Like 1
  • @ Elena Rucsandra Maior
   Corect, le place acest sistem deoarece nu au multa scoala si nu-i verifica sau controleaza nimeni.Controlul Intern este o etapa de musamalizare, indiferent de raspuns. Au devenit functionari publici, au lipsa de caracter si profesionalism, ca cetatean nu reprezinti nimic.Ma refer strict la cei la care am apelat, sesizat pentru a ma apara si a rezolva problemele.Mi s-a spus, ca unii cetateni se tem, fie sa nu le faca ceva, fie ca au copii.Si sa stiti ca au avut dreptate, mie din 2010, mi-au incalcat toate drepturile si s-au razbunat.
   • Like 0
 • fratii mei albi !!! problema cu politia romana e atat de grava,dar atat de grava ca daca ati sti va dati cu capul de primul stalp si daca mai ramane ceva plecati din tara !!!
  si va dau un singur exemplu: in sectii de politie ..din Romania ,seful ramane fara tigari (se mai intampla )si ce credeti ca face ? pune mana pe telefon si suna un subaltern.."baaai georgel !!" "da sa traiti ! ","vezi ca nu mai am tigari,ia vezi ce faci!!" ""da sefu !! se executa !" ..si e pe bune ! asta la un nivel de judet!! cam asa facea si Oprea cu Toba.." bei fraiere,vezi ca tre sa ajung la "consiliera" ..urgent " !!""gata sefu !! cati vrei ? trei in fata ,ca da bine si restu'n spate!!!"... avem o tara cu resturi de hoituri politice,si put pana la Bruxelles !
  • Like 5
 • Claudiu check icon
  Excelent articol, curajos si la obiect. Alde Petre Toba este alt nemernic din reteaua mafiota de fosti securisti si politruci, deveniti intretimp inalti functionari publici si "mari businemani", retea larg favorizata si protejata pe larg de toti presedintii Romaniei de pana acum. Nu degeaba Basescu l-a tot "acoperit" pe Toba timp de 10 ani desi au ajuns si prin presa escrocheriile si ticalosiile acestuia ... Sa vedem daca barem Johannis isi aduce aminte macar in acest caz pentru ce a fost ales de populatie si anume pentru lupta importiva coruptiei, si nu pentru ca-i neamt, sau ca-i inalt ca plopul, sau ca te ia somnul cand vorbeste ...
  • Like 1
 • total de acord cu cele scrise aici. scapi de dracul și te pricopsești cu frate-său!? totuși, premierul Cioloș are o mare răspundere în acest caz. mai ales dacă musiu Procurorul nițu a continuat să circule cu coloană a la Oprea...
  • Like 1
 • Stimata doamna,
  Sunt mai multe simptome ale aceleiasi boli. Seful politiei locale din Iasi ar fi trebuit sa ii spuna primarului ca nu este legal sa foloseasca politisti pentru a-si supraveghea amanta. Functionari din primaria sectorului 4 ar fi trebuit sa ii spuna lui piedone ca nu este legal sa dea autorizatie unui club care nu indeplinea conditiile. Si da, comandantul politiei nationale dar si secretarul general al MAI ar fi trebuit sa ii spuna generalului izmana ca nu este legal sa circule cu coloana oficiala. Problema, boala, este ca in minutul urmator ar fi zburat din functii. Si a doua problema este ca nici macar acest guvern de tehnocrati nu pare a dori sau nu pare a sti sa rezolve prima problema: cum sa faci ca functionarii publici sa poata sa obiecteze fara a se teme de consecinte la abuzurile politicienilor.
  • Like 2
  • @ radu liviu
   Politia Locala canta in struna primarului, sunt intr-un fel de festivitate continua, nepregatiti foarte multi ca oameni, aroganti si neprofesionisti.E riscant sa apelezi, cand cei despre care sesizezi au relatii. Va dau un exemplu, Politia Locala condusa de D-na Gheorghe, care se muta de la Campina la Ploiesti si invers ca sa ajute pe oamenii politici sau primarii.Am avut sesizari, care au avut urmari grave asupra mea.Noi nu avem niciun fel de politie eficienta, nu se doreste.In cazul meu este vorba de spre o proprietate.In plus, i-au ajutat pe niste escroci sa ocoleasca legea si sa puna mana pe o prorietate a matusilor mele in varsta.Cand ajungi sa le cunosti caracterul, nu infatisarea, incepi sa te intrebi in ce tara traim.Una cu sisteme corupte indiferent ca e vorba de siguranta, sanatate, relatii cu institutii, inclusiv justitia.
   • Like 0
 • Alt articol foarte bun dar la ce foloseste?? Cred ca milioane de oameni care mai citesc cite ceva in tara asta sint convinsi ca toata politia ,armata,si politica e plina de militieni reciclati in politisti,avocati,activisti ongisti etc cu alte cuvinte aceeasi Marie cu alta palarie.
  • Like 2
 • nu stiu ce ar face partidele politice si guvernele fara astfel de personaje ca si Oprea sau Toba.............. noua ne fac greata sau sila astfel de personaje dar sunt ffff apreciati de sefii lor............... astia nu stiu sa spuna decat DA, SA TRAITI!!!! si DA, sefu.................
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult