Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Complicitatea ministrului de Interne Petre Tobă

De la moartea polițistului Bogdan Gigină, mă tot abțin să scriu acest text.

Mi-am spus că e mai corect să așteptăm, să vedem ce spune Direcția Națională Anticorupție despre decesul polițistului în timpul unei misiuni de însoțire a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, în trafic. Direcție care a înaintat cu ancheta destul de greu pentru că, potrivit unor surse din interior, presiunile nu au lipsit.

Iată ce spun procurorii anticorupție după trei luni de anchetă, timp în care au audiat zeci de persoane:

„Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliția rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală), inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență.

În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București care asigură însoțirea coloanelor oficiale) au fost desemnați lucrători care aveau ca atribuții exclusive însoțirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației.

Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale.

Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Deturnarea resurselor poliției rutiere care ar fi trebuit să contribuie la fluidizarea circulației în municipiul București și folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neîndreptățit legal la acest beneficiu, cu efectul îngreunării deplasării celorlalți participanți la trafic, a pus instituția în imposibilitatea de a-și îndeplini una din funcțiile esențiale (supravegherea și controlul circulației pe drumurile publice)”.

Așadar, deturnarea resurselor Poliției Rutiere.

Cine era șef peste Poliția Română, deci și peste Poliția Rutieră, în toată perioada în care Gabriel Oprea a abuzat de zeci de polițiști și de mașini, în timp ce în secțiile de Poliție nu e nici măcar săpun, iar loganurile de la Rutieră sunt măcinate de rugină?

Petre Tobă. Chestorul Petre Tobă. Chestor care, deși știa de toate aceste abuzuri, nu s-a opus. Nu a contribuit la respectarea legii, altfel nu cred că abuzul ar fi continuat atâta amar de vreme.

Dacă Petre Tobă ar fi avut minimul curaj să-i spună lui Oprea „domnule, stai așa, e ilegal”, poate agentul Bogdan Gigină nu ar fi murit.

În aceste condiții, cred că șeful Poliției Române, acum urmașul lui Gabriel Oprea, este complice la batjocură, umilirea oamenilor săi, irosirea resurselor publice. Ce exemplu dai tu ca șef plătit din bani publici tocmai ca să aperi legea?

Și mai sunt câteva probleme la care Petre Tobă nu a găsit rezolvarea: corupția din Poliție, decorarea inutilă a sute de persoane în ultimii ani de către fostul său șef, probabil pentru supunere necondiționată și preaslăvire până greață, criminalitatea organizată din județul Ilfov, unde deține case de sute de metri și terenuri de mii de metri pătrați, potrivit ultimei declarații de avere.

După ce tânărul de 28 de ani a murit câzând în groapă, Petre Tobă ar fi trebuit să fie primul care să-i aducă un omagiu public, așa cum face orice comandant care își respectă oamenii, ar fi trebuit să-și ceară scuze și mai ales să-și dea demisia.

În schimb, a ales să tacă, ascunzându-se de toată lumea. Comportamentul său îl face mai laș decât Gabriel Oprea.

În primele două săptămâni după decesul polițistului, DIGI 24 a prezentat aproape zilnic mărturii năucitoare despre abuzarea polițiștilor de către Gabriel Oprea, confirmate acum de DNA.

L-am sunat atunci pe șeful Poliției, invitându-l la un interviu, la radio. M-a refuzat, însă mi-a transmis printr-o purtătoare de cuvând că cei care au vorbit, cu identitatea protejată, „sunt demult dați afară pentru nereguli”.

„Cum așa, doamnă, acei polițiști vorbesc despre evenimente petrecute recent?” am întrebat, retoric evident.

De atunci, Petre Tobă nu mi-a mai răspuns nici măcar prin intermediari, nici măcar la chestiuni legate de participarea sa la Consiliul JAI.

După moartea lui Bogdan Gigină, au venit acuzațiile de plagiat.

Jurnalista Emilia Șercan a scris pagini întregi despre lucrarea de docotorat a lui Petre Tobă care l-a botezat pe Joseph Stiglitz „Apud Stiglitz Joseph”.

Când Comisia de Etică urma să-i verifice lucrarea, ce să vezi, ministrul Educației a desființat comisia.

Nici de această dată, șeful apărătorilor legii nu a ieșit public să răspundă unor întrebări legitime atâta vreme cât, potrivit legii, în România, doctoratele sunt finanțate de stat, de la buget.

Și mai sunt câteva probleme la care Petre Tobă nu a găsit rezolvarea: corupția din Poliție, decorarea inutilă a sute de persoane în ultimii ani de către fostul său șef, probabil pentru supunere necondiționată și preaslăvire până la greață, criminalitatea organizată din județul Ilfov, unde deține case de sute de metri și terenuri de mii de metri pătrați, potrivit ultimei declarații de avere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Spring Spring check icon
    Editat
    • Like 0
  • Chiar asa de departe s-a ajuns ??Cei cu coloana vertebrala sa fie aruncati la cos???E BINE ?
    Sa asteptam,cu bratele incrucisate dezvoltarea Caracatitei,Slugarniciei,Pupincurismului,poate si in Justitie se va Naste un Procuror Adevarat .Sa investigheze in linie fara frica de cine este la putere,am avea o sansa la viitor,astfel ne vom transforma intr-o Columbie Europeana.
    • Like 1
  • Unul din acei polițiști înlăturați așa cum spune în articol am fost chiar eu victima lui oprea și a celor în cîrdăsie cu el acum sunt abandonat de sistem după 22 ani de poliție că am îndrăsnit să postez de Oprea pe fb.M-au dat afară,desi știau că sunt orfan crescut in casa de copii acum nu stiu cît mai pit rezista,dumnezeu mă va ajuta sa scit adevărul...
    • Like 1
  • Mi se pare ca vrem sa fim mai catolici decat Papa. Toti oamenii din sistemul bugetar sunt mai mult sau mai putin complici la mizeria din sistem pentru ca nu denunta abaterile sefilor. Cred ca suntem inca la nivelul la care ar trebui sa ne concentrăm pe cei care actionează ca Oprea, decat pe cei care închid ochii. Altfel concediem si întemnițăm aproape tot sistemul bugetar si nu ne alegem cu nimic. Oprea si mai ales Ponta inca nu sunt deloc ferm condamnati de societatea dezorientată, iar noi ne grăbim sa ii denuntam pe micii băieti care nu au suficient sânge ca sa spuna "nu faci bine, sefu". Da. Ar trebui sa faca asta, dar într-o tara normală, iar noi mai avem mult de lucrat.
    • Like 1
    • @ Elena Rucsandra Maior
      Spring Spring check icon
      Editat
      • Like 0
  • fratii mei albi !!! problema cu politia romana e atat de grava,dar atat de grava ca daca ati sti va dati cu capul de primul stalp si daca mai ramane ceva plecati din tara !!!
    si va dau un singur exemplu: in sectii de politie ..din Romania ,seful ramane fara tigari (se mai intampla )si ce credeti ca face ? pune mana pe telefon si suna un subaltern.."baaai georgel !!" "da sa traiti ! ","vezi ca nu mai am tigari,ia vezi ce faci!!" ""da sefu !! se executa !" ..si e pe bune ! asta la un nivel de judet!! cam asa facea si Oprea cu Toba.." bei fraiere,vezi ca tre sa ajung la "consiliera" ..urgent " !!""gata sefu !! cati vrei ? trei in fata ,ca da bine si restu'n spate!!!"... avem o tara cu resturi de hoituri politice,si put pana la Bruxelles !
    • Like 5
  • Claudiu check icon
    Excelent articol, curajos si la obiect. Alde Petre Toba este alt nemernic din reteaua mafiota de fosti securisti si politruci, deveniti intretimp inalti functionari publici si "mari businemani", retea larg favorizata si protejata pe larg de toti presedintii Romaniei de pana acum. Nu degeaba Basescu l-a tot "acoperit" pe Toba timp de 10 ani desi au ajuns si prin presa escrocheriile si ticalosiile acestuia ... Sa vedem daca barem Johannis isi aduce aminte macar in acest caz pentru ce a fost ales de populatie si anume pentru lupta importiva coruptiei, si nu pentru ca-i neamt, sau ca-i inalt ca plopul, sau ca te ia somnul cand vorbeste ...
    • Like 1
  • total de acord cu cele scrise aici. scapi de dracul și te pricopsești cu frate-său!? totuși, premierul Cioloș are o mare răspundere în acest caz. mai ales dacă musiu Procurorul nițu a continuat să circule cu coloană a la Oprea...
    • Like 1
  • Stimata doamna,
    Sunt mai multe simptome ale aceleiasi boli. Seful politiei locale din Iasi ar fi trebuit sa ii spuna primarului ca nu este legal sa foloseasca politisti pentru a-si supraveghea amanta. Functionari din primaria sectorului 4 ar fi trebuit sa ii spuna lui piedone ca nu este legal sa dea autorizatie unui club care nu indeplinea conditiile. Si da, comandantul politiei nationale dar si secretarul general al MAI ar fi trebuit sa ii spuna generalului izmana ca nu este legal sa circule cu coloana oficiala. Problema, boala, este ca in minutul urmator ar fi zburat din functii. Si a doua problema este ca nici macar acest guvern de tehnocrati nu pare a dori sau nu pare a sti sa rezolve prima problema: cum sa faci ca functionarii publici sa poata sa obiecteze fara a se teme de consecinte la abuzurile politicienilor.
    • Like 2
    • @ radu liviu
      Spring Spring check icon
      Editat
      • Like 0
  • Alt articol foarte bun dar la ce foloseste?? Cred ca milioane de oameni care mai citesc cite ceva in tara asta sint convinsi ca toata politia ,armata,si politica e plina de militieni reciclati in politisti,avocati,activisti ongisti etc cu alte cuvinte aceeasi Marie cu alta palarie.
    • Like 2
  • nu stiu ce ar face partidele politice si guvernele fara astfel de personaje ca si Oprea sau Toba.............. noua ne fac greata sau sila astfel de personaje dar sunt ffff apreciati de sefii lor............... astia nu stiu sa spuna decat DA, SA TRAITI!!!! si DA, sefu.................
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult