Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Consultant fiscal, despre valul de pensionări la 40 de ani: „E reacția firească pe care oamenii o au în fața schimbării legislației”

Consultantul fiscal Dan Schwartz a vorbit, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, despre valul de pensionări din Armată, SRI și Poliție, după anunțul privind schimbarea legii ce reglementează pensiile speciale.

„E reacția firească pe care oamenii o au în fața schimbării legislatiei. E celebru cazul din Australia când legislația fiscală a fost anunțată a se schimba cu un număr de luni înainte, legislația fiscală referitoare la reglementarea taxelor de moștenire. Până la o anumită dată, moștenirile erau impozabile. Dupa acea dată, deveneau neimpozabile. S-au observat fenomene formidabile. Persoane care erau în spitale au fost ținute artificial în viață, pentru a trece în lumea drepților după data schimbării legii, pentru că moștenitorii lor ar fi beneficiat de facilitatea fiscală”, a declarat consultantul.

„Întotdeauna rezolvarea unei probleme mici va genera alte probleme, mult mai mari”

Atâta vreme cât există perspectiva unei legi mai puțin favorabile și riscul de a pierde facilitățile este mare, cei care doresc să beneficieze de acele prevederi fac orice este posibil ca să beneficieze de ele, continuă el.

Întrebat de moderatori dacă crede că e vorba despre o lege cu dedicație, Schwartz a răspuns: „Se poate pune problema așa. Legea nu e facută pentru toată lumea, e adresată unei anumite categori profesionale ori sociale, dar nu se poate spune cu ferminate ca e vorba numai de așa ceva, pentru că va fi un pachet de schimbări, nu numai în zona pensiilor speciale, ci în tot sistemul de pensii și atunci între intenție și rezultat s-ar putea să apară discrepanțe”.

Jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu au remarcat că acesta este un fel de a cârpi sistemul de pensii. „Asta e problema mea, nu numai cu Guvernul actual, ci cu guvernele României din ultimii 30 de ani. Lipsa unei abordări generale nu a unei singure probleme, ci a României, lipsa unei strateg de dezvoltare a țării ăsteia. Întotdeauna rezolvarea unei probleme mici va genera alte probleme, mult mai mari decât problema care a fost rezolvată în felul acesta”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bietii oameni,nu mai vor sa-si apere tara,vor sa-si apere pensiile,cat spirit de sacrificiu!
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Am renuntat la fotbal sa urmaresc interviul cu dl. Schwartz. Daca am avea ministri ca el (mai sunt si altii...ex Piperea) lucrurile ar merge altfel in Romania. Dar atunci cand pui ministru la finante unul ca cel care este acum si care face afirmatii aiuritoare cu desfiintarea pilonului 2 sau habar nu are ca exista case sectoriale de pensii la MI si MAN ce mai poti spune !?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult