Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Consultant fiscal, despre valul de pensionări la 40 de ani: „E reacția firească pe care oamenii o au în fața schimbării legislației”

Consultantul fiscal Dan Schwartz a vorbit, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, despre valul de pensionări din Armată, SRI și Poliție, după anunțul privind schimbarea legii ce reglementează pensiile speciale.

„E reacția firească pe care oamenii o au în fața schimbării legislatiei. E celebru cazul din Australia când legislația fiscală a fost anunțată a se schimba cu un număr de luni înainte, legislația fiscală referitoare la reglementarea taxelor de moștenire. Până la o anumită dată, moștenirile erau impozabile. Dupa acea dată, deveneau neimpozabile. S-au observat fenomene formidabile. Persoane care erau în spitale au fost ținute artificial în viață, pentru a trece în lumea drepților după data schimbării legii, pentru că moștenitorii lor ar fi beneficiat de facilitatea fiscală”, a declarat consultantul.

„Întotdeauna rezolvarea unei probleme mici va genera alte probleme, mult mai mari”

Atâta vreme cât există perspectiva unei legi mai puțin favorabile și riscul de a pierde facilitățile este mare, cei care doresc să beneficieze de acele prevederi fac orice este posibil ca să beneficieze de ele, continuă el.

Întrebat de moderatori dacă crede că e vorba despre o lege cu dedicație, Schwartz a răspuns: „Se poate pune problema așa. Legea nu e facută pentru toată lumea, e adresată unei anumite categori profesionale ori sociale, dar nu se poate spune cu ferminate ca e vorba numai de așa ceva, pentru că va fi un pachet de schimbări, nu numai în zona pensiilor speciale, ci în tot sistemul de pensii și atunci între intenție și rezultat s-ar putea să apară discrepanțe”.

Jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu au remarcat că acesta este un fel de a cârpi sistemul de pensii. „Asta e problema mea, nu numai cu Guvernul actual, ci cu guvernele României din ultimii 30 de ani. Lipsa unei abordări generale nu a unei singure probleme, ci a României, lipsa unei strateg de dezvoltare a țării ăsteia. Întotdeauna rezolvarea unei probleme mici va genera alte probleme, mult mai mari decât problema care a fost rezolvată în felul acesta”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bietii oameni,nu mai vor sa-si apere tara,vor sa-si apere pensiile,cat spirit de sacrificiu!
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Am renuntat la fotbal sa urmaresc interviul cu dl. Schwartz. Daca am avea ministri ca el (mai sunt si altii...ex Piperea) lucrurile ar merge altfel in Romania. Dar atunci cand pui ministru la finante unul ca cel care este acum si care face afirmatii aiuritoare cu desfiintarea pilonului 2 sau habar nu are ca exista case sectoriale de pensii la MI si MAN ce mai poti spune !?
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult