Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Consultant fiscal, despre valul de pensionări la 40 de ani: „E reacția firească pe care oamenii o au în fața schimbării legislației”

Consultantul fiscal Dan Schwartz a vorbit, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, despre valul de pensionări din Armată, SRI și Poliție, după anunțul privind schimbarea legii ce reglementează pensiile speciale.

„E reacția firească pe care oamenii o au în fața schimbării legislatiei. E celebru cazul din Australia când legislația fiscală a fost anunțată a se schimba cu un număr de luni înainte, legislația fiscală referitoare la reglementarea taxelor de moștenire. Până la o anumită dată, moștenirile erau impozabile. Dupa acea dată, deveneau neimpozabile. S-au observat fenomene formidabile. Persoane care erau în spitale au fost ținute artificial în viață, pentru a trece în lumea drepților după data schimbării legii, pentru că moștenitorii lor ar fi beneficiat de facilitatea fiscală”, a declarat consultantul.

„Întotdeauna rezolvarea unei probleme mici va genera alte probleme, mult mai mari”

Atâta vreme cât există perspectiva unei legi mai puțin favorabile și riscul de a pierde facilitățile este mare, cei care doresc să beneficieze de acele prevederi fac orice este posibil ca să beneficieze de ele, continuă el.

Întrebat de moderatori dacă crede că e vorba despre o lege cu dedicație, Schwartz a răspuns: „Se poate pune problema așa. Legea nu e facută pentru toată lumea, e adresată unei anumite categori profesionale ori sociale, dar nu se poate spune cu ferminate ca e vorba numai de așa ceva, pentru că va fi un pachet de schimbări, nu numai în zona pensiilor speciale, ci în tot sistemul de pensii și atunci între intenție și rezultat s-ar putea să apară discrepanțe”.

Jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu au remarcat că acesta este un fel de a cârpi sistemul de pensii. „Asta e problema mea, nu numai cu Guvernul actual, ci cu guvernele României din ultimii 30 de ani. Lipsa unei abordări generale nu a unei singure probleme, ci a României, lipsa unei strateg de dezvoltare a țării ăsteia. Întotdeauna rezolvarea unei probleme mici va genera alte probleme, mult mai mari decât problema care a fost rezolvată în felul acesta”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bietii oameni,nu mai vor sa-si apere tara,vor sa-si apere pensiile,cat spirit de sacrificiu!
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Am renuntat la fotbal sa urmaresc interviul cu dl. Schwartz. Daca am avea ministri ca el (mai sunt si altii...ex Piperea) lucrurile ar merge altfel in Romania. Dar atunci cand pui ministru la finante unul ca cel care este acum si care face afirmatii aiuritoare cu desfiintarea pilonului 2 sau habar nu are ca exista case sectoriale de pensii la MI si MAN ce mai poti spune !?
    • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult