Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Consultant fiscal, despre valul de pensionări la 40 de ani: „E reacția firească pe care oamenii o au în fața schimbării legislației”

Consultantul fiscal Dan Schwartz a vorbit, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, despre valul de pensionări din Armată, SRI și Poliție, după anunțul privind schimbarea legii ce reglementează pensiile speciale.

„E reacția firească pe care oamenii o au în fața schimbării legislatiei. E celebru cazul din Australia când legislația fiscală a fost anunțată a se schimba cu un număr de luni înainte, legislația fiscală referitoare la reglementarea taxelor de moștenire. Până la o anumită dată, moștenirile erau impozabile. Dupa acea dată, deveneau neimpozabile. S-au observat fenomene formidabile. Persoane care erau în spitale au fost ținute artificial în viață, pentru a trece în lumea drepților după data schimbării legii, pentru că moștenitorii lor ar fi beneficiat de facilitatea fiscală”, a declarat consultantul.

„Întotdeauna rezolvarea unei probleme mici va genera alte probleme, mult mai mari”

Atâta vreme cât există perspectiva unei legi mai puțin favorabile și riscul de a pierde facilitățile este mare, cei care doresc să beneficieze de acele prevederi fac orice este posibil ca să beneficieze de ele, continuă el.

Întrebat de moderatori dacă crede că e vorba despre o lege cu dedicație, Schwartz a răspuns: „Se poate pune problema așa. Legea nu e facută pentru toată lumea, e adresată unei anumite categori profesionale ori sociale, dar nu se poate spune cu ferminate ca e vorba numai de așa ceva, pentru că va fi un pachet de schimbări, nu numai în zona pensiilor speciale, ci în tot sistemul de pensii și atunci între intenție și rezultat s-ar putea să apară discrepanțe”.

Jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu au remarcat că acesta este un fel de a cârpi sistemul de pensii. „Asta e problema mea, nu numai cu Guvernul actual, ci cu guvernele României din ultimii 30 de ani. Lipsa unei abordări generale nu a unei singure probleme, ci a României, lipsa unei strateg de dezvoltare a țării ăsteia. Întotdeauna rezolvarea unei probleme mici va genera alte probleme, mult mai mari decât problema care a fost rezolvată în felul acesta”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bietii oameni,nu mai vor sa-si apere tara,vor sa-si apere pensiile,cat spirit de sacrificiu!
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Am renuntat la fotbal sa urmaresc interviul cu dl. Schwartz. Daca am avea ministri ca el (mai sunt si altii...ex Piperea) lucrurile ar merge altfel in Romania. Dar atunci cand pui ministru la finante unul ca cel care este acum si care face afirmatii aiuritoare cu desfiintarea pilonului 2 sau habar nu are ca exista case sectoriale de pensii la MI si MAN ce mai poti spune !?
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult